hitro skutino pecivo
Zgoraj je že link na recept na kulinariki, bistveno je tako razložila Tina. Kopiram vse skupaj s komentarji, tako da je ne enem mestu.
Lp Mimi
———-
Pecivo na suho
(plasti suhe mešanice moke in sladkorja, skute, orehov, jabolk, zalito z jajčno-mlečno mešanico)
Testo:
2 jogurtova lončka moke
1 pecilni prašek
1 jogurtov lonček sladkorja
1 vanilin sladkor
margarina za pekač
Nadev:
4 velika jabolka
50 dag skute
pest orehov, mletega maka, oboje
Preliv:
2,5 dl mleka
2,5 dl sladke smetane
3 jajca
V posodo zmešaj moko, pecilni prašek, sladkor in vanili sladkor. To razdeli v tri jogurtove lončke. Pekač (cca. 30 x 25 cm) dobro namaži z margarino, posuj prvi lonček mešanice, nanj posuj ½ naribanih jabolk, na jabolka razdrobi ½ skute, po želji posuj s polovico mletih orehov ali maka. Nato zopet posuj z drugim lončkom osnovne mase ter ponovi z jabolki, skuto, orehi ali makom. Na koncu posuj z zadnjim lončkom osnovne mešanice. V posodi dobro zmešaj mleko, sladkor, smetano in jajca ter polij po pecivu. Lahko prebodeš z vilicami, da tekočina zleze v notranjost. Malo počakaj, da se jajčna mešanica dobro vpije, potem pa speci v že prej ogreti pečici pri 180°C cca. 50-60 minut.Uporabila sem pekač približno 30×24 cm. Okus ima skoraj tak kot gibanica.
Varianta druge moke: dobro je tudi s polnozrnato ali ajdovo moko.
Varianta zdrob: 1 lonček moke se nadomesti z 1 lončkom pšeničnega zdroba.
Varianta kosmiči: namesto moke ovseni kosmiči, malo zmleti v multipraktiku.
Varianta bolj masten preliv: 2 kisli smetani, 3 jajca, ½ margarine
Varianta drugo sadje: Jabolka zamenjam s kakšnim sezonskim sadjem, včasih potem odpadejo orehi. Delala sem že z borovnicami, s češnjami, malinami. Še najbolj dober se mi je zdel z navadnimi domačimi velikimi slivami, kar cele neizkoščičene. Slive so zelo sočne, oddajo veliko soka in dajo okus po češpljevih cmokih.
Varianta Babi: Vmes sem dala tudi nekaj na kolobarcke narezanih sliv, malo naribanega ingverja (trije potegljaji) in kar precej cimeta in kardamoma (odprem lupinico in stresem zrnca). Zelo je disalo.
Varianta slana:
3 jogurtove lončki moke
1 pecilni prašek, sol
¾ kg skute
1 kisla smetana, 1 jogurt
mešanica zelišč za solato
4 jajca
½ l mleka, sol
1 kisla smetana
Moko zmešate s pecilnim praškom in soljo, razdelite jo v tri jogurtove lončke. Nadaljujete po običajnem postopku za suho pecivo.
Možni dodatki:
– plast na česnu podušene špinače
– šampinjoni
Jaz sem pa včeraj hitro poizkusila recept od andraza pa je vse skupaj žal…za v smeti.Ne vem zakaj, nekako se mi je naredil en velik ”poc”. ali sem dala preveč zmrznjenih gozdnih sadežev,ali kaj drugega…No, masa iz teh naštetih sestavin je bila vse prej kot tekoča, tako da sem poleg jogurta(celega) dala še pribl.1,5 mleka.Ali mora biti masa tekoča??
Potem pa sem pekla celo uro, pa je bilo nekako še vse mokro, ali pa surovo?? Pa še premalo sem sladkala.
Prosim andraza če je še kje tukaj, da malo bolj podrobno opiše svoj recept.
Se oproščam, če sem površno napisal recept in je “zadeva” propadla in je bila za v smeti, vendar jaz delam to po občutku in ne znam natančno opisati postopka.
Skratka, masa ne sme biti tekoča, ko jo damo pečt. Tudi “poc” mi ne rata, temveč tako gosto, da se lepo oblikuje in ko je pečeno je lepo penasto in kremasto.
Po napisanih sestavinah ne more biti tekoče. Ponavadi dam notri jogurt (3-5dcl in temu primerno količino moke, da dobim pravilno gostoto). Pečem pa tudi max 50 min (ponavadi 40-50min) in je v redu. Notri dodam 450g zamrznjenega sadja (toliko kot je v eni vrečki) direktno iz skrinje, tako da sadje verjetno ni bilo krivo za polom.
Pa se o količini sladkorja ki ga dodam: ponavadi dam tekočino Natreen in to v protivrednosti 150g sladkorja (na pokrovčku je skala, ki ti pove koliko tekočine je potrebno za določeno maso navadnega sladkorja). Velikokrat pa zamenjam del Natreena z rjavim sladkorjem.
Upam da sem kaj pomagal in da bo naslednjič (če bo še volja in interes) sladica uspela.
LP
Andraž
Najprej napišem: Njami, njami. Mala napaka je bila, ker sem dala premalo sladkorja, ker so gozdni sadeži (dala zamrznjene) kar kisli. Smo potem sproti sladkor posipali, predno smo pojedli. Natreen imamo pri nas samo v tabletkah.
Sem pa dala manj moke – 6 žlic ostre moke, ker se mi je zdela njegova količina prevelika in 1/2 dcl mleka. Pecivo je res rahlo.
Forum je zaprt za komentiranje.