Biokemija ali farmacija
Laboratorijska medicina je smer na farmaciji, prej primerjala sem farmacijo enoviti magistrski ter biokemijo. Laboratorijska biomedicina je sicer lažja od Biokemije in ostalih smeri na FKKTju, s končano to smerjo, si zaposlen v diagnostičnih laboratorijih v bolnišnicah, si zdravstveno osebje, tako kot sta medicinska sestra, zdravnik, samo da je lab, medicinec zaposlen v diagnostičnem laboratoriju in tam dela razne analize. Po občutku bi rekla, da je ta smer manj znanstvena, kot je kemija ali biokemija, bolj imaš določeno, kaj moraš znati in se predpisano snov naučiš, memoriziraš, na biokemiji je pa več prebiranja znanstvenih/ raziskovalnih člankov ter delanja seminarskih nalog na podlagi znanstvene literature.
3. Letnik, 11.05.2022 ob 20:02
Hvala.
Pa vseeno ali potrebuješ v bolnišnične laboratoriju 1. Ali 2. bolonjska stopnjo in kakšne so plače.
Za zaposlitev se načeloma vedno išče magisterij (2 stopnja). Prakso lahko greš že delat prej. Odvisno tudi kje dobiš. Plače pa ja, niso slabe, ampak tudi odvisno kje si- farmacija ma kar lepe plače. Še posebej če si v kakšnem razvojnem oddelku. Zdravstvo je pa pač tak tak.
Naj dodam, da zna biti, da boš imel malo slabo predznanje na 2. stopnji biokem. v primerjavi z ostalimi biokemiki oz bo potrebno delati diferencialne izpite. Jaz bi rekla, da če želiš biti zaposlen v bolnišničnem laboratoriju, pojdi lab. biomedicino, če želiš biti v gospodarstvu ali v laboratorijih v bolnišnici pa biokemijo. Ni pa najbolj praktično mešat enega študija in drugega, je zamudno z diferencialnimi izpiti, brez katerih ne boš mogel na 2. stopnjo Biokemije.
Mislim, da pri lab. biomedicini morajo znat tudi kri vzet človeku.
Ja jaz ti to tudi odsvetujem, prav zaradi tega kar je nekdo zgoraj napisal-diferencialni izpiti ki se plačajo (dragi kot pes).
Pač v laboratorijski biomedicini si omejen samo na diagnostične analize pacientov. Če greš biokemijo maš bolj širši spekter. Od farmacije, diagnostike, razvoj, gospodarstvo..
Anonimno 6288, 11.05.2022 ob 20:16
Naj dodam, da zna biti, da boš imel malo slabo predznanje na 2. stopnji biokem. v primerjavi z ostalimi biokemiki oz bo potrebno delati diferencialne izpite. Jaz bi rekla, da če želiš biti zaposlen v bolnišničnem laboratoriju, pojdi lab. biomedicino, če želiš biti v gospodarstvu ali v laboratorijih v bolnišnici pa biokemijo. Ni pa najbolj praktično mešat enega študija in drugega, je zamudno z diferencialnimi izpiti, brez katerih ne boš mogel na 2. stopnjo Biokemije.
Mislim, da pri lab. biomedicini morajo znat tudi kri vzet človeku.
Teoretično bi tud lahko dobil, ker sprejemajo vse naravoslovce, ki imajo laboratorijsko podlago. Ne me pa za besedo vzet, tak so tam rekli ko smo šli na ogled. Se mi pa zdi da je bolj vsebinsko za to boljša Biokemija kjer dobiš mogoče več tistega razvojno-znanstvenega pogleda.
Anonimno 5602, 11.05.2022 ob 20:40
Teoretično bi tud lahko dobil, ker sprejemajo vse naravoslovce, ki imajo laboratorijsko podlago. Ne me pa za besedo vzet, tak so tam rekli ko smo šli na ogled. Se mi pa zdi da je bolj vsebinsko za to boljša Biokemija kjer dobiš mogoče več tistega razvojno-znanstvenega pogleda.
*ali pa farmacija.
Na farmaciji je tudi več podsmeri, se kasneje odločiš iz česa boš delal magistrsko, ter mogoče je tudi od povprečja odvisno na katro smer lahko greš..
https://www.ffa.uni-lj.si/fakulteta/organiziranost/katedre
Farmacevtska tehnologija, biofamracija, socialna famracija, klinična biokemija npr… Ena od možnih zaposlitev je recimo tudi regulativa, ukvarjaš se z raznimi predpisi registracijami zdravil, delaš samo za računalnikom, ne v laboratorijih, kolikor mi je znano. Če rad delaš z ljudmi, si poslovno orientiran je tudi ena od možnosti prodaja na področju farmacije, marketing, enako lahko delaš v smeri biokemije, ni edina možnost le laboratorij…
Živjo,
sicer vidim, da je tema že nekaj časa odprta, ampak vseeno bi nekaj vprašala. Ali je težko dobiti službo v diagnostičnem laboratoriju? Verjetno teh mest ni na pretek. Ali je za to pozicijo boljša biokemija ali farmacija? Farmacija je verjetno res bolj ziheraška, ker so možnosti še lekarna, tudi industrija. Ali kdo ve, kakšno je delo v takem laboratoriju? Ali je mogoče možno kakšno študentsko delo v bolnišnične laboratoriju? Če lahko kdo kar koli ve bi bila zelo hvaležna.
Forum je zaprt za komentiranje.