Prosi, da ji dam denar, zato ker se nisem pripela, čeprav se nisem mogla
(1)Med vožnjo morajo biti osebe v motornem vozilu na vseh sedežih, kjer so vgrajeni varnostni pasovi, pripete na način, ki ga je predvidel proizvajalec vozila glede na konstrukcijo zadrževalnega sistema.
(5)Z globo 120 eurov se kaznuje za prekršek voznik ali potnik, ki ravna v nasprotju z določbo prvega odstavka tega člena .
Kazen bi morala dobiti ti, torej plačaj polovičko in se ji zahvali, ker se ni pritožila…..
seveda si odgovoren zanje. ampak odgovornost gre tako daleč, do koder imaš direkten vpliv. kar pomeni, da si odgovoren za svojo vožnjo, ne pa za njihovo ravnanje
sicer, če si pameten, zahtevaš od vseh potnikov, da se privežejo, pa ne zaradi njih, ampak zaradi sebe. kajti 70 kilsko neprivezano truplo, ki ga ob nesreči prosto premetava po avtu, lahko ubije ali trajno poškoduje vse v avtu, ne samo sebe.
pravnoformalno pa te potnik ne more tožit, ker se sam ni pripasal.
po sloveniji v okviru akcij “ne vozi pod vplivom alkohola” hodi neka ženska, ki je paraplegik (ali celo tetraplegik) in joka, da je to zato, ker jo je prijateljica po koncu zabave prepričala, da je prisedla k nekemu fantu, ki je malo popil in ju je peljal domov. na AC so se zaleteli in ona je ostala invalid na vozičku. in zdaj kuka po šolah, da sta kriva tip, ki je pil in prijateljica, ki jo je prepričala, naj se pelje z njima. ampak bistvo nesreče je pa v tem, da tipu in prijateljici, ki sta sedela spredaj, NI BILO NIČ, ker sta bila PRIPASANA. ona pa je invalid, ker NI BILA. seveda svoje krivde za nesrečo ženska ne priznava in še kar joka, kak je žrtev pijanega voznika.
Ja, čisto lahko so bili IZtaknjeni! Če je bila klop podrta, se snamejo včasih ven tisti spodnji zatični vtičniki varnostnega pasu iz reže luknje, ki so v sedalnem delu.. In če voznica tega ni namestila nazaj, je tudi njena krivda, ker potnikom ni ponudila prevoza z pravilno nameščenimi in delujočimi varnostnimi pasovi. Simple as that….
Znanka iz vasi, 21.09.2020 ob 21:13
Zgodilo se je v petek, ko smo bili na neki privat žurki. Jaz in mož sva se malo napila, tako da sva nameravala iti domov s taksijem. Lepo gesto je naredila znanka, ki je bila prav tako na žurki. Ker je doma iz istega kraja, nama je ponudila prevoz, ki sva ga sprejela. Se je pa med vožnjo proti domu zgodil neljubi dogodek. Ustavil nas je policaj. Jaz sem sedela zadaj, a žal se nisem mogla pripeti, ker enostavno pasu nisem mogla notri vtakniti. Ne vem, kaj je delala. Verjetno je podrla sedeže zadaj, pa se ji ni dalo nazaj namestiti teh zadev, kamor se vtakne pas. Nima veze. V glavnem, nisem se mogla pripeti. Seveda je to opazil tudi policaj. Zaradi tega je dobila kazen, in sicer 120 €. Danes pa me je prosila, če lahko jaz oz. midva s partnerjem krijeva stroške kazni. Izpostavila je to, da bi se spodobilo glede na to, da nama je nudila varen prevoz do doma. Jaz sem ji že takrat, v avtu, rekla, da se nisem mogla pripeti in da bi se, če bi bilo to mogoče. Ona trdi, da bi se lahko pripela, če bi se malo bolj potrudila in ven potegnila tisto zadevo. To trditev zanikam. Poskusila sem vse, kar sem lahko, da bi se lahko pripela. Prav nelagodno sem se počutila, ker nisem bila pripeta.
Za zdaj ni še nič odpisala in najverjetneje tudi ne bo, saj sem ji med vrsticami dala vedeti, da ne bom plačala kazni, za katero nisem kriva. Imam pa rahel občutek krivde, saj nama je iz prijaznosti ponudila prevoz, ki ga je žal zaznamoval ta neljubi dogodek. Lahko bi ji dala vsaj del kazni. Navsezadnje se ne gre za tako visoke vsote denarja.
Ali bi se to spodobilo? Ali naj pustim stvari take, kot so? Muči me negotovost. Kolebam med vztrajanjem pri moji trditvi, da nisem kriva, in med občutkom krivde zaradi njene prijazne geste. Res ne želim, da bi se zdaj zaradi teh 120 evrov postrani gledali do konca življenja.
Ste le ena mnogih,ki je med znance, prijatelje itd posegla država in vas bo lahko z neko kaznijo,ki sicer nima ne repa ne glave ločila in razdelila. Med tem ko vi sedaj gledate drug a drugega,kdo je krivec se država reži in vas ima za bebce. Če bi spoznali, da je policist tisti, ki je gnusoba ali drugače rečeno podlajšek gnusobe saj dela po njenem nareku potem bi brez zamer in brez pomisleka vsi skupaj plačali kazen, ki je seveda kršitev svoboščin živemu človeku. Zakaj pa to? Zato,ker ni bilo škode, ni bilo oškodovanca. Policist-država pa je ob tem povzročila škodo vam tako na odnosih,kot na finančnem področju, če boste kazen morali plačati.
Če sediš vzadaj in nisi pripet si ti dolžna plačat kazen ker ni voznica kriva za neljubi dogodek ampak ti voznica je bila pripeta z varnostnim pasom ti ne sem imel podoben primer in je kazen moral poravnati prijatelj sam ker sem mu jasno dal vedet pri meni ko se vsedeš v avto in če nisi pripet in me ustavi policija kazen plačaš sam
Prijateljica je bila prijazna, da vaju je peljala domov, kar je znatno ceneje kot z taxijem.
Glede na ZPrCP-UPB2, 33. člen, 5 alineja (Z globo 120 eurov se kaznuje za prekršek voznik ali potnik, ki ravna v nasprotju z določbo prvega odstavka tega člena .) odgovorna vi.
Kljub temu, da se nisi morala privezati, ker je pas očitno bil zataknjen v del prtljažnika, to ne zmanjša tvoje pdgovornosti, saj je v avtu praviloma 5 sedežev, kot tudi 5 varnostnih pasov. Če ste bili samo vi trije, to pomeni, da si imela na razpolago še dva varnostna pasova na voljo. Če ne pa tudi voznica ni odgovorna, da ti kot polnoletna oseba (sklepam, ker si poročena) nisi pripeta.
Torej je strosek tvoj.
Forum je zaprt za komentiranje.