Najdi forum

delo v zda

Zdravo,
imam podobno vprašanje kot moj predhodnik – zanima me delo v zda, natančneje new york in sicer z naslednjim letom. trenutno le raziskujem možnosti, da sploh vem ali je kaj upanja, sicer pa me zanima delo v produkciji in oglaševanju. vesela bom vsake informacije, hvala. Š.

Jaz sem v Kaliforniji. Sicer ne poznam nobenih Slovencev v moji okolici, vem pa, da jih je kar nekaj v LA area, veliko pa tudi po drugih delih ZDA. Ne vem, kateri del ZDA te zanima. Ce imas Facebook, se javi v skupini “Slovenci v ZDA”, nas je kar nekaj, morda ti tam uspe najti koga, ki te bo lahko malo bolj usmeril.

Spella, za stalno delo v ZDA je zelo zelo malo moznosti, ker do green carda ni lahko prit, razen ce se porocis. Morda bi v postev prisla delovna viza, ampak tudi to je precej tezko dobiti. Ni lahko najti delodajalca, ki je pripravljen sponzorirati vizo. Ne mores namrec iti kar tja in iskati sluzbo. Preden gres sploh lahko delat v ZDA, moras imeti delodajalca, ki zate zacne proces za vizo. Vize so skoraj vedno zacasne in po dolocenem obdobju se moras vrniti domov (razen, ce ti ni delodajalec pripravljen sponzorirati green card, kar pa je dandanes redkost). Vec o delavnih vizah na tej povezavi: http://www.visajourney.com/content/temporary-worker-guide

Kdor ne tvega ne bo nic, ali tako nekako. Je pa nespametno iti v USA slediti svojim sanjam. Tam ce ne uspes si res v sranju. Posebno ce zbolis, ti bodo pobrali vse kar si prigaral in potem si dobesedno na cesti. Toda o tem se ne govori prevec, pa bi bilo treba.Zdravstvo v USA je najslabse med naprednimi drzavami, in najdrazje.Celo v Sloveniji je boljse kot tam.Upaj da bos zmozen prilest nazaj v Slovenijo ko te sreca zapusti.

bil sem tam pa vem kako je, samo ne pamet solit ljudem, ki so bili gor in poznajo razmere, sicer pa ima vsak svojo zgodbo, tudi sam jo imam, zacel sem iz dna in se pocasi vzpenjal, tako da uspeha nisem niti dojel, samo ko se oziram nazaj se zavedam kasno pot sem prehodil in kaj vse sem skozi dal, zato pa bolj cenim kar imam, kot nekdo, ki je z lahkoto obogatel in se bolj hitro vse izgubil, ja v ZDA se vse dogaja veliko hitreje, pa ne samo dobre stvari

Janez Belokrranjski
Mogoce si prehodil dolgo in trnavo pot in se smatras da sedaj vse ves.Toda ti povem, da si popolnoma spregledal osnovno, spostovanje do drugih V mojem pismu sem popolnoma nepristranski in pisem samo dejstva, katera lahko vsakdo preveri. Navajat dejsvo ne pomeni solit pameti in ce ti tretiras ljudi na tak nacin se ne cudim , da si nazaj na dnu.

Mislim, da v provinci Saskatchewan – Kanada dobis hitro priloznost. Poglej na vladne strani weba pod Provincial Nominee visa

GLEJTE LJUDJE. PRVO KOT PRVO PREJ KOT SI KUPIŠ KARTO ZA ZDA SI ZRIHTAJ VIZO ZA BIVANJE KER ČE JE NIMAŠ LETIŠ 1,2,3!! ČE HOČEŠ OSTATI V ZDA LAHKO ZAPROSIŠ ZA ZELENO KARTO( GREEN CARD) IN ČE TI JO ODOBRIJO DOBIŠ STATUS PERNAMENT RESIDENT. TAKO SI POTEM LAHKO KUPIŠ STANOVANJE, ZDRADIŠ HIŠO, POIŠČEŠ DOBRO SLUŽBO, MOGOČE KUPIŠ AVTO. PO PETIH LETIH ČE NISI POROČEN, TER PO TREH LETIH ČE SI POROČEN Z PREBIVALKO ZDA LAHKO ZAPROSIŠ ZA DRŽAVLJANSTVO. OBRAZEC NAJDEŠ NA : http://www.uscis.gov POD JEZIČKOM FORMS ŠTEVILKA DOKUMENTA JE N-400. OB PREJETJU SE PLAČA ZNESEK V VIŠINI 600$ TU NEKJE JE. IN TAKO POŠLEŠ TALE OBRAZEC NA SEDEŽ USCIS. OBRAZCU SE REČE APPLICATION FOR NATURALIZATION.
IN ČE SI SPREJET GREŠ NA LOKALNO PISARNO USCIS. Z INTERNETA SI MORAŠ ŠE POTEGNITI HISTORY AND CIVICS TEST- TO JE 100 VPRAŠANJ KI SE JIH MORAŠ NAUČIT ČE HOČEŠ SPLOH PRITI NAPREJ. NA TESTU DOBIŠ 10 VPRAŠANJ IN 6 JIH MORAŠ ODGOVORITI PRAVILNO. POTEM ŠE MORAŠ PREBRATI ENO KRATKO BESEDILO IN NAPISATI 3 STAVKE POPOLNOMA PRAVILNO. IN ČE VSE NAREDIŠ ŠE NA KONCU ZAPRISEŽEŠNA OATH CEREMONY. IN TAKO DOBIŠ OSEBNI DOKUMENT(ID-IDENTITY CARD). UPAM DA SEM VSEM POMAGAL.!!!

LP
KODZI!!

Kakšni so pogoji slovenskega državljana pri zaposlitvi v Zda. Mene zanima npr. če maš zlahto ki ima svoje podjetje v ameriki in te zeli zaposliti, kakšno dokumentacijo potrebujem…

hvala za odgovore

Tvoj delodajalec mora na USCIS vloziti peticijo za tvojo vizo, pri cemer mora dokazati, da ni mogel najti primerne osebe za to delo v ZDA (ce gre za vrsto dela, za katerega lahko najde drzavljana/rezidenta ZDA, potem peticija ne bo odobrena). Ce USCIS odobri peticijo, lahko ti na konzulatu zaprosis za vizo. To, da je delodajalec tvoja zlahta, ne igra pri vizi nobene vloge, oz. ne bo postopek zato nic lazji/hitrejsi/cenejsi.

……..amerika amerika zemlja velika ali metar moga sela amerika cela

Lep pozdrav!

Mene pa zanima, če bi bil kdo od vas pripravljen poslati en paket v Slovenijo.
Na neki spletni strani bi naročil 3 moške pasove ampak pošiljajo samo v ameriko.
Tako da bi mu plačal za poštnino do slovenije in seveda še za vaš čas.

Pasove rabim za poroko in jih v sloveniji in ostalih sosednjih državah ne dobim oz. so cene veliko veliko dražje.

Če bi bil kdo pripravljen in bil tako prijazen, bi mu bil zelo zelo hvaležen.

kontaktirate me lahko na steamaccpw@gmail.com

se opravičuem, ker to ni ravno tema o kateri naj bi se pogovarjali.

lep pozdrav .

Sem Jani ****** .. in prihajam iz Primorske, star sem 21 let .

najprej bi se zahvalu ter pohvaliu GODZIja, ker je edini znal najbolj pametno odgovoriti na vprašanje glede emigracije kako in kaj in ne kot vsi ostali pesimisti !!!

Ostajam optimist da mi bo vspelo priti v ZDA živeti sam imam velike ambicije čeprav nimam dokončane šole saj to zame ni ovira, v bistvu zasledil sem tudi, da če že imaš narejeno šolo jo moraš še enkrat obiskovati ..

Skratka me zanima samo doseči moje cilje se pravi uspeti in nekaj ustvariti iz mojega življenja ker v današnji Sloveniji žal se ne da nič več …

Glede ZDA : me zanima pa kako lahko ustanoviš svoje podjetje ali karkoli ki je v tvoji lastnini ?

glede green card sem jo že enkrat skoraj dobil in sem bil zelo presenečen klica iz New Yorka samo težava je bila da sem biu star komaj 16 let ..

Imam še veliko vprašanj, ki bi jih zastauljal le GODZI-ju in nobenemu drugemu pesimistu ali kateremu, ki govori iz svojih dogodivščin… hočem odgovore, ki se ne nanašajo iz izkušenj posameznika ampak kako je res in kako piše v zakonu .. ker verjamem, da je možno narediti vse samo če se hoče, in jaz imam to željo ..

glede pa vsih ostalih, ki ste komentirali in odgovarjali na vprašanja ljudem, ki se trudijo priti nekam v življenju in ne odnehajo, mislim da ste bili skratka ne kulturni. Vsi slovenci bi morali držatu skupaj tudi če smo razpršeni po svetu ne pa se kregat in potegovat kdo ve več in kdo manj …Učimo se celo življenje in še ko preide smrt ne vemo dovolj da lahko kdorkoli reče da ve vse, mislim da sem dovolj razločno povedau 😉

p.s. : GODZI lahko me kontaktiraš na ta email : jani.mavric@gmail.com

hvala in lep pozdrav !

Zdravo vsem…

Sem bil dvakrat na daljšem dopustu pri sorodnikih v Chicagu. Hmmm kaj naj rečem…
Povem lahko to da je Amerika tudi mene navdušila in delam na tem da grem enkrat tam. Res je da je lažje če greš sam tam, težje je če greš z nekom. Sploh če si poročen. Saj se marsikdo preselil tam kot družina in se je kmalu vrnil nazaj ko mu je zmanjkalo kup denarja ki ga je imel z sabo. (pa nočem zdaj nekaterim parom pokvarit veselja, možnost je še zmerom samo če je velika sreča na tovji strani)

Prvo moraš vedet, da je dopust v Ameriki eno in življenje v Ameriki popolnoma drugo.
Ko si enkrat tam, si predan (po izkušnjah sodeč) v večini primerov 12 urnemu delu, s tem da omenjam delo v tovarni kjer popravljalo tovornjake in podobna dela oz. na tem nivoju. Prednost je res to, da si za vikende frej. Razen kaj se tiče gostinstva seveda. Kar tukaj več skoraj da nimaš, delaš vsak praznik in vsak vikend. K večjemu so samo nedelje še frej. Plača je primerljivo res boljša kot slovenska. Dela je veliko in se ga lahko dobi kdor bo hotel poprijeti za njega, ampak večji problem je tukaj si urejat VISO in druge papirje. Vem da je že veliko delodajalcev kateri sami poskrbijo za vse te papirje in je v tvoji skrbi samo to, da se usedeš na avion in prideš tam.

Največji problem pa je tukaj ZDRAVSTVO… ko zboliš si lahko velik revež. To govorijo ljudje ki imajo zelo dobre službe. Bil sem s stricom pri zobozdravniku in je dal 300$ za to da so mu spuknili en zob. Poleg tega da vsak mesec plačuje socialo. Teta, ki je obiskovala terapije zaradi poškodbe roke, je ena terapija stala 200$ s tem da je bila na terapiji 16krat, terapija je trajala eno uro in ni imela vključenih nobenih posebnih preparatov, delala je razgibalne vaje samostojno v minimalni pristonosti zdravnika. Ima 6 vrst zdravil, za katere si mora plačat sama okrog 300$ na dva tedna do konca življenja, če se razmere v zdravstvu ne bodo poboljšale. Pa naj dodam za konec, 1 tedensko ležanje v bolnišnici stalo 20.000$ s tem da je 20-30% krila sociala.

Toliko za primer, čeprav je še veliko za napisat.
Lp

Pozdravljeni,

Sem letnik 90′ in letos zaključujem z diplomo višje strokovne šole za gostinstvo in turizem iz smeri turizma. Namen se imam preseliti drugo leto poleti v ZDA k sorodnikom. Moje delo bi bilo samo poiskati službo.

Zanima me, ima kdo kakšne izkušnje iz področja turizma?
In kje se bi dalo dobit kake informacije o delu?

Najlepša hvala!;)

Ali ves, da za stalno bivanje in delo v ZDA potrebujes green card? Kako ga imas namen pridobit? Razen ce so tvoji sorodniki starsi ali zena, ki so drzavljani ZDA, potem ti pri pridobitvi green carda zal ne morejo popolnoma nic pomagat. Brez green carda pa ni legalne zaposlitve v ZDA.

TinaW, zaposliten brez green card je popolnoma možna, seveda z delovno vizo. Mam sorodnike tam in so mi povedali. Dela ni težko dobit če hočeš delat. Sem bil na obisku v Chicagu pa mi je v podjetju eden od šefov že ponujal delo, tako, da se mi fajn obeta;)

Ja, zaposlitev z delovno vizo je seveda mozna, ampak najprej moras vizo dobit, kar pa sploh ni enostavno. Najprej potrebujes delodajalca, ki zate zacne postopek za vizo. Dokazati mora, da v ZDA ni nasel primernega zaposlenega in zato potrebuje tebe, ker imas kvalifikacije, ki jih pri ameriskih kandidatih ni nasel. Nezaposlenost je tudi v ZDA velika, zato delovne vize pac ne dajo kar vsakemu, ki si zeli delati v ZDA. Delovna mesta morajo biti najprej na razpolago drzavljanom in stalnim prebivalcem (green card holderjem) ZDA. Sele ko za delovno mesto ni primernega kanditata v ZDA, USCIS odobri peticijo za vizo tujcu. Za najbolj pogoste poklice in delovna mesta verjemi, da vize ne dajejo. No pa srecno.

Pozdravljeni !
Sem Tina iz Celja. Stara sem 22let.
Naslednje leto imam namen priti za mesec dni v Californio. Potrebujem družino, ki potrebuje mene smile …pri hišnih opravilih, sprehajanjih psa, varstvu otrok, obiranje domačih jabolk itd…
14 let treniram karate od tega učim začetniško skupino otrok 4leta. Imam vozniški izpit.
Če bi slučajno izvedel za kakšno takšno družino mi prosim javi.
Hvala lepa za odgovor.

Moje zahteve : plačilo povratne letalske karte, “free room” in tedenska žepnina.

Lep pozdrav

Kolikor vem, je do nedavnega veljalo, da se v Sloveniji v pokojninsko dobo ne šteje delo v Ameriki, ker menda naši z Američani nimajo podpisanega sporazuma.
Če že, potem je glede na to bolje ali ostati nekje v EU (niso slabe plače, pa še bližje domu si) ali se v Ameriko dobesedno preselit ali pa delat v Ameriki in čakat, da se vzpostavi sporazum.

Delavnik v Ameriki zavisi od branže v kateri delaš. Za znanstveno sfero vem, da je 12 ur premalo in se dela tudi ob vikendih.

Ce v ZDA delas vsaj 10 let si upravicen do ameriske “social security” penzije, katere visina zavisi od place, delovne dobe, …

Pozdravljeni,

sem 24 letna mati samohranilka pred dvema mesecema sem brala nekje, da nudijo v Detroitu ali Denverju (ne vem točno kje) subvencije za nakup stanovanja ali hiše v tem mestu in tudi možnost zaposlitve ne vem pa ali to nudijo tudi tujcem (ne državljanom).

Že nekaj časa se ubadam z idejo o delu in življenju v tujini, vendar se še nisem odločila, ker ne gre le zame, temveč imam tudi 4 letno hčer. V Sloveniji iščem redno zaposlitev že eno leto vendar je zelo težko, sem imela že kar nekaj zaposlitev vendar vedno samo za 3 mesece, čeprav sem svoje delo opravljala na nivoju.

V prostem času pa sem se začela ubadati z online marketingom, affiliate marketingom in freelance kratkimi jobi, delam tudi za neko ameriško spletno revijo, vendar ni stalno temveč občasno, ko rabijo kak članek za napisat ali prevest v Slovenščino. Oblikujem tudi oglase, bannerje, greeting cards, business cards, foto montaže. Od tega sem dobila nekaj honorarja, vendar ne zadosti za dostojno življenje, res pa je, da se s tem ukvarjam šele kake pol leta.

Faks imam narejen na polovico, ker mi zaradi finančnih težav ni bilo usojeno, da dokončam zadevo, pač otroka je treba živet (če si ga hotel ali ne, tu je). Imam pa ogromno izkušenj in znanja, ki sem si ga sama pridobila preko samoizobraževanja.

V bistvu rabim malo informacij o tem ali nudijo subvencije tudi ne Američanom, in če ima kdo kako drugo idejo. Vsaka informacija krvavo prav pride, da se bom lažje odločila.

Hvala že v naprej.

Najprej naj ti povem, da bi za legalno bivanje in delo v ZDA potrebovala t.i. green card. Do njega je zelo zelo tezko priti. Ce nimas bliznjega sorodnika (moz/zena ali starsi/otroci), ki je drzavljan ZDA, potem je green card skoraj nemogoce dobiti. Ena moznost je Diversity Visa Lottery, ampak to je tocno to, kar ime pove – loterija. Vsako leto izzrebajo 50.000 ljudi, ki dobijo moznost zaprositi za green card.

Kar se tice subvencije za stanovanje pa je seveda na voljo samo legalnim prebivalcem ZDA, se pravi drzavljanom in tujcem z green cardom. Seveda moras imeti moznost tam legalno ziveti, da od drzave dobis pomoc za nakup nepremicnine. Poleg tega pa nov imigrant ne more kupiti prakticno nic, ce nima gotovine. Kreditov ne dajejo niti za hise, niti za avtomobile, niti ne mores najeti stanovanja ali skleniti narocnine za mobitel, ce v ZDA nimas credit history.

Andreja to da v ameriki dajejo posojila tujcem si sigurno citala prvega aprila. Subvencije za vse ha ha,…Sicer se pa ne cudim prevec saj pricakovanja nekaterih so vec kot naivna, kar se tice USA.
Lp Brit

Za tole bi napisal da je odvisno od polozaja. Osebno sem takoj dobil kredit za avto (avto sem narocil se preden sem prisel v zda), pa tudi banka (v moje primeru Wells Fargo) ni komplicirala pri hipoteki, dobil sem za tisto obdobje solidno obrestno mero 4.125%. Seveda moj Credit Score se ni optimalen zaradi zgodovine, kot si ze omenila, ampak se da preziveti.

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close