Empatija?
Pa ravno to kaže na neko aroganco, ko praviš, da ni pomembno, kaj si virtuala misli o tebi.
Ti pričakuješ le empatijo do tebe. :)[/quote]
Zame je virtuala en velik bulshit, če že hočeš iskreno mnenje. Tukaj je lahko vsak čisto vse. Preden sem prišla, sem se odločila, kakšna bo moja vloga. Ti si se odločil za svojo, ki ji slediš. Ne vem, v čem je problem? Če sem arogantna, je to moj problem, ne rabiš ga ti reševati. Človek, to je virtuala.
Ampak to ni empatija in ne nobeno merilo za empatičnost.
Hvala za tvoje iskreno mnenje. 🙂
Seveda jaz ne mislim ničesar reševati, le podajam svoje mnenje.
Zato se ne sekiram okrog tega kakšen kdo je in kaj poskuša igrati.
Tudi vloge, ki jih igramo so še vedno del nas in so z razlogom takšne, kakršne so.
Misliš občutek zate ? 🙂
Kaj pa tvoj občutek za soljudi ?[/quote]
Naj te opomnim, da smo v virtuali. Tukaj vihtim bič:))). Kaj je v moji reali pravzaprav sploh ni pomembno in naj si vsak ustvari, izmisli, podoživi svojo zgodbo. Če bi se želela predstaviti, bi se že na začetku, s polnim imenom in priimkom:)).
Itak, govorim o tem, da ne gre posploševati, da je treba vzgojo prilagoditi vsakemu otroku posebej, ni to štanc mašina, četudi pridejo vsi od istega postrojenja…. :)[/quote]
Po moje pa ravno empatijo vzgajaš na enak način. Tukaj ni prostora za rokavičkanje.[/quote]
Rokavičenje?
Ne moreš imet enakaga načina, če pa vemo, da je vsak otrok svoja osebnost.
Generalno gledano ja, v posameznih primerih je pa treba drugače odreagirat glede na otrokovo osebnost. Tu so še korelacije med sorojenci, ki tudi niso zanemarljive.
Se pa ne strinjam s tabo, da moraš bit strokovnjak
To bi morala bit splošna razgledanost.
Tu pa imamo absurd študentke, ki se o tem sprašuje ali starši to zavestno vzgajajo pri otrocih… Eni ja, drugi ne, tretjo namenoma ne, ker menijo, da bo otrok bolje prišel skozi če bo egoist…Mnogi se sploh ne zavedajo pa jim vseeno uspe…itd
Empatija je da se lahko postavis v kozo socloveka. Moja kljucna definicija bi bila-DA TI NI VSEENO. Cetudi si egoisticna svin… imas lahko se vedno kopico prijateljev. Prijatelstvo sloni na povsem drugih zadevah.[/quote]
Prijateljstvo egoističnih svin* sloni na drugačnih temeljih kot empatičnih ljudi.
Težko bi rekel da se obema vrstama lahko reče prijateljstvo.
On_, slabo bereš. Glede strokovnosti se je nanašalo na povsem drugačen kontekst. M111 pravi, da se empatije ne da naučiti. Strokovnjaki so ugotovili, da je to stvar vzgoje in se jo da naučiti. Torej, njim bolj verjamem.
Glede vzgoje sem ti tudi pojasnila, da prilagajaš glede na karakter, nebesno znamenje otroka:))). Pri empatiji za vse enako, ne vem kaj je tu za rokovičkati. Tko je in pika, ni pogajanj:)).
Misliš občutek zate ? 🙂
Kaj pa tvoj občutek za soljudi ?[/quote]
Naj te opomnim, da smo v virtuali. Tukaj vihtim bič:))). Kaj je v moji reali pravzaprav sploh ni pomembno in naj si vsak ustvari, izmisli, podoživi svojo zgodbo. Če bi se želela predstaviti, bi se že na začetku, s polnim imenom in priimkom:)).[/quote]
Ime pa priimek nima neke veze z empatijo. 🙂
Vem, da smo v virtuali in moja mnenja temeljijo na tem, kako te doživljam preko virtuale.
Ali je moje doživljanje napačno, pa ne morem vedeti, ker nimam primerjave z realo. Pa ne glede na tvoje ime in priimek. 🙂
Da bi samo v virtuali vihtela bič, v reali pa samo božala….Mi pa deluje nerealno. 🙂
wikipedija:
Empatija je psihološka sposobnost zaznavanja čustev druge osebe, ne da bi s tem podal svoje, ki je tudi združljiva s teorijo uma.
Lahko bi se opisala kot čustvena verzija telepatije. Pogosto je opisana kot sposobnost poistovetenja z drugo osebo, pri čemer lahko tako empat (oseba sposobna vživljanja) predvidi čustva ali misli te osebe. Empatija se lahko tako opiše tudi kot čustvena resonanca.
In tega se ne da privzgojit, nauciti ali karkoli drugega. S tem se rodis.
Torej ti kar napočes mahaš z bičem pa sploh ne veš s kom imaš tu opravka? :p
Zelo neempatično od tebe…. :/[/quote]
Če so tebi popolni tujci izredno pomembni in čutiš, da moraš z njimi deliti življenje…izvoli. Samo mene ne mešaj v ta šmorn.[/quote]
Izredno pomembni?
To ravno ne je pa človek lahko vseeno ematičen do njih, se ti ne zdi?
Seveda se je možno empatije tudi priučiti. Večinoma pa je prirojena, saj jo je možno opaziti prav tako pri živalih.
Vživljanje nam omogočajo zrcalni nevroni.
http://m.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/zgodba-o-empatiji-ves-kako-se-pocutim.html
Če so tebi popolni tujci izredno pomembni in čutiš, da moraš z njimi deliti življenje…izvoli. Samo mene ne mešaj v ta šmorn.[/quote]
Izredno pomembni?
To ravno ne je pa človek lahko vseeno ematičen do njih, se ti ne zdi?[/quote]
Ob prvi priliki dokaži pri frutolinotu:)))). Primer: če je nekdo pijanec in otresa svoja alkoholna usta na netu…zakaj bi se postavila v njegovo kožo? Da me odnesejo alkoholni hlapi?:)))
Forum je zaprt za komentiranje.