Ali ste tipične mame?
zADNJIČ JE PSIHOLOGINJA gABI aČIMOVIČ POVEDALA, da si naj starši ne delajo utvar in naj se ne tolažijo, da je najbolj pomembna kvaliteta. Pravi, da je prekleto pomemben tudi čas , ki ga preživiš z otroki. Ni dovolj, da si samo urco z njim in to da je kvalitetno ostalo pa stari straši ali kdo drug. Mislim, da je tisti, ki se odloči , da bio imel otroke pomembno, da pri sebi razćisti, da pač več ni sam. Žuri in ostela stvari ne sodijo v čas odraščanja otrok. Imam punco staro 16 let, ki je popolnoma samostojna, odlična v Gimnaziji in zdaj se mi obrestuje ves čas , ki sem ji v otroštvu posvetila. Bila sem skoraj skoz z njo in seveda možem. Pa saj je to samo vsako popoldan. A naj popoldan in zvečer grem žurat ko je otrok itak po 9 ur bil v vrtecu. Sem pač tradicionalna ampak moj otrok nima težav z mamili in je zelo samostojna. Sedaj jo že pri 16. lahko komot pustim tudi čistpo sama, da živi. No sicer pša vsak ve svoje. Ljudje ta mladi sedaj, ki imajo otroke predvsem so včasih zelo, zelo egoistični vse poturijo starim staršem. Haloooo. Saj oni so svoje otroke menda že gor spravili. To je čisto narobe. Jaz sem zelo vesela, da sem lahko uživala v odraščanju svoje zlate deklice, ki še vedno rada pride domov s prijateljicami ali fantom in pravi ,m da se pri nas vsi dobro počutijo. Povedala mi je tudi kdaj je spala sfantom… Skratka zaupa mi vse. A mislite ,da zaupanje pride če ti otroke čuvajo stari starši…
Zgleda, da sva midve tiste iz “stare” generacije. Tudi jaz sem združevala kvaliteto z maksimalno kvaniteto. To pomeni, da nisem uric, ki bi jih lahko prebila z otrokoma nikoli posvetila sami sebi. Danes sem stara 40 let in že 20 let sem v prvi vrsti mati, nato žena, šele potem jaz sama. Ni mi žal. Sem srečna, ker imam dva zlata otroka, za katera sem hvaležna, da sem lahko prav jaz njuna mama in še vedno ljubečega moža. To mi zadostuje.
Se pa pridružujem tvojemu mnenju, da danes vse pogostokrat nekatere matere (pa ne mislim zgoraj pisočih mater ampak nekatere točno določene, ki jih poznam) na ves glas vpijejo, kako je važna kvaliteta, ob tem pa popolnoma zanemarijo kvaniteto. Treba je združiti eno z drugim. V naši okolici je kar nekaj mater, ki s svojimi otroki baje kvalitetno preživijo celi 2 uri na dan, 22 ur pa so otroci v varstvu drugje. To je za moj okus absolutno premalo, pa tudi če je še tako kvalitetno, saj otrok, tako kot igro, rabi tudi občutek, da je mati prisotna ves čas, da je tam, če jo bi slučajno potreboval. Seveda ne moreš biti z njim ves čas, saj moramo hoditi v službo, ampak tisto, kar ni nujno potrebno, pa je treba izpustiti in biti z otrokom. Otrok ne pride kar sam od sebe. Za njega se odločimo in temu primerno je potem treba prevzeti odgovornost, za katero smo se prostovoljnjo odločili.
DZ res je zgleda, da smo nekako istega mnenja. Stara sem 45 let in res ne vem kako bi lahko človek vzel popoldan zase ko je otrok od jutra v varstvu drugod. Popoldan do otrokovega spanja je pa kakšnih 5 uric največ, če otrok gre spati ob 8. uri kot se spodobi. Je pač tako, da takrat ko se odločiš za otroka, moraš kot sem že napisala sam pri sebi razčistiti ali se mu želiš dati svoj čas in sebe. Jaz sploh ne mislim, da sem se žrtvovala, ker ta beseda potem pomeni, da sem delala nekaj na silo. Jaz sem uživala s svojo družino in predvsem bila mama, pa žena…. Ni mi bil dolgčas in ne bi nikoli čveka s prijateljico zamenjala za prve korake moje punčke ali uživanje z njo na kakšnem igrišču popoldan … Še preveč hitro je minili in sedaj je že velika punca ko me v bistvu ne rabi več toliko ampak vesela sem, da mi vse zaupa in predvsem , da rada pride domov. Spomnim se svojih najstniških let ko so mi starši bili ločeni kako me je stiskalo pri srcu, ko sem se vračala iz šole domov. Nisem se zastopila z očimom in nasploh nisem bila deležna ljubezni v teh občutlkljivih letih. Še nekaj mlade mamice, samozavest ne pride od tega , da otrok ni s tabo , da ga nekam porineš. Samozavest se ustvarja ko si ljubljen, zažalen in ko imaš varen dom, kjer se počutiš sigurno. Moja hči že od 10. leta hodi sama zdarvniku, zobozdravniku, dviguje denar s svojega T.R. Ureja mnogo stvari tudi za naju z možem, pa v otroštvu ni bila dosti sama. Vedno smo pazili na njo in jo nismo porivali v nekaj kar pač v tem času ni marala. Vse v svojem času. Nismo nikoli želei , da prehiteva stvari. Določeni ljudje
že pri 5. letih puščajo otroka samega, pa grejo v gledališče. Pa pravijo kako je velik in samozavesten. Vprašanje kako se orok počuti ko je sam doma in če mu to v teh letih res ustreza. V Ameriki je to kaznivo dejanje. Meni se zdi do 12, leta ne smeš pustiti samrega otroka.
Povem vam, pri otrocih in na splošno pri ljudeh samo ljubezen v velikih količinah šteje. Ostalo so vse blabanja in v bistvu opravičevanja kako je to vse prav, ki mnoge mamice počnejo zaradi občutka krivde.
Lp Marija
Ma, tudi če je otrok nonstop pri mamici lahko zabrede v mamila. Takim se še hitreje odtrga v študentskih letih! Poznam ogromno pridnih punčk, ki so sedaj popolnoma zabluzile…
Seveda to ne velja za vse! Ampak vseeno mora bit neka mera. Otrok se mora tud malo “spočit” od svojih staršev 🙂
Vsem mamicam želim uspešno vzgojo!
To “spočit” je odvisno od let otroka. Kdaj pa je to pa naj vsak sam presodi. In takrat se otroci pravilno navajajo samostojnosti. Ni pa treba hiteti samo zato, ker bi mama rada bila moderna.
Že včasih so bogate družine imele dojilje oz. vzgojiteljice za čez cel dan. So to bile prve najbolj moderne mame?
če je med starši in otroci razumevanje, harmonija, zaupanje, lep in korekten odnos, zelo težko, da bo zašel v mamila.
Volkulja, se ne strinjam s teboj, žal.
jaz sem tudi starega kova in mi ni žal, lahko pridete k meni po kak pameten nasvet…..
Nekatri starši zaradi kariere kupujejo z denarjem otrokovo ljubezen,kar je narobe, veliko več se zadržujejo v službah tudi takrat kadar ni treba.
Nekatere moje sodelavke si na koncu delovnega časa komaj kavo kuhajo,da v miru spijejo…..,tačas pa jaz že skuham kosilo in potem uživam ob kavici…lp
Kaj je BitchY, zdaj je pa muca jezik popapala? Ne zanimajo me tvoje metode, sem s svojimi čisto zadovoljna, hotela sem ti samo povedat to, kar si potem dobila od DZ in Marije. Očitno pač ne znaš brat med vrsticami. Kljub vsej svoji drugačnosti.
Da ti bolje razložim: Ne moti me drugačnost, prav nasprotno, ampak zdi se mi, da je takšna drugačnost, o kateri ti govoriš, le izgovor. Pa se ne bom več spuščala v nadaljnje razlage, ker nima smisla.
Žneskice nehajmo se kregati. Saj vsak vzgaja otroke po sjvojih najboljših močeh in verjetno misli, da je to za ortoka najboljše. Saj ni pravila ali Zakona kako je prav. Sicer so tudi otroci sila drugačni kar je tudi prav in rabijo različne pristope. Kaj je tipična in netipična mama. Ma to so oslarije.Je pa tudi res, da ni vsak za otroka. Če bi bila na oblasti bi uvedla psihološko testiranje za tiste PARE ne samo mamice , ki bi jim dovolila, da imajo otroke. Pri določenih parih so otroci res reveži, pa nič krivi, da so prišli na svet.
Lepe praznike in bodite čim več z vašimi malčki, kajti čas zelo hitro teče in mogoče čez leto, ko boste hoteli pobožati malčka po se izmuznil in rekel mami daj nehaj. Takrat vam bo žal za ta čas ko se silno želi stisniti k vam.
Očitno niste dobro prebrale (posebej blueeyes22), ker če bi, bi razumele, da se popolnoma strinjam s tem, da moraš otroku posvetiti čim več časa! V tem si nismo nič drugačne. Ja a ni logično, da če imam otroka, hočem z njim preživeti čimveč časa? Je pa res, da verjetno “tipična” mama preživi veliko časa pred štedilnikom oz. s sesalcem v roki, kar pa zame ni preživeti čas z otrokom. Btw sama preživim z otrokom po 6-8 ur na dan od tega je kvalitetno preživetega časa sigurno 5 ur. Seveda se ne hvalim s tem, ker veliko bi bilo 12 ur!!! A se vam “tipičnim” mamicam zdi, da ga premalo?
Ja, ve ga verjetno več preživite ….ampak s posodami, prahom in umazanimi ploščicami! Kvaliteta! Nimam teh problemov, ker imam gospo, ki za pošteno plačilo to opravi namesto mene.
Pa še nekaj kako ti lahko sklepaš in kar veš ali sem jaz preživela ta čas z otrokom ali z cunjo v roki. Lep te prosim. Ne prenesem kronično pametnih ljudi. Brez zamere. Imam pa malo več kilometrine kot ti. Te že žre nekaj ker se zdaj hočeš toliko opravičiti, da pa preživiš 5 ali več ur z otroci. Saj je pol O.K. Ampak v tem primeru ni cajta za žuranje. Sicer jaz sem svoje poslanstvo lepo in prejkleto dobro opravila. Z punco nimam težav. Vaše preizkušnje šele priodejo, če imate trenutno majhne otroke.Saj tle smo pač samo debatirale kako in kaj je pri posameznicah. Ne mislim tekmovati saj nisem na krosu ali izpitu.
“če je med starši in otroci razumevanje, harmonija, zaupanje, lep in korekten odnos, zelo težko, da bo zašel v mamila.”
Hm, v resničnem življenju še nisem opazila tako popolnega odnosa…Mogoče tja do 12-13 leta.
Pa tudi če je res tak odnos, ne vem zakaj potem vsako leto več tisoč študentov neprestano noro žurira (pijejo 24 ur na dan, prostaško obnašanje, sex s komerkoli…)Pa naj uživajo! Problem je, ko starši mislijo, da njihova punčka pa že ni taka.
So seveda tudi zares pridni, ki pa sploh ne gredo na noben žur, imajo pa zato drugačne težave.
Tudi če bi bil tak odnos, v mamila lahko zaidejo zaradi problemov v šoli, ljubezni, službi…
Hočem povedat: Nikoli ne reci nikoli! In najbolj preziram starše, ki vneto zatrjujejo, da njihov srček pa že ni tak kot drugi, je popoln (ponavadi so taki najhujši). Doma smo vsi otroci lahko popolni, kar pa se dogaja drugje, starši itak ne vedo.
Marija se strinjam s tvojim mnenjem, da tisto kar največ šteje in otrok to tudi najbolj potrebuje je ljubezen. Prav tako pa mislim, da je lahko dobra mati le tista, ki je zadovoljna sama s seboj. Mati s kroničnim sindromom Cankarjanske trpeče matere, ki se iz dneva v dan postopoma odpove sprva majhnim užitkom kot so lepa oblačila, ličila…, potem pa zanemari še svoje stike s prijateljicami in namesto, da bi šla kdaj ven raje zlika še en kup perila. Sama poskušam najti eno srednjo pot kar ni vedno lahko. Je pa res, da se veliko “sodobnih mamic” že kar trudi, da bi bile čimmanj z otroki, jih vpisujejo v vse možne tečaje, češ, da bodo potem bolj konkurenčni in pametnejši od vrstnikov.
Pa sj sm napisala, da vzgoja ni vse. Otroka ne moremo zaščitit npr. pred tem, da bo grdo prevaran, da se bodo profesorji zapičili v njega, pred smrtjo…Ker ti si napisala tko, kot da so samo starši krivi za mamila.
Se oglasim na kavico :)) Iz kje pa si? Blagor tvoji hčerki, da ima tako lepo družinsko življenje!
lp
SUN SUN, bravo strinjam se s tabo. Posebej pri tistem delu o raznih tečajih…Res je tudi, da otroka ne moreš zaščititi od vsega samo z vzgojo in veliko ljubezni ampak jaz vseeno mislim, da to drugo največ šteje. Jaz sem mogoče malo drugačna pri vsem tem , ker sem se 5 let zdravila, da sem lahko dobila otroka. Ma celo nosečnost sem uživala, kar vriskala od veselja. Zelo, zelo sem si želela otroka. Porod je tudi po moje bil zaradi tega tako lahek in zelo mal me je bolelo, ker se nisem niča bala in želja je bila prevelika. Meni je moj otrok in čas z njim bil zelo dragocen. Vse je lahko počakalo, posoda , likanje …Vse sem to počela ko je hči šla spat ali pa pustila za drugi dan. Bila sem stara 29let ko sem rodila in pač žuri in podobno mi sploh ni šlo po glavi in nisem čutila potrebe, da bi popoldan preživela kako drugače kot z družino. Pa je vse zelo hitro minilo. Sedaj hči hodi po svoje in sva z možem spet veliko sama in si lahko marsikaj privoščiva. Edino na dopust še hodimo vsi trije, pa mi je hči rekla da bi drugo leto rada šla s fantom in družbo. Tudi prav. želim vam povedati, da bo spet kmalu prišel čas ko boste spet lahko veliko hodili v kino, gledališče kamorkoli… Če pa ta čas sedaj ko vam otrok odraašča zamudite in niste ob njem… tega se pač nazaj ne bo dalo več nikoli zavrteti oziroma reprize več ne bo. Žal…
jaz ne vem, od kod sploh stereotip o tipični mami…
BitchY, glasna si in pametno se delaš, svoje rezultate boš videla čez xx let, takrat bodi glasna in pametna.
Sploh pa se mi zdi, da poudarjaš to, da tebi ni potrebno biti vpeta v to, v kar so ostale mame vsakodnevno…službo, gospodinjstvo, večno stikanje konca s koncem. Veš, meni se zaradi tega ne zdiš prav nič posebnega. Prej ali slej ti zna kdo zapreti pipico z dinarčki in potem boš spet glasna in pametna. Zato ne izpostavljaj se toliko in ne šopiri se, po možnosti s tujim perjem.
Seveda sledi zanikanje, ne, BitchY, preberi si malo svoje poste za nazaj, recimo v temi Družinska blagajna….seveda, svojega imaš, da bi ti celo plačo dal na TRR…lahko je tako živet in imet čas za žurat, šoping, kavice…
Tak vzorec se na otroke hitro prenese, veš.
volkulja – sem za Bežigradom in imam sina ne hči.
Glede drog sem se veliko pogovarjala z ljudmi,ki so bili narkomani.Iz prve roke sem slišala vse kar me zanima, oni trdijo,da je v glavnem razlog,da so začeli z drogo pomanjkanje ljubezni doma in razumevanja staršev.
Zato ker so bili veliko sami,denarja so imeli kot blata,ker so starši dajali,da sebe opravičijo za odsotnost od doma.Slaba družba,ker bivša(v katri so bili pridni otroci) ni več bila dobra, ker so ti otroci bili drugačni itd….
Imaš tudi tukaj na forumu droge, zasvojenost, pa si lahko tudi prebereš,če te zanima. Za kavico se bova zmenile. lepo te pozdravljam
BitchY, če imaš to srečo, da si lahko privoščiš nekoga, ki opravlja gospodinjska dela namesto tebe, v redu, ampak kako boš na tak način vzgojila svoje otroke, da bodo tudi sami znali kaj postoriti?
Mislim, da izraza tipična/netipična mama sta zelo relativna. Nekatera se ima lahko netipično mamo, a nekoga bo popolnoma tipiča… in obratno.
Je pa res, da zadnje čase se dogaja to, da si veliko staršev namenoma ne vzame čas za svoje otroke. Raje jih vpišejo v kakšne krožke, raje jim dajo denar, pa naj grejo v kino ali kamor hočejo.
Vseeno pa ne razumem nečesa. Vem, da se časi spreminjajo, ampak zakaj, še pred desetimi leti, so se starši neprimerljivo manj ukvarjali s svojimi otroki in le-tej so zrasli več ali manj v redu, danes pa se je treba ukvarjati z otrokom čim več, ker če ne bo ziher zabredel v težave? Kateri je tisti ključni faktor, ki je tako temeljito spremenil odnos starši-otrok?
Forum je zaprt za komentiranje.