V Mansardi od staršev živim- težave in nesvoboda
Po ločitvi ( imam 2 hčeri), sem prosila starše, če lahko v njihovi hiši uredim mansardo. So dovolili, imamo skupni vhod, skupno stopnišče, mansardo sem poknavfala, uredila tlake, to je bila najcenejši način, kako priti do strehe nad glavo. Problem je pa ta, da me ima oče ( mama je umrla) totalno pod kontrolo, kot da sem še vedno mladoletna, ne smem pripeljati nobenega moškega prijatelja, oče je rekel, da v svoji hiši ne bo trpel nobenih moških. Ko pridejo prijateljice do mene, jih oče prestreže, skratka, vse je pod kontrolo. Oče tudi ni pristal, da bi mi napisal pol hiše , on je 100% lastnik, tudi v oporoki noče zapisati polovico meni. Pravi da naj urejam to z bratoma, ki zivita drugje. Mama je umrla pred letom dni. Kako ven iz tega, imam občutek totalne nesvobode, stanovanje je lepo, s hčerama smo drugače zadovoljne, le moti me, ker bo problem, kadar bom spoznala kakšnega resnega partnerja, ki k meni ne bo smel . Ali imate vsi , ki živite s starši, obcutek neenakopravosti? Moja prijateljica pravi, da si sam svoj gazda takrat, ko si na svojem. Torej v svoji hiši. Ona je zivela pri tašči in tastu, vse je imela čez tašča,tast, prijateljica ni smela posaditi ciprese, zimzelenih okrasnih dreves, ampak je moralo biti vse po tastaro, jabolka in češnja na vrtu. Tako kot sta želela tast in tašča. Sedaj živijo v svoji hiši in pravi da je bila to najboljša odločitev. Da lahko posadi kar želi.
Vpiši hipoteko na stanovanje v mansardi, tako prideš ko keša in lahko si boš kupila svoje stanovanje, jaz sem že tako naredila ko sem bila v podobni situaciji, saj stari ne bo nič vedel kaj podpisuje, pa še plačevati ti ne bo treba, če bo kdo kaj dejal reci da je to že tvoja dediščina, nja plačata brata če hočeta imeti hišo, ali pa stari saj je lastnik on.
Saj je avtoroca napisala, da ima še 2 brata.
Avtorica, ne vem kako si lahko zahtevala, da oče nate prepiše pol hiše, če pa imaš še 2 brata???
Pa tudi, če bi nate prepisal kot darilo 1/3 hiše, nisi s tem nič rešila. Solastniški delež ni rešitev. Dokler ni v hiši urejena etažna lastnina in stanovanje v mansardi ni v ZK napisano nate, nisi nič storila. to pomeni, da bi moralo bito stanovanje v mansardi funkcionalno samostojna enota, ( brez skupnih inštalacij.. itd tako kot v bloku), kar je povezano zopet z velikimi stroški, čw morate vse to predelati in če sama hiša sploh dopušča.
Trenutno je stanje tako, če tvoj oče umre, dedujete vsi trije otroci v enakih deležih. Če le eden od bratov zahteva delitev solastnine in ga nisi zmožna izplačati, gre hiša na dražbo, tvoja vlaganja v hiš v tem postopku nič ne štejejo. Vlaganja boš morala dokazovati z računi, upošteva se amortizacija, tko da imaš na koncu večje sodniške stroške, kot pa bi dobila na koncu.
Zato pa ti je oče dal pameten nasvet. Dogovori se z bratoma in če se boste zmenili, boste to tudi uredili v ZK, tako kot sem že zgoraj povedal, seveda, če se oče s tem strinja in podpiše.
Natančno tako. Vsaka zadeva nekaj stane. Ali pri očetu “zelo ugodno” ali pa nekje sama, bistveno dražje.
Res pa ne razumem, zakaj bi v to stanovanje vodila moške !? Če se hočeta “dati dol” naj za prostor poskrbi on (ali izbiraš same brezdomce). In če te že tako “srbi” in res ne gre drugače – tudi vsak hotel te bo prišel (občasno) bistveno ceneje, kot selitev družine.
Seveda je pa tudi svoboda fajn (če si jo pač lahko privoščiš)
Pri meni je bilo isto. Skregali smo se zaradi enega bora, ki sem ga posadila. Pri 2 smrekah je že malo popustil. Ko sem se odselila, je pa vseeno lepo skrbel zanje.
[/quote]
Ne vem kaj vam ni jasno? Kako lahko pridete v tujo hišo in želite komandirat!?
Tudi vi če bi imeli svojo lastno hiš, ne bi pustili drugim, da vas komadira, če že sedaj ne pustite, ko sploh lastniki niste, kaj bi šele bilo, če bi bili lastniki hiše :)))
Ena hiša en gospodar. Godpodar je samo lastnik. Če so solastniki je že kreg.
Bivališče je trenutno, dokler se ne postaviš na noge. Tako glej na stvar. Pač oče ti je pomagal, da nisi ostala na cesti z 2 otrokoma. Zdaj se moraš pobrati in priti do možnosti, da se s hčerama preseliš na svoje. Jasno, da ti oče ne zaupa in da ne dovoli, da se v njegovo stanovanje vseli še kakšen bebo, ki bi ga potem ne mogel spravit ven.
Glej na to stanovanje kot na možnost, da prideš k sebi ter do keša, ki ti bo omogočil iti na svoje. Nimaš 17 let in je že čas, da prevzameš breme svojega življenja nase.
Tudi ti si starš in ljubiš svoje zidovje, sm problem je, ker še nisi prišla do svojga zidovja ha-ha-haaa
Najlepši odnosi med straši in otroci se ohranijo, ko odletijo od svojega gnezdeca in se osamosvojijo.
[/quote]
Oprosti, zmotila si se v svoji vsevednosti. Sem že babica, zato točno vem, kaj govorim. Zidovja imam kar nekaj, a se zavedam, da ne bom nič nesla sabo. Pokvarjenih družinskih odnosov pa ponavadi ne moreš več popraviti.
Oprosti, zmotila si se v svoji vsevednosti. Sem že babica, zato točno vem, kaj govorim. Zidovja imam kar nekaj, a se zavedam, da ne bom nič nesla sabo. Pokvarjenih družinskih odnosov pa ponavadi ne moreš več popraviti.
[/quote]
In dobri družinski odnosi so po tvojem tisti, kjer starši dajo svoje stanovanje v last svojemu otroku ne glede na to, da je ta popolnoma neodgovoren in ves čas menjava partnerje.
Itak, da nič ne boš nesla s sabo, kar pa ne pomeni, da moraš vse šenkat enemu razvajenemu mulcu, pa čeprav tvojemu, ki bo in no time tvoje stanovanje zašuštral in delil s svojimi mnogimi ljubimci. Saj če imaš toliko keša, izvoli, ni problema. Ampak večina nas pač nima. Če naj PODARIM svoje stanovanje svojemu otroku za časa svojega življenja, ga bom, če bom vedela, da je odgovoren in zrel. Ne pa razvajeni muli z dvema otrokoma, ki razmišlja samo o tem, kako vabiti tipe v svoje stanovanje.
[/quote]
Nisem vsevednica.
Iz tvojega posta ni moč razbrati, ali si babica, ki ljubi zidovje ali pa hčerka, ki se jezi na svoje sstarše, ker bolj ljubijo svoje zidovje, kot pa svoje otroke 🙂
Če imaš tolk zidovja, da je za vse dovolj, ne da bi bil kdo prikrajšan, pol pa ni problema pr teb al je pa mogoče vseen. Kdor ma več, običajno hoče še več 🙂
Nisem vsevednica.
Iz tvojega posta ni moč razbrati, ali si babica, ki ljubi zidovje ali pa hčerka, ki se jezi na svoje sstarše, ker bolj ljubijo svoje zidovje, kot pa svoje otroke 🙂
Če imaš tolk zidovja, da je za vse dovolj, ne da bi bil kdo prikrajšan, pol pa ni problema pr teb al je pa mogoče vseen. Kdor ma več, običajno hoče še več 🙂
[/quote]
Ne sodi vseh po sebi, dragica. Nekateri smo poskrbeli za naraščaj.
Pa adijo, ne mislim več smetit teme.
Forum je zaprt za komentiranje.