hitro skutino pecivo
2 jogurt kozarca moke
1 sladkorja
1 pecilni
to zmešaj daj polovico v pekač,pripravi pol kg skute ter eno jajce zmešaj in daj na moko,čez to daj drugo polovico mase,čez vse polij ‘ stepi 1 kisla smetana,2 jajci,1 dcl mleka malce prepikaj z vilico in speči cca 1 uro.Masi lahko dodaš tudi naribana jabolka.Dober tek.
Še moj recept za lahko skutino pecivo, ki sem ga naredil že velikrat in mi je res všeč:
3jajca
750g Vipavske skute (0.5%)
1 lonček kisle smetane (ali manj)
sladkorja po okusu (jaz dajem natreen)
vanilijev sladkor
moka (dam po občutku; cca 2-3 jogurtove lončke): jaz dam ponavadi pol sojine in pol pirine, zelo dobro je tudi z ostro moko (mogoče tudi navadno, samo nisem probal)
1 vrečka zmrznjenih višenj ali gozdnih sadežev
malo mleka ali jogurt (lahko tudi sadni: gozdni sadeži, …)
Penasto zmešaš rumenjake in sladkor, dodaš skuto, kislo smetano, moko, mleko po potrebi in na koncu sneg iz beljakov.
Naliješ polovico v pekač, obložen s peki papirjem in potreseš z zmrznjenim sadjem ter pokriješ z ostalo zmesjo in daš v ogreto pečico. Ponavadi pečem okoli 45min na 180-190.
Zelo dobrodošle so kakšne pripombe, morebitni dodatki…
Dober tek!
Ja…tele “predelane” variante peciv dostikrat tudi meni pridejo prav. Ponavadi Zala raztura na tem področju. Pa tudi Staša in še kdo.
Samo jaz pri natreenu nikoli ne vem, koliko ga dati. Vedno se bojim, da ga bo preveč, ker prvič ko sem delala Stašine nizkokalorične muffine, sem ga dala odločno preveč in so romali v smeti.
Kako torej pri natreenu v tekočini veš, kako ga dozirati?
Hej!
Pripombe? Samo to,da so mi taka peciva,kjer sta skuta in sadje, najljubsa.Pa se hitro narejeno. Cim zacne sezonsko sadje,delam z raznim:
od cesenj,visenj,marelic… do sliv.Pozimi pa z zamrznjenim.Gozdno jagodicje pa je sploh super.Na severu Evrope imajo tako cudovite preproste sladice z jagodicjem.
Lp Babi
To je tudi “voda na moj mlin” :). Jaz obožujem skouto na vse načine; od sladke v raznih rezinah, kremah, pitah, tortah…do slane v pitulicah, bureku…štrukljih in tudi čisto preprosto zmešana z jogurtom in sadjem. Skratka…skuta je res pogosto na mojem jedilniku.
Trenutno zbiram vse sladice, ki vsebujejo sadje in skuto in res komaj čakam, da bom naredila katero izmed njih.
se opravičujem zamudi,Pečeš na 180 stopinj.Še enkrat bolj na dolgo:
v posodo si pripraviš moke,sladkor in pecilni prašek,vse skupaj premešaš.Pekač malo namastiš(olje,margarina po želji)ali pa daš na peki papir,na to daš polovico suhe mase pogladiš ,namažeš nadev,pogladiš,ter posuješ še drugo polovico suhe mase,spet pogladiš ter preliješ preliv po suhi masi.Prepikaš z vilico počakaš kakšno minutko da se prepoji in pečeš v ogreti pečici na 180 cca eno uro.
Testo:
2 jogurtova kozarca moke
1 jogurtov kozarec sladkorja
1 pecilni prašek
Nadev:
500 dag skute
1 jajce
lahko dodaš tudi malo naribanih jabolk 1-2
Preliv:
1 kisla smetana
2 jajci
1 dcl mleka
1-2 vanilij sladkorja
No, eno vprašanje, tokrat za tiste, ki ste profesorice predelanih receptov. A bi se dalo v tem receptu zamenjat moko z zmletimi ovsenimi kosmiči?
Pa še glede sladkorja….koliko manj bi se ga lahko dalo, oz, s čim bi se ga najbolje dalo nadometiti? (Glede sladil sem že napisala, da nimam pojma, kako jih dozirati…)
Kresnica in Zala,hej!
Res bi bilo lepo obirati visnje in zvecer speci se dobro pecivo. Letos sva bila tako zalostna,ker je susa naredila v sadovnjaku pravo opustosenje. Prvic sem po dolgem casu cesnje kupila.
Kresnica,sicer nisem poskusila s tem pecivom,toda mislim,da bi se lahko nadomestilo z ovsenimi kosmici,se zlasti,ce bi jih malo zmlela v multipraktiku. Dekleta delajo muffine tudi z njimi.
Sladila? Ko sem jih kupovala za mamo, v prahu ali v tekocini,je bilo na embalazi tocno napisano,koliko sladkorja nadomesti v g ali po zlickah.
Mislim,da me spomin ne vara. Lp Babi
Kresnica,
belo moko se da po mojem mnenju POVSOD nadomestiti z mletimi ovsenimi kosmiči ali polnozrnato moko. Res je pa, da da bela moka jedi okus in jo naredi rahlejšo; sicer ap je to stvar okusa – meni so “temnejše” jedi še boljše, npr. kruh, palačinke, samo da je polnozrnato in me že takoj pritegne! 🙂
Glede sladkorja pa takole: doma imam škatlico natreen tabletk – ena tabletka nadomesti eno čajno žličko sladkorja oz. 5 g sladkorja.
Jogurtov kozarec sladkorja(v tem receptu) ima po mojem kakšnih 10 žlic.
1 jedilna žlica sladkorja tehta 12-15g, torej lahko izračunaš: 10 vlikih žlic je za okoli 20 malih žličk – torej okoli 20 tabletk. Vendar sama skoraj v vsakem receptu sladkor jemljem zelo z rezervo, ker mi je v večini primerov vse malo preveč sladko, oz. bolje rečeno – enako dobro bi bilo tudi z manj sladkorja.
Za ta recept zgoraj pa bi jaz dala okoli 15 tabletk, in tako bi izpustila 5 čajnih žličk sladkorja (2 in pol veliki žlici).
Če si bolj sladkosned, pa povečaj. MOgoče poskusi prvič tako, pa če ti bo premalo sladko boš za drugič vedela da moraš dati par tabletk več.
LP, zala
HEj, Babi!
Si me prehitela, nisem videla da si že poslala post…..
Ja, na emalaži sladil vedno piše za določeno količino sladila (v posipu, tekočini, ali tabletkah) koliko sldkorja nadomstijo.
Uh Babi, ne mi delat skomin po obiranju višenj in poletju 🙂 Ravno danes sem dobila domov obleko za maturantski ples – je čisto poletna, vključno s sandalčki. Ja,….kje je še poletje! 🙂
LP, zala
Uh ja…midva s fantom sva bila ravno v soboto na morju. No, resda sva se samo “oglasila” za nekaj uric v Piranu. Vreme sicer ni bilo nič posebnega, malo sva se sprehodila po mestu, potem pa pri kosilu prvič letos poskusila ribe, lignje in vse, kar je bilo na morski plošči. Potem pa še kavica in domov.
Resda je bilo kratko, ampak že sam občutek, da si NA MORJU je bil enkraten! Če pa zraven dodam še obiranje sadja in peko sladic, pa sploh nimam več besed 🙂
Tina je lepo opisala. Meni se vse tole zdi kot Pecivo na suho. O tem smo že govorili tukaj na forumu (iskalec mora kaj najti), recept je tudi v bazi na kulinariki.
Pecivo na suho delam in je res super. Z mazanjem skute se nič ne obremenjujem, kar s prsti jo zdrobim in posujem kolikor toliko enakomerno čez celo površino. V receptu za Pecivo na suho je sicer ena plast več:
1 jog.lonček suhe mešanice – nadev – 1 jog.lonček suhe mešanice – nadev – 1 jog.lonček suhe mešanice.
V suhi mešanici so lahko 3 lončki moke (bele, cele, mešano), lahko je kakšen lonček pšeničnega zdroba, ovesenih kosmičev (celih, zmletih).
Nadev je obvezno skuta, naprej po želji orehi, jabolka, mak, vse skupaj, vsako posebej, kar ti je všeč.
Ko se prelije, je važno, da z vilico dobro prepikaš, razmakneš do dna, drugače kje ostane kakšen vogalček suhe moke.
Če daš vse nadeve (skuta, orehi, jabolka, mak), diši kot gibanica, okus ima skoraj kot gibanica. Naposvečeni v skrivnosti peciva na suho nikoli ne uganejo, kakšno je testo. Vlečeno seveda ni, krhko tudi ne, podobno je biskvitnemu, vendar ni… Priporočala sem prijateljici, ki ima malčke-dvojčke in tarna, da ne more poleg njih nič kompliciranega peči.
Če koga res zanima, skopiram vse zbrano o pecivu na suho (podobno kot pitulice).
Pozdrav, Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.