ekskluziva…
Tukaj je govora o ekskluzivi in posredovanju ne pa o črni gradnji, nasilnem prilaščanju in podobno, predlagam, da za to odpreš novo temo da ne bomo mešali eurocrema in nutelle.
Toliko sem bil pripravljen plačati…če se želiš posmehovati mojemu načinu poslovanja tudi prav, vendar pa to še ne pomeni, da je zapisano laž.
O praksi delitve provizije med prodajalca in kupca pa sem že nekaj napisal ter je to edinstvena pogruntavščina naših agencij kako izmolsti čimveč denarja…
Sicer sem prepričan, da bi našel način da se izognem…[/quote]
Kako gre pa tole skupaj s tem, da praviš, da bi mirno plačal 4%?
Drugače pa: ti kr poskrbi za spremembo zakonodaje, bom čist zadovoljen 😛 Samo zavedaj se, da če bodo nepremičninske agencije samo od enga kasirale, da bodo potlej kasirale, ne bo “niste mi nič nardil, ne dam vam dnarja”
Verjeli ali ne v praksi nas stranke večkrat celo same vprašajo, če imamo kaj podobnega.
Ne razumem, zakaj bi bili jezni, če iščete nepremičnino (in ste se očitno odločili, da boste agenciji plačali provizijo), nekdo pa vam skuša pomagati z več ponudbe, ki bi morda zadostilo vašim željam?
V mojih izkušnjah, ste vi tisti profil kupca, ki ne bo podpisal posredniške pogodbe z nami, češ da itak sam nategujejo.
Ponavljam : če grem na ogled, to še ne pomeni da sem sklenil pogodbo z agencijo, maksimalno bi mi lahko računali stroške ogleda (pa še imajo tako ali tako vkalkulirano v proviziji prodajalca).
Nikjer drugje se ne plača, če si želim ogledati televizor, avto ali podobno…še celo na testno vožnjo grem lahko brezplačno.
Za to pa ni potrebno spremeniti zakonodaje, samo malo moralnega ravnanja s strani agencij bi bilo dovolj – zakon tega ne preprečuje, temveč celo spodbuja zaračunavanje provizije samo prodajalcu (ki je v večini primerov edini naročnik)
[/quote]
Verjeli ali ne v praksi nas stranke večkrat celo same vprašajo, če imamo kaj podobnega.
Ne razumem, zakaj bi bili jezni, če iščete nepremičnino (in ste se očitno odločili, da boste agenciji plačali provizijo), nekdo pa vam skuša pomagati z več ponudbe, ki bi morda zadostilo vašim željam?
V mojih izkušnjah, ste vi tisti profil kupca, ki ne bo podpisal posredniške pogodbe z nami, češ da itak sam nategujejo.[/quote]
s tem se pa sploh ne strinjam. Če jaz kličem agencijo, ker oglašuje stanovanje,ki me zanima, to niti slučajno ne pomeni,da jo za kaj pooblaščam. Ona je samo kontaktni naslov, nič več. seveda se lahko dogovorim tudi za kaj drugega, toda, dokler se ne, ne more biti govora o kakšni proviziji, celo o stroških ne. Ko kot kupec kličem agencijo, je zame isto, kot da bi klical lastnika
[/quote]
V mojih izkušnjah, ste vi tisti profil kupca, ki ne bo podpisal posredniške pogodbe z nami, češ da itak sam nategujejo.[/quote]
Verjetno sem res tisti tip kupca… Ampak na žalost nimam druge izbire, če stanovanje prodaja samo agencija in ni zasebne ponudbe. In iz izkušenj vidim, da agencije prepričajo vse, ki pri njih kupujejo novo stanovanje, da jim bodo oni prodali staro…
Kaj pa agencija naredi? Trenutno sem bil v stiku s petimi agencijami. Povedale so mi naslov in hodile za nami po stanovanju. Enako, kot bi lahko delali lastniki sami. V primeru prodaje pa lahko človek, ki se ne spozna, najame odvetnika in ta mu za 500 E uredi vse zadeve. Agencija pa dobi pri stanovanju za ok 200.000 kar nekaj tisoč…
Pa smešnost agentk…ki razlagajo, kako se splača kupiti stanovanje, ker ima dobre avre in ker je od družine s super energijo itd—kot da ga kupuješ z lastniki vred. ŠAlalala
o ste se razpisali….
Kar se tiče računanja ogledov – ne bo šlo, ker jih po zakonu ne smejo.
Kar se tiče računanj provizije na obeh straneh (kupcu in prodajalcu) pa toliko: provizija se po OZ lahko obračuna samo 1x (po ZNPosr do 4%), lahko pa jo razdeliš na dva dela tako, da jo del plača kupec in del prodajalec.
Mislim, da smo si vsi enotni (tako naročniki, tretje osebe, posredniki in ostali vmešani…), da bi bilo najbolje in celo edino prav, da bi posrednik lahko zaračunal samo naročitelju, torej stranki, s katero ima podpisano posredniško pogodbo in ki ga je najela!, da zanjo poišče ali nepremičnino ali kupca. Seveda, bi “moral” naročnik, torej tisti, ki pride v agencijo in reče: poišči ali prodaj mi stanovanje, pod takimi in takimi pogoji, za tako in tako ceno, podpisati posredniško pogodbo za 4%! stvar nevemkakšnega nadzora bi morala biti, da bi v primeru, da agent “spravi skupaj” dva svoja naročnika, provizijo razdeli na pol (da doseže pač zakonske 4% in ne 8%). Seveda pa bi morali kaj spremeniti tudi v zakonu in posrednika odvezati obveznosti, da tudi tretjo osebo seznanja z vsemi zanj pomembnimi okoliščinami, da odgovarja tudi njemu …. Ker pa je pri nas trg naredil svoje in ne bo nihče podpisoval pogodbe za 4%, so se posredniki pač morali znajti in “vsiliti” plačilo polovice provizije tudi drugi stranki, kateri po zakonu tudi enako odgovarja.
Vsem je ali bi moralo biti jasno, da stanovanje, ki ga oglašuje agencija, ponuja za naročnika (lastnika) s katerim ima oz. BI MORALA imeti sklenjeno posredniško pogodbo. V tisti posredniški pogodbi je prodajalec dal naročilo posredniku, da zanj najde kupca ter da bo zato posrediku plačal del (načeloma polovico) provizije, drugi del pa bo plačal kupec, ki ga bo agencija pripeljala.
Torej nepremičnine, ki jih tržijo posredniki, se prodajajo pod določenimi pogoji. In eden od pogojev je plačilo provizije (poleg kupnine, vseljivosti, plačilnih rokov, pravne varnosti, ki jih nudijo posredniške hiše…).
Trobezlanja o aurah niso vredna komentarja… žal.
Še enkrat, kot ničkolikokrat: izberite posrednika, ki vam bo našel nepremičnino po vaših željah in o katerem ste se prej pozanimali, s katerim ste na enaki valovni dolžini, ki vam zna prisluhniti in ki vas zna (včasih tudi) po potrebi postaviti na realna tla! Ne pa da iščete nepremičnino po neštetih oglesih in ko jo po mukah izluščite iz silne ponudbe, na ogledu poleg nepremičnine v paketu dobite še agenta, ki jo po nekem naklučju pač trži. Potem pa poslušate stvari, ki vam ne ugajajo.
takih v sloveniji ti pač nisi našel. Ali pa si morda hotel zapisati, da v sloveniji ni takega, s katerim bi ti lahko bil na isti valovni dolžini, oz. da ga ni, ki bi ti lahko dal kakršenkoli pameten nasvet oz. od kogar bi se ti pustil kakorkoli podučiti?!?
Sicer pa jih jaz poznam kar nekaj, ki znajo prisluhniti in ki za svoj denar, renome in stranko (navadno celo v obratnem vrstnem redu) naredijo marsikaj.
Veš od dobrega agenta pričakujejo čuda stvari. Dober agent (tak o katerem se potem govori in ki večinoma dela za stranke po priporočilih, nima pa časa in volje klicariti nekoga za katerega ve, da je dal naročila še 20 drugim agencijam), ti poleg tega, da ti pokaže stanovanje, naredi še marsikaj. Navadno vsaj z nasveti pomagajo še pri pridobivanju kredita, selitvah, izbiri pohištva in mojstra za obnovo …
Ljudje od agentov pričakujejo, da obvladajo vsaj osnove prava, ekonomije, gradbeništva, arhitekture in trženja, da so njihovi davčni svetovalci, nemalokrat psihologi in včasih celo psihiatri (ne veš koliko življenjskih zgodb slišijo posredniki), da so seznanjeni z aktualnimi političnimi, športnimi in vremenskimi razmerami (o marsičem se hočejo ljudje pogovarjati, medtem ko se vozijo od enega do drugega stanovanja z agentom, v njegovem avtu, ali ko čakajo na prodajalca pred vrati bloka). Skoraj vsak od agentov (s kolikortoliko delovne dobe) je tudi že naletel na stranko, ki je hotela pokramljati o primernosti tlorisa, gradnje, lege … po načelih feng sui-a, energijah in vodnih tokovih, ki potekajo skozi stanovanje….
Resnično nepremičninski posrednik ni lahek poklic. Vendar so ljudje, ki ga z veseljem opravljajo, ki se jim to vidi in ki so za svoje delo tudi pošteno plačani. Ne poznam nikogar, ki bi s tem delom obogatel (govorim o posrednikih, ne preprodajalcih, investitorjih, nategunih!), se pa da solidno živeti. Prosim spoštujte poklic in predvem ljudi, ki pošteno delajo. Predvsem pa ne posplošujte (ne želim niti jaz!).
Če, kot kupci ne želite posrednikov, ne kličite agencij, če jih nočete kot prodajalci, jim to povejte.
Ne bodite pa hinavci in ne izkoriščajte ljudi, v smislu: lahko mi prodate, ampak jaz vam nič ne plačam, grem z vami na ogled in pustim, da mi uredite vse papirje, ampak vi kar računajte svojemu prodajalcu ….
ker verjamem v osebni pristop, hvalim agente – ne agencij:
borut in andrej iz Sveta nepremičnin
ana iz Firma nepremičnine
Irena iz Pegaza (zdaj alabaster)
vsi iz Nepremičnin plus, Tomaž iz Etaže d.o.o., Bojan iz Metropole, Štefi in Mire iz MK (bivša gabra), pa še marsikdo, ki mi zdaj morda ne pade na pamet in se mu za to takoj opravičujem.
So pa tudi vse te agencije strokovne in zaupanja vredne.
ena od sedmih omenjenih…
hvala vvod:-)
lepi..
če se ne motim, sem zgoraj zasledila, da si stanovanje iskal 2 leti… hmmm… mogoče je tukaj odgovor na vprašanje angele m zakaj nekateri agenti sprašujejo če ste resni. Ker je kar nekaj ljudi, ki “se jim ne mudi” in si ustvarijo napačno mnenje, da smo turistične agencije, ki nudijo oglede nepremičnin. Zastonj, seveda. In to večkrat na teden. 2 leti!!
Sama sicer ne sprašujem glede resnosti, ker se dokaj hitro pokaže koliko je stranka resna, pa naj bo to prodajalec ali kupec.
Se strinjam z lepim…tud jz sem imela nekaj zgoraj omnenjenih agentov, pa moram rečt, da se mi niso zdeli nevem kako profesionalni…
Res da mi niso takoj dali v roke posredniško pogodbo za podpisat, ampak jz bi pričakovala, da me vsaj pokličejo in povejo, kako gre s prodajo…zato sem rekla, da ima večina od agencij samo neke baze kupcev in prodajalcev in če slučajno kdo kej sprašuje za kako stanovanje, potem mignejo….tak je moj občutek!
Kljub naročilu … Si jim na ogledu rekel naj sporočijo, če bo kaj podobnega ali si se s kom vsedel, povedal, kaj te na ogledani nepremičnini moti, kaj bi rajši, kakšna so tvoja pričakovanja, kaj si že videl, kako si si vse skupaj zamislil, kakšne so tvoje zahteve, kaj želje, kaj potrebe in kaj bi bilo zate še sprejemljivo, kdaj bi se želel seliti, kaj bi bilo tisto zaradi česar bi bil srečen – in bi z “veseljem” tudi pošteno plačal.
Ja 2 leti sem iskal nepremičnino (nikjer nisem rekel stanovanje). In v 2 letih mi nihče ni ponudil niti ene!
Si sploh ne predstavljam, da bi se odpravil k toliko prodajlcem avtomobilov, pa da mi nihče ne bi ničesar ponudil…
Dejstvo je, da agencijam očitno predobro gre ter jim posel za katerega bi morali dejansko kaj narediti ne diši ravno….
Forum je zaprt za komentiranje.