Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Delo v Avstriji in problem, če greš na bolniško?

Delo v Avstriji in problem, če greš na bolniško?

Tako bi moralo biti tudi pri nas. Sedaj si pa ne upaš nikogar dodatno zaposlit, ker ne veš, če se ga boš lahko sploh rešil. Razen, če iščeš luknje v zakonih.
Bi bilo bolje, da lahko hitro zaposliš in hitro odpustiš, bi se več zaposlovalo. Vsaj v naši firmi bi bilo tako, sedaj pa vse neki s.p. in podobno.

glej, jaz sem imela prometno nesrečo in 3 tedne pisane bolniške,
so mi rekli naj pridem poskusit delat – in sem šla…. Ne vprašaj, koliko protibolečinskih je bilo treba, da sem prestala te dneve,
doma ležala in iz postelje v službo – 10 dni tako. Res pa se mi je tako zgodilo po komaj 3 mesecih zaposlitve pri njih.
Soseda je bila po prometni 1 teden doma, je pa tam zaposlena že kar nekaj let, pa je bilo še vedno očitkov….

Zaposlitev za nedoločen čas v Avstriji nič ne pomeni, je čisto drugačen pojem kot pri nas.
Tam lahko prideš in greš.

še tole bom dodala – boš mogoče bolj razumela kako malo v A pomeni zaposlitev za nedoločen čas

moj prijatelj je pri isti (gradbeni) firmi že 23 let. To pomeni, da delajo kadar je delo večinoma od 7-18,
imajo sicer v A kratke in dolge tedne, a to zdaj ni pomembno.
Skratka kadar je sezona se dela. Ko je sezone konec in ni dela, pa ni dopusta ali koriščenja ur,
firma da delavce na zavod, dobijo “štempelgeld” in ko se sezona začne jih pokličejo nazaj.
(moj recimo lani od petih tednov dopusta niti enega celega ni utegnil izkoristiti – pa bibilo zanj ugodneje , če bi bil na dopustu namesto na zavodu, ko ni dela. Ampak tak pač majo.

Potem pa si si sama kriva. Ker bi takoj dobila denar iz sklada ki plačaneplačane delavce, ta pa bi terjal delodajalca-

Pozdravljeni! Nikjer na spletu ne najdem odgovora na svoje vprašanje,zato naprošam vas za pomoč.

Moj Avstrijski delodajalec,mi namreč že 3 leta ne plačuje dopusta, nadure,prazniki,nedelje in sobote so plačane enako kot redna ura,če kdo zboli in je doma,ne more na bolniško,ampak za tiste dni enostavno ne dobi nikakršnega plačila… Plačo nakažejo vsak mesec na račun,nadure so v kuverti,predvidevam na črno. Slišal sem,da obstaja služba v Avstriji ki te stvari ureja,pa bi vseeno prosil še koga od vas,če mi lahko kako svetuje kje se naj zadeve lotim in ali se da te stvari urejati tudi za leta nazaj. Naj vam povem še to,da se nam to dogaja vsaj 30 zaposlenim v tem podjetju,vendar si nihče ne upa nič vprašati in posredovati,saj se vsi bojijo,da bodo odtali brez dela… 🙁 Najlepša hvala za pomoč! LP

Delam v majhnem avstrijskem podjetju. Sodelavec (Madžar) je pred enim letom med dopustom hudo poškodoval nogo in je bil skoraj eno leto na bolniški. Ni bil odpuščen, čeprav se ga je hotel lastnik podjetja znebiti. V nasprotno ga je prepričal poslovodja z argumentom, da bo takšnega monterja teško najdel.

Pozdravljeni!
Imela sem prometno nesrečo. Trenutno sem na bolniški. Pred 2 dnevoma me je poklical moj delodajalec in mi sporočil da me bo odpustil. Glede na to da zaposljuje ljudi, bo verjetno zanimivo prebrati kaj bo navedel kot razlog. Kaj je najboljše v tem primeru potpisati? Sam dati odpoved, nesposobnost ali sporazum? Namreč ne verjamem da mi bodo dali poslovno odpoved, ker sem prebrala da v tem primeru ne morejo 2 leti zaposliti na to delovno mesto nobeno drugo osebo. Pod nesposobnost ne vem kaj vse spada (strokovno sem osposobljena, nisem invalid).

V naprej hvala za odgovor.

Kaj šele urejanje pokojnine. Bratu so uredili v Avstriji v treh meseci, pri nas so po štirih mesecih zahtevali datum upokojitve, čeprav so mu mesec dni po vlogi zagotovili, da je vse pravilno in popolno vložil. In potem so iskali druge izgovore za zavlačevanje izplačila in po petih mesecih pokojnina. Kdo mora plačati zamudne obresti zaradi takšnega zavlačevanja?

V Avstriji te lažje odpustijo, tako da ne vzet kredita prehitro, ni tako kot pri nas ko dobiš pogodbo za nedoločen čas in si car.

Jaz delam gor in mi niti malo ni všeč njihov sistem,pa ne hodim po bolniškah .Ko se bo kaj pametnega odprlo v Slov.grem takoj nazaj.

Odgovor na objavo uporabnika
blnšk, 28.09.2012 ob 11:31

A je tebi sploh jasno kaj pomeni za delodajalca, ki potrebuje delavca, ta pa na bolniški. Žal imam slabe izkušnje s tem, delo mora teči, zaposleni pa na bolniški. Pri nas je žal preveč sociale in premalo kontrol bolniških.

tocno to, in se to, pri nas glupi zdravniki talajo bolniske v nedogled, poznam zdajle enega ki si je zlomil nos na sihtu, en mesec je ze v bolnisku, zakaj ze?ker jamra zdravnici da ga nos boli, dva dni nimas kaj bit na bolniski za tako malenkost ker itsk lahk delas s tem nosom

Delam v kadrovski v velikem avstrijskem podjetju. Kot prvo, tudi ce je opisana izkusnja resnicna (in pustimo, da je delodajalec morda vseeno imel se kak drug razlog za svojo odlocitev),  ne razumem, kako se to lahko posplosi na vsa avstrijska podjetja, kot je ze nekdo komentiral. Kot drugo pa: tega ne morem potrditi za nobeno tukajsnje podjetje, ki jih poznam. Avstrijska zakonodaja formalno sicer dopusca, da se delovno razmerje prekine, brez da delodajalec navede razlog, a to gre samo v teoriji. Zakon (in sodisca) zelo scitijo delojemalce pred vsako diskriminacijo (in odpustiti nekoga zaradi bolniske jasno pade v to kategorijo), poleg tega so sindikati mocni (ce ga podjetje ima, sicer pa delodajalcem svetuje in jih aktivno podpira delavska zbornica, brezplacno – Arbeitskammer v nemscini).  Resna podjetja se zavedajo pomena tega, da so korektni, jasno pa bomo v vsaki drzavi nasli tudi kaksne problematicne. Pa se to: delovno razmerje v Avstriji je pod okriljem avstrijske zakonodaje (ce gre za direktno pogodbo o zaposlitvi z avstrijsko pravno osebo in delo v Avstriji), pa naj gre za Slovenca, Avstrijca ali Indijca. Ce je pogodba z drugo firmo, je to seveda lahko drugace.

Nenazadnje pa: kaj takega prakticirati bi bilo enostavno nelogicno oz. naravnost butasto – povprecen clovek zboli kdaj pa kdaj, tudi za cem drugim, kot je navaden prehlad. Ce bi res nekje vsakogar odpustili, ko je bolan, npr. dobi gripo (in je zlahka 2 tedna v postelji), nimajo v kratkem casu nikogar vec, da o imidzu podjetja sploh ne govorimo. Sigurno cisto vsak delodajalec ceni, ce zaposleni ne gre na bolnisko vsakic, ko kihne, in se zaveda, da je pomembno opraviti svoje delo, ampak ekstremnega pritiska, da nikoli nisi bolnisko odsoten, doslej nisem videla oz. tudi ne zanj slisala.

Vicki, 08.01.2025 ob 07:53

Delam v kadrovski v velikem avstrijskem podjetju. Kot prvo, tudi ce je opisana izkusnja resnicna (in pustimo, da je delodajalec morda vseeno imel se kak drug razlog za svojo odlocitev),  ne razumem, kako se to lahko posplosi na vsa avstrijska podjetja, kot je ze nekdo komentiral. Kot drugo pa: tega ne morem potrditi za nobeno tukajsnje podjetje, ki jih poznam. Avstrijska zakonodaja formalno sicer dopusca, da se delovno razmerje prekine, brez da delodajalec navede razlog, a to gre samo v teoriji. Zakon (in sodisca) zelo scitijo delojemalce pred vsako diskriminacijo (in odpustiti nekoga zaradi bolniske jasno pade v to kategorijo), poleg tega so sindikati mocni (ce ga podjetje ima, sicer pa delodajalcem svetuje in jih aktivno podpira delavska zbornica, brezplacno – Arbeitskammer v nemscini).  Resna podjetja se zavedajo pomena tega, da so korektni, jasno pa bomo v vsaki drzavi nasli tudi kaksne problematicne. Pa se to: delovno razmerje v Avstriji je pod okriljem avstrijske zakonodaje (ce gre za direktno pogodbo o zaposlitvi z avstrijsko pravno osebo in delo v Avstriji), pa naj gre za Slovenca, Avstrijca ali Indijca. Ce je pogodba z drugo firmo, je to seveda lahko drugace.

Nenazadnje pa: kaj takega prakticirati bi bilo enostavno nelogicno oz. naravnost butasto – povprecen clovek zboli kdaj pa kdaj, tudi za cem drugim, kot je navaden prehlad. Ce bi res nekje vsakogar odpustili, ko je bolan, npr. dobi gripo (in je zlahka 2 tedna v postelji), nimajo v kratkem casu nikogar vec, da o imidzu podjetja sploh ne govorimo. Sigurno cisto vsak delodajalec ceni, ce zaposleni ne gre na bolnisko vsakic, ko kihne, in se zaveda, da je pomembno opraviti svoje delo, ampak ekstremnega pritiska, da nikoli nisi bolnisko odsoten, doslej nisem videla oz. tudi ne zanj slisala.

Je pa dejstvo, da nikjer, niti v Avstriji nimajo dolgotrajnih bolniških, to ne obstaja. Na bolniški si po zakonu lahko največ eno leto, potem pa invalidska ali pa iščeš novo službo. Si pa že veliko pred potekom te dobe brezposeln. Pa nima veze, ali izkoriščaš ali si resno bolan. V AT izredno hitro lahko službo izgubiš, če si pogrešljiv in če nimaš nobenih posebnih znanj, da bi te hoteli obdržati. To je vse. Ja, tudi če te dva tedna ni v službo. Dajo ti odpoved in ruknejo na njihovo socialo, dokler si v bolniški, potem pa iskanje nove službe. Lenuharji in izkoriščevalci sistema so samo v Slo, tega v At ni.

Redki so, ki tolerirajo 30 dni bolniške na leto.

Avto, 11.03.2016 ob 02:56

Pozdravljeni!
Imela sem prometno nesrečo. Trenutno sem na bolniški. Pred 2 dnevoma me je poklical moj delodajalec in mi sporočil da me bo odpustil. Glede na to da zaposljuje ljudi, bo verjetno zanimivo prebrati kaj bo navedel kot razlog. Kaj je najboljše v tem primeru potpisati? Sam dati odpoved, nesposobnost ali sporazum? Namreč ne verjamem da mi bodo dali poslovno odpoved, ker sem prebrala da v tem primeru ne morejo 2 leti zaposliti na to delovno mesto nobeno drugo osebo. Pod nesposobnost ne vem kaj vse spada (strokovno sem osposobljena, nisem invalid).

V naprej hvala za odgovor.

Ne dajaj odpovedi in ne podpisuj sporazuma o odpovedi.

To zakonodajo naj kopira slovenska zakonodaja.

res me zanima, 28.09.2012 ob 12:23

Jaz sem lani recimo zbolela, herpes zoster (pasavec) sem imela. Kdor koli je to že imel, bo vedel povedati, da so to grozne bolečine. Včasih je bilo tako hudo, da sama enostavno nisem mogla vstati iz postelje, ker sem imela trup otrdel od bolečine. 14 dni je trajalo, da sem lahko nekako šla v službo, pa še to sem teden dni prej in teden dni po bolniški delala z bolečinami, ampak so bile nekako znosne in sem pač delala.

To je recimo en tak primer, ko dam roko v ogenj, da noben človek ne bi mogel delati!!! In da me zaradi tega odpustijo – jim spustim firmo v luft!

Ne vem, nekako mi ni jasno, kakšno imajo to zakonodajo okoli dela? A tam potem človek, ki je v “napačni” firmi enkrat zbolel in šel na bolniško, sploh ne more več dobiti dela ali kako? A po drugi strani imajo tako nizko brezposelnost, da se mi lahko skrijemo… se pravi, folk vendarle ima delo…hmm?

Austrija ima 7,3% brezposelnost, slovenija 3,2%.

Herpes Pasavec se dobi od kurbarije

Majn  se kurbaj

pa ne boš zbolela

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close