Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › a finančno pomagate odraslim otrokom

a finančno pomagate odraslim otrokom

Zanimivo kako smo si ljudje različni. Nečakinja pri 29 še vedno živi doma, stroške in vse ostalo ji plačujeta starša. Stalno hoče nekaj študirati, delat pa ne. Dela občasno v trgovini, da si lahko kupi travo in cigarete. Važno da vozi nov bmw x4, ker ga “rabi” za 3 otroke. Jaz tega ne bi dovolila. Pri nas smo se zmenili takole, hčerka je lahko doma dokler študira (trenutno 4.letnik na medicini), živimo blizu fakultete zato se nam zdi to pametna ideja, stroške in hrano plačujeva midva. Občasno za hrano prispeva tudi sama od sebe. Oblačila in telefon si plačuje sama že od 16.leta, služi z inštrukcijami in poletnim delom. Avto imamo en in če kam gre in je avto prazen, plača bencin. Veliko mi pomeni, da mi pomaga doma pri hišnih opravilih sama od sebe. Od naju ni nikoli zahtevala ničesar. Stanovanje/hišo ji ne bova kupila, pomagala mogoče. Avto ji lahko kupiva do 20k ampak ga ne rabi in ne želi. Učiva jo varčevati že od 13.leta, da bo nekaj imela, ko bo končala študij, za stanovanje ravno ne za par mesecev najemnine pa že. Sem vesela, da je tako kot je.

Ne.
Uspeh je, da otročad dobi odobren kredit na banki za svoje stanovanje. In da otročad prereže popkovino ter odide na svoje. TO je delo staršev in vzgoje za samostojnost “otroka”.
Starš sicer lahko nekaj malega pomaga, nič narobe. Ampak da vcepi “malemu” da se je treba borit v življenju, da je treba delat. In nekaj ustvarit. Hudo, a ne?
[/quote]

Tako.
Dober starš zdresira svojega otroka, katerega ima zelo rad – v sužnja,
ki ne bo mislil s svojo glavo in bo poslušno služil sistemu.
Jemal bo kredite, se zadolževal, plačeval položnice, delal za minimalce in počasi na obroke životaril … samo zato, da bo preživel v tem j*b*n*m svetu.

Pomagava. Ne vem zakaj ne bi.? Zdi se mi neumno, da bi npr. sin jemal kredit za stanovanje, če mu lahko jaz stanovanje podarim zastonj.

Ljudje, ki mislijo s svojo glavo in imajo empatijo NE rojevajo otrok (novih sužnjev) v ta lažen in krut sveta.
Pika.

“Finančni zapor”. Vesel sem,da še kdo razmišlja tako kot jaz in da nisem edini, ker sem se zase že uprašal, zakaj me niso zaprli v Hrastovec. Pa ne le to. Pekla ni. Pekel ne obstaja, zato ker, pekel je tu kjer smo in nas ne bodo poslali vanj. In reklo pravi: “Človek si piše sodbo sam”, ja res je. Veliko smo pa si na svetu tut sami krivi, da je kot je. Oprostite za offtopic, le “Finančnem zaporu” sem odgovril.

Od 16. Živim sama in si vsak cent svojih stroškov pokrijem iz lastnega žepa. Imam svoje podjetje – uspešno. Kupila sem si svojo nepremičnino. Res je vse malo dlje trajalo na začetku. Izredno izobrazbo sem si sfinancirala sama, se naučila delat in razumem, da nič ni dano – vsak je svoje sreče kovač. Vse se da, če se hoče. Verjetno odnos mojih staršev ni bil okej se pa vsak dan zahvalim situaciji, ko gledam melanholične, brezdelne sovrstnike brez želje po življenju in svetle prihodnosti. Mogoče s tako podporo delate minus predvsem njim, noben ne bo ubral težje poti, če ni nujno potrebno. Si ne predstavljam, da bi se morala vse to naučit pri 30ih. To, da jih razvajate da predvsem vam notranji mir – vaši otroci pa stagnirajo. Otroke raje naučite kako poskrbeti zase namesto, da skrbite za njih. Konec koncev ne boste vedno tukaj, da jim odnašate … ?

“Otroke raje naučite skrbeti zase”. JA lepo povedano. Samo težko pa kateri starš očita otroku,zakaj se ne osamosvoji, sam pa je namerno gradil hišo z dvema štokoma in identično postavitvijo prostorov…To daje kar automatsko namembnost, kako se naj otrok odloči, se skoraj že ve. No vem pa za hišo, kjer sta klet in dva štoka in gori celo dve stanovanji in obe PRAZNI!. LE zakaj…

ce imajo starsi vecjo penzijo kot otrok placo pol je to prav takih primerov pa ni malo

29let, dva otroka, lastna hiša, je pa res da sva dobila parcelo. Brez ostale pomoči. Težko težko prišla do kredita zaradi višine plač, zdaj pa nekako gre. Dve plači, 500 kredita, pa se cist lepo da prezivet. Veliko manj si privoščiva kot ostali, nismo presrani, smo pa srečni. Včasih je v kakšni situaciji težko, se pa da 🙂
Pa srečno, eno “brco v rit” pa bo.

Berem vaše prispevke. Moram dodati par besed.
Vem, da to nikogar ne zanima in da se mi boste posmehovali, amapk vseeno …
Ljudje, a se vi sploh zavedate, da je vse na tem svetu minljivo?
Lepo, da imate vse to … ampak nič ni vaše, vse boste pustili tukaj, ko bo prišel vaš čas slovesa.
Bistvo življenja ni garanje, nova hiša, odrekanje, krediti in “uspešnost”.
Če ne boste spoznali bistva, se boste ponovno reciklirali sem in ponovno gradili hišo, garali, se odrekali … in spet ….. in spet ….

Razumem, vsaj zdi se mi, da vem, kaj želiš namigniti. Bistvo seveda ni v kopičenju in zunanjem, včasih navideznem uspehu, a ta čas tukaj v tej realnosti moramo preživeti. Nekje bivati, jesti, plačevati obveznosti.

In spet smo na temi, kjer se oglašajo tisti, ki so jim starši kupili stanovanje/hišo in avto, hkrati pa na temi kjer starši jokajo kako odrasli otroci ne znajo preživet na svojem. Zakaj jim pa tišite vse v rit?? Otroci pa jokajo ker živijo na plečih staršev in se le ti vmešavajo notri. Pa spokajte na svoje!

Meni starša nista mogla dat nič, ko sem se selila na svoje v najemniško stanovanje, mi je očim kupil pohištvo, to je bilo pa to. Službe ni, pa kljub temu preživljam sama sebe kako vem in znam z najemnino pa vsem. Eni pa jokajo ker ne morejo na dopust. Ampak vseeno tega ne bi zamenjala, vi pa kar jokajte. Revčki z polno ritjo.

Ti si raje v glavi počisti, pa boš čisto komot našla partnerja. Delaš to kar dobiš, če ti bo namenjeno še vedno lahko zamenjaš službo za to, za kar si se šolala. To da pa partnerja nimaš ni povezano z službo, ampak z tvojo obupanostjo, depresijo … bit obupan ni seksi. Tako kot zavrneš obupanega tipa za seks in ga ne moreš videt, tako ti deluješ nanje. Imej se rada, bodi samozavestna, imaš znanje, imaš starše ki ti podpirajo rit, ti pa nekaj naredi še zase. Moški ki želi dobro bodočo mamo in partnerico, sigurno ne bo izbral ženske ki bi jo mogel nonstop hvalit pa ji gradit samozavest, da bo ugotovila da je vredna. Pozabi. Tak dober moški bo šel lepo naprej do take, ki pa to ima 😉

spravi se delat, ker ce si res zelis denarja delo lahko najdes. jaz imam 24 let in imam ze 6 let delovne dobe. Tako da vse kar pišeš so ene balalajke . Ampak ja sej vem lepse je bit in se zgovarjat da ni slizb kot pa za silo it delat v kasn kafic al pa kaj čistit. sprasi se k sebi pa nehi sam jamrat.

Hvala za lepo mnenje o meni! A je kdo reko da iscem moskega? Sem morda dala zenitven oglas – ce kdo isce v mojem imenu, to nisem jaz. Jaz sem ze nasla svojo ljubezen. Hvala pa vseeno za lepe misli.

Smešen komentar. Če otroka do 230. Leta nisi naučil samostojnosti, ne bo nikoli samostojen. Če se mu potem takemu ubogemu invalidu še odpoveš, si ga praktično pokopal. Če tako razmišljaš, bo večja korist, če se mu odpoveš ko ima 16 let, da se vsaj reši nesposobnega starševstva in se nauči samostojnosti.

No, vidite! Klasični primer tega, da mularija ne ceni tega, kar dobi zastonj. Dobila streho nad glavo in avto, ampak ona jih sovraži, ker meni, da se povsod vtikujejo. A so ti starši krivi, da nimaš službe? A če bi živela pod mostom in bila brez avta, bi pa imela službo??? Poslušaj, smrklja (me ne briga, tudi če si 40+), razlika med tem, kar so ti dali starši (stanovanje, avto, najbrž te tudi ne pustijo lačne) in med tem, kaj bi bilo s teboj brez njih, je tisto, zaradi česar jim moraš biti hvaležna. Če pa nisi, pa izvoli, spokaj, pojdi v najem… ma jaz bi take zbrcal od sebe, samo čim dlje, da te ne vidim… da imam luzerskega otroka, ki se zajeda vame, pa da me še pljuva zraven…samo vozi, mrš…

No pri naju z možem je blo pa glih kontra. Namesto da bi moževa mati pomagala nama vsaj pazit otroke, ni bilo nikol časa. Oz ji bi bilo treba plačati.
Za piko na i sva ji pa plačala dolgove da so lahko ostali v stanovanju. Odnosov v zahvalo ni. Hvala v tistem momentu to je pa tud to.
Vem da nisem nc v pomoč
Ampak se človek prasa kdo je bl fukn… Vi k otrokem pomagate al tle k je glih kontra 😁😁🙄🙄🙄
Ce bi lahko čas nazaj zavrtela zih ne bi ravnala tko
Ampak po toči je prepozno zvoniti

Wat, da ti pokrijejo 20k minusa, se meni zdi ogromno.

Pri meni je tako, da ima večjo en starš, drugi malenkost manj, ob tem, da jaz imam Fax, onadva ne..
Plačujejo mi pa ne nič, sem sama v svojih dvajsetih v najemu, s službo z bolj povprečno plačo..

Eni ste razvajeni pa dobite stanovanje in avto zastonj.
A ti veš, koliko let plač rabi človek, da zasluži za stanovanje?
Nekateri imamo službe, ni nam pa nobeden podaril stanovanja in avta pa ravno tako deluje, da bo težka imet družino..

Moja izkušnja, ostal sem brez očeta pri 7ih, mama je izgubila službo za nekaj leto pri mojih 18ih. Vseeno pa se lahko pohvalim, da sem sel na pot podjetništva, ker sem vedel, da se ne moremo na nikogar zanesti, da nimam nobene varnostne mreže in danes imava z ženo dve stanovanji in hišo, vse v Ljubljani. Nikoli nisva niti jaz niti žena od staršev jemala denarja od staršev, šolala sva in še vedno pri malo manj kot 40ih letih, oba delava 2i magisterij, v službah sva delala tudi po 12 ur dnevno in danes pač žanjeva sadove. In če pogledam za nazaj vidim to da se nisva mogla zanesti na starše kvečjemu prednost, ker sva bila bolj motivirana, da ustvariva vse sama. In tudi za najine otroke, imava jih 3, jima ne misliva “podatjati” ničesar, ker s tem ustvariš kvečjemu mentalno invalidnega otroka.

Tudi pri mojih starsih ni bilo denarja na pretek, 3 hcere smo se vsaka zase pobrigale za solo, faks, sluzbo, stanovanje. Ne predstavljam si da bi fehtala denar od svojih starsev, bi mi moralo iti ze res slabo. Ko ni vsega na pretek, se potrudis za lastno rit. Ce mas pa pipo denarja odprto pri starsih, pa verjamem da je lazje doma si sposodit kot pa ekstro uro narediti v sluzbi 🙂

Torej nisi popolnoma nič boljša, kot njegovi otroc, oni sfehtajo 100€ na mesec, ti dobiš v enkratnem znesku 20.000 €, še prej pomoč pri stanovanju, avtu? Pa koliko je še drugih malenkosti, ki jih nisi napisala.
Le kako si prišla do lastne hiše, če še za avto nista imela, še manj pa za stanovanje….?

Hiša v lj, je nekaj drugo kot hiša v vukojebini. Kakšen mesečni dohodek imaš?

Tudi sam sem dobil stanovanje. To je bil super zacetek in hvalezen sem starsem, da so mi to omogocili. Od takrat naprej pa pocasi s prihranki avto, pa se deugi avto, parcela, hisa… mogoce zdaj se eno stanovanje, da bo en dodatek k penziji. Tako so me vzgajali. Vi ocitno svojih otrok niste in ste jim samo k riti prinesli vse kar so si zazeleli. In tako bo, dokler boste zivi. Žal

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close