Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute CHF vs EUR

CHF vs EUR

Malo sem povprašala po bankah, tudi na NLB in ugotovila, da se pribitki spet gibljejo tam nekje okrog 2, malo pod. Na banki pa res ne svetujejo zamenjave, s tem da ti vsakič povejo, da je odločitev tvoja. Želim si, da bi me tudi takrat ko sem najemala kredit malo bolj opozorili naj ne vzamem CHF, pa so le omenjali. Razmišljam če tudi sedaj bolje da jih ne poslušam in naredim po svoje. Ne bom zamenjala na vrat na nos. Spremljam tečaj in upam, da se bo še kaj popravil. Vendar gre kak dan gor kak dan dol. Kar mi ne da miru, je vprašanje kaj bo če bo res še ena kriza. Me pa zanima kje spremljate vse te objave o napovedih. Spremljam finančne objave na reutersu in na financial times pa še kje, pa mi to vzame ogromno časa. Sedaj ko sem na dopustu je še v redu, v službi pa niti slučajno nimam veliko časa za to. A imate kak vir kjer so najboljše novice zbrane na enem mestu?

Pikica007 se strinjam s tabo. Bi pa še ena pripomba bila na mestu. Naslednje:
Kakšna sreča, da so prenekateri-ne vsi,sedaj takooo pametni, a le redki razumejo, da smo jemali kredite, ker smo želeli rešiti svoj stanovanjski problem-ker ga država namesto nas ne rešuje! In marsikateremu je bil glede na plačo-prilive takrat ugodni tečaj v švicarskih frankih tudi edina priložnost, da ga sploh dobil!!!! Marsikateri je na račun takratne nižje mesečne anuitete z razliko med evrom in frankom, s tem poplačal še vrtec-npr. jaz konkretno.Ne zdijo se mi na mestu izjave tistih, ki pravijo, da imamo navsezadnje možnost poplačat kredite ali pa jih pretopit v evre in kakoooo smo vednar lahko bili tako neumni,itd, itd ….. Dragi moji, s čim poplačati?? Če bi imeli, kreditov SPLOH ne bi jemali!! Spet se bomo morali zanesti na svojo intuicijo oz. notranjo modrost. Kar pa se bank tiče-meni tudi odsvetujejo-ampak spim pa malo slabše in ne upam trošit za druge stvari! Tako pač je! Na vrat na nos pa tudi ne grem spreminjat! Naj ne izpade to pisanje kot neko javkanje-bogi jaz, ampak le kot dejstvo, da ima vsak svoje razloge, zakaj se je zakreditiral v švicarskih frankih in jih bo vsak od nas sedaj tudi te odločitve bolj ali manj drago plačal.

Ne mešst kreditnega tveganj in valutnega tveganja….če se tako rad igraš z valutami, pa se sedaj igraj malo s kitajsko valuto?

velika večina tu omenja trenutno stanje kredita.vsi pa imajo do izteka kredita vsaj še 15 let če so kredit vzeli na 20-25let.če pogledate zgodovino LIBORja je bil vedno vzpon in padec.kaj se bi zgodilo z omenjenim kreditom da se EU pobere iz krize in se € okrepi kot je bil nekoč.glavnica v momentu pade do 30%.lahko se zgodi tzudi obratno in še naraste.ampak dvomim da v 15 letih ne bo enega svetlega leta za EU in njeno valuto pa boste takrat razmišljali o konverziji ali poplačilu kredita ker trenutno je res na samem dnu zadeva in skoraj nižje ne bo šla.

Se strinjam da bi lahko v prihodnosti prišlo do svetlega trenutka. Kako pa lahko vemo, da smo na dnu? Menda smo bili tudi že lani na dnu, ko je SNB ukrepala, pa smo kasneje spet šli še dol. V tem primeru so vsa predvidevanja zelo nezanesljiva. Tudi dve leti nazaj je bilo predvidevanje, da se bo razmerje EUR/CHF gibalo okrog 1,4 zaradi česar nisem ukrepala pri padcu tečaja. Sedaj pa mi situacija vseeno da misliti. Brez težav nekaj let plačujem višji obrok, če vem da se bo enkrat obrnilo. Ampak vprašanje je ali se sploh bo. Kaj bo z EMU in EU?

kaj bo z EU in € 100% ne ve nihče.je pa dejstvo da ima trenutno EU zelo veliko koristi od skupne valute prav tako gospodarstvo.tudi švica je na slabšem če je njihov frank precenjen saj so zelo odvisni od izvoza v EU.če je kila čokolade bila 5 frankov in je bilo za to potrebno plačati 3 € danes nabavniki plačujejo 4,5€.

Vse kar uvažajo pa je za njih precej cenejše!
(nafta,kakav…..
Ko gredo čez mejo so se jim cene znižale za 30% za vse stvari.
Predstavljaj si da dobiš jutri vse za 30% ceneje. A si ne bi želel da to večno traja?

Ni vse tako črno za njih.
Poleg tega Švicarska centralna banka ne more veliko vplivat na tečaj. Dokler bo prisoten strah bo CHF močan.

5 let nazaj je bila pač takšna situacija, da smo morali vzeti maksimalni kredit, ki smo ga dobili, da smo lahko kupili tudi avto.

4 leta je bil ta kradit ugodnejši…. letos (bolje rečeno zadnjih par mesecev) se je obrok res zvišal, ampak mi še vedno ni problem odplačevati (tudi če pride recimo tečaj na 1:1).

Zdaj sem se nekako odločila, da del prihrankov spremenim v CHF… če bo tečaj še padel, bom pa s tem pokrivala obroke kredita. Ko bo razmerje ugodno, bom spet kupila CHF.

Poplačat v celoti žal ne morem, z najemom drugega hipotekarnega kredita bi bili preveliki stroški, s tem da online izračuni kažejo, da bi bil obrok kar precej višji kot je sedaj.

Priznam, da sem negotova glede vsega skupaj, ampak dejstvo je, da ne bi imeli tega stanovanja, če takrat ne bi vzeli tega kredita.

So popolnoma pridružujem vajinemu mnenju!

Tudi namen teme so nasveti in konstruktivna debata!
Ne pa slovenceljska manifestacija faušije in pametovanje o neodgovornosti tistih, ki smo se znašli v tej situaciji. Le redki imajo možnost sedeti doma in žonglirati s, po možnosti, podedovanim kapitalom.

Eni smo žal štartali iz ničle, si ustvarili družine in se prebijamo vsak po svoje.

Skratka, kot začetnik te teme, se zahvaljujem vsem, ki ste dajali konstruktivne in uporabne nasvete.

LP

@DejanB: imaš vsekakor point, vendar tvoj post tudi malo pametuje.

Niso vsi, ki so začeli z nule, pristali na švicarjih. 🙂

Seveda ne, nekateri so uporabljali svojo pamet.

Ne morem verjet, da obstajajo takšne budale z izjavo “Seveda ne, nekateri so uporabljali svojo pamet.” takšni primitivni osebki jih oprostite mi, ampak enostavno nimajo 🙂 …
No in zato je Slovenija kjer je…ker je preveč takšnih nadutih, ne vem sicer zakaj, ker to so običajno največje čustvene in tudi drugače revše, faušije, debili na kratko… preveč jih je… in zato smo kjer smo…bedaki prevladujejo…žal..resnično mi ni v veselje…

Aja, da se predstavim. Tudi jaz sem vzel stanovanjski kredit na libor. kot je marskido tukaj povedal, preprosto iz razloga ker druge opcije ni bilo… Zraven tega sem kupil nepremičnino za približno polovico sedanje vrednosti, obrok pa je šele ob eksploziji CHF prerastel začetno anuiteto v EUR. Pred tem sem dolga leta plačeval bistveno pod njo. Vsi, ki vas grabi panika vzemite v razmislek tudi to. Je pa zagotovo težje tistim, ki ga odplačujete šele par let… Tam je zgodba druga…

Kakorkoli, ne se bat, predvsem pa ne verjet tukaj oklicanim “STROKOVNJAKOM”, ki pojma nimajo kar pišejo…

Kakršnekoli konverzije so trenutno totalna neumnost. Če pride razmerje vsaj na 1,4 začnite razmišljat o tem, drugače je brezveze.

Še največji debili-poznam jih kar nekaj, so pa tisti, ki so pri razmerju 1:1.1 odplačali kredite.

Ahh.. dovolj za zdaj. Moja malenkost vas lepo pozdravlja in brez faušije in neumnih komentarjev prosim, ker ti res nikomur ne koristijo… Tisti, ki pa se s tem “kao” povzdigujete, pa idite raje svoje prazne glave v steno nabijat :)))

Velik mož je tisti, ki prizna svojo zmoto, žal pa je večina ljudi takih, ki tega ne zmore in še danes trdi, da je bilo prav vzeti kredit v CHF, ker to je bila edina možnost. Današnja situacija o tem govori drugače.

Svoj prav potem poskušajo podkrepiti z žaljenjem, kar je logična posledica lastnih frustracij.

Da ne bo pomote in ker se mi zdi, da je tema zašla v slepo ulico, bi rad poudaril le to, da se popolnoma zavedam svoje napačne odločitve. V danem trenutku sem hotel najbolje, pa se je izkazalo, da temu ni tako. Posledice nosim SAM. Če želite, da javno priznam, da sem tudi neumen…tudi lahko.
Priznam tudi, da je moja izjava preostra, saj vsi, ki so začeli iz nule res niso naredili neumnosti, kot jaz.

Nekaterih ljudi res ne razumem!
Če vam je težko brat o težavah drugih jih enostavno ne brat!
Vprašal sem za NASVET!!!

PROSIM MODERATORJA, DA TEMO ODSTRANI!

Oprosti DejanB ampak me je rahlo razkurilo tvoje moraliziranje in opravičevanje kredita v CHF z “začetki z nič”. Marsikdo od nas je začel z ničle, vendar živi in se prebija v skladu s svojimi zmožnostmi. Namesto velikih hiš in stanovanj smo se zadovoljili z manjšimi, odločitev za otroka premaknili za kako leto naprej, kot ziheraši so raje vzeli (manjši) kredit v EUR, ipd.

Kredit v EUR je bil takrat res morda dražji, je pa vsaj približno predvidljivo odplačevanje. Zlasti precej manjši obroki v CHF so ljudi zvabili (tudi v večje kredite). Kolikokrat sem poslušal, kako je pa kredit v EUR samo za cepce. Seveda pa velja: kdor ne tvega, ne profitira. 🙂 Ni rečeno, da ne bo na koncu odplačevanja kredit v CHF bolj ugoden, ta trenutek pač ne kaže tako.

Raznih obtoževanj in žaljivk pa je res bolje, da se vzdrži. Ne pomaga to nikomur.

Še enkrat ponavljam: “Vsak je imel takrat, ko je jemal kredit, svoje razloge, zakaj se je odločil za kredit v švicarskih frankih in VSAK SAM, sedaj nosi posledice svoje odločitve, ki pa se na daljši rok lahko izkaže celo kot dobra. Predvsem pa nismo ravno hazarderji in pohlepneži, če smo želei za svojo družino kvečjemu eno povprečno trisobno stanovanje 70 kvadrato-vemo kakšne so cene! Zato dragi gospodje takšno izrazoslovje kot ga v debatah, ki naj bi bile v prvi vrsti konstruktivne, ni primerno. Razpravljanje, kdo je tu pameten in kdo neumen, je popolnoma brezveze. Dejan B, hvala, da si odprl to temo in želim vsem, ki se sedaj nahajate skupaj z mano v trenutno malce neugodni situaciji, uspešno odpalčevanje kredita v “švicarjih.”

Tudi mi imamo kredit v CHF za stanovanje. Nameravamo ga prodati, ker bomo gradili hišo.
Je smiselno to storiti zdaj, ko je CHF tako močan? Plačali bomo kar nekaj več kredita.
Je smiselno čakati, da pri prodaji zaslužimo še malo več? Kaj pa če se frank še okrepi, potem bomo še na slabšem kot trenutno, ko se tečaj giblje okrog 1,14?

Mogoče niste vedeli ali pa niste bili opozorjeni.
Ampak z najemom kredita v CHF ste postali hazarder.
To je dejstvo.
Ne glede kako se bo zgodba razvila ali ugodno ali neugodno. Vi trenutno hazardirate s premoženjem ki je za vas življenskega pomena (lastno stanovanje).
Že velikokrat sem napisal :
– Kredit se jemlje v valuti v kateri dobivaš plačo.
– Kreditu se je treba izogniti če se le da (greš raje v najem)

Kaj pa če bi cene nepremičnin padle tako kot v ZDA?
Pri nas ni možno enostavno banki dat ključev stanovanja neodplačanega hipotekarnega kredita in rečt adijo tle mate. Pri nas moraš odplačat razliko med prodajno ceno in zneskom kredita.

Vsak kredit je riziko (malo hazarderstva) kredit v valuti v kateri ne dobivaš plače je pa čisto hazarderstvo.

@all: kakšne nasvete pa pričakujete? Jasnovidnost glede tečaja EUR:CHF? Osebne pobožne želje, kaj naj bi se zgodilo v prihodnje? Simpatije, besede podpore?

viljem13 ne delaj se ubogega in ne vozi vode na svoj mlin. Ti je kdo roko zvijal, da vzemi kredit v švicarjih? Si se poučil kaj to pomeni? Torej si bodisi “hazardiral” bodisi ravnal nepremišljeno. Ampak ja, imeli ste svoje razloge, saj vem.

“” Predvsem pa nismo ravno hazarderji in pohlepneži, če smo želei za svojo družino kvečjemu eno povprečno trisobno stanovanje 70 kvadrato-vemo kakšne so cene! “” – si prepričan, da si lahko privoščiš stanovanje velikosti 70 kvadratov? Za začeti je 50 kvadratov dovolj. Ampak nekateri zaslužite “več”, takoj.

To je dejstvo.
Ne glede kako se bo zgodba razvila ali ugodno ali neugodno. Vi trenutno hazardirate s premoženjem ki je za vas življenskega pomena (lastno stanovanje).

Pri nas ni možno enostavno banki dat ključev stanovanja neodplačanega hipotekarnega kredita in rečt adijo tle mate. Pri nas moraš odplačat razliko med prodajno ceno in zneskom kredita.

Vsak kredit je riziko (malo hazarderstva) kredit v valuti v kateri ne dobivaš plače je pa čisto hazarderstvo.[/quote]

Mislim kake idiotizme pa eni tu pišejo, to se ne splača niti komentirat. Prosim da ne daješ komentarja če nimaš kredita v CHF ker sem bral nekatere tvoje komentarje in nimaš blage veze o čem se tu sploh gre.

To je dejstvo.

Vsak kredit je riziko (malo hazarderstva) kredit v valuti v kateri ne dobivaš plače je pa čisto hazarderstvo.[/quote]

Mislim kake idiotizme pa eni tu pišejo, to se ne splača niti komentirat. Prosim da ne daješ komentarja če nimaš kredita v CHF ker sem bral nekatere tvoje komentarje in nimaš blage veze o čem se tu sploh gre.[/quote]

Če bi prebral vsaj to temo od začetka bi videl da sem kredit v CHF imel in ga pri 1,42 poplačal.
Prosim če si konkreten da vidim kaj je zate idiotizem?
Ko sem sam jemal kredit v CHF sem že v začetku vedel da ga bom poplačal, rabil sem ga samo za določen čas da sem lahko prodal staro nepremičnino. Vedel sem da riskiram najemom kredita v CHF.
V osnovi sem hazardiral vendar s presežkom denarja katerega sem si lahko privoščil da ga lahko tudi izgubim.
No še enkrat:
1. imeti danes hipotekarni kredit na 25 let za vratom ob nesigurnih službah je zame velik riziko
2. Imeti zgoraj napisan kredit v CHF je še večji riziko zame hazarderstvo

Konkretno povej kaj je zdaj idiotizem zate?

Mislim kake idiotizme pa eni tu pišejo, to se ne splača niti komentirat. Prosim da ne daješ komentarja če nimaš kredita v CHF ker sem bral nekatere tvoje komentarje in nimaš blage veze o čem se tu sploh gre.[/quote]

Če bi prebral vsaj to temo od začetka bi videl da sem kredit v CHF imel in ga pri 1,42 poplačal.
Prosim če si konkreten da vidim kaj je zate idiotizem?
Ko sem sam jemal kredit v CHF sem že v začetku vedel da ga bom poplačal, rabil sem ga samo za določen čas da sem lahko prodal staro nepremičnino. Vedel sem da riskiram najemom kredita v CHF.
V osnovi sem hazardiral vendar s presežkom denarja katerega sem si lahko privoščil da ga lahko tudi izgubim.
No še enkrat:
1. imeti danes hipotekarni kredit na 25 let za vratom ob nesigurnih službah je zame velik riziko
2. Imeti zgoraj napisan kredit v CHF je še večji riziko zame hazarderstvo

Konkretno povej kaj je zdaj idiotizem zate?[/quote]

Idiotska se mi je zdela izjava da greš rajši v najem kot v kredit. Kdo pa kešira stanovanje? Kaj če nimam denarja naj grem rajši v najem, plačujem najemnino in na koncu nimam nič?

Poleg tega ti ne moreš gledat na dolgoročni kredit iz kratkoročnega vidika ampak ga je potrebno gledat skozi celotno obdobje. Kaj boš pa rekel če bo čez pet let tečaj 1:1,7? Se boš posul s pepelom ker boš nekoga “zajebal” da je zamenjal kredit pri 1,4? Grem stavit da sigurno ima 80% kreditov na 20 in več let in v tem obdobju se lahko zgodi marsikaj in ne zaj nekaj posploševat pa delat zaključke na podlagi današnjega tečaja. Vsak naj sam pri sebi presodi ali bo kredit menjal ali ne. Vsak kredit z valutno klavzulo je tvegan ampak tukaj gre za dve valuti, v kateri je CHF odvisen od EUR in trenutno razmerje ni realno. Švicarsko gospodarsko je odvisno od EU in če se zlomi evropsko se tudi švicarsko, obratno pa to ne velja. potem je tu še LIBOR, ki je na zgodovinsko nizki ravni pa tega noben ne omenja. V glavnem tukaj je ogromno faktorjev in ne samo tečaj.

Tipično slovensko….

nekaj časa me ni bilo na forumu, pa vidim, da nekateri resnično pametujejo.

nekateri smo vzeli kredite v CHF, drugi v EUR.

očitno so nekateri zgrešili bistvo:

če lahko pomagaj, drugače svoje komentarje obdržite zase. to je bistvo tega foruma.

je pa res, da je trenutna situacija res čudna. mnogi bančniki odsvetujejo konverzacijo, drugi pa pravijo, da to naresti čimprej. vsak mora svoj problem preučiti in rešiti, kar se rešiti da.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close