Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek prošnja za delo, spremno pismo

prošnja za delo, spremno pismo

Živijo, zdaj res nevem moram napisati oboje prošnjo za delo in spremno pismo, potem pošiljam tri liste ker je še življenjepis zraven + spričevalo?

Ne, pošllješ 2 dokumenta + eventualno dokazila o zaključenem šolanju.
torej je prošnja=ponudba= spremno pismo
CV posebej, plus kopijo spričevala

Hvala.

Pa kaj vam je?
Prošnja ni spremno pismo! Alo! A v Sloveniji še vedno ne veste kaj je spremno pismo?

gospod Vagabund Vaga Stručnjaški, prof. dr. vesoljske in mravljične znanosti univerze Ghonisenekam in pogodbeni sodelavec na inštitutu Ropotalne medicine, kjer predava iz predmeta Ghlupi možgani gospodinj diplomiral iz novega človeškega organa Malina Felicus, doktoriral iz nožnih prstov medvedjih šap Specializant oddelka za človeško blato in njegovo možno pretvorbo v plastelin pri mednarodni organizaciji DREKOPEK University

Ne, pošllješ 2 dokumenta + eventualno dokazila o zaključenem šolanju.
torej je prošnja=ponudba= spremno pismo
CV posebej, plus kopijo spričevala
[/quote]
rajš bodi tiho, če ne veš kaj blebečeš

gospod Vagabund Vaga Stručnjaški, prof. dr. vesoljske in mravljične znanosti univerze Ghonisenekam in pogodbeni sodelavec na inštitutu Ropotalne medicine, kjer predava iz predmeta Ghlupi možgani gospodinj diplomiral iz novega človeškega organa Malina Felicus, doktoriral iz nožnih prstov medvedjih šap Specializant oddelka za človeško blato in njegovo možno pretvorbo v plastelin pri mednarodni organizaciji DREKOPEK University

Jaz posljem zgolj to, kar pise v razpisu. Se najraje izpolnjujem prijave v javno upravo, kjer je na voljo obrazec. Torej max vlogo plus zivljenjepis. Sploh ne vem, kaj bi v spremno pismo pisala, razen samohvale mogoce. Ce zelijo, jim bom kaj vec povedala osebno. Ce se postavim na mesto kadrovnika, bi me minilo ob vseh teh papirjih. Dvomim, da to sploh kdo bere, razen osnovnih podatkov. Izjema bi mogoce rekla, je kaksno specificno delovno mesto.

Prošnje se že desetlja ne piše. Saj ne prosiš.

Če je razpis:
1. Vloga oz. prijava na razpis (nekateri temu rečejo spremno pismo)
2. življenjepis
3. morebitna dokazila, ki so zahtevana v razpisu (največkrat potrdilo o izobrazbi, mogoče kakem posebnem izpitu, včasih kake izjave…)

Če razpisa ni in pošiljaš tako na slepo:
1. POnudba (podobno kot zgoraj vloga/spremno pismo, ampak ker razpisa ni, se ne moreš prijavit, torej pošlješ ponudbo za delo – se ponujaš, ne prosiš)
2 . Življenjepis
3. Morebitne priloge, dokazila, katere domnevaš, da bi ti pomagale, da delodajalec razmisli o tebi

. Vloga oz. prijava na razpis (nekateri temu rečejo spremno pismo)

Ni res! Kaj govoriš?! A sploh veste kaj je spremno pismo? Boh pomagej no! Kristus res nimate spucano pod streho! PRIJAVA NI SPREMNO PISMO!

. Vloga oz. prijava na razpis (nekateri temu rečejo spremno pismo)

Ni res! Kaj govoriš?! A sploh veste kaj je spremno pismo? Boh pomagej no! Kristus res nimate spucano pod streho! PRIJAVA NI SPREMNO PISMO!
[/quote]

Vloge, prijave, ponudbe v Slo se pišejo tako kot sem jaz navedla.
Ti bi torej prijavi na razpis, CVju in zahtevanim prilogam dodajal spremno pismo in kaj bi v spremno pismo napisal?

Aja, v At je pa takole: Bewerbung + CV + dokazila, če jih zahtevajo (ko je razpis)
Če ni razpisa: Initiativbewerbung + CV + morebitna dokazila

Neke vrste spremnega pisma napisem na mail, kjer napisem, da imajo v prilozeni datoteki/priponki mojo prijavo ter zivljenjepis.

Spremno pismo obsega v mojem primeru vsega skupaj 3 stavke.

Danes sem se ravno prijavila na en razpis….zahtevana je bila samo prijava (brez zivljenjepisa).

Vloge, prijave, ponudbe v Slo se pišejo tako kot sem jaz navedla.
Ti bi torej prijavi na razpis, CVju in zahtevanim prilogam dodajal spremno pismo in kaj bi v spremno pismo napisal?

Aja, v At je pa takole: Bewerbung + CV + dokazila, če jih zahtevajo (ko je razpis)
Če ni razpisa: Initiativbewerbung + CV + morebitna dokazila
[/quote]

hahahahahah, verjetno ja… ;))))

hahahahahah, verjetno ja… ;))))
[/quote]

SMešno, a ne?
Za razliko od tebe imam ogromno izkušenj s pošiljanjem vlog za zaposlitev.
Pa tudi videla sem že ogromno vlog, ki so jih drugi k nam v službo poslali.
Tako, da vem kaj govorim.
Kdaj si ti nazadnje kako vlogo poslal?

SMešno, a ne?
Za razliko od tebe imam ogromno izkušenj s pošiljanjem vlog za zaposlitev.
Pa tudi videla sem že ogromno vlog, ki so jih drugi k nam v službo poslali.
Tako, da vem kaj govorim.
Kdaj si ti nazadnje kako vlogo poslal?
[/quote]

Potem najbrž veš, da je vloga kandidata v bistvu skupek dokumentov (mapa?), ki nekako obsega:
– spremno pismo, v katerem se kandidat predstavi v luči delovnega mesta in organizacije
– življenjepis, iz katerega je razbrati kronološko nanizane izkušnje iz preteklosti (s po možnosti na nek način vizuelno izpostavljenimi relevantnimi referencami)
– spričevala
– ostala dokazila
– fotografije (če izgled spada v odločilen faktor za nastop dela)

v točno tem vrstnem redu?

Vztrajaj! .

Še eno dodatno vprašanje: imate spričevalo ali diplomo overjeno ali samo kopijo? Meni so rekli, da naj overim doplomo.
Hvala za odgovore.

Zakaj bi overjala diplomo? Nisem še slišala, da bi to kak delodajalec zahteval. V vlogi pošlješ kopijo, oziroma sken, če pošiljaš po mailu. Ko pa te povabijo na razgovor, pa v lepi mapi prineseš s seboj originalne dokumente na vpogled. Če te bodo izbrali in morda naknadno zahtevali overitev diplome, pa to še vedno lahko narediš. Ne vem, kako je zdaj z varstvom podatkov, včasih so lahko delodajalci preverili na izobraževalni ustanovi, če je oseba res tam diplomirala. Morda pa zdaj ne morejo več in zato zahtevajo overjeno diplomo. Ampak to verjetno šele takrat, ko te res izberejo. Vsekakor to lahko narediš kadarkoli, če bo to potrebno.
Če te zanima, ali overjeno kopijo pošiljati v vlogi… Za overitev je treba nekaj plačati. Če si brezposelna, gotovo nimaš denarja, da boš kar k vsaki vlogi overjeno kopijo pošiljala in na koncu tvoja vloga niti prebrana ne bo.

Potem najbrž veš, da je vloga kandidata v bistvu skupek dokumentov (mapa?), ki nekako obsega:
– spremno pismo, v katerem se kandidat predstavi v luči delovnega mesta in organizacije
– življenjepis, iz katerega je razbrati kronološko nanizane izkušnje iz preteklosti (s po možnosti na nek način vizuelno izpostavljenimi relevantnimi referencami)
– spričevala
– ostala dokazila
– fotografije (če izgled spada v odločilen faktor za nastop dela)

v točno tem vrstnem redu?
[/quote]

Nisi ravno v koraku s časom, a ne?
V zdajšnjem času se večina vlog pošlje po mailu :).
Fotografija pa, če jo želiš dodati (v Slo to ni ravno običajno), je pa del CV (poglej si Europass, ima prostor za malo fotko)

Kakor ti je že bivša napisala:
nobenega overjanja diplome. Zakaj bi to bilo potrebno?
Vloge se itak večinoma pošiljajo preko maila. Če pa zahtevajo pisno vlogo pa priložiš kopijo.
Če te izberejo za delovno mesto pa pokažeš original.

Nisi ravno v koraku s časom, a ne?
V zdajšnjem času se večina vlog pošlje po mailu :).
Fotografija pa, če jo želiš dodati (v Slo to ni ravno običajno), je pa del CV (poglej si Europass, ima prostor za malo fotko)
[/quote]

Male fotografije se že dolgo ne daja v življenjepis, če smo že ravno pri koraku s časom. Če so fotografije (izgled) pomemben faktor, se jih prilaga posebej. Sicer pa se fotografije ne lepi na CV, saj je diskriminacija na podlagi izgleda, barve polti,… premočan argument.

Tudi elektronsko se vlogo odda praviloma v PDF formatu in ta PDF ni napak oblikovati z mislijo, da bo na koncu natisnjen. Is česar izhaja, da se to, kar sem napisal, ne spremeni. Pa tudi, če bodo v podjetju imeli zadevo na tablici med pogovorom, je vrstni red smiselno upoštevati, mar ne?

Vztrajaj! .

Male fotografije se že dolgo ne daja v življenjepis, če smo že ravno pri koraku s časom. Če so fotografije (izgled) pomemben faktor, se jih prilaga posebej. Sicer pa se fotografije ne lepi na CV, saj je diskriminacija na podlagi izgleda, barve polti,… premočan argument.

Tudi elektronsko se vlogo odda praviloma v PDF formatu in ta PDF ni napak oblikovati z mislijo, da bo na koncu natisnjen. Is česar izhaja, da se to, kar sem napisal, ne spremeni. Pa tudi, če bodo v podjetju imeli zadevo na tablici med pogovorom, je vrstni red smiselno upoštevati, mar ne?
[/quote]

Daj, Desi, preveri kako zgleda Europass. To je tak tipičen CV, ki se ga izjemno veliko uporablja po celi EU. Ker res bluziš.

Pa še en namig zate, ker vidim, da že dolgo nisi pošiljal vlog za službo:
Vloga oz. prijava – 1 stran
CV – max 2 strani – poseben dokument (fotka v CVju ni obvezna, če pa jo dodaš pa mala fotkica zgoraj, taka kot za osebno)
priloge – po potrebi, če zahtevajo (večinoma gre za en list: kopija diplome)

Pa še nekaj: pogosto se zgodi, da itak že razpisovalec sam pripravi obrazce in samo vstaviš potrebne podatke. Predvsem v JU imajo pogosto tak sistem.

S poklici, kjer je videz bistvenega pomena pa nimam izkušenj pa dvomim, da išče avtorica kaj na takem področju. Domnevam, da gre to bolj za kake fotomodele, igralce, manekenke…?

Aja pa še nekaj: ni nenavadno, da nek kandidat pošlje 500 in več vlog preden dobi službo. Tako, da Desi, malce realnosti.

[/quote]

Pa še nekaj. V Slo ni ravo pogost običaj, da daš fotko v CV. Se pa zadnja leta pojavlja, da vse več ljudi da fotko zraven. To pa zaradi tega, ker večina za CV uporablja Europass in tam pač je okence za malo fotko. Pa jo nekateri dodajo, večina pa ne.

Če pa iščeš v Avstriji pa je bolj pogosto, da je v CVju tudi fotka. Pogosto v razpisu napišejo, da priloži foto in to je to. V smislu, da pač ima CV nek obraz. Če pa že izbirajo po barvi kože, las, oči… hja, potem je bolje, da to naredijo že na podlagi CVja. Bolje kot, da te povabijo na razgovor, ugotovijo, da si jugovič pa te zavrnejo in si zapravil še čas in denar za razgovor.

In ja, tudi starosti ne smejo zahtevat v CVju. AMpak a je bolje, da podatke napišeš in če si prestar, te že prej zavrnejo kot, da podatkov ne napišeš, te povabijo na razgovor in ugotovijo, da si prestar? Pa gre spet čas in denar.

Europass se v DACH kadrovskih agencijah močno odsvetuje. Govorim iz prakse, saj sem v dokaj rednih stikih (HAYS, Eurostuff, itd.)

Vztrajaj! .

Europass se v DACH kadrovskih agencijah močno odsvetuje. Govorim iz prakse, saj sem v dokaj rednih stikih (HAYS, Eurostuff, itd.)
[/quote]

Avtorica je v Sloveniji, če še nisi opazil.
In glede na tvoje pisanje mi je več kot jasno, da ne veš kako poteka iskanje službe v Sloveniji.
Kar se pa Avstrije in Slovenije tiče: včasih je celo v razpisu navedeno, da naj bo dodan Europass.
Jaz sem sicer imela CV v drugačni obliki pa sem ga morala že zaradi zahteva razpisa pretvorit v Europass.

Pa, ko si že omenjal razne diskrimnacije. Poglej si razpise v VB. Imajo pogosto kar že formular, ki ga izpolniš. Ampak notri so vprašanja tudi kake barve si, če si homoseksualec, če si tujec in podobno. Sicer povsod zraven razloženo, da ni obvezno odgovoriti, ampak vseeno. Vprašanja so. Je pa zraven pojasnjeno nekaj glede kvot glede homoseksualcev, drugih ras, tujcev… Pa to je bilo cca 3-5 let nazaj. No, si ne predstavljam, da si homoseksualec in da to potem tudi napišeš. V slo si zapečaten, ne vem kako je to potem v VB.
Pa ne en tak vprašalnik, kar na veliko razpisih je bilo tako.

Europass zahtevajo tam, kjer se pač pričakuje, da kadri niti niso dovolj funkcionalno pismeni, da bi bili v stanju pripraviti nek strukturiran CV. In da se izognejo neberljivim polizdelkom, se poslužijo vnaprej pripravljenih form, od katerih je ena tudi Europass.

Se strinjam, da nismo dorekli, za kaj se v tej temi sploh kandidira. Ampak na delovnem mestu, kjer se pričakuje neka ustvarjalna odgovornost zaposlenega pa je Europass bolj izjema, kot pravilo. Navadno se tam le pričakuje od kandidata, da je v stanju sam sestavit individualni dokument, skladno s smernicami, ki za CV nekako na splošno veljajo.

Moja pripomba v zvezi z odnosom do Europass-a v DACH se je nanašala na tvojo “širom EU”. Pri teh stvareh je treba biti korekten. Prijava na neko delovno mesto v proizvodnji se močno razlikuje od prijave za delovno mesto TV voditelja in spet imamo razne kreativne inženirje, razne take ali drugačne knjigovodje, … Skratka… Od smernic do tega, kaj je v konkretnem primeru zares prav je kar nekaj preskoka.

Ker je za konkreten primer premalo informacij (ali pa sem jih morda spregledal zaradi površnosti), se pač držim dajanja smernic. Tebi pa tudi predlagam, da se, če imaš izkušnje, kot praviš, držiš vsebinskih dopolnitev, razširitev, itd. Ni cilj pokazati, “kdo od naju ima daljega”, ampak podati tistemu, ki sprašuje nek, kolikor je možno širok nabor informacij. 😉

Vztrajaj! .

Desi, avtorica išče v Sloveniji, se ti ne zdi?

Drugače pa sem ji povsem konkretno odgovorila kako se napišejo zadeve.
In ne boš verjel: marsikje iščejo koga z univerzitetno izobrazbo pa zahtevajo Europass.

Iz tvojih zapisov je pač razvidno, da že dolgo, ampak res dolgo nisi iskal službe v Sloveniji, niti nisi delodajelec v Sloveniji.
Pa meni se zdi, da tudi že zelo dolgo nisi kjerkoli drugje iskal službo. Pa tudi nisi nikogar zaposloval.
AMpak seveda veš pa vse :). No, če drugega ne, si vsaj to zdaj zvedel, da se večina vlog pošilja po mailu. Ne tako kot ti sanjaš o nekih mapah :).

Pa še posebej zate ena izkušnja:
razpis za tajnico, pogoj visoka šola ekonomske smeri, dve leti delovnih izkušenj.
Prijav na razpis: preko 600.
Seveda večina poslala po mailu, nekateri po pošti (v razpisu sta bili obe možnosti). Nobenih map ni nihče pošiljal. Večina je imela Europass. Noben ni kakih velikih fotk zraven pošiljal. Če je kdo imel fotko, je bila tista mala na CVju.
In pošiljali so takole kot sem že napisala: vloga/prijava + CV+ kopija diplome.
Nikakor pa nobenih map pa nobenih posebnih kolobocij.
Pri izboru pa oblika CVja ni igrala nobene vloge. Bistvo je bilo v napisanem. Itak pa so vsi pisali ali Europass ali pa nekaj podobnega (torej ne romanov kot so nas učili v šoli, da se pišejo življenjepisi).

In seveda je pvosem običajno, da nek kandidat pošlje po nekaj sto vlog preden dobi službo.

No, no no…. Dajmo se spustit na realna tla. Res je. V bistvu mi se nikoli ni bilo treba pisat vloge oz. prijave. Vse dosedanje sluzbe sem dobil na podlagi povabil in/ali priporocil. Zaposlil pa sem nazadnje oktobra 2020 dve osebi. Seveda sem pricakoval od kandidatov delovnemu mestu primerno dokumentacijo. In ti lahko iz prve roke povem, da ,za delovno mesto razvijalca pričakujem od kandidata ravno to, da zna sam strukturirano in v pravilnem zaporedju za začetek zastaviti prijavo, saj kako bo sicer mogel strukturirano reševati druge procesne izzive. 😉

Zdaj se pa ustavi. To ni tema, kjer bi se spet nekaj diskutiralo o biločem. Vsaj jaz bom takšne izjave v prihodnje ignoriral. Zgolj v vednost.

Vztrajaj! .

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close