Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Delo v Avstriji in problem, če greš na bolniško?

Delo v Avstriji in problem, če greš na bolniško?

Na prejšnji strani je včeraj ena odprla temo o delu v Avstriji. Podobno sem spraševala tudi jaz pred tedni in vedno se najde par ljudi, ki ve povedati, da je v Avstriji sicer lahko vse super ok, če imaš malo sreče (plača, delovni čas, odnosi, dobri transferji, red…), problem pa nastane, ko zboliš in te recimo en teden ni na delo zaradi BOLNIŠKE. Nekega univerzalenga nenapisanega pravila verjetno ni, je pa več kot očitno pri njih praksa, da je človek, ki gre na bolniško, avtomatsko nekaj manj in se ga je treba znebiti. Ob vsem tem pustimo zdaj ob strani take ljudi, ki bolniške izkoriščajo in glumijo. V mislih imam samo nujne primere, ko si RES bolan in res ne moreš delati. Eni pravijo, da je ponekod dovolj, če greš samo za 1 teden in te že odpustijo… tega res ne razumem in predvsem se mi porajajo sledeča vprašanja:

A to “nepisano pravilo” velja samo za tujce, ki delajo v Avstriji ali zaradi bolniške vse povprek odpuščajo tudi Avstrijce, torej svoje ljudi? In potem širijo naprej še slabe reference, da delavec nikjer več ne dobi dela. Ker to bi potem pomenilo, da nekaj ne štima. V državi, kjer je za vse tako pedantno poskrbljeno, da bi ljudje po drugi strani trpeli, da jih kar tako mečejo iz službe zaradi tega, ker je bil 1-2 krat na leto za teden dni na bolniški??? Ali pa so Avstrijci mogoče kakšna posebna “sorta” ljudi, ki skoraj nikoli ne zbolijo in lahko do penzije delajo kot robiti? Samo potem ne vem, zakaj rabijo bolnišnice, če so tako žilavi??? Kaj pa njihova zakonodaja, a se tako bistveno razlikuje od naše, da lahko delodajalec “prosto po Prešernu” ljudi meče iz službe ali kako? Ker pri nas vemo, da je delavca, ki ima pogodbo za n.č., zelo težko odpustiti, ne da bi ta imel velike možnosti, da iztoži odškodnino oz., da ga morajo nazaj vzeti. Celo tako je, da pri nas delodajalec, ki je odpustil delavca iz poslovnega razloga, en določen čas (mislim, da 2 leti) sploh ne sme nikogar zaposliti oz. mora nazaj vzeti tistega istega delavca ali pa mu že prej v isti firmi zagotoviti drugo delovno mesto. Vse to narekuje naša zakonodaja… Kaj pa v Avstriji, nimajo zakonov ali kako?

Sosed je prišel delat na firmo in je delal nekje pol leta in je zbolel.Je bil 14dni na bolniški in ni bilo nobenega problema.Ampak to pa ne pomeni, da sedaj si pa lahko zmišljuje.Niso ravno srečni če si na bolniški, če pa je nuja, pa so ful človeški.

A je tebi sploh jasno kaj pomeni za delodajalca, ki potrebuje delavca, ta pa na bolniški. Žal imam slabe izkušnje s tem, delo mora teči, zaposleni pa na bolniški. Pri nas je žal preveč sociale in premalo kontrol bolniških.

makorone kuham v sredo

Recimo Barca je napisala (ne vidim razloga, da bi lagala), da pozna žensko, ki je več let pridno delala, potem pa so jo odpustili zaradi tega, ker je šla za 1 teden na bolniško. In še nikjer drugje ne dobi dela, ker se vsi pozanimajo pri prejšnjem delodajalcu, ki jo prikaže kot “osebo, ki hodi na bolniške”. To očitno potem velja samo za nas “auslenderje” , ker dvomim, da so Avstrijci odpuščeni zaradi enega tedna bolniške in tudi ne verjamem, da si tako strašno zdravi, da nikoli ne zbolijo…

Sicer jemljem v zakup, da je tukaj precej “polpismenih”, ampak bi res prosila, da taki ne odgovarjate… In če bi RES PREBRAL-A, kar sem napisala, bi videl-a, da sem jasno napisala, da imam v mislih samo nujne bolniške, ne pa raznih “glumačev”, ki izkoriščajo. Torej, v mislih imam človeka, ki tu in tam ZARES zboli in ne more delati.

Če si ti tako žilav, da nikoli ne zboliš, pa bi te res rada spoznala in se te dotaknila!!! Ker si fenomen od človeka! :-O

Jaz sem včeraj napisala o kolegici, ki so jo odpustili.

Gor je delala par let, vedno so bili več kot zadovoljni z njo, tudi ko se je obseg dela zmanjšal in so odpustili par ljudi, je ona ostala in z drugimi , ki so ostali, delala več in tudi nadure (ki so bile plačane).
A ko je prvič javila gor, da je bila pri zdravniku in začela z bolniško, so zahtevali, naj pride z izvidi k njim in ko je povedala, da ni zmožna, so ji povedali, da ne rabi več priti in da je odpuščena.

Na našem Zavodu za zaposlovanje so ji povedali, da je možen tak način odpuščanja.

Ravno danes sem se pogovarjala z znanko, obe imava s.p. – vsaka svoje zdravstvene težave, ampak, zanimivo, nobena niti dneva bolniške v dvajsetih letih dela….ker si enostavno ne moreva privoščiti kaj takega, ker bi sicer posel trpel. Seveda se te loti gripa, angina, prehlad, pa še kaj hujšega, jaz sem na primer pred leti imela zlomljeno roko, samo sem se naučila tipkati z levo, ker nisem imela druge rešitve…
Mislim, da avstrijski (in tudi drugi) delodajalci pričakujejo od svojih zaposlenih podobno miselnost. Navsezadnje jim dam pa tudi prav.
Sicer pa, tudi jaz vem za eno, ki je dolgo in dobro delala v avstrijskem podjetju, ob prvi bolniški pa je ostala doma. Kdor računa na dobro plačano delo v Avstriji, bo torej moral v zakup vzeti tudi to tveganje.

Ah dajte no – če si resno bolan, potem ostaneš na bolniški in te nihče zarad tega ne ganja.
Drugo je, če bolniško izkoriščaš.
Je pa res, da se preverja pri bivših delodajalcih.
In pa res je tudi, da te avstrijski zdravnik ne da za vsako neumnost na bolniško.

Barca z tisto prijateljico ni živela, tako da se ji je lahko zelo zlagala. Če pa odpuščajo pa bodo gledali na vsako malenkost zaradi katere te lahko odpustijo. Ampak Barci je prijateljica pozabila povedat, da če so jo odpustili se lahko prijavi na pri njih zavod za zaposlovanje in tako prejema okrog 1000 eu mesečno socialne. Poznam kar nekaj ljudi ki delajo v Avstriji, nikjer te ne odpustijo če ne narediš res velike napake, si pogosto malomaren ali si res zelo pogosto na bolniški. Če si blizu meje poglej na zemljevidu območje kjer bi delala. Potem poišči večja mesta na tistem območju in na netu poišči podjetja, ki so tam in nesi prošnje. V Avstriji je 13 in 14 plača, minimalno je ena 1000eu. Če imaš otroka in si zaposlen pri njih ti plačujejo otroške čez 100 eu na leto. Ne dobiš pa plačane malice in prevoza. Ampak če delaš v proizvodnji tri izmene dobiš čez 1600eu plače in od tega ni težko plačati prevoza.

Jaz sem lani recimo zbolela, herpes zoster (pasavec) sem imela. Kdor koli je to že imel, bo vedel povedati, da so to grozne bolečine. Včasih je bilo tako hudo, da sama enostavno nisem mogla vstati iz postelje, ker sem imela trup otrdel od bolečine. 14 dni je trajalo, da sem lahko nekako šla v službo, pa še to sem teden dni prej in teden dni po bolniški delala z bolečinami, ampak so bile nekako znosne in sem pač delala.

To je recimo en tak primer, ko dam roko v ogenj, da noben človek ne bi mogel delati!!! In da me zaradi tega odpustijo – jim spustim firmo v luft!

Ne vem, nekako mi ni jasno, kakšno imajo to zakonodajo okoli dela? A tam potem človek, ki je v “napačni” firmi enkrat zbolel in šel na bolniško, sploh ne more več dobiti dela ali kako? A po drugi strani imajo tako nizko brezposelnost, da se mi lahko skrijemo… se pravi, folk vendarle ima delo…hmm?

Jaz pa sem slišala, da če nisi gori prijavljen, se pravi, uradno živiš v Sloveniji in delaš gori kot tujec, da se ne moreš pri njih prijaviti na zavod, ampak pri nas. Moj stric dela v Avstriji in je vmes bil na zavodu, ampak na našem zavodu, ne v Avstriji… Ne vem točno, kako je s tem, ampak ni samoumevno, da si pri njih na zavodu, če gori delaš. Mogoče ima to kaj veze, da delaš gori preko Slove. posrednika, ki ti je zrihtal delo v Avstriji… ne vem točno, v čem je fora.

ja pa to je kot v nebesih. ja kaj pa če si resno bolan, a te potem odpustijo. moj bog potem pa lahko res samo še umreš. je to med in mleko.

Edino kar sem slišala, da so z danes na jutri odpustili ljudi, so bili primeri, ko so slovenci delali za slovenca, ki je pošiljal v AT delavce.
Sicer pa tudi v Sloveniji ne bo nihče dolgo gledal nekoga, ki je stalno na bolniški na strošek delodajalca – neko pot bodo že našli, da se ga rešijo.

Moj tast je delal 15 let v Avstriji (se je letos upokojil). Res nikoli ni bil problem z bolniško- je pa res, da je bil zelo redko. Bil je tudi na eni dolgotrajneši, pa vseeno ni bil problem, da bi mu kaj grozili. Je pa delal v avstrijskem podjetju, kjer je bilo več zaposlenih Slovencev.

Nimam razloga, da bi se jaz tule lagala in tudi kolegica nima razloga, da bi se meni lagala. Poleg tega je pred Avstrijo delal v podjetju, za katerega sem vodila knjige in obračunavala plače, tako da vem, da bolniške ne izrablja.

In kot pravi še ena zgoraj, ker je imela stalno prebivališče v Sloveniji, se je lahko prijavila pri nas na Zavodu za zaposlovanje, ne v Avstriji. Res pa je, da je dobivala nadomestilo, a tudi to pri nas. Zaposlitev si je našla sama in ni delala prek posrednika.

Nikakor pa ne trdim, da so vsi delodajalci taki, tako kot imamo pri nas dobre in slabe, tako jih imajo tudi v Avstriji.

Iz odgovorov lahko potegnem dejstvo, da je gori približno enako kot pri nas… vsako podjetje in vsak delodajalec je drugačen. Ponekod te bodo morda odpustili zarad ene same kratke bolniške, kje drugje pa boš komot lahko delal 15-20 let, tudi če boš kdaj zbolel. Mislim, da nima smisla posploševati, če smo realni. Vsak, ki gori dela ali ki pozna koga, ki je ali še dela gori, lahko pove čist svojo zgodbo in nobena ni enaka drugi zgodbi.
Meni je svetovalka na zavodu rekla, da pridejo ljudje z zelo različnimi zgodbami… eni imajo dobre, drugi slabe izkušnje. Isto kot pri nas.

Jaz pa sem slišala, da če nisi gori prijavljen, se pravi, uradno živiš v Sloveniji in delaš gori kot tujec, da se ne moreš pri njih prijaviti na zavod, ampak pri nas. Moj stric dela v Avstriji in je vmes bil na zavodu, ampak na našem zavodu, ne v Avstriji… Ne vem točno, kako je s tem, ampak ni samoumevno, da si pri njih na zavodu, če gori delaš. Mogoče ima to kaj veze, da delaš gori preko Slove. posrednika, ki ti je zrihtal delo v Avstriji… ne vem točno, v čem je fora.[/quote]

Če je zaposlen preko posrednika v Sloveniji, je zaposlen v naši državi. Davki od plače mu gredo v našo državo. Če si zaposlen prav pri njih, pa davek plačuješ njihovi državi. Na zavod se lahko prijavi vsak, ki je že nekaj oddelal pri njih. Če ne bi vsak 3 mesece delal in šel na zavod ter vlekel 1000eu. Najbolje je da si sam poišče delo, preko vsakega posrednika. Pozna ljudi, ki so si poiskali sami in preko posrednika. In ti posredniki izkoriščajo in manipulirajo da joj.

ja pa to je kot v nebesih. ja kaj pa če si resno bolan, a te potem odpustijo. moj bog potem pa lahko res samo še umreš. je to med in mleko.[/quote]

To je resnica. Če ne verjameš se pozanimaj. Pri njih ni brezposelnosti kot pri nas, so manjši davki in velika podjetja ne kradejo denarja in ga skrivajo kot pri nas Hilde,Tavčarji,Zidarji… Zato ima država denar.

Ja, praviloma je problem, če greš na bolniško. Poznam veliko primerov, kjer so odpustili zaposlene zato, ker so šli (upravičeno) na bolniško. V času bolniške v Avstriji nisi zaščiten pred odpuščanjem. Odpušča se tudi mlade mamice oz. se jih ne zaposli ponovno. V Avstriji praviloma ni besede sociala. Odpušča se od danes na jutri in tudi na delovnih mestih, ki pri nas veljajo za nedotakljiva, se pravi pri vodstvenih delavcih, delavcih zaposlenih več let, itd. Ne pomaga, če sicer delaš pridno in nadure (tudi neplačane). Ko se najde “pameten” kapitalističen šef, padajo glave zaradi racionalizacije stroškov. Tu ni pardona. Žal sem doživela tudi na svoji koži, da po mnenju mačističnih šefov, mlade mamice spadajo domov in ne v službo, kjer bi nadaljevale svojo kariero. Ni pomagalo, da sem tudi v času porodniške zastonj delala in da sem pred porodniško redno imela vsak mesec vsaj 20 neplačanih nadur :(.

Nočem strašiti, ampak to so dejstva. Če vzameš to v zakup in pretehtaš plačo ter dejstvo, da je službo v Avstriji lažje najti, se morda lažje odločaš med delom tu in v Avstriji. Osebno ponovno iščem zaposlitev v Avstriji, a z zelo grenkim priokusom.

Če imaš za nedoločen čas, te ne odpusti kar tako.

Da ne bom celega tvojega posta citirala… Prebrala sem tvojo zgodbo in me zanima sledeče:

Ali si imela službo za nedoločen čas? V kolikor ja, me zanima, ali res nimaš nobenih pravic, če greš delodajalca tožiti, da te je po vrnitvi s porodniške, gladko odpustil brez pravnega razloga? A te res lahko v Avstriji čez noč dajo na cesto in na tvoje del. mesto vzamejo nekoga novega, pa jim ne moreš čisto nič, če bi tožila? Skoraj ne verjamem…
Pri nas delodajalec, ki je odpustil delavca (če je le-ta imel pogodbo za n.č.), vsaj 2 leti po zakonu ne sme zaposliti novega delavca, kar pomeni, da te dejansko ne more kar tako čez noč zamenjati z nekom “boljšim”. Močno dvomim, da imajo v Avstriji tako zelo drugačne zakone v delovnem pravu…ali pač?!?

A veste koliko takih zgodb najdemo s slovenskimi delodajalci kjer so ljudje potegnili dosti krajše kot v AT?

Delo je bilo za nedoločen čas, ampak to nikoli ni ovira. Odpuščanje je še kako lahko. Starši so ščiteni le do otrokovega četrtega leta in še to le, če še pred iztekom porodniške zaprosijo za skrajšan delovni čas zaradi starševstva. Če bi vedela, da je tako, kot je, bi se prej zavarovala. Ja, odpuščanje je lahko – delodajalec praviloma “milostno” ponudi neko odpravnino, če podpišeš sporazumno prekinitev dela. V drugem, primeru praviloma ostaneš brez vsega.

Zakaj bi delodajalca tožila? Da bom imela kasneje težave pri iskanju nove zaposlitve? Kdo bi zaposlil delavca, ki toži delodajalca? Niso me zamenjali z nekom “boljšim”, ampak z nekom, ki je bil bolj “poceni” in pač malo prilagodili opise in nazive. To pa res ni težko, a ne?

Avstrija je fina in fajn, dokler si moški srednjih let, ki ne hodi na bolniško in dobiva nižjo plačo ter pri delu ne razmišlja in se lepo drži za sebe. Vse to ne velja samo za nas Slovence, ampak tudi za Avstrijce. Tu ni razlike.

Kaj ga boš tožil. Brezplačna pravna pomoč, ki v Sloveniji kao obstaja za take primere, je prazen nič, saj ti odgovorijo, da če bi sam imel denar, ne bi šel tožit, ker lahko stroški tožb znesejo nekaj deset tisoč eurov. Meni je avstrijski delodajalec ostal dolžan 1000 eurov, ko mi je prekinil delovno razmerje zaradi bolniške. Obrnila sem se na avstrijsko delavsko zbornico. Nekaj je delodajalec plačal (200 eurov), za ostalo so me pa napotili na njihovo brezplačno pravno pomoč. Tja nisem šla, saj sem imela slabo izkušnjo s slovenskim delovnim sodiščem oz njihovim odgovorom. Prav lahko bi mi avstrijsko sodišče odgovorilo enako in bi imela spet samo stroške.

Res pa je, da če bi mogoče dalj časa (več let) delala pri njem, me najbrž ne bi odpustil.

Poznam še drugi tak primer. Tri mesece zaposlitve, dva dni bolniške, ampak res samo dva dni, ker ni šlo za bolezen, temveč obisk zdravnika v dopoldanskem času, ker drugače ni bilo mogoče (bolnišnica), noga.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close