Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Dopust

Dopust

Pozdravljeni
Od lani se imam nekje 8 dni dopusta. Pravkar me je delodajalec dal na dopust in me
zanima, če mi delodajalec lahko namesto starega dopusta vzame vstran novega ali pa nadure? Hvala
Lp

Lahko da kar novi ja

Mislim da ne

Kolikor vem, gre najprej stari dopust, ker je zakonsko določeno, do kdaj ga je potrebno porabiti.

Stari dopust se ti prenese samo, če si bila v lanskem letu dalj časa odsotna, npr. porodniška, dolgotrajna bolniška… sicer pa se ti ostanek dopusta z novim letom briše, tudi ure v dobro ti gredo v nič… vsaj pri nas, v (tako opevanem) JS, je tako.

Hm, kaj pa, če (tudi) v JS ni tako, kot pišeš?

[/quote]

Seveda ni. Če pa slučajno delajo tako, pa jim je treba povedati, da naj si preberejo zakone in se jih držijo.

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO5944
162. člen (izraba letnega dopusta)
(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih, s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.
(2) Delodajalec lahko zahteva od delavca, da planira izrabo najmanj dveh tednov letnega dopusta za tekoče koledarsko leto.
(3) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta v tekočem koledarskem letu, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
(4) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.
(5) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo, ki zavezuje delodajalca.
(6) Delavec, ki ima v prvem letu zaposlitve pravico do izrabe sorazmernega dela letnega dopusta, pridobi pravico do izrabe letnega dopusta za naslednje koledarsko leto ob začetku naslednjega koledarskega leta.

Vprašanje: a delodajalec te je ”kr tko” dal na dopust, pač, ne da bi prosila zanj?
Ker pri nas delajo isto. Seveda ne bom pisala, kje delam, ampak lansko leto sem se pa uprla,
ko sem kar sredi nekega meseca, ko niti najmanj nisem rabila prostih dnevov, dobila dopust in samo tisto –> kaaaj, kaj pa je to? Jaz bi rada delala, ne pa, da sem na dopustu, ko je otrok v šoli, partner dela ….. jaz pa naj kaj, gledam v luft? Sem pa šparala tistih nekaj dni za praznovanje mojega rojstnega dneva (mesec, ko ni nobenih praznikov, daljših šolskih počitnic) in valda bi mi takrat prav prišli prosti dnevi, ne pa poleti, ko ne praznujem. Poleti, ko so najdaljše počitnice, pa vedno vzamem samo teden dni dopusta, ravno zato, ker mi rojstni dan več pomeni in si zato nekaj mesecev prej toliko več vzamem prosto.

[/quote]

Pri nas je tako… delam pa v sociali..

Seveda ni. Če pa slučajno delajo tako, pa jim je treba povedati, da naj si preberejo zakone in se jih držijo.
[/quote]

Ampak nekateri tega očitno res nikoli ne preberejo niti zanje bolj pomembnih členov; ta prenos dopusta je velja v sedanjem ZDR-1 že od sprejetja zakona l. 2013.
https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2013-01-0784?sop=2013-01-0784

No, še hujše dejstvo je, da tega o prenosu dela dopusta očitno nekateri ne vedo, četudi je takšno koriščenje dopusta uzakonjeno že vsaj od sprejetja prejšnjega ZDR l. 2002 (za bolj nazaj se mi ne da brskati)!
https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2002-01-2006?sop=2002-01-2006
163. člen (izraba letnega dopusta)
(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.
(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.
(4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca.

[/quote]

vas v sociali učijo tudi lagati?

[/quote]

V Sloveniji to NI skladno z zakonodajo in se to NE sme početi in je tudi predvidena kar zajetna kazen za delodajalce v primeru kršitve!

217.a člen
(1) Z globo od 1.500 do 4.000 eurov se kaznuje delodajalec – pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če:
1. pri sprejemanju splošnih aktov ne izpolni obveznosti iz 10. člena tega zakona ali sprejme splošni akt v nasprotju s tretjim odstavkom 10. člena tega zakona ali ne omogoči delavcem, da se seznanijo z vsemi veljavnimi splošnimi akti v skladu z 10. členom tega zakona;
2. pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi ravna v nasprotju z 28. členom tega zakona;
3. ne obvesti strokovnega delavca oziroma strokovne službe iz drugega odstavka 45. člena tega zakona o zaposlenih za določen čas in o začasnih delavcih v skladu z drugim odstavkom 45. člena tega zakona;
4. ne obvesti delavcev o sprejetih ukrepih za zaščito delavcev pred spolnim in drugim nadlegovanjem ali pred trpinčenjem na delovnem mestu v skladu z drugim odstavkom 47. člena tega zakona;
5. naloži delavcu, ki dela krajši delovni čas, delo preko dogovorjenega delovnega časa v nasprotju s šestim odstavkom 65. člena tega zakona;
6. ne zagotavlja varnih delovnih pogojev pri delu na domu (drugi odstavek 70. člena);
7. pred prenosom ne obvesti sindikatov oziroma se ne posvetuje s sindikati v skladu s 76. členom tega zakona;
8. določi polni delovni čas v nasprotju s prvim odstavkom 143. člena tega zakona;
9. uvede oziroma odredi delo preko polnega delovnega časa v nasprotju s 144. členom tega zakona;
10. odredi delo preko polnega delovnega časa v nasprotju s 146. členom tega zakona;
11. razporedi delovni čas v nasprotju s 148. členom tega zakona;
12. ne posreduje podatkov o nočnem delu delavcev v skladu z drugim odstavkom 150. člena tega zakona;
13. ne zagotavlja posebnega varstva delavcev pri delu ponoči ali ne upošteva časovnih omejitev dela ponoči (151. in 152. člen);
14. se pred uvedbo nočnega dela ne posvetuje s sindikatom v skladu s 153. členom tega zakona;
15. delavcu ne zagotovi odmora med delovnim časom, počitka med zaporednima delovnima dnevoma in tedenskega počitka (154., 155. in 156. člen);
16. delavcu ne zagotovi pravice do letnega dopusta v skladu s tem zakonom (tretji odstavek 66. člena, 159. člen, tretji, četrti in peti odstavek 160. člena, 161., 162. in 163. člen);

17. delavcu ne zagotovi pravice do odsotnosti z dela v skladu s 168. členom tega zakona;
18. izreče disciplinsko sankcijo v nasprotju s 172. členom tega zakona;
19. v disciplinskem postopku ne ravna v skladu s 173. členom tega zakona;
20. delavcu ne vroči odločitve o disciplinski odgovornosti v skladu s 175. členom tega zakona;
21. ne zagotovi pravic do posebnega varstva delavcev, ki še niso dopolnili 18 leta starosti (192., 193. in 194. člen);
22. ne izvršuje obveznosti do sindikata glede zagotavljanja pogojev za dejavnost in omogočanja dostopa do podatkov v skladu z 203. členom tega zakona;
23. po prenehanju opravljanja dela v tujini delavcu ne zagotovi vrnitve v Slovenijo v skladu s četrtim odstavkom 208. člena tega zakona.
(2) Z globo od 300 do 2.000 eurov se kaznuje manjši delodajalec – pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če stori prekršek iz prejšnjega odstavka.
(3) Z globo od 150 do 1.000 eurov se kaznuje delodajalec posameznik, če stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
(4) Z globo od 150 do 1.000 eurov se kaznuje tudi odgovorna oseba delodajalca pravne osebe ter odgovorna oseba v državnem organu ali lokalni skupnosti, če stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.

[/quote]

Saj lepo, da me podpiraš, ampak – ali res ne zmoreš najti svojega nadimka?

[/quote]

Hvala, zelo si se potrudila, da si “prilepila” člene”… še več o tebi pove to, kako si me označila za lažnivko… Pa lep dan ti želim…

Saj lepo, da me podpiraš, ampak – ali res ne zmoreš najti svojega nadimka?
[/quote]

To je moj, se mi zdi da imaš tudi ti podobnega.

Hvala, zelo si se potrudila, da si “prilepila” člene”… še več o tebi pove to, kako si me označila za lažnivko… Pa lep dan ti želim…
[/quote]

Ker si očitno nevešča tudi glede določenih pravil MON-a, ti pojasnjujem, da smo registriranci tisti, ki imamo nadimke obarvane v rdečo.
A včasih se zgodi, da si neregistriranci, ki ste črni, ‘sposodite’ naša imena.
Pri meni je to možno npr. tako, da se namesto malega L uporabi veliki i.

Kakorkoli – ker glede na zakonodajo v Sloveniji velja prenos vsaj dela letnega dopusta v naslednje leto, ti tudi jaz zelo težko verjamem, da se kateri delodajalec upa igrati s takšnim nedovoljenim izbrisom dopusta.
Še manj verjamem, da tega glede dopustnosti prenosa ne ve prav noben zaposlen pri vas oz. da noben tega, kar sem prilepila iz javno dostopnih objav zakona, noben od vas vsa ta leta ni sam našel in zahteval od delodajalca upoštevanje predpisa.

To je moj, se mi zdi da imaš tudi ti podobnega.
[/quote]

Se mi zdi, da se ti zdi, da si duhovito.
No, važno je, da se dobro počutiš v svojem početju.

Stari dopust se po zakonu prenese v novo leto oziroma se z novim letom ne briše, tudi če v prejšnjem letu nisi bil na dolgotrajni bolniški ali porodniški. Kdorkoli vam ga briše, krši zakon.

Vprašanje: a delodajalec te je ”kr tko” dal na dopust, pač, ne da bi prosila zanj?
Ker pri nas delajo isto. Seveda ne bom pisala, kje delam, ampak lansko leto sem se pa uprla,
ko sem kar sredi nekega meseca, ko niti najmanj nisem rabila prostih dnevov, dobila dopust in samo tisto –> kaaaj, kaj pa je to? Jaz bi rada delala, ne pa, da sem na dopustu, ko je otrok v šoli, partner dela ….. jaz pa naj kaj, gledam v luft? Sem pa šparala tistih nekaj dni za praznovanje mojega rojstnega dneva (mesec, ko ni nobenih praznikov, daljših šolskih počitnic) in valda bi mi takrat prav prišli prosti dnevi, ne pa poleti, ko ne praznujem. Poleti, ko so najdaljše počitnice, pa vedno vzamem samo teden dni dopusta, ravno zato, ker mi rojstni dan več pomeni in si zato nekaj mesecev prej toliko več vzamem prosto.
[/quote]

Še odgovor tebi za tole

Odgovor: Ja

163. člen

(način izrabe letnega dopusta)

(1) Letni dopust se izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti.

(2) Starši šoloobveznih otrok imajo pravico izrabiti najmanj teden dni letnega dopusta v času šolskih počitnic.

(3) Delavec ima pravico izrabiti en dan letnega dopusta na tisti dan, ki ga sam določi, o čemer mora obvestiti delodajalca najkasneje tri dni pred izrabo.

(4) Delodajalec lahko delavcu odreče izrabo letnega dopusta po drugem in tretjem odstavku tega člena, če bi odsotnost delavca resneje ogrozila delovni proces.

[/quote]

Vsaka stvar, tudi izraba dopusta, se večinoma da rešit na prijazen način. Ampak izraba dopusta je v domeni delodajalca, da ti določi dneve dopusta. EN SAM DAN si po zakonu lahko določiš na dan, ko tebi paše. Vse ostale dni te na dopust lahko pošlje delodajalec, kadar se njemu zdi najbolj primerno. In ga ne briga, ali ti takrat gledaš v zrak doma ali pa greš na morje. Torej, ti si za rojstni dan lahko šparaš dopust, ampak ti ga delodajalec ni dolžan odobriti. Delaš torej račune brez krčmarja.

Vsaka stvar, tudi izraba dopusta, se večinoma da rešit na prijazen način. Ampak izraba dopusta je v domeni delodajalca, da ti določi dneve dopusta. EN SAM DAN si po zakonu lahko določiš na dan, ko tebi paše. Vse ostale dni te na dopust lahko pošlje delodajalec, kadar se njemu zdi najbolj primerno. In ga ne briga, ali ti takrat gledaš v zrak doma ali pa greš na morje. Torej, ti si za rojstni dan lahko šparaš dopust, ampak ti ga delodajalec ni dolžan odobriti. Delaš torej račune brez krčmarja.
[/quote]

Seveda, da je vse stvar dogovora in če je le možno na prijazen način.
Gre tudi za interni dogovor.
Če večina folka (več kot 90 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}) vzame po 3 tedne dopusta poleti v juliju in/ali avgustu, jaz ga pa takrat namenoma ne, ravno zato, da sem delodajalcu na voljo za delat, je potem v isti meri fer a ne, da grem pač jaz v mesecih, ko nihče ne hodi na dopust (t.j. od januarja-aprila) in če meni morje ne pomeni toliko, kot mi praznovanje rojstnega dneva. Kdo si ti oz. kaj je meni delodajalec, da mi bo kr določil, kdaj bom frej? Menda se meniš z družinskimi člani o tem, kdaj si frej, da lahko izkoristiš čas z njimi. A vi hodite na dopuste ločeno? Poleti vzamejo partnerji skupaj dopust, da preživijo čas SKUPAJ in valda, da je edino logično, da ga mož in ženavzameta istočasno. V kolikor seveda delo ne trpi in je na voljo dovolj delavcev. Dopust je, da si odpočiješ in vzameš čas zase, ko ga potrebuješ, ne pa, da ti ga šef “kr določi”. Meni pač to ne potegne in zato sem šefu tudi rekla, da se takih bedarij ne grem, da me ne vem, sredi septembra da na dopust, ko takrat nikakor ne potrebujem frej dnevov, ampak ja, pač pa tisti mesec, ko praznujem rojstni dan, kot je za večino folkanpr. pomembno, da imajo poleti frej, ker jim morje toliko pomeni.

Če večina folka (več kot 90 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}) vzame po 3 tedne dopusta poleti v juliju in/ali avgustu, jaz ga pa takrat namenoma ne, ravno zato, da sem delodajalcu na voljo za delat, je potem v isti meri fer a ne, da grem pač jaz v mesecih, ko nihče ne hodi na dopust (t.j. od januarja-aprila) in če meni morje ne pomeni toliko, kot mi praznovanje rojstnega dneva. Kdo si ti oz. kaj je meni delodajalec, da mi bo kr določil, kdaj bom frej? Menda se meniš z družinskimi člani o tem, kdaj si frej, da lahko izkoristiš čas z njimi. A vi hodite na dopuste ločeno? Poleti vzamejo partnerji skupaj dopust, da preživijo čas SKUPAJ in valda, da je edino logično, da ga mož in ženavzameta istočasno. V kolikor seveda delo ne trpi in je na voljo dovolj delavcev. Dopust je, da si odpočiješ in vzameš čas zase, ko ga potrebuješ, ne pa, da ti ga šef “kr določi”. Meni pač to ne potegne in zato sem šefu tudi rekla, da se takih bedarij ne grem, da me ne vem, sredi septembra da na dopust, ko takrat nikakor ne potrebujem frej dnevov, ampak ja, pač pa tisti mesec, ko praznujem rojstni dan, kot je za večino folkanpr. pomembno, da imajo poleti frej, ker jim morje toliko pomeni.
[/quote]
Ponavadi se z delodajalcem da vse dogovoriti in uskladiti. Po zakonu je pa pač tako, da imaš pravico izbrati in napovedati en (1) dan po svoji želji.

[/quote]

Pri nas sta julij in avgust mrtva meseca in je zeljeno da se gre tedaj na dopust.
Junij september in december pa norisnica in ni sans.

Ni vedno oz. povsod enako, saj vem.
Ampak ker mi res ne potegne to, da ti je določen dopust. Nima veze 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close