hči še kar doma pri 26
Na Švedskem se odselijo v subvencionirana ŠTUDENTSKA STANOVANJA, ko pa se zaposlijo, le redko kdo pride na tisti seznam za občinsko stanovanje, mora pe že imeti otroka in veliko stanovansko stisko. Tudi v Avstriji ni nobenih subvencij za mlade zaposlene. Tip moje sodelavke, Avstrijec, zaposlen prvič, plačuje 1000 € najemnine za garsonjero v Grazu, ob plači neto 1900. Zdaj se dogovarjata s sodelavko, da bi najela nekaj na naši strani, on bi se vozil tja. O čem ti pleteničiš?
Na Švedskem se odselijo v subvencionirana ŠTUDENTSKA STANOVANJA, ko pa se zaposlijo, le redko kdo pride na tisti seznam za občinsko stanovanje, mora pe že imeti otroka in veliko stanovansko stisko. Tudi v Avstriji ni nobenih subvencij za mlade zaposlene. Tip moje sodelavke, Avstrijec, zaposlen prvič, plačuje 1000 € najemnine za garsonjero v Grazu, ob plači neto 1900. Zdaj se dogovarjata s sodelavko, da bi najela nekaj na naši strani, on bi se vozil tja. O čem ti pleteničiš?
[/quote]
Koliko kvadratov pa ima tista garsonjera za tisoč evrov v Grazu? 200?
Daj, ne klobasaj brez veze.
[/quote]
Česa ne štekaš? Imaš studie, tipo študentske sobe v večjih kompleksih za enega človeka, okoli 20 kvadratov, ena postelja, mala čajna kuhna, wc, zunaj je še skupna dnevna soba za vse, skupna večja kuhinja itd. to imaš med 400 do 500 €. Potem je stanovanje 700 €, enosobno, brez pohištva, brez loncev, brez pomivalnega in pralnega stroja, brez WIFI, brez interneta…, in normalna stanovanja za vsaj dve osebi se začnejo z minimum jurja evrov, še raje pa od 1300 navzgor.
https://housinganywhere.com/s/Graz–Austria
Kaj ni jasno?
Najprej čestitke avtorici teme. Pri nas smo tudi trije otroci velika hiša vsi ni imeli prostor doma pa vsi gremo, ker mlado pa staro ne gre skupaj na dolgi rok moja mati še dan danes pove kako ji je žal da je doma da ni šla na svoje, ko je bila mlajša. Nikoli mira pred svojimi starši ne more naredit nič po svoje in to mi je zadosten razlog da gremo vsi na svoje. Sem imel pa obraten problem z svojo sedaj biušo partnerico razmerje 3 leta malo pri njej malo pri meni vedno je bil problem, ko sma šla od tam ker je bla tašča sama brez partnerja in bi ona vedno da je otrok doma. Kljub prepiranju o tem da je njena hčerka odrasla je bilo samo čedalje slabše razmerje je šlo navzdol odnos mama hči pa navzgor ker se je partnerica pustila mami in ostajala doma.En lep čas sem se trudil da jo iztrgam iz teh krempljev pol pa en dan obupal pričakoval sem, da se bo vseskupaj v 3h letih kaj premaknilo ampak se ni stalo je na mrtvi točki kar je privedlo do razhoda. Tako, da vas kot mamo samo pohvalim da pustite svoje otroke it z partenerjem in razumete to niso vse mame take 👏
začni ji zaračunavat vsaj za stroške, ali še vedno ti plačuješ položnice, pa hrano kupuješ, pa vse ostalo financiraš pri hiši, ona pa sfrčka denar za cotike in ličila?
meni sicer na kraj pameti ni padlo, da bi živela doma eno minuto po tem, ko sem si službo našla.
stroški najemnine so bili minimalni v primerjavi z občutkom svobode in zasebnosti….
pa na začetku tudi ne rabiš celega stanovanja najet, sem se kar nekaj let še šla študentsko varianto, da sem sobivala s par cimrami v kakem stanovanju
Halo?? A v najem je rizik? Če se razideta, odpovesta najem in vsak na svoje pa vozi miško. Kaj pa če gresta v nakup nepremičnine, se zakreditirata in se potem razideta??? Tam je potem štala, ne pa pri najemu. Saj zato pa večina zahodne Evrope gre v najeme, ker so razmerja danes kratkotrajna.
[/quote]
Meni je dovolj rizik, marsikateri najemodajalec zahteva pogodbo za daljši čas, potem pa moraš spet nazaj k starim ali pa se seliti, pa bivališče urejati pa spet kaj z novim pohištvom, za katerega ni placa – veliko lažje je biti ziher s partnerjem in s tiste 600€ na mesec kredit odplačevati. Punca je 26 – nima za par desetletij našparanega.
Priznam da nimam strokovnega mnenja ampak meni je večji rizik, kot če bi eden od njiju se vselil drugemu.
Ker je pač stara 26 in ima 1 leto fanta bi jo ti kar vrgla na svoje? Po tej logiki bi jaz morala na svojem že živet pri 15ih. Sem imela sicer dijaško zaposlitev pa sem vseeno kar lepo zaslužila fanta sem tudi imela 1 leto pa samostojna sem bila. Zdaj sem stara 22 in O MOJ BOG še vedno živim doma s svojimi starši ne glede na to da imam fanta, službo a še studiram zraven. S fantom (star 26) sva 1 leto in 4 mesece skupaj, on redno zaposlen. Zato bi zaj morala v svoje stanovanje? Raje si prihraniva denar da si potem kupiva svojo hišo in se v svojem miru skupaj postaviva na noge. Starši so srečni da živiva še skos doma. Pol ko se bo pa še ona odselila pa boš se počutila osamljeno, hiša bo prazna in si boš želela da ti otroci pridejo vsak dan domov. Ceni to da jo še imaš doma ko bo pripravljena it bo šla, ampak pol se NE bo več selila domov. Ceni da je pametna pa si na ta način nabira denar da se bo lažje brez tuje pomoči postavila na noge. In ne primerjaj sebe z njo ker ti nisi stara 26 danes ampak si bila 26 v prejšnjem stoletju kjer so bli pogoji in družba tudi drugačni.
Česa ne štekaš? Imaš studie, tipo študentske sobe v večjih kompleksih za enega človeka, okoli 20 kvadratov, ena postelja, mala čajna kuhna, wc, zunaj je še skupna dnevna soba za vse, skupna večja kuhinja itd. to imaš med 400 do 500 €. Potem je stanovanje 700 €, enosobno, brez pohištva, brez loncev, brez pomivalnega in pralnega stroja, brez WIFI, brez interneta…, in normalna stanovanja za vsaj dve osebi se začnejo z minimum jurja evrov, še raje pa od 1300 navzgor.
https://housinganywhere.com/s/Graz–Austria
Kaj ni jasno?
[/quote]
Stanovanje, ki je v Gradcu 700€, je v Ljubljani recimo 550€. Recimo če z Ljubljano primerjam tale oglas s strani, ki si jo napopala v postu: https://housinganywhere.com/room/1596698/at/Graz/rechbauerstra-e
Povprečna mesečna neto plača v Gradcu je 2900€ (vsaj tako pravi internet https://www.averagesalarysurvey.com/graz-austria), v Ljubljani pa recimo 1100€. Če gledaš isto procentažo od te povprečne plače, bi moralo tako stanovanje v Ljubljani stati 270€. Vso srečo pri iskanju.
Dajte no nehat o starosti in pomoči, ki bi jo avtorica potrebovala. Saj je zanjo skrbela in skrbi že 26 let,a ne? Koliko časa še? Do 40 bo ravno prav, da skrbi zanjo? A če bo do 40 pri njej bo pa dolžna skrbeti za starše, ko bodo stari ali do katerega leta je meja?! Ne se smešit.
V razvitih državah, kot je Švica in S evropsih državah, pa tudi v ZDA gredo mladostniki okoli 18 od doma. Tako je tudi najbolj “zdravo”.
To, da so otroci pri starših po 25 letu je pa res eno samo “crkljanje in afnanje”.
Najemnina 600 eur? A potrebujeta dvosobno stanovanje v centru? Saj gresta lahko na obrobje pa v manjše stanovanje za 200 eur.
Če ima resnega fanta in resno misli z njim, naj gresta ustvarjat na svoje. Boljše prej kot kasneje.
Hahaha, ti si pa razvila celo novo raven filozofije pomoči otrokom.:) Mati naj bo srečna, da je hči še doma pri 26. letih, ker ko se bo odselila, se bo avtorica počutila osamljeno in hiša bo prazna:)) Se pravi, če te dobro razumem, v bistvu TI DELAŠ USLUGO tvojim staršem, ker si TAKO PRIJAZNA, da zastonj živiš pri njih, vmes pa še šparaš za svojo nepremičnino, ki si jo boš tam enkrat čez 20 let lahko privoščila. Ampak med tem časom pa BLAGOVOLIŠ, da starši uživajo v tvoji prisotnosti pri njih, saj bi drugače kar umrli od žalosti in dolgcajta.
Pa kje se najdete taki zajedalci? Itak da starši ne upajo pustiti 15-letnika za en teden samega doma, saj bo itak doma do 40. Glede na to se tudi obdobje odraščanja ustrezno podaljša.
Poslušaj, smrklja! Če ne zaradi drugega bi te, če bi bila tvoja mati, vrgla na cesto že zato, da bi ti tista krona z glave padla na realna tla. A misliš, da starši po 50. letu, če nimajo odraslih mulcev, da serjejo po njih kot ti po svojih, umirajo od žalosti, ker nimajo kaj počet? Tvoji očitno, saj so te dobro navadili in prisesali nase. Ti niti pri 40 ne boš šla od doma. Avtorica pa očitno ni take vrste, ane? Poleg tega da svoji hčeri privošči odraslost (kar podrazumeva vse, kar odraslost prinaša, tako pozitivne kot negativne stvari), ima verjetno tudi kar nekaj stvari, s katerimi se ukvarja in očitno ne razmišlja ves čas o svojih odraslih otrocih in kako je osamljena. Ti si pa uboga mala razvajenka, ki niti O od odraslosti še nimaš. Samostojna si bila? V bajti staršev? Hahaha. Vprašanje, če boš sploh kdaj. Odrasla in samostojna namreč.
Ehm jaz osebno sem imela enosobno stanovanje v čistem centru Graza najeto za 450 eur (35m2). + stroški po porabi (40 Elektro, 30 gretje, 35 internet, 15 internet, 6 eur zavarovanje najetega stanovanja). Res je bila kavcija tromesečna najemnina in brez parkirnega mesta. Kolegica 2 sobno 55m2 najemnine 600 eur+ stroški, še vedno 3min s kolesom iz centra oz ene 18 min peš. Kje lahko kaj takega v LJ dobiš?
Ne nategovat s 1000 eur za garsonjero. Od sodelavcev ni eden najemal blizu te cene v Grazu. Dunaj je seveda več, ampak tudi tam izven centra najdeš ceneje…ob tem, da zaslužiš 3-5krat več kot v SLO.
Jaz imam 27 let, pri 25 sva s partnerjem kupila hiso (sama, na kredo). Trenutno imava tudi dva mala otroka.
Am takole bom rekla. Pri 23 letih si nisem niti predstavljala, da bom zivela tako kot zivim sedaj. Bila sem enaka kot tvoja hci, edino fanta nisem imela 😁 v roku dveh let se mi je pa zivljenje obrnilo cisto na “glavo”, samo ocitno sem mogla tapravga spoznat 🙂
Hocem rect, da ni samo najemnina za 600€ opcija. Ce bi imela reeeees zeljo bit skupej bi se hitr skp zbasala 🤷♀️
daj mi prosim napopaj link do takih cen, ker vse kar jaz gledam po netu je 3x dražje kot praviš ti. Sem sicer našel eno luknjo brez interneta (itak ni opcija), ki pa je 600 €. Takih cen o katerih ti praviš, nisem nikjer zasledil. no, edino študentska stanovanja s skupnimi prostori. To pa ne bi. En moj znanec sicer lepo obnovljeno stanovanje, ampak 900 €, 45 kv. Zdaj pa, a mi ne znamo iskat al kaj?
Imez fanta 1 leto je prekleto malo, ko si star 26 let. ona že ve zakaj ne gre v podnajem s tem fantom. Mislim pravzaprav, da fant ni pogoj za podnajem. Lahko bi šla v podnajem tudi sama ane.
Jaz tukaj ne vidim problema v fantu.
Pa v bistvu tudi v njej ne.
Me zanima kako sta starejsa otroka prisla do stanovanja. A plačujeta podnajem?
Tudi jaz imam dva odrasla otroka, vsak s svojim partnerjem. Ja, sta v najemu. A je to tako čudno? Pa bi lahko bila vsak na svojem domu. Očitno še ena slovenska folklora. Otroci, ki se bližajo 30. letu še vedno doma na plečih staršev in šparajo za svoje stanovanje.:) Pa to samo na Balkanu vidiš. Tastari pa očitno vsi veseli, da niso reveži sami. Haha, obstajamo tudi taki, ki imamo svoje stvari onkraj skrbi za odrasle otroke.
Za 200 ne dobiš niti v Beltincih ali Osilnici, kaj šele nekje, kjer je sploh možno dobit službo. Nasploh službe so preveč nesigurne, da bi šel na svoje, okej delaš eno leto, potem pride kriza, pride korona, hvala ne rabimo te več. In ko ni službe, ni denarja za plačevanja najemnine. Edino kar ti ostane, da se odseliš, to pa je spet strošek, tako vseljevanje, kot priseljevanje.
Je pa tudi treba poudariti, da pri teh državah bolj severno je najemniški trg bolj urejen, pri nas pa vsak pleb, ki podeduje stanovanje oziroma ima veze za dobit kredit, misli da se gre lahko nepremičninarja.
Za 200 ne dobiš niti v Beltincih ali Osilnici, kaj šele nekje, kjer je sploh možno dobit službo. Nasploh službe so preveč nesigurne, da bi šel na svoje, okej delaš eno leto, potem pride kriza, pride korona, hvala ne rabimo te več. In ko ni službe, ni denarja za plačevanja najemnine. Edino kar ti ostane, da se odseliš, to pa je spet strošek, tako vseljevanje, kot priseljevanje.
Je pa tudi treba poudariti, da pri teh državah bolj severno je najemniški trg bolj urejen, pri nas pa vsak pleb, ki podeduje stanovanje oziroma ima veze za dobit kredit, misli da se gre lahko nepremičninarja.
[/quote]
Točno to, tisti, ki se pri 25 hvalisajo da so brez krede veliki najemodajalci, pozabijo dodat, da so ali podedovali ali pa so jim starši kupili neprimečnino. Ne rečem, da je v tem kaj slabega, ampak, naj bodo realni, če že kažejo s prstom na druge.
da je punca doma zastonj, pa da mama skrbi zanjo pri teh letih…. Saj je v prvem postu napisala, da punca plačuje stroške, kuha in pospravlja in da jo zanima samo to, zakaj si ne želi biti sama s partnerjem…. Torej pomirite se, punca plačuje in dela doma, mogoče se ne odseli zato, ker še nima želje, da bi se ustalila s partnerjem, ali pa se partner ne želi odseliti od tam, kjer sedaj živi. Kaj pa vem, v tem stoletju se mladina ne poroči in odseli s prvim, ki pride mimo….
V Avstrji imajo stanovanjsko politiko bolje urejeno. Mogoče tip od tvoje sodelavke tega ne ve ali pa mu pač ni do tega, da bi šel z njo v nakup:
https://www.mladina.si/194043/banka-slovenije-ni-problem/
Forum je zaprt za komentiranje.