Ah, te balkonske ograje
IMAM 50 M BALKONSKIH OGRAJ IN NIKDAR VEČ SE NEBI TAKO ODLOČILA! Ali bi zmanjšala količino, al pa bi dala kak drug materijal – ne les ! Me kar mine, ko pomislim, koliko časa in stroškov terja vzdrževanje .Samo za orientacijo – šmirglanje in barvanje nam požre letni kolektivni dopust – 14 dni 🙁 Moje skromno mnenje.
Če pa kaj pomagam, prilagam en link, kjer imajo čudovite ograje ;mene so očarale – pred leti…
Pri nas imamo kombinacijo ograje iz Bauhausa in Hoby programa. Mož jo je sam prebarval, sestavil in montiral. Lesene stebričke sva kupila v Bauhause, deske pa v Hoby programu. Res lepo izgleda in ni tisto kičasto. Idejo pa sva dobila od sosedov, ki je ograjo naročil iz gorenjske in je bila zelo draga. Pa še to porabil ni niti 1 dan dopusta, ker se ni mudilo in je delal popoldne in ob vikendih. V jeseni pa sva dala ograjo še na stopnišče, in je šel mož po material kar sam v Velenje. ( to je dobavitelj za Slovenija les ) in bila je zelo nizka cena. Enostavno si izriši kakšno ograjo bi želela potem pa v nakup.
Mi smo jo vzeli pri enem jeseniškem obrniku, zastopniku avstrijske firme. Naša hiša ima dva balkona, eden je nad erkerjem, majhen, drugi pa ene 7 metrov dolg. Ta dva sta lesena, ker je 2/3 lesena tudi hiša. Na spodnjem delu, kjer je terasa, imamo kroparsko. Zelo lepo pašeta skupaj.
Kar pa se tiče izjave, da so take ograje “kičaste”, pa samo tole. Nekam v Šiško verjetno res ne pašejo tako, kot pa nekam na vas, ane?
mi smo letve kupili pri enem mizarstvu na turjaku. prav tako sami barvali. ograje imamo kar precej nekih 15 metrov, potem pa še na terasah, kjer je drugačna ampak v isti barvi.
naša je čisto enostavna. kjer so okrogline so letve položene pokonci, kjer je pa ravno pa leže in to je vsa umetnost. Letve so precej skupaj in na robovih zaobljene. Kovisnski del je temno moder. Na terasah je pa okroglina kovinska in temno modra, leste so pa precej narazen.
Če je v osnovi les dobro zaščiten in na izpostavljenih delih še dodatno premazan, potem se ne uničuje pa tudi dela ni veliko.
To so za moje pojme ograje, ki pašejo na alpski stil hiše. Ta pravi gorenjski gank. :))) Nekje na Primorskem in na kakšni kraški hiši bi taka ograja seveda izgledala smešno.
Tako kot izgleda smešno (da ne rečem grozno) hiša, mimo katere se vsak dan vozim iz službe. V gorenjskem okolju, na alpski stil bajte so namontirali primorsko ograjo, saj veste, tisto kovinsko, ki je spodaj malo izbočena, kot solzica ali hruška. :(((
“brez idej”, to ni problem enega človeka,
konkretno mene,
amapak še marsikoga.
“zato te vljudno naprošam, da dodaš link ograje, ki bi bila po tvojem okusu, pa da vidimo, o čem govorimo.”
Ograja po mojem okusu?
odvisno.
na Krasu drugačna kot v Stari Ljubljani, v Prekmurju je po moje nepotrebna (le zakaj!?), gorenjski balkon paše na Gorenjsko in ne na Cerkljansko ali v Trento …
poglej si, kaj o tem npr. piše Živa Deu:
Živa, Deu: Stavbarstvo slovenskega podeželja; značilno oblikovanje stanovanjskih hiš. Založba Kmečki Glas, Ljubljana 2001
Živa, Deu: Obnova stanovanjskih stavb na slovenskem podeželju. Založba kmečki Glas, Ljubljana 2004
ali pa, kaj o naši stanovanjski gradnji meni Janez Suhadolc.
ali pa …
balkona tukaj okrog ti pa ne morem poslikat, ker v radiju 500 m ni niti enega!;)
Aha, se pravi, da se me že vnaprej obtožila, da bom ‘uničila pokrajino’, ne da bi sploh vedela, od kod sem, za kakšen tip hiše gre … Če bi link dobro pogledala, bi videla, da gre za različne tipe ograj. Nekaj jih je res masivnih, z rožicami jn raznim okrasjem, ki imajo res zelo ozko območje ‘delovanja’, ene par pa jih spada prav vsako slovensko pokrajino. Ampak ti si se odločila, da se boš obesila samo na ene par najbolj nakranjcljanih in pocukranih. Vidiš, za razliko od mene, ki gledam čisto drugam in iščem ograjo, ki dejansko paše na naš tip hiše in ne bo preveč izstopala. In dobila sem nekaj krasnih idej, zato vsem hvala.
Forum je zaprt za komentiranje.