Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Dopust

Dopust

Po moje seveda nikomur ne paše, da mu dopust določa delodajalec. Tudi meni ne. Ampak dejstvo je, da pa po zakonu to lahko stori, tudi če se jaz na glavo postavim.
HB pri nas take zadeve določi vsak sam.

Ker si očitno nevešča tudi glede določenih pravil MON-a, ti pojasnjujem, da smo registriranci tisti, ki imamo nadimke obarvane v rdečo.
A včasih se zgodi, da si neregistriranci, ki ste črni, ‘sposodite’ naša imena.
Pri meni je to možno npr. tako, da se namesto malega L uporabi veliki i.

Kakorkoli – ker glede na zakonodajo v Sloveniji velja prenos vsaj dela letnega dopusta v naslednje leto, ti tudi jaz zelo težko verjamem, da se kateri delodajalec upa igrati s takšnim nedovoljenim izbrisom dopusta.
Še manj verjamem, da tega glede dopustnosti prenosa ne ve prav noben zaposlen pri vas oz. da noben tega, kar sem prilepila iz javno dostopnih objav zakona, noben od vas vsa ta leta ni sam našel in zahteval od delodajalca upoštevanje predpisa.
[/quote]

V Sintalu ni šanse prenesti dopust, če ga nisi porabil, je to tvoj problem.

[/quote]

Velik problem slovenskega gospodarstava so delavci slabiči.

Jaz sem vesela, če sploh kdaj dobim dopust, redko si ga lahko vzamem, tako da koristim dan, dva vsakič ko je kaj lufta in molim boga, da me ne bo nihče gnjavil iz firme, ker nekaj rabim. Mi je pa čisto vseeno, ali je partner takrat doma ali ne, ker sem tako utrujena, da prespim cel dan ponavadi. Poleti dva tedna dopusta? Ne se hecat, grem za dva dni, drugi dan je treba že kaj urejati za službo. Ne veste kako ste lahko srečni tisti, ki imate dejansko dopust več dni v kosu in vas nihče ne gnjavi.

[/quote]

Ne, je le delodajalčeva sreča, da ima očitno zaposlene premalo informirane ali pogumne delavce, ki to kršenje dopuščajo!

Ob takšnem tempu brez rednega dovolj dolgega počitka boš zelo verjetno kmalu na drugi skrajnosti – nesposobna za delo zaradi izgorelosti ali druge resne bolezni.

Si res tako nezamenljiva ali le misliš, da si?

Ne, je le delodajalčeva sreča, da ima očitno zaposlene premalo informirane ali pogumne delavce, ki to kršenje dopuščajo!
[/quote]

Pridi se ti borit. Na monu je enostavno deliti nasvete.

Zgoraj je nekdo pripel del zakonodaje, ki določa da si en dan dopusta lahko delavec določi po svojih željah ne glede na interese delodajalca. In nekako iz tega sklepate, da ima delodajalec pravico, da delavcu določi preostale dni koriščenja. Ampak, oprostite, tega nisem nikjer videl zapisanega. V prvem členu lepo piše, da se dopust določi z upoštevanjem potreb delodajalca in delavca. Kar (po mojem) pomeni, da delavec lahko zaprosi za neko obdobje, in ima delodajalec pravico to zavrniti, prav tako pa tudi obratno – delodajalec predlaga in delavec zavrne (seveda je tu izjema kolektivni dopust).
Žal (ali na srečo delodajalcev) so/smo slovenski delavci pač take “ovce” da se nelegalno “vsiljenemu” dopustu pač ne uprejo z pravnimi sredstvi. (Saj se ne uprejo tudi drugim zlorabam)

Pridi se ti borit. Na monu je enostavno deliti nasvete.
[/quote]

Seveda.

Jaz bom bojevala vaše bitke.

Dovolj varnostnikov dela kot informatorjev/vratarjev, kjer imajo na voljo tako tamkajšnje računalnike kot svoje telefone, prav tako pa dovolj časa, da sestavijo kratek dopis na pristojno inšpekcijo.

Člene zakona, na katerega se lahko sklicujejo, sem v tej temi že pripela, da ne bi kdo gnjavil, da ne pomagam.

Zgoraj je nekdo pripel del zakonodaje, ki določa da si en dan dopusta lahko delavec določi po svojih željah ne glede na interese delodajalca. In nekako iz tega sklepate, da ima delodajalec pravico, da delavcu določi preostale dni koriščenja. Ampak, oprostite, tega nisem nikjer videl zapisanega. V prvem členu lepo piše, da se dopust določi z upoštevanjem potreb delodajalca in delavca. Kar (po mojem) pomeni, da delavec lahko zaprosi za neko obdobje, in ima delodajalec pravico to zavrniti, prav tako pa tudi obratno – delodajalec predlaga in delavec zavrne (seveda je tu izjema kolektivni dopust).
Žal (ali na srečo delodajalcev) so/smo slovenski delavci pač take “ovce” da se nelegalno “vsiljenemu” dopustu pač ne uprejo z pravnimi sredstvi. (Saj se ne uprejo tudi drugim zlorabam)
[/quote]

Delodajalec lahko z letnim koledarjem določi kolektivne dopuste in moste praznik/vikend in marsikje je tako, da gre s takim koledarjem prek 20 dni dopusta.
In to je skladno z zakonom, celo več, razpored je dolžan narediti.
Zakon namreč pravi
(2) Pred začetkom koledarskega oziroma poslovnega leta delodajalec določi letni razpored delovnega časa in o tem pisno obvesti delavce na pri delodajalcu običajen način (npr. na določenem oglasnem mestu v poslovnih prostorih delodajalca ali z uporabo informacijske tehnologije) in sindikate pri delodajalcu.

Seveda.

Jaz bom bojevala vaše bitke.

Dovolj varnostnikov dela kot informatorjev/vratarjev, kjer imajo na voljo tako tamkajšnje računalnike kot svoje telefone, prav tako pa dovolj časa, da sestavijo kratek dopis na pristojno inšpekcijo.

Člene zakona, na katerega se lahko sklicujejo, sem v tej temi že pripela, da ne bi kdo gnjavil, da ne pomagam.
[/quote]

Z zakoni si v naši državi lahko obrišeš saj veš kaj …

Z zakoni si v naši državi lahko obrišeš saj veš kaj …
[/quote]

Torej, kaj čakaš, če so zakoni za okras?
Pojdi na ulico!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close