Fakulteta DOBA, tezavnost
Jaz sem poskusil promo predmet na magidteriju.
Snov podana korektno, odneseš lahko toliko kot želiš. Če primerjam s svojim dodiplomskem na ul ni neke razlike.
Velika razlika je v tem, ker je veliko timskih nalog
Po 3 do 4 ljudi. Loterija koga fases, eni se slepajo
Enim se j.., drugi želijo delati. Hitro postaneš žrtev skupinskega mobinga. Na ta račun pa nastradal opravljanje izpita,ki je skupinsko.
To je največje sr..e.
Človeški faktor je problem. Na klasični npr ul je 100 študentov in izpiti so odvisni izključno od posameznika koliko casa vloži.
Na dobi pa je bolj pomembno kot znanje kako se boš potekal s Timom.
Dresirajo te za korporativno okolje.
Pravkar zaključujem študij na Dobi.
Izbereš lahko med dvema načinoma opravljanja izpitov. Sprotno opravljanje, kar v praksi pomeni, da imaš v naprej zastavljene tedenske naloge in se moreš držati rokov za oddajo teh nalog. Poleg individualnih nalog imas se timske naloge, kar v praksi pomeni, da imas timske sestanke katerih se moraš udeležiti.
Drugi način opravljanja izpitov je “klasičen” način. Kar pomeni da se prijaviš na izpit ( ko si pripravljen). Pogoj za pristop k izpitu je po navadi ena seminarska naloga. Vsak mesec lahko opravljaš po dva izpita, tako da lahko nadoknadiš kar si zamudil.
Sam imam daljši delovnik, poleg tega imam še popoldanski s.p. , družino in več hobijev.
95% študija sem opravljal s klasičnem načinom, brez nobenega problema.
Levinja77, 04.07.2024 ob 17:20
Pozdravljeni,
ali mi lahko poveste kakšna so vprašanja pri Statistiki za psihologe v prvem letniku. Me malo skrbi kako bo ?.
Hvala in lp.
Ne spomnim se vprasanj, ampak pomembno je bilo poznati, kdaj se kateri test uporabi (bili dani primeri). Spomnim se, da so bile notri tudi vrste spremenljivk.
Zivjo,
Zanima me, ali je tukaj kdo, ki se mu je “mudilo” na nek nacin, da cim prej opravi studij, oziroma ali je sploh opcija, da se opravi kaksen izpit vec, kot je predvideno za 1 letnik?
Da pojasnim: priznali bi mi 1 letnik, ker sem prej delala drugo fakulteto, prejela sem informacijo, da se mi priznata tudi 2 izpita iz 2 in dva izpita iz 3 letnika. Ostalo bi mi 11 izpitov, oziroma se +2 za zakljucek. Ali kdo slucajno ve, ce se da opravljati potem naprej tudi v istem studijskem letu se izpite za naprej? Ob doplacilu solnine seveda, ker vem, da zastonj mi nihce ne bo nic dal…
Psihologija, 23.02.2025 ob 22:10
Zdravo, zanimam se za studij uporabne psihologije, pa sem tu prebral veliko razlicnih komentarjev in odzivov, pa me zanima kako je s tem v zadnjem casu, ce se je kaj spremenilo na boljse? Ali ti se vedno dajejo marketinske stvari namesto psihologije zaradi pomanjkanja profesorjev in podobne stvari?
Ma ne vem, kdo je napisal, da na dodiplomskem dajejo marketinške predmene, ker nimajo učiteljev?! Ta ziher ni na psihologiji … Prva stopnja je interdisciplinarna (tudi na FF izbereš nekaj predmetov, ki so na drugih oddelkih), imeli smo mogoče 4 predmete, ki kao niso bili “psihološki: Inovativni in inovacijski management in Projektni management nista imela veze s psihologijo; Obnašanje strank (oz. nekaj takega) je bil ful psihološko in sociološko usmerjen, imeli smo Komunikacijske tehnike, ki jih je učil nek sociolog iz FUDŠ-ja in je bil dejansko psihologija komuniciranja, odnesli smo ogromno.
Ne verjemi vsega, kar prebereš na tem forumu.
ELITNA MUCA, 04.06.2025 ob 01:11
Kdo te res na DOBI DIPLOMIRA? Pa kaj res MISLITE DA VAS BODO KJE RESNO JEMALI? VSAK DELODAJALEC SE VAM BO V GLAVO SMEJAL ???
SEJ PA SE VE DA VSAK KI HODI NA TAKE “FAKULTETE” NIKOLI NE BO DOBER PRI DELU!
PA KAJ VAS RES NI ČISTO NIČ SRAM, DA DIPLOMIRATE NA DOBI?
Ti očitno, vsaj glede na slog pisanja, niti diplomirala nikjer. Glede na slog pisanja – si mogoče Špela s psihologije? Največja nočna mora študentov, učiteljev in vodstva fakultete?
Ja, diplomanti psihologije z Dobe SO zaposljivi, ker vsaj tisti, ki smo jih mi imeli na praksi, ogromno znajo, so delovni, motivirani, iznajdljivi in samostojni. Še kaj?!
Da, prakso so nekateri opravljali tudi po šolah, CSD-jih ipd. Po prvi stopnji so tako kot z drugih fakultet težko zaposljivi, saj je sistem v Sloveniji tak, da s 1. stopnjo nimaš nekih možnosti zaposlitve, razen če zaključiš npr. strojništvo, FRI, elektro, zdravstveno fakulteto. Tako da moraš za zaposlitev po 1. stopnji psihologije skoraj nujno še na 2.
Študenti psihologije z Dobe so rekli, da je bila na Dobi omejitev na obe stopnji študija, jih pa kar nekaj tudi obupa – na prvvi stopnji je kar nekaj selekcijskih predmetov v 1. in 2. letniku, na drugi stopnji sta pa najmanj dva v 1. letniku.
Psihologija na dobi je na dodiplomskem veliko lazja, na podiplomskem pa tezavnost bistveno naraste. To, da delajo studentje psihologijo z levo roko, je cisti larifari. Zakaj? Ker mora biti studij primerljiv z univerzitetnim programom, profesorji pa so isti kot na ff in na podiplomcu sploh ne sparajo studentov. Svigljanja ni, na to se naj kar odmisli, ker si sneman ves cas iz in ne mores pogledat nikamor, posneti pa moras tudi usesa. Sej na koncu je nekak logicno ker si magister psihologije in moras bit strokoven da lahko delo samostojno opravljas. Je pa baje tak, da tezavnost z vsakim letom narasca. So predmeti, kjer moras pokazat znanje se iz predhodnih predmetov in tak studentje padajo. Moji sosolci so bili iz univezitetnih programov in so se kar fajn ucili, vsaj tretjina jih ni zmogla delati podiplomca ob delu in so obupali ali pa so dali odpoved. Ne strasim, je pa veliko sprotnega dela in ucenja. Tak da vsak ki se vpise naj ve, da podpiplomski postane veliko tezji. Kdor ne verjame pa naj proba 🙂
Pozdravljeni,
letos sem diplomiral na dodiplomskem študiju Uporabne psihologije na prvi stopnji DOBA fakultete in moram reči, da sem bil nekoliko presenečen nad komentarji v tej forumski objavi.
S svojim prispevkom bom poskušal osvetliti nekatere tematike za bodoče študente DOBA fakultete, da bodo lažje razumeli študijski proces ter ostale informacije, ki so bile v prejšnjih odzivih nejasno napisane.
Najprej naj povem, da pišem s svojim pravim imenom in priimkom ter da nisem povezan s fakulteto v nobenem smislu vplivanja na bodoče študente, ampak bom govoril o svojem subjektivnem doživljanju v času mojega študija ter navedel dejstva omenjenega študija.
Splošno:
DOBA fakulteta ima NAKVIS (Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu) akreditacijo za dodiplomski študij Uporabne psihologije ter za podiplomski študij Psihologije.
Izsek iz poročila NAKVIS:
»Iz poročila skupine strokovnjakov izhaja, da študijski program izpolnjuje zakonske določbe ter po sestavi in vsebini standarde kakovosti iz 17. člena Meril za akreditacijo. Študijski program študentom ponuja celovito znanje in jim omogoča doseči zastavljene cilje, ker je primerno uvrščen v Kasius-p-16 in Frascati glede na vsebino študijskega programa. (…)«
To pomeni, da je omenjena agencija preverila ustreznost celotne fakultete in ugotovila, da študijski program Uporabna psihologija ustreza standardom kakovosti. Več o tem ne bom pisal, saj nisem kompetenten, da bi karkoli presojal, zaupam pa agenciji, da je avtonomna.
In ja, tudi Filozofska fakulteta je akreditirana s strani NAKVIS, ter ostale Fakultete.
Predmetnik in strokovni predmeti
Tukaj govorim izključno o dodiplomskem interdisciplinarnem programu Uporabna psihologija.
Naziv: diplomirana psihologinja (VS) / diplomirani psiholog (VS)
Raven kvalifikacije: SOK 7, EOK 6, Prva stopnja.
https://www.fakulteta.doba.si/dodiplomski-visokosolski-programi/uporabna-psihologija
https://www.nok.si/kvalifikacije/diplomirani-psiholog-vs-diplomirana-psihologinja-vs
Natančno predstavitev učnih načrtov vseh predmetov lahko bralec najde na tej povezavi: https://www.doba.si/ftp/dokumenti/Ucni_Nacrti/DOD/UcniNacrti_Uporabna_psihologija.pdf
V dokumentu so vse informacije, ki se nanašajo na predmetnik. Po pregledu boste lahko sami presodili, ali je res, kot je bilo zapisano v prejšnjih objavah, da ni veliko strokovnih predmetov iz psihologije.
Težavnost študija
Mislim, da tukaj ne moremo najti enoznačnega odgovora. Za nekoga, ki ima že znanstveni magisterij iz druge stroke, dva majhna otroka in ob tem vodi podjetje, je težavnost študija povsem drugačna kot za nekoga, ki ob študiju dela v trgovini in je star 20 let, ali seveda za nekoga, komu je študij glavna in edina obveznost. ?
Sam sem zraven dveh majhnih otrok, vzporednega študija psihoterapije modalitete transakcijske analize ter redne zaposlitve kot računalniški inženir v Avstriji porabil za učenje približno dve uri na dan. Pred online testi pa sem zadnji teden pri vsakem predmetu vložil bistveno več časa. Takrat se psihološko blagostanje zmanjša, stresorji pa povečajo. ?
Glede spletnih testov si lahko vsak bralec prebere navodila za opravljanje, pa tudi sam lahko povem, da je goljufanje nemogoče, saj kamera snema tako, da se vidiš sam, vidi se tvoje telo in ekran, na katerega gledaš. Pravila se sproti spreminjajo, nazadnje so se 27. 3. 2025.
Na tej povezavi je dostop do PDF dokumenta, kateri opredeljuje pravila v zvezi z opravljanjem online testov.
Za konec pri tej temi še to: za vse, ki mislijo, da je na zasebnih šolah glavno samo to, da plačaš in si študij opravil, NAKVIS in osnovna logika sta jasni. Študij mora ostati akreditiran, fakulteta pa si ne more privoščiti, da bi kdo lahko goljufal. Če kdo ne upošteva pravil, brez težav pade na izpitu. Padeš že, če kamere ne nastaviš pravilno, kaj šele, če kršiš druga pravila. Če ti med testom kdo »vleti« v sobo, je prav tako konec testa.
Le na tak način, da ima Fakulteta striktna pravila se lahko vzdržuje vrednost pridobljene formalne izobrazbe.
Če je bilo kaj drugače glede strogosti in pravil pred mojim vpisom leta 2022 ne vem in me morem govoriti. Glede na trend spreinjanja pa bi rekel, da se Fakulteta prilagaja vedno novim pravilom.
Praktično izobraževanje
Sam sem opravljal prakso v obsegu 480 ur na II. gimnaziji v Mariboru pod mentorstvom Katje Kokol, univ. dipl. psih. Ta izkušnja je bila neprecenljiva. Naučil sem se veliko novega, spoznal veliko ljudi ter zgradil nova prijateljstva. Prav tako sem spoznal procese in delovanje psihološke službe na omenjeni srednji šoli.
Praktično izobraževanje si vsak študent poišče sam. Tudi sam sem čutil nekaj negotovosti, ko sem najprej dobil nekaj zavrnitev za praktično izobraževanje od različnih ustanov. Študentov mentor mora biti formalno izobražen, kot univ. dipl. psih. ali mag.psih. To je lahko razlog, zakaj si je težje najti mentorja. Naprimer v osnovnih šolah v psihološki službi lahko na nek način delajo tudi specialni pedagogi. V takšnem primeru mentor seveda ni ustrezen razen, če ima tudi omenjeno formalno izobrazbo. Sam sem pisal prošnje ter se dogovarjal za sestanke, bil sem zelo aktiven. Na koncu sem bil vesel, da sem dobil možnost izvajati praktično izobraževanje na omenjeni gimnaziji.
Tudi drugim študentom sem posredoval informacije, kam naj še pokličejo. In tudi za tiste, ki niso našli možnosti, je fakulteta javljala informacije od prejšnjih generacij, kje so dobili možnosti, da so lahko poslali študenti prošnje tudi tja. Sam nisem na koncu študija vedel, da bo kdo ostal brez praktičnega izobraževanja. Ampak tako je v življenju, če si aktiven in šibaš direktno fizično na neko podjetje ali šolo ter predstaviš, kako je to praktično izobraževanje zate pomembno, boš prej ali slej naletel na psihologa ali psihologinjo, ki bo tvoj mentor, nekoč prijatelj in mogoče boš prav ti nekoč njegov sodelavec.
Splošna priporočila za bodoče študente
Študij psihologije bi naj bil za bodočega študenta nekaj posebnega v smislu razumevanja sebe, sveta in drugih. Konstantno samozavedanje, zmožnost samorefleksije in vseživljenjsko učenje naj bodo moto vsakega, ki se odloča, da bo nekoč postal psiholog ali psihoterapevt.
Razlike med javnimi in zasebnimi fakultetami pa naj ne bodo predmet predsodkov. Predsodek je namreč nekaj, kar psihoterapevti obravnavajo ter vabijo svoje kliente, da postanejo bolj avtonomni in “izstopijo” iz nefunkcionalnih prepričanj. Sam sem bral veliko informacij soštudentov, ki so se razpisali v smislu: »Nekateri nas ne bodo jemali resno, ker smo šolani na DOBA fakulteti. Ali kaj podobnega« Nekateri so se celo prepisali na javne fakultete na magisterij zaradi tega. Moje mnenje pa je, da s tem vedenjem le krepijo strah, kateremu so bili izpostavljeni, in se vključujejo v klub »elitnih psihologov«, da bi nekoč tudi sami čutili, da so nekaj več, če so šolani na naprimer Filozovski fakulteti. Ne me narobe razumeti, če imaš čas in greš vse lepo po vrsti iz srednje šole na FF je to seveda priporočena pot za dobro akademsko smer in jo podpiram. Ampak tako, kot v mojem primeru, ko se človek odloči spremeniti poklic pri svojem 40. letu starosti zravnen vseh obveznosti pa je zelo dobro, da obstajajo zasebne šole, katere nam to omogočajo.
Presenečen sem bil tudi, saj določeni študenti niso mogli iz svoje žrtvene pozicije, tako da so se pritoževali nad vsem. In verjamem tudi, da bo na javnih fakultetah z njimi isto, če se prepišejo. Ampak nek odstotek ljudi je vedno takšen in ok, sprejmem, škoda je bila v tem, da so s tem demotivirali ostale študente in na koncu še sebe. V bodoče, če tega ne bodo razrešili, ne vem, kako bodo delali s klienti, ne da bi prenašali transfer na njih.
Sam sem izobražen kot inženir informatike (B2) in sem pred 10 leti poslušal, da ne bom dobil dobre službe, ker nisem izbral fakultete FERI ali FRI. Pa vendarle: dobršen del uspeha v življenju je tudi iznajdljivost, nekaj sreče, intrinzična motivacija in veselje do poklica, denar je samo posledica dobrega dela.
Še nekaj študiji niso poceni, sam bom za dodiplomski študij in magistrski študij plus študij psihoterapije odštel približno 29.000€. Ampak to je še en pokazatelj, da se usmerjam v psihoterapijo zaradi veselja do takšnega poklica.
Zaradi stroškov se dobro odločite glede študija.
Zaključek
Vsem bralcem želim, da se odločijo glede na svoje zmožnosti, želje in potrebe. Glavno je to, da se nekoč, nekje srečamo kot psihologi, psihiatri, psihoterapevti in skupaj delimo zgodbe o tem, kako kvalitetno znamo pomagati ljudem s čustvenimi težavami.
Če bi koga zanimalo, povezava do moje diplomske naloge je tukaj „Psihoterapija depresivnih motenj z uporabo transakcijske analize“
https://plus.cobiss.net/cobiss/si/sl/bib/246324739
Diplomskih nalog iz DOBA fakultete je malo manj v bazi COBBIS Plus, saj imajo študenti v tretjem letniku dodiplomca možnost izbire dveh dodatnih predmetov namesto diplomske naloge.
Upam, da sem komu pomagal glede DOBA tematike, za sebe pa lahko rečem, da imam lepe spomine na študij prve stopnje.
Dobro zdravje vsem in srečno!
Marjan Repič
Forum je zaprt za komentiranje.