Ali va skrbijo podnebne spremembe?
Menda zato, ker smo prišli do spoznanja, ker nas je bog izgnal iz raja, ko je adam, zaveden od eve, ugriznil v jabolko.
In pol se je nekaj pisalo danes o nekih androgenih dušah, ki bi morale vključevati moške in ženske principe, ko pa je že od samega začetka jasno, s čim je definirana trdnost (karakterja) moške duše. Mi je prav žal…. cccccc[/quote]
In ženske seveda fajn izkoriščate to našo “trdnost”. 🙂
Menda zato, ker smo prišli do spoznanja, ker nas je bog izgnal iz raja, ko je adam, zaveden od eve, ugriznil v jabolko.
In pol se je nekaj pisalo danes o nekih androgenih dušah, ki bi morale vključevati moške in ženske principe, ko pa je že od samega začetka jasno, s čim je definirana trdnost (karakterja) moške duše. Mi je prav žal…. cccccc[/quote]
In ženske seveda fajn izkoriščate to našo “trdnost”. :)[/quote]
Joj, pri nas je bila včeraj “huda ura”, je tolklo kot za stavo. A ni to napaka narave? Jaz sicer nisem imela nič pri tem.:) Tako, da si nič ne očitam.
Trdnost pa ja včasih je treba tudi to izkoriščat.:))
Meni se ta izjava ne zdi samovšečna ker jo razumem v smislu: pred toliko leti je prišlo do ločevanja kontinetov, katerega so verjetno takrat smatrali za konec sveta…pa to ni bil. Mi danes vemo in razumemo zakaj je to ločevanje bilo potrebno. Mogoče pa samo zemlja, kot planet, mora priskrbeti pogoje za življenje kakršne današnji ljudje potrebujemo oziroma se odziva na naše zahteve / potrebe in izpolnjuje naše želje.[/quote]Ha, ha, ha to je pa še bolj narcisoidna izjava…… groteskno 🙁
Ločevanje kontinentov…. hm kaj pa če bi najprej dobila nekoliko časovne predstave o tem kdaj se je to dogajalo in kdaj smo se pojavili mi kot vrsta? :/[/quote]
Kenozoik
Kenozoik je moderni vek Zemlje in traja tudi danes, pričel pa se je pred 65 milijoni let. Njegovi periodi sta terciar (obdobje od začetka veka do 1,8 milijona let nazaj) in kvartar (geološko gledano današnji čas, razdeljen na pomembni dobi pleistocen in holocen). V kenozoiku so prevladali sesalci, pa tudi sicer se je oblikovala sodobna biološka ter geografska podoba Zemlje.
V tem času je bila Pangea dokončno razpuščena in nastale so sodobne celine: v Evrazijsko tektonsko ploščo primikajoča se Indija oblikuje Himalajo, Afrika oblikuje Alpe, Tetis je malone zaprt in obstaja le še v obliki Sredozemskega morja, Atlantik se neprestano širi (v poznem terciarju nastane Islandija), nagubajo se Pireneji, Alpe, Apenini, Karpati ter maloazijska gorovja do Kavkaza in Himalaja, še dalje pa Kordiljere. Za kenozoik so značilni intenzivni vertikalni premiki oziroma nastajanje in dviganje gorovij. Panonsko nižino je prekrivalo Panonsko morje, ki se je umaknilo in v pliocenu zlasti na današnjem slovenskem ozemlju obsegalo le še posamezne zalive in močvirja. Iz terciarja izhajajo sloji rjavega premoga.
Kvartar je čas ledenih dob, ko se je povprečna temperatura Evrope znižala za 4 do 12 °C. Ledene dobe so ledeni pokrov (do 3 kilometre) preko severne Azije, Evrope in Amerike oblikovale štirikrat (poledenitveni geološki oddelki günz, mindel, riss in würm), povprečno vsakih 100 tisoč let. Najstarejše sledi ledeniškega delovanja v Evropi so stare 2,5 milijona let. Gladina morja je bila v času poledenitev nižja za okoli 180 metrov, tako je bila del celine npr. Britanija in dalmatinski otoki pa morebiti tudi Beringov preliv, kar je pomembno vplivalo na poselitev Amerik.
Nenadno spremembo dominantne živalske skupine iz kuščarske v sesalsko je lahko pomenil en sam katastrofalen dogodek, za katerega si je največ strokovnjakov edinih, da ga je pomenil udarec velikega izpodnebnika. To sklepajo po npr. ogromni kotanji Mehiškega zaliva in po krednih najdiščih na Zemlji redkega, a na meteoritih izdatnega elementa iridija po svetu. V poznem terciarju, pred kakimi 6 milijoni let, naj bi se v Afriki pojavil zgodnji človek, ki je nato pred 2 do 1,7 milijona let nazaj emigriral na druge celine. Moderni človek Homo sapiens sapiens se je razvil v kvartarju, v anatomsko sodobni obliki okoli 130 tisoč let nazaj.
Celoten članek: http://sl.wikipedia.org/wiki/Zemlja
Določeni premiki se še vedno dogajajo, čeprav mi tega ne vidimo….in ne dojemamo kot premikanje kontinetov. Planet raste – se širi, kar posledično vpliva na ločevanje kontinetov – natančno, razdalja med njimi se povečuje….
Z gensko analizo so ugotovili, da imamo vsi sodobni ljudje na svetu istega očeta, ki je živel nekje pred 65-70tisoč leti. V geološkem smislu pred kakšno minuto….
Samo kaj nam to pomaga pri razumevanju podnebnih sprememb in prilagajanju nas kot (zelo mlade) vrste?
Z gensko analizo so ugotovili, da imamo vsi sodobni ljudje na svetu istega očeta, ki je živel nekje pred 65-70tisoč leti. V geološkem smislu pred kakšno minuto….
Samo kaj nam to pomaga pri razumevanju podnebnih sprememb in prilagajanju nas kot (zelo mlade) vrste?[/quote]
V temi smo govorili med drugim tudi o tem koliko smo ljudje občutljivi / imuni na opozorila strokovnjakov o podnebnih spremembah in koliko te spremembe doživljamo kot nekaj nenavadnega…torej ali gre za resnične spremembe ali pa le za prodajanje megle iz strani določenih lobijev, ki v nečem vidijo dober zaslužek….ali gre za spremembe, ki se niso nikoli prej dogajale…itn. itn.
Vsi mediji so usmerjeni v senzacionalistično pisanje – tisk se polni s temami, kot so naravne katastrofe, politični prevrati, vojne, bolezni, seksualno obarvane teme. Torej s strahom se manipulira in poziva k “čuječnosti”, da nas je strah še lastne sence. S strahom se odvrača od dejanskih družbenih problemov na neke obstranske teme, s strahom se nabirajo politične točke in svari pred “zunanjim in notranjim sovražnikom”, zaradi strahu so odlični zaslužkarji zavarovalnice…
Jaz jemljem ta svarila malo z rezervo oz.se zavedam, da kot posameznik nimam nobene politične moči, ker vse poganja kapital in njihovi interesni lobiji, da bi posameznik lahko kaj spremenil. Saj pa 80% ljudi živi v revščini, kakšno okolju prijazno industrijo ali ekološko uravnano kmetijsko obdelovanje si pa lahko realno gledamo tam privoščijo, če nimaš zadovoljenih osnovnih potreb po hrani in je vse več ljudi….
Podnebne spremembe so posledica neprimernega obnašanja človeštva. Torej je potrebno začeti pri nas samih, pri vsakem posamezniku, majhne spremembe v glavi. Vzrok, izvor vseh posledic me bolj skrbi. Ljudje postajajo žleht, egocentriki itd. No, to je teh 20%, ki kvarijo celotno povprečje. Gnila jabolka se prej opazi.
Samo kaj nam to pomaga pri razumevanju podnebnih sprememb in prilagajanju nas kot (zelo mlade) vrste?[/quote]
V temi smo govorili med drugim tudi o tem koliko smo ljudje občutljivi / imuni na opozorila strokovnjakov o podnebnih spremembah in koliko te spremembe doživljamo kot nekaj nenavadnega…torej ali gre za resnične spremembe ali pa le za prodajanje megle iz strani določenih lobijev, ki v nečem vidijo dober zaslužek….ali gre za spremembe, ki se niso nikoli prej dogajale…itn. itn.[/quote]
Spremembe so bile, so in bodo. Brez sprememb ni obstoja.
Vesolje deluje v ciklusih. Zato je vesolje večno…Nima začetka in ne konca. In zato ne rabi stvarnika. 🙂
Heh, koliko pa ti CO2 letno spustiš v zrak, če karikiram, ko spustiš včasih kakšnega, ker si jedel fižol? 🙂
Ker si rekel, da se začne pri posamezniku. Ne, začne se lahko samo v politiki s podporo gospodarskih lobijev, ki pa spet delujejo v interesu kapitala in bogatih, vplivnih ljudi.
Heh, koliko pa ti CO2 letno spustiš v zrak, če karikiram, ko spustiš včasih kakšnega, ker si jedel fižol? 🙂
Ker si rekel, da se začne pri posamezniku. Ne, začne se lahko samo v politiki s podporo gospodarskih lobijev, ki pa spet delujejo v interesu kapitala in bogatih, vplivnih ljudi.[/quote]
Mimogrede…sem ženska…saj veš, zlata ribica:))).
Kdo pa so politiki? So posamezniki, ki tvorijo skupino. In ko se ta skupina močnih posameznikov poveče, tvorijo celoto, ki lahko naredi korenitejše spremembe. Ampak vseeno, vse se začne v glavi posameznikov. Vsi smo odgovorni, ne glede na intenziteto moči, ki jo imamo.
Zakaj nisi bogat, vpliven itd., če meniš da samo oni lahko naredijo spremembe? Ti ni mar?
Ali lahko izrazim eno skromno prošnjo, pa da ne bo zamere? Prosim manj lepljenja sestavkov iz Wikipedije, “doktorskih disertacij”, kakor tudi celih sestavkov iz drugih spletnih strani. Tu lahko začnemo vsi pretiravati, kar povejte, ni problem. :)))
Vem, da me boste skritizirali. Ampak pomislite, kam dolgoročno lahko ta zadeva gre. :))
Ne. To je Antilopina želja.
Mogoče le sama tema zgleda bolj pregledno, če se navede le povezava, namesto kopiranja daljših sestavkov.
Vsak pa lahko izrazi svoje želje. Zaradi tega ne bom nobenega kritiziral.[/quote]
OK. Hvala za odgovor.
V neki drugi temi so me kritizirali, ker sem dodala le link…..zato sem tokrat se potrudila in navedla celotno besedilo.
Lp.
Ja, da se nisem potrudila nevesti več informacij, tudi kaj več napisat ipd.
Prejšnje vprašanje ni bilo namenjeno ugotavljanju ali je Antilopin nasvet upravičen, ampak temu da vem kako je prav in v kakšni obliki je priporočeno oddati / pripraviti temo. Glede na to, da nikjer ni zaslediti nobenih navodil / smernic, sem raje vprašala.
Če je priporočeno od strani moderatorjev, da se teme pripravlja npr. brez dodajanja slik ali videjev, ali preveč obsežnega besedila, ni panike. Samo, da vem….
Kako naj to vidim, te za rep gor dvignem pa pogledam, kakšnega spola si? To ne gre tako pri ribah. :))
Glej, če se naftna ploščad gradi, se s tem lahko zelo uniči naravo, pridobi pa se tudi na tisoče delovnih mest. Ni vse tako črno-belo. In spet, če bo nek politik bolj ekološko usmerjen, npr. ZDA ima mogočno jeklarsko industrijo, ki pa je zelo zastarela, začel zapirati fabrike, bo izgubil politične točke, če bodo masovno odpuščali delavce. Pod tretje pa se zastarela industrija izvaža v tretji svet, kjer pa spet rabijo produkcijo že zaradi potreb po delu oz. hrani – ali po domače se kapitalu (kapitalistom) fučka, le da ima-jo čim večji iztržek s ceneno delovno silo in izkoriščanjem ljudi in narave.
Čuj, sam ne vem!??? Mogoče sem vsaj lep, če že nisem bogat. Saj to tudi nekaj šteje, a ne? :)))
Ravno zato pa se navede povezava, kjer si lahko tisti, ki jih zanimajo podrobnosti, preberejo kaj več.
Ostalih pa se ne obremenjuje z daljšimi sestavki.
Prav tako zmanjša preglednost gnezdenje citatov. Zato imajo nekateri forumi omejeno število gnezdenja..[/quote]
Razumem. Hvala za pojasnilo Robi.
Mogoče ne bi bilo slabo, če bi se neka priporočila, smernice in nasveti v smislu pripravljanja tem, oddajanja komentarjev ipd. napisale / objavile, ker verjemi da novim, oziroma tistim, ki se prvič srečamo s tem forumom ni jasno in ne more biti jasno kako uporabljati in rečmo pravilno se udeleževati foruma. Ko malo prebrskaš po vseh forumih doživiš marsikaj, od zelo kratkih komentarjev do zelo dolgih, itn, ducate objavljenih slik in videjev, in dejansko na osnovi tega postane meni kot uporabniku samoumevno, da je pač vse dovoljeno in ok. Glede na to, da vseeno obstajajo neka priporočila, jih objavite. Saj to ni garancija, da bodo novi uporabniki spoštovali napisano, škoditi pa tudi ne more.
Forum je zaprt za komentiranje.