Dedovanje po stricu ali imamo pravico do nujnega deleža
Pravnica388, 21.02.2023 ob 19:26
^Vem, da ste povedali, ampak rakun trobi svoje in ob branju tako razlicnih postov pac laik morda ne ve vec, kako tocno gre. Vem da ste navedli tudi zakonodajo, ampak saj vemo, da ljudje radi slisijo tisto, v kar sami verjamejo ali kar jim je po godu;)
Rakun je pač posebnež trde glave, ki bo trobil svoje, tudi ko mu nalepiš vse možne zakone, ki njegove nebuloze izničijo.
Drugače pa eni pravijo, da ne bi nikoli vse pustili svojemu partnerju, če ne bi imeli otrok, ampak bi del dali tudi svojim nečakom po 7. kolenu, saj so ti njegove/njene krvi.:) Imaš take in drugačne. In zato obstaja v takih primerih oporoka, da lahko tisti, ki je brez otrok, po svoji želji razpolaga s svojim premoženjem po smrti. Žena bo pač dobila nujni delež v vsakem primeru, tudi če ji v oporoki nič ne zapusti. Ima pa možnost zapustiti tudi “svoji krvi”, če je to njegova želja.
Pravnica388, 21.02.2023 ob 19:18
Res zalostno in grozljivo, da tukaj neposkovani brez znanja pisejo neumnosti in celo negorajo pravilne odgovore.
Kakorkoli je zalostno in grozljivo, da se tepete za premozenje strica, ko je le-ta se ziv, je zakonito dedovanje (torej po zakonu, ce ni oporoke) po osebi brez otrok res taksno, da partner deduje v drugem dednem redu skupaj s starsi.
V opisanem primeru bi tako polovico dedovala zena, polovico pa pokojnikovi starsi. Ce teh ni, dedujejo bratje in sestre po vstopni pravici. Ce so tudi bratje in sestre ze pokojni, sele dedujejo necaki po vstopni pravici. Ni nujnega deleza, do tega necaki niso upraviceni, je zakonito dedovanje, ce ni oporoke.
Predpogoj za dedovanje pa je, da oseba umre (kar se ni) in da ima ob smrti tudi premozenje. Ce premozenja ne bo, ni kaj za dedovat.
Seveda vedno obstaja vwrjetnost, da oseba napise oporoko ali drugo pogodbo za primer smrti.
Pricakovanje dediscine nekoga, ki je nekaj ustvaril, je pa zalostno. Zakaj pa necaki nicesar sami ne ustvarite? A stric je lahko in vi bi morali to dobiti, vi pa ne bi ustvarjali? A niso to dvojna merila? Njegovo bi, svojega pa niste sposobni ali kako?
Potem, če to drži pomemi, da je v našem primeru bila oporoka? Jaz sem pozabil. Vem pa da se je govorilo o nujnem deležu. In mama kot dementna, ki jo je zastopala moja sestra, je dobila sestra od CSD, da se nima pravice odpovedat ali kakorkoli ravnat v nasprotju koristi matere.
Pri nas, 21.02.2023 ob 19:40
Potem, če to drži pomemi, da je v našem primeru bila oporoka? Jaz sem pozabil. Vem pa da se je govorilo o nujnem deležu. In mama kot dementna, ki jo je zastopala moja sestra, je dobila sestra od CSD, da se nima pravice odpovedat ali kakorkoli ravnat v nasprotju koristi matere.
Pri vas je možno, da ni bilo oporoke. V tem primeru bi polovico dedovala žena, ostalo pa vaša mama in dve nečakinji (ki sta se odpovedali dedovanju).
Če je bila oporoka in je vse pustil ženi, pa pride v poštev samo vaša mama, ker je dolgotrajno nezmožna za delo in je pod skrbništvom CDS. V tem primeru se nečakinji ne bi odpovedali dedovanju, ker ne bi niti nič dedovali. Vaša mama bi dobila nujni delež, ker je bila pod skrbništvom CSD in očitno brez svojih sredstev preživljanja.
Ni nujno oziroma dvomim. Ce nimamo dokumentov, je pa tezko res vedeti.
Ce je pri vas slo za zakonito dedovanje, bi polovico dedovala zena, polovico brat in sestra (mama), torej vsak od njiju cetrtino. Pri necakinjah bi to zneslo vsaki osmino premozenja, cemur sta se odpovedali, dementna mama pa bi prejela cetrtino dediscine, ki se je najbrz izplacala (npr zena obdrzala hiso, cetrtino ocenjene vrednosti nakazala mami).
Ce bi bila oporoka, v kateri bi se vse prepustilo zeni, se necakinji ne bi rabili odpovedovati, ker nista nujna dedica. Je pa v taksnem primeru lahko nujni dedic mama, ce nima sredstev za prezivljanje.
hehe796, 21.02.2023 ob 14:09
RAKUN, 21.02.2023 ob 13:35
Se enkrat.
Mož umre.
1. Imata otroke
Pol dobi žena. Polovica se razdeli na otroke in ŽENO. Ne glede na stevilo otrok.
2. Nimata otrok.
VSE dobi žena. Razen, ce je v uporoki kaj drugace napisano. Pa se to ženi pripada njena polovica plus pol tistega KAR BI DOBIL DRUGI. pika.
Ne zavajajte.
Skratka. Necaki bi lahko kaj dobili, ce ne bi imel žene ali pa ce jim je kaj dal v oporoki. Drugace pa nic. Ker dedna linija ni za necake.
Ne, ne bo držalo. Če NI OPOROKE, dedujejo tudi nečaki polovico od pokojnikovega premoženja. Če se seveda prijavijo k dedovanju oz. če jih vdova sploh prijavi. Morda bodo vprašali na upravni enoti sami, če ima gospod kaj nečakov. Če ona reče ne, pač ne boste dobili vabila. Sami ne preverjajo.:))
Torej dedovali boste, če oporoke ne bo.
Če pa napiše z oporoko vse na ženo, pa dedovanja za nečake ne bo! Tudi nujnega deleža ni za nečake:
Prvi dedni red – zapustnikovi potomci, posvojenci in njihovi potomci ter zapustnikov zakonec oz. zunajzakonski partner dedujejo v enakih deležih. Če zapustnik ni imel otrok, zakonec ne deduje celotnega premoženja, ampak se dedovanje prenese v drugi dedni red, če ni oporoke.
Nečaki so skladno z Zakonom o dedovanju (ZD) zakoniti dediči 2. dednega reda. Zaradi oporočnega dedovanja je dedovanje na podlagi zakona, ki bi ga bil sicer deležen nečak kot zakoniti dedič, izključeno. Nečak zapustnice ne sodi v krog nujnih dedičev, ki jih opredeljuje ZD v 25. členu, kot privilegirane osebe, ki ne smejo biti prikrajšane ne mortis causae (to je z oporočnimi razpolaganji) niti inter vivos (z neodplačanimi razpolaganji zapustnika v času življenja). Med nujne dediče, po navedenem zakonskem določilu, je šteti absolutno nujne dediče, to so osebe, ki so lahko nujni dediči zaradi bližnje sorodstvene ali osebne povezanosti z zapustnikom (pokojnikovi potomci, njegovi posvojenci in njihovi potomci, njegovi starši in njegov zakonec) ter relativno nujne dediče, ki so nujni dediči samo, če so trajno nezmožni za delo in nimajo potrebnih sredstev za življenje (dedi in babice ter bratje in sestre pokojnika). Nečak ne sodi v navedeni krog nujnih dedičev, zato tudi nima pravice do nujnega deleža, v smislu določila čl. 26 ZD, z uveljavljanjem katere bi lahko dosegel omejitev oporočnega razpolaganja zapustnice. Če želite pravni nasvet, pomoč ali zastopanje v konkretnem postopku, je dobro, da vam pomaga oseba s pravnim znanjem.
Torej: če bo oporoka v korist žene, ne dedujete ničesar. Če ne bo oporoke, dedujete polovico od njegove zapuščine. Seveda pod pogojem, da ni posvojil otroka iz prvega zakona. Če ga je, se šteje, da je njegov otrok in potem nečaki v vsakem primeru odpadete.
Zapuščino pokojnika, ki ni zapustil potomcev, dedujejo njegovi starši in njegov zakonec.
To je prvi (od)stavek 14. člena.
Je to tebi tako težko razumeti? Če stric umre in nima več staršev, deduje njihov delež žena.
Pravnica388, 21.02.2023 ob 19:51
Ni nujno oziroma dvomim. Ce nimamo dokumentov, je pa tezko res vedeti.
Ce je pri vas slo za zakonito dedovanje, bi polovico dedovala zena, polovico brat in sestra (mama), torej vsak od njiju cetrtino. Pri necakinjah bi to zneslo vsaki osmino premozenja, cemur sta se odpovedali, dementna mama pa bi prejela cetrtino dediscine, ki se je najbrz izplacala (npr zena obdrzala hiso, cetrtino ocenjene vrednosti nakazala mami).
Ce bi bila oporoka, v kateri bi se vse prepustilo zeni, se necakinji ne bi rabili odpovedovati, ker nista nujna dedica. Je pa v taksnem primeru lahko nujni dedic mama, ce nima sredstev za prezivljanje.
Imela je nizko pokojnino in varstveni dodatek. Zdaj s to odpovedjo nečakinj ne vem točno kako je bilo, ker ju sploh ni bilo na obravnavo, čeprav sta bili vabljeni. Vabljen sem bil tudi jaz, ampak sem sodnici povedal, da ne spadam med dediče. Šlo je za dve hiši, delnice in večjo vsoto denarja. Tako da mislim da je bila oporoka. Je pa od tega že kar precej let. Vem da je potem odvetnik te tete poslal, če se moja sestra strinja z neko ponujeno vsoto in se je. Drugace bi se postopek nadaljeval, ker je sodnica rekla, da naj se razmisli o tem in sporoci, ce je prislo do dogovora. In da je prav da se od toliko denarja da nekaj ženski z nizko pokojnino.
jaj, 21.02.2023 ob 20:00
Zapuščino pokojnika, ki ni zapustil potomcev, dedujejo njegovi starši in njegov zakonec.
To je prvi (od)stavek 14. člena.
Je to tebi tako težko razumeti? Če stric umre in nima več staršev, deduje njihov delež žena.
Že spet bedarije! Temu res ni konca.:))) Ne, če stric umre, in nima več staršev, dedujejo njegov delež poleg žene tudi bratje in sestre, če tudi teh ni, nečaki. Saj ti piše! Razen če pusti vse premoženje z OPOROKO ženi. Potem nimajo pravice do nujnega deleža in ostane vse ženi.
yram: Da sem jaz na stricevem mestu, jaz se od togote razpocim, da bi nek tuj otrok, tuja kri dedovala vse kar je moje, moja kri pa magari bili necaki ali sestricna iz 7 kolena pa nic. Moja kri je moja kri. Zeni bi zapustila od mojega toliko, da lahko zivi spodobno, ostalo sorodnikom. Niti slucajno ne bi slo vse moje v tretje roke. Mislim, da bi kar od mrtvih vstala da nekdo, ki mi ni nic uziva moje.:))
itak. ti bi s sabo nesla vse v grob, če bi mogla. jebeš tvojega moža, saj ni vreden, da bi kaj večjega podedoval za tabo, nima veze, da ti je vse tvoje življenje stregel in te imel rad in te prenašal, le ni tvoja kri. tvoja kri, ki bi bila v tem primeru neki potomci tvojih bratov/sester, ki tam zadaj komaj čakajo, da se stegneš in samo računajo na to, kaj bi pokasirali, bi bili več vredni od ljudi, ki so s tabo živeli in te dejansko imeli radi.
Forum je zaprt za komentiranje.