Dopust v tujini
No, pa naj še jaz nekaj dodam na tole “UGODNO” temo.
V tujini dopustujemo od leta 1995. V začetku je bila to Grčija od najcenejših variant NZ, pa večerje zunaj (ko še niso imeli €), nato preko POL do ALL, zadnja leta je zakon Turčija. Vmes je bila 2x Hrvaška – toliko da smo potem še rajši šli spet drugam. Začela sva solo, zdaj potujemo štirje.
Po mojem mnenju je najugodnejša Turčija. Za isti denar v Grčiji dobiš mnogo manj (beri: imaš razna doplačila). Najmanj se splača vzeti NZ, ker če še malo dodaš, pa imaš POL, se pravi hrana v glavnem je, pijača, plaža, senčniki, ležalniki so za doplačilo, brisače s seboj. In ko dodaš še nekaj gor, imaš ALL v Turčiji, kjer lahko denarnico pustiš doma (razen seveda za izlete, nakupe ipd.) in ni potrebno nositi s seboj kufra brisač.
Radi imamo poletno vročino in še rajši “mlako” za kopanje. Pri 22 stopinjah meni res ni za namakanje v vodi. Jemo, ko smo lačni, pijemo, ko smo žejni, vsega je na pretek na vsakem koraku.
Gremo se dejansko izležavat na plažo, oziroma namakat v morje. Nagledali smo se Grčije, kjer smo si ogledali vsak kamen, zdaj se nam ne da več. Dobro je, če je kak tobogan v bližini za popestritev, sicer pa zakon je morje.
Veliko ste se “prepucavali” kaj je ugodno kaj ni. Ni pa isto ali potujeta 2 odrasla, ali je to 4-članska družina, kjer otroci ne morejo bivat sami v dvoposteljni sobi. Družinske sobe so dražje in hitreje razprodane, torej last minute tukaj odpade. Treba je preučit agencije, ali imajo za otroke popuste v % (npr. Kompas) ali so otroci pavšal (npr. Gulet, Relax). Absolutno se bolj splača na pavšal kot na %.
Vse je odvisno od pogojev in želja. Mi vsako leto dopust rezerviramo v januarju, da izkoristimo nižje cene. Letos za 11 dni ALL v Turčiji, v hotelu s 5* za štiričlansko družino, (otroka 12 in 10 let), vključno z zavarovanji, plačamo 3.300,€ (na osebo na dan je to 75,00 €). Mislim da slovenske terme ponujajo POL za okoli 55,00 €/dan po osebi.
Je pa res treba primerjati enako z enakim. Ne moreš primerjat ALL z letalom, kjer te pedenajo od spredaj in zadaj z najemom apartmaja, kamor 70% hrane privlečeš s svojega vrta, ostalo iz slovenskih trgovin in kuhaš, pripravljaš, pospravljaš, pedenaš…
Lepe počitnice, pa naj bodo kjerkoli – njihovo bistvo je v tem, da jih preživimo v družbi najdražjih in se imamo lepo.
Alenka
Če človek tole bere, dobi občutek, da so edine počitniške destinacije poleg Hrvaške Grčija, Turčija in mogoče še Tunizija. Apartma ali pa z agencijo, še najraje AI. Pa obvezno morje.
Se da imet krasne počitnice brez vsega zgoraj navedenega. Šotor v avto, pa gremo. Poleg omenjenih držav je na izbiro cela Evropa (no, tud širše), tud morje ni obvezno, lahko so hribi, jezera (poleti 100x boljše od morske pripeke), zanimiva mesta … Ne potrebuješ nobenih vnaprejšnjih rezervacij in plačil, počitnice lahko načrtuješ od danes na jutri, med potjo sproti spreminjaš, če se ti tako zazdi …
Ja meni tudi ob omembi besede DOPUST ni prva asiocijacija morje.
Ker pa pač šotor variante nismo vajeni se je na stara leta ne bomo učili. So pri nas fantastični kmečki turizmi z toliko možnostmi gibanja v naravi.
Imamo kvalitetne planinske koče in je ena taka enotedenska tura lahko pravi balzam za dušo.
Rada preizkušam različne načine letovanja – od all do “od koče do koče”. To nam ustreza in osrečuje.
Kot nekateri ne verjamejo da si kdo sploh v sanjah lahko želi kaj drugega kot apartma na Hrvaškem, tako jaz ne morem verjet da lahko obstajajp ljudje z stacijonarno prikolico v enem kampu že 20let.
In ni cena tista, ki kroji dopust, ampak je cena izgovor za strah pred drugačnim od otroštva poznanem.
Ker imam danes nekaj časa več vam bom povedala resnično zgodbo izpred dveh let.
Govorila bom o dveh družinah 2+2 približno enakih starosti in zanimanja ter finančnega stanja.
Se pravi nekje nekaj nad 600 E plače vsak odrasel.
Ker so se zelo dobro ujeli so tudi na dopuste velikokrat hodili skupaj – seveda apartmaji Hrvaška.
po nekaj letih sta ženi začeli navijat za Turčijo, Grčijo……..in odgovor je bil itak da ni šans. Moška sta itak vedno našla razlog zakaj ne.
In sta žene vzele stvari v svoje roke. First minute sta rezervirali počitnice v Egiptu – all varianta itak. Plačilo je bilo na 5 obrokov in ker ženske znamo čarati z denarjem sta vse obroke plačale brez pretresov v družini. Pač je bilo več zelja na mizi in kaka cunja manj.
Ko sta jih postavile pred dejstvo kam gredo so bili vsi križi dol. Da sta morilki otrok, da sta zapravili “kmetijo” (ki nikoli to ni bila in zaradi ene mačke tudi nikoli ne bo)…………
Skratka dogajalo se jim je Fullllll. Ampak vseeno na določen datum vidimo vseh 8 članov odprave na letališču. Otroci malodane vročični od vznemirjenja, žene pač kot žene so elegantno mirile moške, ki so na letališču kot dve pokore pile “kao zadnji pir”
Po poletu (ne moremo reči udobnem, ker pač poleti to niso) Sta žene pač organizirale svojo čredo po najboljših močeh in za moške zamotit jim zaupale kufre.
Prihod v hotel je seveda naredil vtis. Kdor pozna hotele točno ve, da je recepcija vedno glamurozna – v arabskem svetu pa sploh.
Pijača dobrodošlice je definitivno ublažila čakanje na zaključek birokratskih zadev ob pridobitvi ključa.
Že sama nastanitev v prostornih sobah je bila huh, pa še kufre ti do sobe dostavijo. No tukaj mora moški seči v denarnico. Po priklanjanju sodeč je bil pravi gost.
Malo razgledovanja po kompleksu in plaži in lovljenje navdušenih otrok jih je pripeljalo do večerje.
Pač prvi dan si malo prestrašen in še ne obvladaš sistema, sta pa oba moška blazno navdušena nad eno pipico kjer se toči hmeljev eliksir. In ko sta po zagotovitvi žena upravičena do več kot enega kozarca sta vajo ponovila nekajkrat – saj se ve da je v Afriki vročina in je treba veliko pit.
Po večerji je človek boljše volje in družini se odpravita na teraso kjer se odvija nek program. Otroci so na igralih že našli svojo družbo in pijačka pred spanjem ne škodi. Moške je šokiralo dejstvo da ob odhodu ni potrebno plačati pijače, pa otrokom sladoleda tudi ne…………..
Skratka družini sta uživali in si privoščili izlet v puščavo (plačljiv) Otroci so se naužili vode in podvodnega sveta. Žene nista stalno mislile na to katere makarone na brzino naredit zvečer. Moška sta bila pa itak zadovoljna z jutranjo partijo tenisa in popoldanskim vaterpolo derbijem med – saj ni važno kom.
Ob prihodu domov sta se strinjala da sta veliko večino denarja prinesla nazaj, ker ga nista potrebovala. Kljub obiskom bazarjev, kjer ženske in otroke popade nakupovalna mrzlica.
Ta zgodba je resnična, ker sem sama bila botra tem počitnicam- sem spodbudila obe ženi da ukrepata tako kot sem jaz 10 let nazaj. Le destinacija je bila Turčija in smo šli prvič v hotel in nismo obvladali angleščine……………….skratka strah pred neznanim.
…začetek počitnic, 14 dni, 2+2, AI…dobrih 1700€ !… Hrvaška…utopija za ta denar…
Forum je zaprt za komentiranje.