Biokemija ali farmacija
3. Letnik, 11.05.2022 ob 18:59
Zanima me tudi delo v laboratoriju v bolnišnici ali zd. Kakšno je to delo?
Odvisno kakšni laboratorij bi te tudi zanimal. Če te zanima delo v bolnišničnih laboratorijih, so to biokemijski, mikrobiološki in genetski laboratoriji. Tukaj bi ti jaz priporočal študij biokemije, tudi po mojem mnenju bolj perspektiven ker tudi s tem lahko delaš v farmaciji. Res te ne rabi skrbet da bi ostal brez službe, dobiš takoj, če si priden pa pokažeš zanimanje in interes si zmagal. 🙂
3. Letnik, 11.05.2022 ob 19:11
Samo farmacevt se lahko zaposli v lekarni. Ali se lahko biokemija zaposlitev tudi tam, kjer iščejo kemije? Ali je to povsem drug poklic.
Ne farmacevt lahko tudi dela v laboratoriju ampak je omejen načeloma na proizvodnjo zdravil vsaj po večini. Če si biokemik imaš ful široko paleto različnih podpodročij. V biokemičem ali farmacevtskem laboratoriju se ne zaposlujejo samo točno biokemiki ali farmacevti, imaš kemike, biologe, mikrobiologe, itd.. Tako je npr. v Leku..
3. Letnik, 11.05.2022 ob 19:23
Najlepša hvala za odgovore.
Ali lahko tudi farmacevt dela v bolnišnične laboratoriju?
To pa dvomim. Farmacevt dela v proizvodnji zdravil ali pa v razvojnem laboratoriju, v bolnišnicah so pa diagnostični laboratoriji. Lahko pa biokemik dela v farmaciji.
3. Letnik, 11.05.2022 ob 19:29
Hvala.
Vem, da lahko farmacevt naredi specializacijo iz medicinske biokemije.
Ja to nevem kakšne so specializacije ampak verjetno potem tudi, potem pa si lahko v laboratoriju seveda. Najboljše da čimveč sprašuješ študente pa profesorje in se pozanimaš ?
3. Letnik, 11.05.2022 ob 19:40
To pa ni dobro slišati.
Ne skrbi, vse se da 🙂 govorim iz izkušenj.
Delam prakso v laboratoriju, če maš željo in interes potem se nimaš kaj bat. Mogoče ne boš dobil takoj, ampak lej vsak ki ga poznam še je nekak dobil. Zato pa so različni projekti, prakse kjer se povežeš z ljudmi in dobiš veze.
Sem delala FKKT. Jaz bi rekla, da je skoraj bolje končati farmacijo, se mi zdi, da je še vedno bolj cenjena od smeri na FKKT. Sicer na Leku, Krki sprejemajo obe smeri. Mogoče je biokemija, če imaš bolj neko radovednost, kako potekajo (bio) kemijski procesi na ravni človeka, živih bitij, procesi na ravni DNA, zelo zanimiv študij, če te te stvari zanimajo. Na farmaciji je malenkost več mogoče okrog zdravil in procesih vezanih na zdravila, na biokemiji bolj splošno. Mogoče je na biokemiji tudi malenkost več razumevanja, farmacija pa več učenja na pamet. Biokemija je ena izmed težjih smeri sicer, mogoče celo nekoliko težja od farmacije.
Forum je zaprt za komentiranje.