ali kdo obžaluje, da je šel na lasersko odpravo dioptrije
Moja sestra vedno govori kako ima suhe oči pa kako ji pečejo. Kapljice sicer pomagajo, a pravi da ne bi šla nikoli več in da obžaluje do konca. Nekoliko se ji je tudi poslabšal vid.
Sodelavcu se je čez 2 leti vid poslabšal na isto oz. na enem očesu še slabše kot prej. Pravi, da samo stran od tega. Ni drugega kot denar zmetan proč, torej biznis podprt z veliko oglaševanja.
jaz sem šla pred 5 leti v Zagreb, klinika Svijetlost in ne ni mi žel, niti za trenutek mi ni bilo žal. prej sem imela dioptrijo -4 in nisem nič videla, takoj po operaciji (ki traja 10 minut) sem lahko videla koliko je ura, na steni. Najlepše je ko se ponoči zbudiš in vidiš čez moževo ramo na drugo stran postelje da lahko spiš še pol urice , ker prej sem vedno njega zbujala 🙂
in pa ne zarosijo se ti šipice ko prideš iz mrzlega na toplo, pa športaš lahko brez omejitev
in pa še en kup prednosti…
Obe svakinji z močno dioptrijo sta imeli po operaciji težave – ni pa bila možna samo laserska korekcija, temveč so jima vstavili nove leče.
Ena je morala vajo na enem očesu ponovit, druga ima še vedno toliko dioptrije, da rabi očala, s tem da ima nočno slepoto in zvečer ne upa več vozit. Pozimi je pa v slabem vremenu tema že ob pol petih …
Nikoli ne bi šla. Ker so mi že v optiki Zajec, Ljubljana, poškodovali oči z lečami davna leta nazaj. Takrat se je še čistilo leče nekje na pol leta in po čiščenju mi nihče od zaposlenih, vem, da je bil en mlajši fant povedal, da se leč ne sme takoj vstaviti v oči. Jaz sem bila pa še rosno mlada, 16 in tudi nisem vprašala.
Po vstavitvi leč je zaradi jedke tekočine prišlo do vnetja, ki je prešlo v kronično vnetje. Leta trpljenja, pregledi, zdravljenje, leč nisem mogla nikoli več nosit. Še zdaj mi kdaj priteče gnoj iz oči skoraj po 30 letih.
Zato vem, da so takšne stvari lahko nevarne in ne, ne bi šla na operacijo.
Lasersko sem dala odpraviti dioptrijo pred dvanajstimi leti, pri Morela okulistih. Takrat je bilo kar drago, vendar mi ni bilo nikoli žal, da sem se odločila za to. Bila sem totalni antitalent za očala, nikoli mi niso “zadeli” prave dioptrije. Če bi bilo treba, bi se še enkrat odločila za ta poseg, ker ti odpade veliko neprijetnosti (iskanje očal, rosenje, sončna očala ipd…). Težav s suhimi očmi nimam, literaturo berem brez očal, skratka kar hrabro.
Sodelavki, ki je že malo starejša in nima več naravne akomodacije leče, so na očesih nastavili različni dioptriji, na enem za delo z računalnikom, na drugem za vožnjo in je super zadovoljna, le kapljice za suhe oči mora uporabljati.
Sodelavec je po operaciji imel težave z vožnjo ponoči, se mu je bleščalo in so morali poseg ponoviti, potem je bilo v redu.
Ne vem pa, kam sta šla na operacijo, ampak oba sta zadovoljna.
Bila operirana pred petimi leti v Zagrebu. Najboljša odločitev mojega življenja. Problem suhosti ne rešijo kapljice, ampak mežikanje. Sem brala, da se nekako poruši refleks za mežikanje, zato je treba biti pozoren na to. Tako sem jemala kapljice samo dva meseca, potem pa nehala. Ker tudi niso nedolžne. Jaz sem očala zasovražila, ta tujek na nosu, prek katerega sveta nikoli ne vidiš tako kot brez, leč pa po 20 letih nošenja nisem več prenašala. Nikoli obžalovala.
In seveda je še kako odvisno od ambulante, predvsem od laserja, ki je uporabljen. Danes te operacije niso več, kar so bile pred 10 leti, ker gre razvoj nenehno naprej in laserji se izboljšujejo. Poklopec recimo natančneje izrežejo, ker se laser prilagodi očesu, zato ni več nočnega bleščanja, kar je bil prej problem.
Večina ima stare informacije, tudi laserska tehnologija se razvija iz dneva v dan, tako kot vse ostalo. Prav tako je Očesni center Vidim v Celju že 12 let in ne “par let” 🙂 Sam sem bil ravno pri njih, zato ker imajo metodo, ki je drugi nimajo. Imel sem dipotrijo -6 in še cilindre. Med in po operaciji nisem imel nič bolečin, na uro sem videl že takoj ko sem vstal iz operacijske mize. Zvečer sem že kar vredu videl, naslednji dan pa že zelo dobro.
Prvi dve sta že stari in preizkušeni, ta je pa še nova in probleme, ki nastajajo, šele ugotavljajo. Kateri problem drugih dveh mogoče reši, povzroči pa nove. Vidim pa, da se pri nas zelo forsira, medtem ko jih Hrvati, ki so pri laserskih operacijah pred nami, ne uporabljajo. Tudi podatkov o tej metodi net ne ponuja veliko. Sploh če odmisliš reklame. Tako da niso samo rožice.
Forum je zaprt za komentiranje.