hči še kar doma pri 26
V Avstrji imajo stanovanjsko politiko bolje urejeno. Mogoče tip od tvoje sodelavke tega ne ve ali pa mu pač ni do tega, da bi šel z njo v nakup:
https://www.mladina.si/194043/banka-slovenije-ni-problem/
[/quote]
Čudno, ane, da je ob tako dobri stanovanjski politiki Avstrija vseeno na vrhu držav, ki stanovanja najemajo in ne kupujejo. Slovenija pa ravno obratno, ob tako zanič stanovanjski politiki in tako visokih obrestnih merah bank za kredite, se večina vseeno odloča za nakupe in ne najeme. Narobe svet!
Ne, ne bom.:)) Saj celo če bi hotela, da hči ostane tu, nimamo dveh stanovanj. Upam pa, da ne misliš, da bi bilo dobro, da si hči osnuje družino v naši hiši. Hiša je majhna, enodružinska, kot večje štirisobno stanovanje. No, teoretično, če bi bilo res hudo, bi seveda lahko bile v njej dve družini, ampak bi se že fajn drenjali. Pa tudi ne gre, da bi v istem gospodinjstvu živeli mladi in stari. Eni ste pa za hece.
[/quote]
Jaz upam, da si tudi ti za hece in da s svojo temo nisi mislila resno. Ker drugače…. priznam, te res ne bi želela imeti za mamo.
Jaz upam, da si tudi ti za hece in da s svojo temo nisi mislila resno. Ker drugače…. priznam, te res ne bi želela imeti za mamo.
[/quote]
Ne, ti bi želela imeti za mamo eno žensko, ki za celo življenje otroke priklene nase in joka, ko odrasli otroci odhajajo od doma. In kot otrok bi si želela biti pri starših do kdaj? 45. leta? A si še vedno pri mamici in očku, stara 30+?? Pa kaj je z vami nikoli doraslimi mulci narobe? Do kdaj točno vas morajo starši rihtat, dajat dom, denar, kuhat za vas itd.? Ali si pa ena teh ubogih mam, ki je namesto da bi se posvetila kdaj tudi sebi in partnerju, vse vložila v teženje že odraslim otrokom in ti je normalno, da tvoj otrok celo življenje ždi pri tebi? Get a life!
Gospodična ni samostojna in verjetno nikoli ne bo. S tipom nikoli ne bosta ”tako daleč,” da bi šla nekam v najem, ker je doma ceneje, predvsem pa udobneje. Zakasiraj ji polno najemnino za sobo in stroške, hrano naj si kupuje in pripravlja sama, čiščenje 50 : 50 in potem bo hitro videla, kako je.
Btw.: na svoje sem šla, ko sem bila stara 19 let (faks), torej pred 16. leti. Starši so mi plačevali sobo (delila sem si jo s cimro, v stanovanju smo bile štiri), stroške in hrano točno leto in pol (3 semestre). Med rednim študijem sem delala, bilo je izjemno težko, ampak sem nekako zmogla. Po faksu – diplomirala sem v roku – so me redno zaposlili, vpisala sem še magisterij (ga končala) in na kraj pameti mi ni prišlo, da bi se vrnila domov. Najela sem si garsonjero 400 eur + stroški in ostala na svojem. K meni se je za dve leti priselil fant, nekaj časa sva se stiskala v res mali garsonjeri (22 m2), potem sva se opogumila, vzela kredit in kupila stanovanje 40 km izven Ljubljane. Nepremičnino sva kupila brez kakršnega koli vpletanja staršev in prvih 5 let je bilo brutalnih, saj sva se pošteno zakalkulirala v razmerju denar – želje in kupovala samo najdražjo opremo. Nobenega dopusta, izleta z avtom, kina, gledališča, on je cele vikende inštruiral matematiko in mehaniko, jaz angleščino, kemijo in fiziko, ampak sva zvozila in prišla na zeleno vejo. Gre, če je volja.
Vsaka stvar ima slabo in dobro stran.
Če si doma ni najemnine in to je ogromen plus-recimo 400€ manj izdatkov. Mene moti edino to mešanje generacij doma,nikol mira,skoz nekomu nekaj ne paše. In ja stara sem tudi sama 26. S plačo,ki jo zaslužim si sama NIKAKOR ne morem privoščiti najema stanovanja/hiše plus vseh stroškov avta plus zavarovanje in stroški le te hiše ali česarkoli že. Zdaj,da se selim v neko sobico,se mi teoretično ne splača,ker sobo mam doma (35kvadratov) za nekaj večjega pa ni denarja 😀 Tako,da sem pač doma. Če sta 2 je že takoj lažje. V kolikor bi imela fanta bi se pa nemudoma preselila na svoje ali čimprej poiskala kakšno starejšo hišo za mali denar in obnavljala. Zdi se mi,da pač vsaka družina bi naj živela sama in po svoje.
lp
Oh moj bog….
Vsak si zeli na svoje, verjemite.. le da zdaj ni tako dobrih pogojev mislim na placo in ponudbo stanovanj. Place majhne (velika vecina) in redko se najdejo posteni najemodajalci ki nocejo milijone za oddajo par kv. metrov.
So izjeme starsi ki svojim otrokom kupijo/placajo stanovanje, eni celo sami uspejo zasluzit za lastno nepremicnino in vsem v obeh primerih privoscim!
Veliko mladih si zdaj enostavno NE MORE PRIVOSCITI da grejo v najem oz nakup stanovanja. P
ko eni starši pisejo da je hči stara 49 let, in nikoli ni imela moškega, in dela samo za službo,se moraš vprašat kakšen pataloški starš si da jo s tem podpiraš.
Bolana vzgoja, polno vsega v življenju, ne prinese nič dobrega.
Mogoče pa starši zavestno se odločijo in določijo kateri otrok bo na stara leta brisal rit in skrbel za starega starša.
loli470, 31.07.2021 ob 16:13
ko eni starši pisejo da je hči stara 49 let, in nikoli ni imela moškega, in dela samo za službo,se moraš vprašat kakšen pataloški starš si da jo s tem podpiraš.
Bolana vzgoja, polno vsega v življenju, ne prinese nič dobrega.
Mogoče pa starši zavestno se odločijo in določijo kateri otrok bo na stara leta brisal rit in skrbel za starega starša.
Logično je bolje, da otrok, pardon odrasel dela na polno kolikor zmore in zakaj ga pri grajenju kariere ne bi starši podpirali ali bili vsaj tiho, če že ne gre drugače. Nekateri vidite smisel v ustvariti si družino, drugim pa se zdi kariera bolj pomembna. Ampak kdo ste, da bi o tem sodili?
ena mamma, 08.07.2020 ob 13:45
Stvar je taka: hči, 26, sicer doštudirala, ima dobro službo, plačuje stroške doma, tudi skuha, pospravi…ampak je še kar doma. Oba starejša otroka sta se preselila na svoje, že od začetka študija dalje hodita samo tu in tam na obiske domov (tudi sama sem tako živela), ona pa čeprav ima eno leto fanta, kar doma ostaja. Tudi fant, isto star, pri svojih starših, ob vikendih prespita ali pri njem ali pri nas, kdaj tudi vmes, da bi pa skupaj šla na svoje pa ne. Ko sem jo malo pretipala, kaj misli, pravi, da nista še tako daleč, da če bi šla nekam v najem, bi morala vsaj 600 € dati za najem, kar je seveda res, ampak saj načeloma hočeš biti sam s partnerjem, ne pa da pri starših visiš. Ne me narobe razumet, ni mi odveč, samo sprašujem se, ali si mladi ne želijo biti na svojem, ali kako? Meni na kraj pameti ni padlo, da bi pri starših bila toliko stara.
Kako je z vašimi odraslimi otroki? So tudi še kar doma ali so šli na svoje?
A se hecaš?
Pa kaj potem, če je še doma.Kje piše, kje je tista starost, ko se mora osamosvojiti.Do 30.leta je še čas.
Na morju v sosednji hiši živi hči (36) pri starših. Punca doštudirala, ima zelo dobro službo. Doma ne naredi nič, mama ji pere, kuha, pegla,pospravlja. Ali kaj da za hrano, stroške, ne vem. Zdi se mi nerazumljivo pri teh letih biti doma.Sprašujem se, če si ne želi malo biti sama. Izgleda solidno, videti ni, da bi imela kakega fanta, Tukaj se mi zdi izključno komoditeta. Na razpolago ima namreč njihovo drugo stanovanje slabih 10km stran.
Delno se strinjam pa vendar ni vse tako rožnato v realnosti. Dandanes smo mladi doma pri starših ker nimamo zagotovljenih služb, slabo plačo in smo posledično kreditno nezmožni. Kako si naj tak par kaj svojega ustvari, ki menja (ne po svoji krivdi) službe vsake pol oz eno leto. Služb ki bi bile za stalno skoraj ni več in tako minejo leta. Mislim da bi marsikdo bil vesel da bi se lahko odselil nekam na svoje pa se zaradi razmer enostavno ne more. O najemu pa niti nebi, ker dobiš dandanes za 500eur brez stroškov eno navadno luknjo pa ni važno ali je to v mestu ali na deželi, medtem ti pa skoraj najemodajalec dirigira kdaj boš šel na wc.
poznam na morju, 01.08.2021 ob 07:42
Na morju v sosednji hiši živi hči (36) pri starših. Punca doštudirala, ima zelo dobro službo. Doma ne naredi nič, mama ji pere, kuha, pegla,pospravlja. Ali kaj da za hrano, stroške, ne vem. Zdi se mi nerazumljivo pri teh letih biti doma.Sprašujem se, če si ne želi malo biti sama. Izgleda solidno, videti ni, da bi imela kakega fanta, Tukaj se mi zdi izključno komoditeta. Na razpolago ima namreč njihovo drugo stanovanje slabih 10km stran.
Komoditeta, dve levi roki. Stavim, da mati zjutraj vztaja in ji skuha kavo pred službo.
če bi imela možnost, da bi lahko ostala doma, po tem, ko sem našla fanta, bi ostala doma, dokler si ne bi naredila hiše ali kupila stanovanja. A si lahko predstavljaš, kakšen strošek je iz živet na najemnino in potem ali gradit hišo ali kupovat stanovanje? si lahko sploj predstavljaš, kakšne so cene za nakup parcele, hiše ali stanovanja na normalni lokaciji, kejr so dokaj ok ljudje? A imaš ti 300.000 eur, da bi jima lahko pomagala? Kaj pa onadva?
Ti plačuje, pospravlja in ureja. Daj mir, bodi tiho in bodi zadovoljna ,da ti pomaga in prispeva. Ko je ne bo doma, boš sama in nekaj let ti bo ok, potem pa si boš želela, da ti pridejo nazaj, pa ne bodo hoteli, še posebej ne, ko bodo otroci mal večji. In prekleto pustite otrokom, da si v miru najdejo hišo ali stanovanje ali si v miru zgradijo svoje! Js sm mogla tudi proč od doma, skor takoj ko sem našla resnega fanta in ko sva se poročila! A misliš, da je bilo lahko ali lepo? Oba starša sta pa od mene pričakovala, da jima bom pomagala pri njunih hišnih opravilih, midva z možem pa sva si mogla vse ostalo sama naredit! Plačuj ti najemnino in stroške, stroške gradnje hiše in potem še otroka merkaj, pa me zanima, če boš zmogla!!!!!
Vidim, da ste vsi precej naperjeni proti temu, da kdo ostane doma..ne vem, jaz sem se sicer odselila pri 23ih, potem pa po tezkih zivljenjskih preizkusnjah prisla nazaj domov pri 29ih.
S partnerjem sva si uredila stanovanje v enem stuku hise, tukaj pa zivijo se moji starsi, pa v enem stuku se moja babi (torej vsak ima eno nadstropje).
Razumemo se fenomenalno, vsak dan skupaj spijemo kavico, kaksen sladoled, ob sobotah imamo skupaj zajtrk.. placujeva za vse stroske, stanovanje sva uredila z lastnimi financami, prispevava tudi za home improvement stvari (npr to leto sva prispevala 5k za nov asfalt in nadstresek). Jaz sem srecna ker sem doma, ze zato ker se mi zdi prav, da prezivim cas s svojo druzino, pomag financno ali kako drugace. to da se pa partner z njimi tako dobro razume je pa samo se dodaten plus.
Forum je zaprt za komentiranje.