Dedovanje po stricu ali imamo pravico do nujnega deleža
RAKUN, 21.02.2023 ob 14:12
Jo kaki kreteni.
Laznivi.
Moz je umrl. Porocena sta bila.
Halo. Kaki starsi.
VSE BO DOBILA ZENA. PIKA.ne glede koliko casa sta bila porocena.
V tvojem primeru, pa bi lahko ti dedovala, ce ne bi imel zene. Pika. Starsi deduje za svojim otrokom, ce ni imel partnerke in otrok.
Boze mili kaj svet nosi…debili.
In to samo zato, ker ti tako praviš?:))) Ne, to je res samo v primeru, če zapustnik Z OPOROKO vse zapusti ženi. Če oporoke ni, dedujejo tudi nečaki (potomci umrlega zapustnikovega brata ali sestre). Če pa oporoka je in z njo vse pusti ženi, pa nihče drug ne deduje razen žene, obrazloženo zgoraj. Če bi tip z oporoko pustil vse premoženje enemu od nečakov, bi žena lahko uveljavljala nujni delež, ostali nečaki pa nič. Tako je to!
RAKUN, 21.02.2023 ob 14:14
Deduje se v ravni liniji…joooo kreteni ????..to bo komedija na sodiscu..ko boste tja vleteli z tem predlogom.
Ne budali bumbar, iz pravne strani skopirano:
Prvi dedni red – zapustnikovi potomci, posvojenci in njihovi potomci ter zapustnikov zakonec oz. zunajzakonski partner dedujejo v enakih deležih. Če zapustnik ni imel otrok, zakonec ne deduje celotnega premoženja, ampak se dedovanje prenese v drugi dedni red.
bumbar731, 21.02.2023 ob 14:23
Ne budali bumbar, iz pravne strani skopirano:
Prvi dedni red – zapustnikovi potomci, posvojenci in njihovi potomci ter zapustnikov zakonec oz. zunajzakonski partner dedujejo v enakih deležih. Če zapustnik ni imel otrok, zakonec ne deduje celotnega premoženja, ampak se dedovanje prenese v drugi dedni red.
HA ha ha ha ha…
No sej uletite z tem na sodisce pa bo ????.
Jasno je, da bo tole vse dobila žena. Pika. Ona je edini dedic. Starsev predvidevam ni vec. Kdo je pa rekel da sin ni bil posvojen. Ocitno tega necaki ne vedo zihr.
RAKUN, 21.02.2023 ob 14:31
HA ha ha ha ha…
No sej uletite z tem na sodisce pa bo ????.
Jasno je, da bo tole vse dobila žena. Pika. Ona je edini dedic. Starsev predvidevam ni vec. Kdo je pa rekel da sin ni bil posvojen. Ocitno tega necaki ne vedo zihr.
Beri zakon o dedfovanju :
Starši in zakonec pokojnika
14. člen
(1) Zapuščino pokojnika, ki ni zapustil potomcev, dedujejo njegovi starši in njegov zakonec.
(2) Pokojnikovi starši dedujejo eno polovico zapuščine po enakih delih, pokojnikov zakonec pa deduje drugo polovico zapuščine.
(3) Če pokojnik ni zapustil zakonca, dedujejo pokojnikovi starši vso zapuščino po enakih delih.
daj ne seri, 21.02.2023 ob 14:33
Beri zakon o dedfovanju :
Starši in zakonec pokojnika
14. člen
(1) Zapuščino pokojnika, ki ni zapustil potomcev, dedujejo njegovi starši in njegov zakonec.
(2) Pokojnikovi starši dedujejo eno polovico zapuščine po enakih delih, pokojnikov zakonec pa deduje drugo polovico zapuščine.
(3) Če pokojnik ni zapustil zakonca, dedujejo pokojnikovi starši vso zapuščino po enakih delih.
in če starši niso več živi, na njegovo mesto stopijo bratje in sestre.
In tako naprej.
Če določeni brat ali sestra ni več živa, vstopijo njihovi otroci – nečaki / nečakinje.
To je dedovanje po zakonu, če ni oporoke
RAKUN, 21.02.2023 ob 13:35
Se enkrat.
Mož umre.
1. Imata otroke
Pol dobi žena. Polovica se razdeli na otroke in ŽENO. Ne glede na stevilo otrok.
2. Nimata otrok.
VSE dobi žena. Razen, ce je v uporoki kaj drugace napisano. Pa se to ženi pripada njena polovica plus pol tistega KAR BI DOBIL DRUGI. pika.
Ne zavajajte.
Skratka. Necaki bi lahko kaj dobili, ce ne bi imel žene ali pa ce jim je kaj dal v oporoki. Drugace pa nic. Ker dedna linija ni za necake.
Pokojnik ima otroke.
Njegovo premoženje v enakih deležih dobijo žena in otroci.
Pokojnik nima otrok.
Polovico dobi žena, drugo polovico pokojnikovi starši ali njihovi drugi potomci, torej bratje in sestre pokojnika, ali nečaki in nečakinje.
Niti slucajno, 21.02.2023 ob 14:38
Pokojnik ima otroke.
Njegovo premoženje v enakih deležih dobijo žena in otroci.
Pokojnik nima otrok.
Polovico dobi žena, drugo polovico pokojnikovi starši ali njihovi drugi potomci, torej bratje in sestre pokojnika, ali nečaki in nečakinje.
Točno tako! Pod pogojem, da zapustnik, ki nima otrok, ni napisal oporoke. Če je napisal oporoko in zapustil premoženje ženi, nima nihče drug kaj brcat, niti ni nobenega nujnega deleža. Če je v oporoki zapustil kaj komu drugemu namesto ženi, ima pa samo žena pravico do nujnega deleža, ostalo dobi tisti, ki je napisan v oporoki.
Amen.
hehe953, 21.02.2023 ob 15:12
Točno tako! Pod pogojem, da zapustnik, ki nima otrok, ni napisal oporoke. Če je napisal oporoko in zapustil premoženje ženi, nima nihče drug kaj brcat, niti ni nobenega nujnega deleža. Če je v oporoki zapustil kaj komu drugemu namesto ženi, ima pa samo žena pravico do nujnega deleža, ostalo dobi tisti, ki je napisan v oporoki.
Amen.
Edina izjema bi bil kakšen brat ali sestra, ki je trajno nezmožen za delo in nima potrebnih sredstev za življenje. Potem bi kljub oporoki imel pravico do nujnega deleža. Če seveda zapustnik nima svojih otrok.
Celovec, 21.02.2023 ob 13:31
PA KAJ TLE LAZETE.
Ce ni oporoke dobi VSO PREMOZENJE NJEGOVA ZENA. Lahko pa on v oporoki kaj da tudi nekomu po zelji.
Ma moj bog. Laznivci.
Motiš se. Teti je lani umrl mož. Svojih otrok nista imela. Polovico je dedovala teta, polovico pa bi dedovali moževi sorojenci, če se deležu ne bi odpovedali. Kjer ni otrok, gre dedovanje na sorodnike umrlega.
Moj stric nima svojih otrok, njegova žena ima sina. Star je 36 let. On ni njegov posvojenec saj je bil že zdavnaj odrasel in samostojen ko sta se spoznala moj stric in žena. Mi 4 nečaki se s stricem zelo razumemo, mi smo kot njegovi otroci, od malega smo bili veliko z njim in še vedno ga veliko obiskujemo. Dvomim da je že napisal oporoko in tega ga pri njegovih 65 še ne želimo spraševat. Ni pa zdravstveno čisto ok, žena tudi ne ravno. Po 2.cepljenju so se začele težave pri obeh. Hvala za vaša mnenja.
Nečakinja, 21.02.2023 ob 13:49
Anonimno 10263, 21.02.2023 ob 13:44
Hahahaha, zakaj pa naj bi vam pripadalo in ne ženi? Ker je pač brat od tvojega starša? Butalska logika
Žena je prišla pred 8leti. Stric je sam ogromno ustvaril. Zakaj bi v njegovem denarju užival njen sin. Mi smo njegova kri.
In kaj ste vi ustvarili za strica?
Kako so luštni ti Slovenceljni in Slovenceljke :):)….Katastrofa od ljudi. Pri živem človeku se že menijo, kaj bodo pokradli,ko bo umrl.
Kakšni nečaki, kakšne nečakinje? Pa še mrzle sestrične in bratranci, a ne?
Stric umre, ima samo ženo, nič lastnih otrok. Kdo deduje? Ženkica.
Če bi bili stričevi starši še živi, ne bi dedovali nič, ker je Žena še živa. Če bi žena umrla pred stricem, bi dedovali njegovi starši. Če bi bili ob stričevi smrti njegova žena in njegovi starši pokojni, bi dedovali drugi otroci staršev, torej stričeve sestre ali bratje. Če bi tudi ti, sestre ali bratje že bili umrli ,ko umre stric, bi dedovali njihovi potomci, torej tile kretenski nečaki. Seveda , če stric ne bi slučajno napisal oporoke, kjer bi vse premoženje zapisal društvu proti mučenju živali. Takrat bi tudi tile voluharski nečakci izviseli, ker niso red,ki je upravičen do nujnega deleža. Upam, da jo je.:):)
Ampak, hvala Bogu, praviš, da je njegova žena še kar lepo živa.
In upam, da ti umreš pred njo, da se ne boš toliko sekirala zaradi tuje lastnine.
Golazen pokvarjena slovenska!
Nečakinja, 21.02.2023 ob 16:43
Moj stric nima svojih otrok, njegova žena ima sina. Star je 36 let. On ni njegov posvojenec saj je bil že zdavnaj odrasel in samostojen ko sta se spoznala moj stric in žena. Mi 4 nečaki se s stricem zelo razumemo, mi smo kot njegovi otroci, od malega smo bili veliko z njim in še vedno ga veliko obiskujemo. Dvomim da je že napisal oporoko in tega ga pri njegovih 65 še ne želimo spraševat. Ni pa zdravstveno čisto ok, žena tudi ne ravno. Po 2.cepljenju so se začele težave pri obeh. Hvala za vaša mnenja.
Tega če je napisal oporoko ne želiš spraševati, sprašuješ pa tukaj anonimno koliko ti pripada!!! Človek še je živ in lahko živi še 30 let
Pohkepneziiii, 21.02.2023 ob 18:20
Tega če je napisal oporoko ne želiš spraševati, sprašuješ pa tukaj anonimno koliko ti pripada!!! Človek še je živ in lahko živi še 30 let
U, jebenti. Sem mislila, da gre za 85 + nonota, ki je praktično na smrtni postelji. Jaz imam 61, pa mislim še dolgo zemljo teptat, hehehe. Ti bi pa tega vašega strica, ki ste mu tako rekoč otroci, že zdaj na britof spravla. Kaj bo čez 20 ali 30 let ne veš. Dlje ko bo z ženo, več bosta skupaj ustvarila in manj se imate vi nečaki za vmešavat. Če ima tudi on do vas občutke, da ste skorajda njegovi otroci, vam bo to že v oporoki napisal. Če ne bo, si občutke pač ne delite.
Če boste zdaj še 20 let navaljevali nanj in ga obiskovali samo zato, da vam bo enkrat v oporoki kaj zapustil, je to grdo. Upam, da niste taki.:)))))
mimoza259, 21.02.2023 ob 18:24
Aja, pozabila. Nečakinja, ali so tvoji starši, torej njegovi brat/sestra ,še živi? V tem primeru ti še vedno izvisiš:). No, ja, lahko pa umoriš svoje starše, da boš mogoče prej na vrsti za dedovanje…….fuj!
Hahahahaha, resnično! Če so starši bolj kot ne luzerji, se jih pač znebiš, uprizoriš kako nesrečo itd., da bodo nečaki dedovali. Samo kaj, ko te zna zajebat, pa stric zapusti vse ženi v oporoki, ti si pa zastonj svoje stare s sveta spravila.:))))
Pa to ni res, za 60-letnega strica jih zanima, če bodo kaj dedovali.:))) Ker nekaj mu zdravje nagaja… upam, da mu ne pomagate škripnit s kakšnim strupom v čajčku ? Pa uni njegovi tudi?
Da sem jaz na stricevem mestu, jaz se od togote razpocim, da bi nek tuj otrok, tuja kri dedovala vse kar je moje, moja kri pa magari bili necaki ali sestricna iz 7 kolena pa nic. Moja kri je moja kri. Zeni bi zapustila od mojega toliko, da lahko zivi spodobno, ostalo sorodnikom. Niti slucajno ne bi slo vse moje v tretje roke. Mislim, da bi kar od mrtvih vstala da nekdo, ki mi ni nic uziva moje.:))
hehe898, 21.02.2023 ob 18:29
U, jebenti. Sem mislila, da gre za 85 + nonota, ki je praktično na smrtni postelji. Jaz imam 61, pa mislim še dolgo zemljo teptat, hehehe. Ti bi pa tega vašega strica, ki ste mu tako rekoč otroci, že zdaj na britof spravla. Kaj bo čez 20 ali 30 let ne veš. Dlje ko bo z ženo, več bosta skupaj ustvarila in manj se imate vi nečaki za vmešavat. Če ima tudi on do vas občutke, da ste skorajda njegovi otroci, vam bo to že v oporoki napisal. Če ne bo, si občutke pač ne delite.
Če boste zdaj še 20 let navaljevali nanj in ga obiskovali samo zato, da vam bo enkrat v oporoki kaj zapustil, je to grdo. Upam, da niste taki.:)))))
Jaz nisem avtor posta, sem samo komentirala. Početje se mi zdi grozno bolano in pohlepno.
Pri nas je umrl brat od mame, imel je ženo. Nista imela otrok. Mama je bila klicana kot dedič, drugi brat je že bil pokojen zato sta bili klicani hčeri. Torej nečakinji. Ne vem kaki deleži bi pripadali od preostale polovice. Ni tako da se deli polovica na brate in sestre ampak mislim da manj. Od tiste druge polovice se mi zdi da sestre in bratje lahko zahtevajo le nujni delež.
Skratka bilo je tako, da sta se nečakinji odpovedali, mama se pa ni, ker je bila kot dementna v pristojnosti CSD in v tem primeru se ne more odpovedat. Vem da so se potem dogovorili za nujni delež, čeprav je bilo hudo, žena od pokojnega strica čisto znorela. Ampak je sodnica sama rekla, da od tako veliko denarja bi bilo pa prav, da se nekaj da. Drugače bi se postopek nadaljeval.
Res zalostno in grozljivo, da tukaj neposkovani brez znanja pisejo neumnosti in celo negorajo pravilne odgovore.
Kakorkoli je zalostno in grozljivo, da se tepete za premozenje strica, ko je le-ta se ziv, je zakonito dedovanje (torej po zakonu, ce ni oporoke) po osebi brez otrok res taksno, da partner deduje v drugem dednem redu skupaj s starsi.
V opisanem primeru bi tako polovico dedovala zena, polovico pa pokojnikovi starsi. Ce teh ni, dedujejo bratje in sestre po vstopni pravici. Ce so tudi bratje in sestre ze pokojni, sele dedujejo necaki po vstopni pravici. Ni nujnega deleza, do tega necaki niso upraviceni, je zakonito dedovanje, ce ni oporoke.
Predpogoj za dedovanje pa je, da oseba umre (kar se ni) in da ima ob smrti tudi premozenje. Ce premozenja ne bo, ni kaj za dedovat.
Seveda vedno obstaja vwrjetnost, da oseba napise oporoko ali drugo pogodbo za primer smrti.
Pricakovanje dediscine nekoga, ki je nekaj ustvaril, je pa zalostno. Zakaj pa necaki nicesar sami ne ustvarite? A stric je lahko in vi bi morali to dobiti, vi pa ne bi ustvarjali? A niso to dvojna merila? Njegovo bi, svojega pa niste sposobni ali kako?
Pravnica388, 21.02.2023 ob 19:18
Res zalostno in grozljivo, da tukaj neposkovani brez znanja pisejo neumnosti in celo negorajo pravilne odgovore.
Kakorkoli je zalostno in grozljivo, da se tepete za premozenje strica, ko je le-ta se ziv, je zakonito dedovanje (torej po zakonu, ce ni oporoke) po osebi brez otrok res taksno, da partner deduje v drugem dednem redu skupaj s starsi.
V opisanem primeru bi tako polovico dedovala zena, polovico pa pokojnikovi starsi. Ce teh ni, dedujejo bratje in sestre po vstopni pravici. Ce so tudi bratje in sestre ze pokojni, sele dedujejo necaki po vstopni pravici. Ni nujnega deleza, do tega necaki niso upraviceni, je zakonito dedovanje, ce ni oporoke.
Predpogoj za dedovanje pa je, da oseba umre (kar se ni) in da ima ob smrti tudi premozenje. Ce premozenja ne bo, ni kaj za dedovat.
Seveda vedno obstaja vwrjetnost, da oseba napise oporoko ali drugo pogodbo za primer smrti.
Pricakovanje dediscine nekoga, ki je nekaj ustvaril, je pa zalostno. Zakaj pa necaki nicesar sami ne ustvarite? A stric je lahko in vi bi morali to dobiti, vi pa ne bi ustvarjali? A niso to dvojna merila? Njegovo bi, svojega pa niste sposobni ali kako?
Saj to vse smo že povedali.:)
Forum je zaprt za komentiranje.