A mi lahko kdo z osebnimi izkušnjami odgovori. kako je biti zavarovalni agent?
Dolgo časa sem bil zaposlen v IT podjetju, kjer me je rutina počasi ubijala. Kolega je pred 3 leti začel kot zavarovalni agent in pravi, da ne bi zamenjal te službe, da mu odgovarja delovni čas, seveda je plača ok itd..
Verjamem, da je kdo med nami tukaj, ki to delo opravlja…pa me zanima, ali rabiš kakšno predznanje, so kakšni uvodni tečaji…imaš kakšno normo?
Hvala
ni čisto tako, kolegica je pred leti presedlala, ni mela pojma o zavarovalništvu, zdaj ji je pa kul,ker lahko uživa in se posveti otrokom, si razporedi delo po svoje…jaz sicer ne bi tega mogla počet, ne vem…že samo zavarovalništvo mi je zelo dolgočasno.. in da bi to prodajala…ne hvala, eni so pa rojeni za to
Zavarovalni agent je prodajalec. Torej če to nisi po srcu, po duši, po talentu, zna biti to delo mukotrpno zate. Ne gre samo za to, da moraš biti prodajalec, da pač torej prodajaš zavarovanja, gre tudi za to, da moraš kdaj doseči kakšno normo, da je tvoje plačilo odvisno od prodaje. Tukaj pa nastanejo ti agresivni prodajalci, agresivni agenti, sploh kar se tiče določenih osebnih zavarovanj.
Vprašanje je tudi, na kaj bi se osredotočila – na premoženjska ali osebna zavarovanja. Pri premoženjskih (hiša, avto…) je tako, da jih bolj ali manj vsak rabi. Pri osebnih (življenjska, zdravstvena) pa je lahko malo drugače, kajti ne potrebuje ravno vsak nekega velikega življenjskega zavarovanja, ne potrebuje vsak tega in onega, ampak zavarovalnica pa to želi prodati in potem se dogajajo tudi grde stvari, kot so prepričevanje starčkov, da potrebujejo drago življenjsko polico ali celo več njih.
Delo je pač kot vsako drugo delo, je prodaja. Ali boš sam etičen prodajalec ali agresiven nategun, je pa na koncu odvisno od tebe.
Ne vem, jaz sem že večkrat prebrala, da kot prvo, ko začneš, moraš imeti v telefonu neko določeno število kontaktov in vse te poklicat in jim težit. Torej na tak način lahko izgubiš prijatelje… ne vem no, sama sem premalo vsiljiva za to delo. Prav tako ne znam takole z navdušenjem nekaj prodajat (za kar veš, da ni naj naj, ampak moraš oglaševati kot naj naj).
Sama sem bila že pred leti na dveh različnih seminarjih. Prvo zavarovalništvo, drugo prodaja finančnih skladov.
Pri prvem se mi je zdelo ogabno, da prodajaš meglo v oblakih! Kako lahko nekomu obljubiš, da bo že 20-30 let dobil veliko vsoto denarja? Kar pa je še tavečji keč, ko mine 3 leta greš staro pogodbo “spodbijat”, ker zdaj pa so nove ponudbe dosti boljše. Ve pa se tako, da sploh življenjska zavarovanja prva 3 leta plačuješ stroške zavarovalnice in agenta…
Še tale zdravstvena zavarovanja za hude bolezni….paket se sliši tako lep….ko pa ti gre drobni tisk brat zdravnik, pa na koncu ugotoviš, da izplačujejo le nekaj najhujših rakov, tistih, ki niso tako pogosti…vse skupaj je nateg…..
Pri drugem pa je šlo za prodajo delnic različnih skladov ali kaj je že bilo…prav tako neki bajni dobički že v letu dni. Pa sem bila sama brez veliko denarja, pa sem razmišljala, da nekomu drugemu tudi odnesem zadnje € iz denarnice, pa kako ga bom potem srečala na cesti? To delo je za tiste, ki nimajo nobene empatije do ljudi.
Drugo je, ko lahko delaš ostala zavarovanja! Avto, hiša…..takrat veš, da nekdo da denar, ker samo v primeru nesreče pričakuje denar…vsaj občutek je dosti drugačen…..
Pa spet ne vem, če delovni čas odtehta to, da moraš bit v duši pokvarjen….ker obljubljaš oblake…
Delat z vse mogočim folkom pod vodstvom sitnih šefov, ki te silijo silit stranke, ki se ne dajo pregovorit, k sklenitvi posla. Nič kaj prijeten poklic.
[/quote]
na začetku greš na uvajanje oziroma seminar, da spoznaš delo in način dela, non stop te suportirajo z nasveti, šolanji itd… imaš podporo, ni pa to za drugo delo,s e mu moraš posvetit, razen, če seveda ne želiš imeti nič od social lajfa
Globoka antipatija do poklica, ker v veliko primerih deluje nemoralno (sploh in še posebej do ranljivih ljudi, kar mene vrže na obrate) .
Nujno zlo – mi smo si izbrali enega agenta, ki je približno simpatičen in poslujemo samo z njim, pa ŠE VEDNO nam vsako leto poskuša prodati neke xy pakete, čeprav dobro ve, da jih imamo prečitane od a do z.
Moje mnenje, za ta poklic rabiš debelo kožo in precej ohlapne moralne norme.
Imeti moraš minimalno 5.stopnjo izobrazbe. Opraviti moraš izobraževanje iz zavarovalniških poslov, ki ni tako lahko, traja več mesecev. Nato moraš opraviti izpit in pridobiti licenco za opravljanje zavarovalniških del.
Delo je morda na začetku lažje, nato vse težje, ker moraš za to, da dobiš enako plačo kot prejšnji mesec, dosegati normo. Če normo presežeš, se ti za naprej ta norma dvigne. Ko izprazniš svoj bazen potencialnih novih zavarovancev, moraš iskati nove, se pravi, klicati neznance in jim ponujati zavarovanja, ponujati nova zavarovanja tvojim stalnim strankam, itd. Delo je morda na začetku pestro in ok, nato pa vedno bolj v k.
Ti zavarovalniški agentje so me vedno spravili ob živce. Praviloma so vsiljivi, ena od Smiljana Morija me je tako sprovocirala, da bi ji najrajši kar vrat zavil. Enostavno nočejo razumeti, da nočeš njihovih škart ‘produktov’. Zavaruješ hišo, avto, plus zdravstveno, to je nujno. Vse ostalo je nateg, večje kot so obljube, bolj te našponajo. Še vsi, ki jih poznam in so sklepali takšna zavarovanja ali se šli neke naložbe so ostali z dolgim nosom.
Forum je zaprt za komentiranje.