Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Prosi, da ji dam denar, zato ker se nisem pripela, čeprav se nisem mogla

Prosi, da ji dam denar, zato ker se nisem pripela, čeprav se nisem mogla

Zgodilo se je v petek, ko smo bili na neki privat žurki. Jaz in mož sva se malo napila, tako da sva nameravala iti domov s taksijem. Lepo gesto je naredila znanka, ki je bila prav tako na žurki. Ker je doma iz istega kraja, nama je ponudila prevoz, ki sva ga sprejela. Se je pa med vožnjo proti domu zgodil neljubi dogodek. Ustavil nas je policaj. Jaz sem sedela zadaj, a žal se nisem mogla pripeti, ker enostavno pasu nisem mogla notri vtakniti. Ne vem, kaj je delala. Verjetno je podrla sedeže zadaj, pa se ji ni dalo nazaj namestiti teh zadev, kamor se vtakne pas. Nima veze. V glavnem, nisem se mogla pripeti. Seveda je to opazil tudi policaj. Zaradi tega je dobila kazen, in sicer 120 €. Danes pa me je prosila, če lahko jaz oz. midva s partnerjem krijeva stroške kazni. Izpostavila je to, da bi se spodobilo glede na to, da nama je nudila varen prevoz do doma. Jaz sem ji že takrat, v avtu, rekla, da se nisem mogla pripeti in da bi se, če bi bilo to mogoče. Ona trdi, da bi se lahko pripela, če bi se malo bolj potrudila in ven potegnila tisto zadevo. To trditev zanikam. Poskusila sem vse, kar sem lahko, da bi se lahko pripela. Prav nelagodno sem se počutila, ker nisem bila pripeta.

Za zdaj ni še nič odpisala in najverjetneje tudi ne bo, saj sem ji med vrsticami dala vedeti, da ne bom plačala kazni, za katero nisem kriva. Imam pa rahel občutek krivde, saj nama je iz prijaznosti ponudila prevoz, ki ga je žal zaznamoval ta neljubi dogodek. Lahko bi ji dala vsaj del kazni. Navsezadnje se ne gre za tako visoke vsote denarja.

Ali bi se to spodobilo? Ali naj pustim stvari take, kot so? Muči me negotovost. Kolebam med vztrajanjem pri moji trditvi, da nisem kriva, in med občutkom krivde zaradi njene prijazne geste. Res ne želim, da bi se zdaj zaradi teh 120 evrov postrani gledali do konca življenja.

Če ti je kaj do prijateljstva, ji daj teh 120 evrov, kaj pa veš, če bi se vidva z možem vinjena sama vozila domov, bi se lahko, morda, bognedaj sicer, končalo tudi tragično. Ali pa bi VAJU ustavili policaji, potem pa verjetno 120 evrov ne bi bilo dovolj. Ugrizni v to kislo jabolko, verjemi mi, da boš tako storila najbolj prav. Moje mnenje. Volk sit, vidva pa, hvalabogu živa in zdrava.

fifti fifti – ti 60, ona 60. Obe sta krivi. Če bi bila ti zavedna in vztrajna, bi se potrudila in zahtevala, da pas usposobite, da se boš lahko pripela – kaj pa je problem zadnji zic podret, pas ven potegnit -za varnost vse? kaj če bi se zabili, pa bi t e skozi šajbo odleslo in ti ne bi bila več živa?

Ona pa je kriva toliko, ker ni ponudila tebi sedeža z delujočim varnostnim pasom.

Dokaz, da je dobrota sirota.

ona ni naredila prekrška ker je bila pripeta….torej če je zgodba resnična je tudi položnica na tvoje ime. Vsaj tak primer sem jaz videl v živo…kazen je dobil tisti ki ni bil pripet, ne tisti, ki je vozil avto…

Res, sem tudi jaz sedela zadaj nepripeta in dobila položnico na svoje ime. Tudi če bi jo takrat dobil voznik, bi brez pomisleka plačala, saj sem bila nepripeta jaz. Pa za 60 eurčkov se res ne bi cenkala, bi mi bilo pod čast.

Res, sem tudi jaz sedela zadaj nepripeta in dobila položnico na svoje ime. Tudi če bi jo takrat dobil voznik, bi brez pomisleka plačala, saj sem bila nepripeta jaz. Pa za 60 eurčkov se res ne bi cenkala, bi mi bilo pod čast.
[/quote]

V čem je problem? Če ti niso bila pripeta plačaš ti kazen, če ona ni bila pripeta plača ona kazen. Če ti nisi poskrbela, da bi se pripasala pred vožnjo, tvoj problem.

Če ti je bilo nelagodno, bi že v štartu šla ven iz avta in v taksi.
Tega nisi storila.
Nisi se pripela – TI.
Lahko bi se potrudila in spraskala ven tisto škatlico za pas. Z vampkom je to težje delat.
Skratka, plačaj teh 60 eur in se znanki opraviči.

kazen plača tisti, ki ni pripet/privezan!

Saj imaš sama odgovor… ti nisi bila pripeta, ti se počutiš nelagodno, ker ti je naredila uslugo in ne gre za velik znesek…. torej plačaj. Sicer je pa itak položnica na tvoje ime, ali ni?

Ma izmišljena zgodbica, no. In ja, če bi bila zgodba resnična, bi bila kazen na avtorico.

Kakšen pa je varen prevoz, če se mora sopotnik matrat, da sploh neko varnost ven potegne? Torej, že v štartu je bil štart napačen. Kot razumem, je avtorica povedala že takoj, da se ne more pripeti. Torej je na stvari voznika, da stvar uredi, da funkcionira. In ne sopotnik. Če že pod nos moli neko varno vožnjo. In če je voznica vedela, da jo bo kljub temu peljala, čeprav ji je avtorica povedala, da se pripeti ne more, in če voznica bolje ve, kje se zatika pri pasu, potem je vozničina naloga, da pomankljivosti odpravi. In če je bila voznica trezna, sopotnika pa malo vinjena, glede na to, da sta nekaj spila, potem se ne greš nejevernega matjažka z naivnostjo, če te policaj ne ustavi, bomo še naprej dobri znanci, če pa nas ustavi, so pa vse posledice na sopotnikih. Ker voznik ni odpravil pomankljivosti, še predno je koga povabil na ala varno vožnjo.
Tudi vozniki se ne vozite z zjahanimi pasi. In če vas ustavi policaj, njega ne bo zanimalo, zakaj tisti pas nekam ven ne gre. Avtorica je opomnila voznico, da se ne more pripeti. V tem primeru, če se že gre varno vožnjo, sploh ne bi nudila ala varnega prevoza.

Zakaj slaba vest? Želela sta iti domov s taksijem. Voznica, znanka, vama je ponudila ala varni prevoz. Ki navsezadnje to ni bil. Saj naj bi se pas potegnil ven brez kakršnega koli problema. In brez, da moraš vozniku omenjati, da so s pasom težave. Naloga voznice bi bila, da pas zrihta, ali pa vaju pošlje na taksi, kot sta želela. In kaj bi bilo, če bi bila nesreča? Nepripetost bi dodala kakšne posledice. Če bi se ugotovilo, da je bil pas nefunkcionalen, pa voznica ne bi plačala zgolj 120 €.
Če že, ji ponudi 1/4 (30 €), če pa ne želi, ji pa svetuj, naj avto pelje na servis. Če en ubogi pas ni bil funkcionalen, kot bi moral biti, morda še kaj tretjega ni, ali kaj bistvenega.

predvidevam da nekdo skrbi za napete zgodbice..
pa vseeno..
a ste res toliko ne-znajdeni..
pustimo ob strani dejansko varnost, če s pasom nisi pravilno pripet..
če ga v 5 sec ko zagledaš policiste, samo povlečeš čez sebe in z roko “držiš v ležišču” kamor bi se moral pripet, bi zagotovo bilo vse ok.
zagotovo je za tak manever zadosti časa, predvsem zato, ker ste sedeli zadaj in se direktno pri ustavljanju NE vidi..

Ponavadi se ljudje zadaj ne pripenjajo, sploh pa pijani ne k še zase ne vedo, frajerji.

Kakšna pravljica. Ženska, tako pijana, da ni mogla vozit, se je fuuuuul trudila najti nek BS pas, ki ga 99 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} folka ne uporablja.

to me spominja na en moj primer.. Imel sem obisk. Pa se je ta obisk zadržal do 10 zvečer.. Parček, ki je bil na obisku je prišel z busom. Pa se jst spomnim na sodelavca, ki je imel ob desetih konec izmene, živel je pa v istem koncu kot ta par, ki je bil pri meni na obisku. Pokličem, rečem, če jih lahko mimogrede pobere, kolega reče ni problema… Temu parčku, (brezveznim malinovcem) ampak pač sorodna naveza dam 5€, da mu data, ko jih bi odložil, taxi bi bil 10€.
Drug dan pride kolega v službo, ga vprašam, če sta mu dala 5€, on pritrdi…, pa reče, jebeš 5€, ko sem v radar uletel, kazen 250€ in tri pike…, noro.
Ponudil sem mu, da jst plačam celo kazen, ker sem ga jst v to sranje porinil, pa ni hotel vzet keša, rekel je, pač šola za v bodoče…
V tem primeru avtorja bi jst dal 30€, če ta voznica ne bi bila s tem zadovoljna, ji še tega ne bi dal, samo odklop. Je pa tako, položnica gre na tega, ki ni privezan zadej ne na šoferja. Sem imel tak primer, samo se mi ne da pisat.

Če jaz vozim odrasle sopotnike jih vedno opozorim, da naj se privežejo in jasno povem, da vsak plača svojo kazen, če se ne bodo. in v tem primeru, ko se krivda meče na voznico? Saj je vozila odrasle, čeprav pijane, še vedno odgovorne ljudi. Voznica naj plača kazen le v primeru, da ti ni omogočila izhoda iz avta, ko si jo opozorila, da se zadaj ne moreš pripet. In je rekla, “frendica ne sekiraj se, če nas ustavijo, plačam jaz kazen, ker si ti neprivezana”.

Kazen dobi tisti ki ni pripet. Pred pisanjem zgodbice naj se avtor vsaj pozanima. Manj časa bi porabil za klic kot pa ga je za pisanje zgodbice.

Oprosti, ampak ne glede na okliščine si bila ti tista, ki ni bila pripeta. Lahko bi vsaj držala pas ob sebi, da policaj ne bi posumil. Jaz bi tistih 120€ odplačal, drugič pa če se ga z možem napijeta pokličita raje taksi.. saj veš: Čisti računi, dobri prijatelji

Če je bi prevoz (ne)varen potem se sploh ne bi smela vsesti v avto ter zavrniti prevoz, drugače nosi posledice svoje odločitve.

In če bi se zaleteli in bi umrla bi bila speta lastnica avta kriva?

Drugače pa lepa provokacija…..

Spoštovana Ga. “Znanka iz vasi”,

Vaša zgodba nikakor ne ”pije vode”.
V kolikor bi Vas zaustavila policijska patrulja,
in Vi ne bi bili privezani,
bi bila kazen izrečena/napisana direktno Vam,
vozniku/ci pa izključno v primeru,
da lahko na licu mesta dokažete,
da Vas voznik/ca ni opozoril/a na pripenjanje.

Tole zadnje se izredno redko prakticira.
Praviloma se kazen izda na ime kršitelja,
v opisanem primeru bi bili to Vi ne pa voznica.

Lep pozdrav

Če je bi prevoz (ne)varen potem se sploh ne bi smela vsesti v avto ter zavrniti prevoz, drugače nosi posledice svoje odločitve.

In če bi se zaleteli in bi umrla bi bila speta lastnica avta kriva?

Drugače pa lepa provokacija…..
[/quote]

Zato pa pravim, če že, naj da 30 €. Voznica jo ni opomnila, da je pas pokvarjen ali nefunkcionalen, avtorica jo je pa sicer opomnila, voznica ni nič ukrenila glede tega, da bi ga sama naštelala, ker naj bi bila za svoj avto bolje zverzirana. Voznica je odpeljala, zraven se je pa tudi avtorica. Zato avtorici nima kaj pod nos moliti slabe vesti in naj plača v celoti kazen za ala varno vožnjo.
In če bi bila nesreča, ja, avtorica bi morala opomniti, da pas ne deluje, zato se nekdo ne more peljati z njo. Ne da jo vabi na ala varno vožnjo. Do takrat, ko se kaj ne zgodi, je ja varna. In če bi jo že opomnila, kot avtorica, voznica sprejme odgovornost, da je vedela za nefunkcionalen pas. Prav tako pa tudi sopotnik, ki se je vseeno peljal. Če že, ko gre za nesreče, potem vse gledajo, tudi funkcionalnost pasov, čeprav morda kdo ni bil pripet.

Jest bi dala 30 €, več pa ne. Pa servis bi ji predlagala, kot sem že omenila.

In še vprašanje. Ali je bila ta znanka, ki je odpeljala avtorico z dedcom in ki je bila na žurki, čisto trezna? Če dodamo še ta faktor za ala varno vožnjo.

Na zadnjem sedežu so ponavadi 3 pasi za pripenjanje. Čudi me, da noben ne bi deloval. Jaz ti svetujem, da znanki poravnaš kazen.
Dobri odnosi so zlata vredni. S tem ohraniš tudi svoj ugled in čast. Če praviš, da ti vsota ni v nikakršno breme, ji čim prej poravnaj račun.

Dobrota je sirota :)).

Daj pravilno preberi predno moraliziraš – voznica, njena prijateljica je bila trezna; ona je bila okajena, na zadnjem sedežu – pasu ni “najdla”, ga verjetno ni mogla ven izvlečt, je bil zataknjen kje v zicu, ker je verjetno voznica prej sedeže podirala – in se pas “zgubi”.

Krivi sta OBE: voznica, ker ni zagotovila varnega prevoza na zadnjem sedežu in avtorica, ki se je zavestno peljala nepripeta. In so pač nabasali na policijsko kontrolo – še dobro – ker bodo za drugič vedeli vsi, kako in kaj 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close