Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ne razumem zakaj toliko starejših sameva v velikih hišah.

Ne razumem zakaj toliko starejših sameva v velikih hišah.

Mladi zakreditirani,njihovi starši pa živijo v velikih hišah,vsaj na našem koncu je dosti tega.Res nikakor tega ne morem razumet.

Jaz se z mojimi starši dobro zastopim, ampak želim imeti svojo familijo ZASE, pa da delamo PO SVOJE, kadarkoli in karkoli se nam zljubi. Če živi več ljudi različnih starosti v isti hiši, kaj takega v večini primerov ni več možno. Zakaj ti je to tako težko razumeti? Ko bodo tastari umrli, bodo pa tamladi tako ali tako kasirali tiste hiše. Pa jih imeli zase, ali za svoje otroke, ali jih pa prodali in ne bodo več zapufani. Edino če misliš da bi bilo bolj pametno, da se ljudje nad 60 let starosti prostovoljno javijo pred krematorijem?

S starostjo je tako kot z vinom. Več ga konzumiraš več resnice pokažeš. In ta resnica je v bistvu zelo zelo kruta. Tudi če jo dokažeš, je ljudje v veliki večini nočejo videti. Ker jim ni treba…

Česa ne razumeš?
Bi po tvoje morali vse dati otrokom sami pa iti pod most.
DA ste odrasli so vam starši dali vse kar so imeli zdaj je čas, da poskrbijo za svojo starost, kajti pri takšnih otrocih kot si ti še prav posebno. No pa še ena zanimivost, da so si sami zgradili to kaj imajo. Žalosto koliko je takšnih egoističnih in iskoriščevalskih otrok.

Tudi vzroki:
Hiše ki so bile grajene pred 30-40-50 leti so danes v smislu arhitekturnih pogledov neprimerne.
V glavnem pa so zanič instalacije in detajli iz gradbene fizike to je toplotne in hidroizolacije.
Pa materiali gradbeno obrtniških del (keramika, obloge, stavbno pohištvo…..)
Vprašljiva je tudi sama konstrukcija…temelji, zidovje, ostrešje, kritina…

Včasih ima vrednost samo parcela, pa še tej je potrebno odbiti stroške rušenja.

…..bog ti daj zdravo življenje.

Popolne bedarije kvasiš, podlegle trendu potrošniške neumnosti.

Gradili so ogromne kvadrature, bodisi, da se pokažejo okolici ali pa za potomce. Zdaj ne morejo vzdrževat, tega je res veliko, vidim že po našem kraju.

Prazne so pa deloma zaradi miselnosti mladih, ki živijo tako rekoč brezvredno zgolj materialno življenje na puf, vse imet takoj po najnovejđših trendih, šele potem kaj zaslužit. Del krivde je pa na miselnosti starih, ki prav tako vso vrednost vidijo v materialnosti in tem, da so jo oni ustvarili.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Tudi jaz ne razumem, zakaj se nekdo spravi gradit hiso, placuje celo zivljenje, na koncu pa je notri sam. Razumela bi zeljo po majhni hiski, ampak to kar vidim so kocke v 2 nadstropjih. Uporabne povrsine je pa ponavadi manj kot v povprecnem 2-sobnem stanovanju.
Po moje ce bi se odstranilo notranje stopnisce in naredilo zunanje, bi se pridobilo ogromno prostora in bi lahko 2 druzini ziveli popolnoma loceno.
Samo pri nas se potem tastari skoz vtikajo v vse. Tako da grejo mladi raje na svoje.

Dve plus ena možnosti obstaja.
Ubi oca i majko i dobit češ stan.
In druga možnost: pošlji se metek v glavo in ne boš nikoli stara.
Ob teh dveh možnostih je še tretja.
Ne brundaj in izgradi si svoj eno ali dvonadstropni “hotel”

Veš kaj, če pa tega ne veš, si pa res kura. A nimaš starih staršev, da bi ti povedali??
Ko so moji starši gradili hišo, leta 1975, sta bila na razpolago 2 načrta!! Njune želje glede hiše so bile popolnoma drugačne, vendar nista imela izbire. Ta hiša toliko od ceste, ta hiša toliko ipd. Tako se je takrat zidalo in ker smo še pred nekaj desetletji živeli v razširjenih družinah, so bili ti starši tako dobri, da so hoteli stanovanje priskbeti tudi svojim otrokom. Življenje se je spremenilo, navade mladih tudi in velikokrat je tako kot je. Zakaj starejši ljudje ne gredo iz svojih hiš? Če ti tvoja pamet ne pove zakaj, boš žal spoznala na starost.
P.s. Meni je hiša staršev, ki so jo zgradili zelo dobro prišla in v njej živim s starši.

Saj točno o tem je tu govora. Zakaj gredo tamladi na svoje in plačujejo kredit ali najemnino, starši imajo pa “pol bajte” frej.

In odgovor je, da zato, ker:
– tiste hiše kljub ogromni kvadaturi niso prilagojene za bivanje dveh družin, ampak moraš npr. vsakič v svoje stanovanje vstopat skozi predsobo staršev in
– se starši potem vtikajo v vsak mišji k**** in tamladi, če si to lahko privoščijo, za stanovanje raje plačujejo v evrih, kot v živcih.

Da sploh ne omenjam tega, da starejši problema v tem, da živijo sami v ogromnih hišah, jih vzdržujejo in rihtajo, niti ne vidijo. Tako se jim zdi, da samo oni delajo ogromno uslugo tamladim, sami pa nič ne profitirajo od sobivanja. Pa seveda je treba upoštevat popolno nepripravljenost za ureditev solastniških razmerij, pogosto v kombinaciji s kakšnimi odseljenimi sorojenci, ki čakajo na svoj kos zapuščine. A ni logično, da se človek odloči, da bo šel raje na svoje in vedel, kaj plačuje, komu plačuje in kaj bo v končni fazi od tega imel?

Avtorica, takim osebkom, ki ne razumejo osnovnih stvari, se mi sploh ne ljubi odgovarjat. Samo to bi ti rada povedala, da si nerazgledana, da ne rečem butasta.

No vidiš, tvoj odgovor pa res veliko pove na zastavljeno vprašanje avtorice, zraven pa še trdno argumentiraš tako svojo razgledanost kot mentaliteto.[img]http://www.picgifs.com/graphics/a/3d-smileys/graphics-3d-smileys-177509.gif[/img]

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Živim v ruralnem mestu, kjer je takšnih hiš ogromno, pa nisem še videla ene hiše, v kateri bi morali ta mladi v stanovanje vstopat skozi predsobo staršev. To si napisala iz čiste hudobije. Lahko da imajo mladi isti, skupni vhod, v veliko hišah pa se da in so si mladi uredili svoj vhod.
Glede odnosov pa … nikoli ni problem samo v eni strani. Tudi današnja mladina je vredna svojega denarja. Mladi, ki se s svojimi starši ne morejo razumeti, se sigurno ne bodo razumeli tudi s svojimi sosedi, če bodo le imeli nekoliko tesnejše stike.
Pa sem ta mlada, da ne bo pomote, ampak toliko gnojnice kot te generacije zlivajo po svojih starših, starih starših to je pa že … boljše, da ne napišem.

starci so gradili velike hiše, ker so potomci kmetov brez zemlje. Na kmetiji je logično, da mlada družina prevzame posel, hkrati pa poskrbi za starost ostarelih staršev. to je bila včasih njihova penzija po domače. kmetavzarji brez zemlje pa nadaljujejo z miselnostjo, da morajo za ENEGA otroka imeti prostor v hiši in ga ne pustiti od sebe. Velika večina bajturin je tako vseeno polna, jaz ne poznam nobenega primera, da bi stari živeli sami oz. samo v primerih, ko se najdeta dva edinca in ne moreta takoj zafilat vseh podstreh in stanovanj, ki so na voljo .
Kar se mene tiče so te bajture popolnoma neprimerne za sodobne način življenja, saj prinašajo razdor med starši in otroki in med sorojenci (ljubezen se meri tudi v materialu). Morda bo to bolj ustrezalo razširjenim družinam migrantov, ki bodo zasedli prostor hehe.
Modrival pa nisem vedela, da si še vedno pri mami. A te je žena zaradi nje pustila.

Staro in mlado po večini primerov ne gre skupaj. Potem se dogaja to, kar skoraj vsak dan pišejo obupane mone na forumu.

Prej so bili starsi zakreditirani, zdaj so njihovi otroci, cez 20 let bodo pa otroci teh otrok. Vsaka generacja mora poskrbeti za streho nad glavo. Ali pa grejo spat od most. Se prici si vsako sezono zgradijo novo gnezdo.

Česa ne razumeš je dobro pojasnila. Tu je vzrok.
Seveda jaz menim, da več ljudi različnih starosti komot živi pod isto streho, če se znajo pogovoriti in upoštevajo drug drugega. Običajno pa ta mladi mislijo, da so vso svetovno pamet pojedli, ta stari pa, da so mladi še zmeraj nebogljeni otročički, ki jih je treba kontrolirati. Da bi eni in drugi malo popustili – to pa ne. Bolje nositi stroške vzdrževanja prevelikih hiš na eni strani in plačevati kredite na drugi strani.
Sicer se strinjam s Česa ne razumeš, je pa tudi povedala eno značilno: želim imeti familijo ZASE in delati po SVOJE. Z drugo besedo: vzrok je v egoizmu. Kajti: družina je skupnost, ni ZASEBNA LASTNINA. Nikoli ne moreš živeti povsem PO SVOJE, vedno se je treba do določene mere prilagoditi drugim, če želiš, da neka skupnost (družina) funkcionira. Moja svoboda se neha tam, kjer se začne svoboda drugega. Žal pa stari tudi razmišljajo tako kot Česa ne razumeš: ali bo PO MOJE, ali pa ne bo. Posledice so pa take, kot jih opisuje avtorica teme.

Živim v ruralnem mestu, kjer je takšnih hiš ogromno, pa nisem še videla ene hiše, v kateri bi morali ta mladi v stanovanje vstopat skozi predsobo staršev. To si napisala iz čiste hudobije. Lahko da imajo mladi isti, skupni vhod, v veliko hišah pa se da in so si mladi uredili svoj vhod.
Glede odnosov pa … nikoli ni problem samo v eni strani. Tudi današnja mladina je vredna svojega denarja. Mladi, ki se s svojimi starši ne morejo razumeti, se sigurno ne bodo razumeli tudi s svojimi sosedi, če bodo le imeli nekoliko tesnejše stike.
Pa sem ta mlada, da ne bo pomote, ampak toliko gnojnice kot te generacije zlivajo po svojih starših, starih starših to je pa že … boljše, da ne napišem.[/quote]

Se popolnoma strinjam, današnja mladina je nevzgojena in nima niti trohice potrpljenja s starejšimi ljudmi.

Mislim da v temi govorimo o hišah velikih kvadratur, kjer živi ena ali največ dve ostareli osebi, ali ne?

In teh hiš je pri nas ogromno. Nikakor niso neprimerne za bivanje, niso tudi energetsko tako slabe, kot bi nekateri želeli iz fovšije in opranoglavosti to razumet. Morda res niso več v skaldu s čisto zadnjem puhloglavem potrošniškim trendom, so pa zagotovo kavlitetnejše od večine zgradb, ki jih vidimo po starejših delih evropskih mest.
Ja in te številne hiše propadajo, ker jih ena ali dve ostareli osebi nista v stanju niti celotne ogrevat, kaj šele vzdrževat. Zakaj je pa temu tako, pa mislim da sem dal dovolj argumentiran odgovor zgoraj.

Veš kaj, če pa tega ne veš, si pa res kura. A nimaš starih staršev, da bi ti povedali??
Ko so moji starši gradili hišo, leta 1975, sta bila na razpolago 2 načrta!! Njune želje glede hiše so bile popolnoma drugačne, vendar nista imela izbire. Ta hiša toliko od ceste, ta hiša toliko ipd. Tako se je takrat zidalo in ker smo še pred nekaj desetletji živeli v razširjenih družinah, so bili ti starši tako dobri, da so hoteli stanovanje priskbeti tudi svojim otrokom. Življenje se je spremenilo, navade mladih tudi in velikokrat je tako kot je. Zakaj starejši ljudje ne gredo iz svojih hiš? Če ti tvoja pamet ne pove zakaj, boš žal spoznala na starost.
P.s. Meni je hiša staršev, ki so jo zgradili zelo dobro prišla in v njej živim s starši.[/quote]

Pameten odgovor.

ne moreš primerjati večstanovanjskih hiš, s temi dvo do tri stanovanjskimi, ki nimajo ločenih energentov, včasih se vhoda ne. Sploh pa se postavi drugo vprašanje: zakaj starci pričakujejo, da bodo ravno otroci živeli zgoraj? Zakaj viška ne oddajajo tujim ljudem, pa bi vsi imeli koristi (razen da se ne bi mogli vtikat oz. mladi ne bi mogli pričakovati 24 urne pripravljenosti starejših).

v vsakem obdobju je bila gradnja težka in odgovorna zadeva. tako kot včasih in danes v večini primerov z ogromnimi odrekanji.

https://www.youtube.com/watch?v=BvKsF9bnJW8

če otroci ne gredo na svoje, jih pa označite za sinčke, ki se nočejo osamosvojiti. Sej ne veste, kaj bi radi.

Ja res, si mi vzel z jezika.
Mogoče bi bilo pri nas manj teh ”težav”, če bi imeli urejeno politiko najema. S tem mislim, da bi bile najemnine primerne, pa rok najema možen 10, 20 ali celo do konca življenja let. Tako je v tujini in sistem deluje.
Zakaj mladi in stari ne moreje bivati skupaj pa je že druga zgodba. Najbrž tudi zato ne, ker so oboji navajeni samo sprejemati, dajati pa ne.

Je tako. In tudi ni tako enoznačno, kot zgoraj pišejo o mladih, enak del prispevajo starejši prav tako s svojo neprilagodljivostjo in trkanjem po prsih, da je to njihovo in so oni ustvarili. Skratka potrošništvo in materializem sta zrahljala tako um starih kot mladih.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close