Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Eno pravno (?) vprašanje

Eno pravno (?) vprašanje

Recimo da sta brata podedovala hišo, oba sta tam za stalno prijavljena. Potem eden odide, drugi pa naj bi mu izplačal njegov delež. Skleneta pogodbo pri notarju, prvi se obveže, da bo izplačal delež, drugi se obveže, da se bo najkasneje en mesec po tem, ko dobi plačano, odjavil. Prvi je izpolnil svoj del dogovora, drugi pa se še po nekaj letih sploh ni odjavil, kar se je šele sedaj ugotovilo, saj je prej lagal. Kaj se lahko naredi? Kakšne so sankcije? Ali je potem ta dogovor sploh veljaven, če pa eden ni izpolnil svojega? Se ga lahko toži? Morda, naj vrne denar, ali kaj? Hvala za pomoč, lep dan vsem.

Sama prijava prebivališča z dedovanjem nima nič.

Ali sta brata po tem, ko je eden izplačal drugega, uredila lastništvo na novo? Tj, da je sedaj en brat izključni lastnik nepremičnine?

Kaj lahko naredite? Pri pristojni upravni enoti sprožite postopek ugotavljanja dejanskega prebivanja za tega drugega brata. V praksi to pomeni, da bodo prišli na dom, izprašali priče (vas pa še kakšne sosede ipd) o tem, od kdaj ta drugi brat ne prebiva več na tem naslovu za stalno. Potem se ga iz tega naslova lahko odjavi tudi brez njegovega privoljenja. Postopek sicer traja, ampak se da.

Še vedno pa vse skupaj nima nič z lastništvom nepremičnine.

Tudi jaz ne vem, kaj naj bi imelo lastništvo pri tem:) Ko prvi brat drugemu izplača, postane on edini lastnik. Njun dogovor je bil dobesedno tak, da se je drugi brat zavezal (in to podpisal pri notarju), da se bo v roku enega meseca po prejemu deleža odjavil. Pa se ni. Sprašujem, ali se ga lahko toži, ker se ni držal dogovara, ali so kake druge sankcije. Ali ta dogovor zdaj sploh še velja, glede na to, da je samo ena stran spoštovala napisano?

zakaj bi pa brat brata tožil?

Saj zdaj je lastništvo le od enega brata in s tožbo nima kaj dobiti ?

V kakšnih odnosih pa sta brata?

Jaz ne bi nikoli tožila brata, ker se ni odjavil, vse drugo pa je izpolnil, npr. prepustil polovico hiše bratu in se odselil.

Pa dobro, pusti to, da sta brata, ker sploh ni relevantno. Jaz tudi ne bi tožila brata, na splošno in čisto pravno gledano me pa zanima, kaj se zgodi, če ena stran ni izpolnila tistega, kar je obljubila in je pri notarju podpisala. Samo to, če kdo ve, prosim! To, da se oseba odjavi, je drugi osebi veliko pomenilo, če ne, ne bi dal tega pogoja, a ne? Torej! Druga oseba laže in se ne drži dogovorov. Kaj se lahko stori, da se to osebo kaznuje?

Upam, da ste izključno lastništvo tudi uradno uredili (v zemljiški knjigi). Ker samo na podlagi vajinega dogovora, četudi sta podpisala pri notarju, ne bo šlo. MORA biti zabeleženo v zemljiški knjigi.

Pravzaprav ga lahko tožite, da se ni držal dogovora in odjavil, ampak kaj bi s tem dosegli? Da bi se ustrašil in odjavil? Da bi ga prisilili in bi se odjavil?

Ni potrebno, ker gre hitreje. Na upravni enoti naj sproži postopek ugotavljanja bratovega dejanskega prebivanja. Pove naj, da tam že dolgo ne prebiva več, če ve, kje živi, naj pove še to. Potem upravne enote izdajo ustrezne odločbe, na podlagi katerih se ga odjavi z zdajšnjega naslova.

http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=1428&sid=372&faqid=333

http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=1333&sid=373&faqid=1838

http://www.listanjezakonov.com/ZPPreb_UPB1/F000001.HTM

Mi ko smo kupili hišo se prejšnji lastnik ni sam odjavil iz našega naslova. Ker gre za problematično in nepošteno osebo smo zahtevo vložili na upravni enosti. Predložili izpisek iz zk kjer smo vidni mi kot novi lastniki, nakar so na ue oni izbrisali.

Če je tej osebi toliko do tega, da se prvi brat odjavi iz tega naslova, naj sproži ustrezen postopek preko upravne enote.

kako bi pa želel kaznovati tega brata?? Mislim, lahko ga toži za duševne bolečine, ker se ni držal svojega dela dogovora. Če bo kaj dosegel, pa že dvomim. Ker taka tožba se mi tudi ne zdi hudo upravičena, če sem poštena. Zakaj na vso silo tožiti za nekaj, kar itak nima vpliva na lastništvo? Da bi ga kaznoval…?!? Hudo.

Zato, ker je z ne-odjavo povezano še marsikaj drugega in lahko ima posledice. Torej, je vsem ok, če se nekdo ne drži dogovorov, mirno lahko kršimo sporazume in lažemo, to je ok? Zamahnimo z roko, pa je, ali kaj? Vsako dejanje ima posledice, če si lagal, naj ima to posledice, a ne?

Nisem rekla, da je lagati ok – seveda ni. Pa tudi ni lepo, če se ne držiš dogovorov. Samo včasih je treba ubrati razumnejšo pot. Tožba bi bila dolgotrajna in še dvom, če bi uspeli, ker nimaš neke pravne podlage. “Nedržanje dogovora” pač ni kaznivo dejanje. Morebiti ga tožiš za duševne bolečine, ker se ni držal dogovora, ampak je dvom, če uspeš. Pa dolgo zna trajat in drago bit.

Bolj smotrno se mi zdi ohraniti zdrave živce in ubrati krajšo in hitrejšo pot (tisto preko upravne enote). Lahko ga odjaviš brez njegovega privoljenja, bi bila to zanj dovolj velika kazen (če se izrazim po tvoje) in zate dovolj veliko moralno zadoščenje?

Kaj pa je še povezano z ne-odjavo, kakšne posledice lahko ima? Kaj si s tem mislila?

Ja, saj je najbrž res bolj pametno ubrati to pot. In prav imaš, odjava brez njegove privolitve bi bila neke vrste kazen. Hvala.
Včasih res moraš stvar pogledati bolj od daleč in se vprašati, kaj s čim dosežeš.

Preko UE, mi smo tudi tako naredili, ko se sin bivših lastnikov ni hotel sam odjaviti.

eh kakšna tožba za duševne bolečine. To je rešitev samo, če ima preveč denarja:)
Za primer…oseba xy na televiziji reče, da si ji ukradel denar. To velja kot manjša reč in dobiš neko minimalno odškodnino. Nima veze s tem ampak glih za primer, da za veliko hujše reči so odškodnine res minimalne.

In glede na to, da se to da enostavno rešit preko UE verjetno ne bi dobila čisto nič.

eh kakšna tožba za duševne bolečine. To je rešitev samo, če ima preveč denarja:)
Za primer…oseba xy na televiziji reče, da si ji ukradel denar. To velja kot manjša reč in dobiš neko minimalno odškodnino. Nima veze s tem ampak glih za primer, da za veliko hujše reči so odškodnine res minimalne.

In glede na to, da se to da enostavno rešit preko UE verjetno ne bi dobila čisto nič.[/quote]

saj, tako sem tudi mislila. “nedržanje dogovora” ni kaznivo dejanje in jaz edino možnost, ki ima pravno podlago, vidim v tem, duševne bolečine. čeprav je jasno, da jih bo težko dokazala in torej težko uspela. zato tožba niti ni smiselna.

Če bi se drugi brat, ki je bil izplačan izbrisal iz zemljiške knjige kot solastnik, potem bi ga lahko drugi brat sam odjavil.

Kaj pa ti kvasiš? Tisti, ki je lastnik cele nepremičnine bo poskrbel za vpis v zemljiško knjigo na podlagi notarsko overjene pogodbe, ki jo poseduje. Nisem še slišala, da bi se kdo izpisoval iz zemljiške knjige, temveč je to interes tistega, ki nepremičnino pridobi (bodisi z nakupom, dedovanjem, darilom, ….).

kolk kompliciraš.
Greste na UE in ga odjavite.
Basta.
Če pa lastništva niste uredili, ste si pa itak sami krivi.

Največji problem vidim v tem, da je lahko ta brat prezadolžen. Ker ima st.preb. na njihovem naslovu se kaj lahko na vratih znajde rubežnik. In lažje je brata odjaviti po postopku, ki je opisan zgoraj kot pa se z rubežnikom pogajati in pojasnjevati, kako in kaj. Ker večina jih kar zarubi, potem moraš pa dajati ugovore tretjega in dokazovati na sodišču, da stvari niso bratove.

Da bi ga pa zdaj kaznovali, ker se ni odjavil, se zdi pa meni smešno, kaj takega še nisem slišala. Tudi tožba za duševne bolečine oz. kakršno koli nepremoženjsko škodo je rahlo absurdna. Če bi bili toliko pametni, ko se je sklepala pogodba, bi za kršitev dogovora po pogodbi – tudi z neodjavo, lahko določili penale oz. pogodbeno kazen.

Pa v ZK poglejte, da je res lastništvo urejeno.

Lp

--------------------------------------------------------------------------------- Pokukaj! ;-) http://www.mojalbum.com/gwendolen

Hočeš rešit problem ali se maščevat?

Hočeš rešit problem ali se maščevat?[/quote]

Hočem rešit problem, vendar za nazaj se ga ne da, a ne? Kako naj rešim za nazaj, ko se je brat hahljal bratu za hrbtom, ko mu je lagal, da se je odjavil, v resnici se pa ni? Kako naj za ta leta, ki so že minila, popravim situacijo? Problem je v tem, da bi se ta brat moral odjavit leta 2005, a se ni. Kaj zdaj? Mirno živimo naprej, nikome ništa? Ja, hočem zadoščenje! Hočem pokazati in dokazati, da je lagati narobe in da se je treba dogovorov držati in da je narobe nekomu za hrbtom delati take stvari. Če se temu reče maščevanje, ok, potem se hočem maščevati:)

Kakšno škodo konkretno ste imeli, ker je imel tam stalni naslov? Je zato hiša v slabšem stanju? Je dobival vsak dan kilograme uradne pošte, ki je niste imeli kje hraniti? So se vas sosedje zato začeli izogibati? Zaradi ene stalno prijavljene osebe več morda dimnik ne vleče dobro? In če je bilo tako hudo, zakaj je zdaj, po treh letih, stvar kar na lepem neznosno zajebana?
Pa še z drugega zornega kota – kaj za boga je toliko več vreden stalni naslov v vaši hiši kot recimo v moji, da se je brat zato lahko za hrbtom hahljal? A misliš, da je hodil naokrog in razglašal, jaz imam pa še vedno stalni naslov pri bratu, a nisem dasa? In so mu drugi ploskali, da je pa res glavni frajer, ter mu častili pijačo. Stalni naslov ni nekaj, s čimer bi se človek lahko ravno na široko hvalisal, ker ga ima tako rekoč vsak Slovenec, tistih par izjem ni omembe vrednih. Malo si tudi ti hecna.
Ma res te ne razumem. Okej, stvar principa, brat je voluhar, ampak ko ga šljivi, odjavite ga in živite dalje. Tri leta te je žrlo nekaj, kar lahko brez njegove vednosti uredite na UE.

Ma daj ne kompliciraj v nedogled! Punce so ti že gor povedale, kaj je za naredit. Kaj ga boš tožila? Na razveljavitev pogodbe, ker se ni držal dogovora? Ja, je možno. Ampka si pripravljena zaradi tega dat celo hišo nazaj bratu? Ali ga boš tožila za škodo? Kakšno? Premoženjsko, nepremoženjsko? Dokazila?
Zadevo, ki je popolnoma enostavna hočeš zakomplicirat do konca in se tožarit za kaj že? Saj ni čudno, da so sodišča do vratu v zaostankih, ko se s takimi banalnimi zadevami ukvarjajo. Navedla nisi popolnoma nič, zaradi česar nbi bili zaradi tega ravnanja brata oškodovani ali kako drugače prizadeti, gre se ti samo za maščevanje, kot si sama rekla. Bedno.

Dobro, no, sem pa bedna:) Sem že prej omenila, da pozabite na to, da je brat. Ker ni brat, je bivši mož. OK? In zakaj bi on moral biti še naprej prijavljen v moji hiši, katero sem mu izplačala po vseh pravilih? Sedaj sem drugič poročena in svojemu sedanjemu možu sem takrat obljubila, da bom vse zadeve z bivšim uredila. In zdaj se je izkazalo, da stvari niso urejene. Sem bigamistka, očitno. Imam dva moža, z dvema živim v skupnem gospodinjstvu. Kul, ne? Moj sedanji mož pa sedaj misli, da sem skupaj z bivšim za njegovim hrbtom rovarila, njemu lagala, da je urejeno, samo da bi dal mir. Torej, če se vam vsem zdi, da sem bedna, ker se sekiram zaradi takih stvari, pa naj bo. Bivši pa, ne vem, kakšne interese ima, da se noče odjaviti, za enega vem, goljufa pri potnih stroških v službi. Ampak to vam je tudi vse OK, ne?

že prej bi povedala vso resnico, če je tvoja situacija toliko specifična.

bigamistka? daj no. če si poročena z enim samim, pač ne. načeloma imaš v svoji bajti lahko prijavljene vse svoje bivše fante in bivše može, poročena si z enim, ergo nisi bigamistka.

poleg tega NOBENA od nas ni trdila, da je tako ravnanje (biti prijavljen na naslovu, kjer ne živiš) ok – vse smo ga obsodile. samo povedale smo ti, da mnogo preveč kompliciraš zaradi tega.

se mi zdi, da je problem v zaupanju med tabo in tvojim sedanjim možem. pa zakaj hudiča on za nastalo situacijo krivi tebe?!?!? ti si svoj del obljube izpolnila, za dejanja tvojega ex pač ne moreš biti odgovorna. a ti ne verjame? je toliko sumničav zaradi ene usrane prijave prebivališča? ajd bi ga še razumela, če bi tvoj bivši dejanso tudi živel pri vama. ali, če bi zahajal v hišo, ko vaju ni doma in delal probleme. ali kakorkoli drugače nagajal. tega ne omenjaš. zaradi same prijave?? pa kako lahko tebi naprti to krivdo, kaj je to za en tip?

sej je simple. če si v zemljiški knjigi vpisana kot izključna lastnica, pojdi na UE in enkrat za vselej tipa odjavi, s to tematiko pa se nehaj obremenjevat. tvoj zdajšnji mož pa naj ne vidi strahov, kjer jih ni.

Ja, saj, tako bom naredila. Kaj pa čem drugega. Na nekem drugem forumu sem zasledila, da je neprijava na naslovu, kjer oseba dejansko živi, kazniva. Dokler je pa on prijavljen tu, očitno tam, kjer res živi, ni prijavljen. Tako da, je le v nekakšnem prekršku:) Moj mož, če nič drugega, se počuti neprijetno. Moja krivda je pa v temu, ker nisem preverila trditev bivšega, da se je odjavil. Ampak, bo že. Hvala za nasvet:)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close