CHF vs EUR
joj samo resno, včasih se vprašam kaj sploh imate od takih komentarjev, brezveze.
Kaj pa zdaj to: kdo priporoča menjavo? Jaz sem govorila kar z nekaj ljudmi, bančniki, finančniki in nobeden mi še ni priporočal menjavo.
Kot sem napisala že zgoraj. Počakala bom tečaj vsaj 1.2 – 1.3 potem bom menjala, prej sigurno ne. Moj obrok danes glede na tečaj znaša natanko 285€. Če grem kredit menjat, je moj obrok čez 300€. Glavnice sploh ne gledam, ker bom kredit tako in tako v 5 letih odplačala, al plačujem 270 – 300 ali pa 430€ v primeru tečaja 1:1. Biti sedaj pameten in govoriti nategnili ste se, ste gemblali itd… ja madona no, kolk so se pa tisti nategnili ki so kupili na začetku delnice NKBM ali pa niso prodale Krke ko je bila vsaj 30% večja vrednost ali pa kaj drugega, bog pomagi, če sem se nategnila z nakupom trosobnega stanovanja in bom še pet let plačevala kredit namesto najemnine… Pa vzdržite se prosim komentarjev tega tipa, pa raje povejte, kdo je svetoval, kaj je svetoval, kaj se pričakuje in ali se sploh lahko kaj pričakuje.
Se strinjam s tabo v tvojem primeru bi ravnal enako.
Ampak.
Obstajajo pa ljudje ki so se zakreditirali v CHF tako hudo da so že pred leti komaj plačevali obroke.
Danes jim kredit za 20% presega višino hipoteke(vrednosti stanovanja) obrok jim je previsok in ga če tečaj pade še za 10%-20% ne bodo sposobni več plačevat. Banka jim bo vzela nepremičnino jih vrgla ven pa še bodo dolžni od 20% do-.50%.. kredita ki so ga vzeli.8odvisno po koliko bo banka prodala nepremičnino) Do konca življenja so se zajebali. Pa to kljub temu da imajo službo!
Pa govorimo samo o 10%-20% spremebi tečaja.
Ni za vse enako. Kaj storiti v tem trenutku ali poplačat ali počakat je odvisno od posameznega primera.
Sem pa še vedno zelo pesimističen kar se eura tiče.
Dejte se nehat obkladat s takimi vzdevki kot so “idiotski” in podobno. Pa razprave zakaj je kdo vzel kredit v chf so tudi brezpredmetne. Za nazaj se ne da nič popraviti, kar je narejeno je narejeno. Gledati je treba naprej in na podlagi ustreznih informacij ukrepati ali pa tudi ne.
Dosedaj je mp25 zelo dobro napovedal gibanje razmerja eur chf v daljšem časovnem obdobju. njegove napovedi in dejanja imajo pri meni dosti večjo kredibilnost v primerjavi z ostalimi uletavčki na ta forum, ki so vsi kr neki pametni. Mp25 se je mogoče le malce “zmotil” ko je komentiral moje črne napovedi glede spusta razmerja do 1, saj ni verjel v tak scenarij, ki se je zgodil. 🙂
Namesto brezplodnih debat zakaj je kdo vzel kredit me zanimajo vaše napovedi prihodnjih gibanj razmerja eur chf. Mislim, da to zanima veliko večino kreditojemalcev v chf. Pa da ne bo kdo spet pameten o kristalni krogli.
Mp25, v enem od komentarjev si zopet dobro napovedal dvig razmerja eur chf do 1,18 ( o.k. trenutno je 1,16) potem pa si napovedal ponoven padec. A ta napoved padca še velja ali si kaj spremenil svoje mnenje?
Moja kratkoročna napoved za jesen je še bolj volatilna. Mislim, da bo razmerje eur chf raslo do 1,27. Potem pa ponoven padec do meje 1. Trg in SNB se bodo nategovali v intervalu od 0,97-1,27. Vsakič, ko bo slaba novica na eur območju bo pritisk na chf potem pa bo spet SNB ukrepala. Gor-dol-gor-dol.
Recimo da bodo ta nihanja res tako velika v kratkih obdobjih.
Ali je potem smiselno ob ugodnejšem tečaju kupit CHF in jih ob slabšem prodat?
Recimo v začetku meseca, ko je plača, da se kupi CHF in se jih 18., ko trgajo kredit, proda, če je slabše razmerje (itak da se nekaj tudi zgubi zaradi nakupnega/prodajnega tečaja, ampak če bi še vedno bila + razlika).
Avgusta se je na srečo € tik pred 18. malo pobral, kazalo je slabo.
Se strinjam s tabo. Dvig tečaja je bil pričakovan in napovedan. Do kam se bo dvignil je vprašanje. Kot sem napovedal do 1,18 sigurno tu pa je iz vidika tehnične analize prva meja SMA 38. Naslednja meja je kot si ti napovedal pri 1,27( 200SMA). Če pa gre tečaj prek te meje in tam ostane ob zakjučku tekočega tedna potem šele lahko govorimo o morebitni spremembi trenda. Do takrat pa je trend negativen in je za pričakovati še nižje tečaje od 1,02.
Fundamentalna analiza tudi ni v prid EURU ker je blizu bankrota kar nekaj držav poleg grćije. Poleg tega je to umetna valuta ki se zna v teh čudnih političnih časih kaj hitro znajti na črni listi kvazi politikov ki bi radi spet svoje nacionalne valute ki bi jih lahko neomejeno tiskali tako da bi bilo denarja vedno dovolj. ZDA to delajo in tiskajo dolarje na veliko tako bodo vsaj za nekaj let preložili svoje težave.
Torej trend kar se tiče EUR – CHF je negativen.
Prilagam pa graf kjer se vidi da je trend negativen že skoraj100 let .
http://www.frog-numerics.com/blog/eur-chf_long-term.png
mp25: no sedaj pa še eno vprašanje – ali napoveduješ dvig preko 1,2 in do kdaj??? Kdaj meniš, da bo tečaj prebil 1,2? Ali je sploh kaj možnosti za 200SMA? In če DA kdaj meniš – približno, je za pričakovati dvig do novega leta v roku treh mesecev ali kasneje?
Dosti berem analize – tudi na forexpro in vidim kako vsako slabše stanje napovedi od predvidenega stanja ali nemčije, francije ali druge države (španskih obveznic ali italianskih razmer) vpliva na padec trgovalnega tečaja.
Ali lahko sploh glede na videne razmere pričakujemo 200SMA?
Jaz ne napovedujem ampak predvidevam.
Sploh časovno pa še težje rečem.
Trgovci z valutami razmišljajo takole. Do 1,18 bomo počakali in tu zaprli pozicije. Pri tem tečaju je važno kakšna bo situacija, če bodo pozitivni gospodarski znaki potem bodo spet šli v pozicije in čakali do 1,27. V primeru da pa se pojavi kakšna slaba novica potem pa bodo odprli pozicije short (padec eur) in tečaj bo šel dol na 1:1.
Švicarska centralna banka bo poskušala tečaj zadržati ampak do sedaj ni imela prav veliko uspeha.
Jaz sem to v zadnjih dveh mesecih naredila, kupila sem CHF nekje na začetku meseca, ko je bilo čutiti, da bo šlo samo še dol in potem pustila na računu, tako da se mi je obrok plačal s CHF in ne spet nakup EUR na dan plačila. So mi v preteklosti razlagali da to ni mogoče, pa je, avtomatsko poberejo CHF če imaš na računu. In to bom delala še naprej. Čeprav sedaj čakam do zadnjega in če bo ves čas šlo samo gor, ne bom sama delala menjave. Sem pa opazila, da je na dan plačila obroka vedno najslabši tečaj. Ne vem ali je bilo slučajno ali ne.
mp25: No pa smo tam, tečaj ki je bil blizu 1.19 in sedaj padec na 1.16 – jutri predvidevam padec na 1.13.
Kakšna so tvoja predvidevanja naprej – vem, da na vse veliko vpliva govor švicarskega ministra za finance, ki je dejal – enostavno se bomo morali privaditi na krepkejši frank – in spet je šlo veliko navzdol. Ampak – vseeno sprašujem kakšna predvidevanja za naprej. Se bo res to dogajalo še nadaljne dve tri leta kakor je napovedal tudi švicarski minister – ti vzponi in padci? Kaj p’redvidevaš? Tečaj 1:1?
Forum je zaprt za komentiranje.