Ne razumem zakaj toliko starejših sameva v velikih hišah.
Anonimno 6592, 03.09.2025 ob 15:07
Če bi pomagali pri nataliteti slovenskega naroda, bi starci te ogromne hiše prodali. Potem pa bi iz kupnine zase kupili garsonjero, za ta mlade pa tri- ali štiri- sobno stanovanje.
Ni tako preprosto. Mir, sonce, zelenje, gredice, sadna drevesa, rožni grmi, lastno parkirišče, balkoni, terase, domače otroško igrišče, zagrajena parcela in spuščen pes, ureditev prostorov kot sam želiš, odlagalnega prostora kolikor želiš … so velike prednosti hiše. Je težko za nekoga, ki je celo življenje živel na 200 m2, da mora v 35 m2.
Evo.
Moja tema je o kompliciranju glede trgatve.
Starša se vtikata v čisto, ampak res v čisto vsako stvar, zato smo vsi 4je otroci odšli od doma.
Bilo bi prostora za dve družini in zanju, ker je hiša velika.
A težave so že pri urejanju hiše za njiju. Imela sta ssmo kad, odklanjala tuš, ker v njuni hiši ne bo nihče razbijal.
Nekako sta popustila, ko je oče menjal kolk, potem koleno in ko je šla še mama na menjavo 2.kolena, sta se strinjala s tušem.
Nore izgube imata v hiši pri vhodnih vrstih, ki so stare 50 let in brez izolacije, a ne zamenjata. Nočeta zamenjati strehe.
Ničesar.
Tako imata skoraj 300 kv, ker je hiša res velika. Gradila sta jo z mislimi, da bo še za večje stanovanje za 1 otroka in eno manjše stanovanje za še enega in pač hiša zanju, za nas.
Tastari bodo vse v grob nesli s sabo. Ko si mlad si butast. Sine delaj, vse bo tvoje, je govorila babica. Potem dopolniš 40 let , pa še vedno ni nič tvoje, čeprav si doma veliko truda in dela vložil. Kmetija mora ostati, le kaj bodo rekli, če ne bomo več kmetovali. Čas beži, mama je pridna ampak leta ji bežijo, teta se pridno skriva in čaka na svojo pogačo. In naenkrat babica in dedek umreta, nastopi zapuščinska in ugotovi se, da pokojna stara starša nista napisala ne zapuščinske, prav tako nista želela pred smrtjo urediti stvari glede zapuščinske. Teta bi imela 3/4 kmetije, čeprav doma ni mignala z ritjo, med gradnjo hiše staršev je študirala v LJ in si našla partnerja z hišo v Lj v zgodnjih 80 tih v času študija. Na zapuščinski ugodijo teti 1/2 in mami 1/2, in ona se veselo hihita, dosegla sem svoje. Zgodba se nadaljuje, ampak kaj hočem povedati…
DOBROTA JE SIROTA. Mladi čimprej na svoje če se le da, TASTARI PA ŽRITE GOVNA
Mladi in stari gremo težko skupaj. Sama se z našimi mladimi odlično razumem, se veliko družimo, sploh odkar so otroci. Snaha mi je prijateljica, imava precej skupnih točk in pogledov. Ne bi pa živeli skupaj oziroma v isti hiši. Midva z možen imava rada mir, oni pa se radi družijo, imajo veliko obiskov. Tega sem se zavedala že zgodaj, zato sva se z možem odločila za udobno stanovanje in kasneje kupila še dva dodatna. Enega za sina, ko je doštudiral in drugega za naložbo ter oddajanje. S tem smo vsi preskrbljeni.
tinatana
ti bom jaz povedal resnico zakaj. ker so ti boomerji uničili svoje otroke in vnuke. ker so levičarski kurbini sinovi in prsice feminstične toxične sprane. in ne privoščijo nit isvojim otrokom ničesar. in zato, ostajajo v svojih hiškah propadajočih. namesto ,da bi bajte psutili frocom in bi jim otroci lazej kupimi majnše stanovaje bolj praktično lepše bolj fajno. ampak ne. starikula se bo do srmti valila v svojem dreku ciganiji in pustila da fse propade. pa veš zakaj?
ker so to leve fašstke spran v komunizem. in jim so vceplil iv glavo da je bela rasa , desni fašisti. in zato toliko mladih damic tudi teh gor tukaj na tem poprtalu so toxične feminsitke, luzerke ločenke, ki so bel programirane v faminizem. in v ločitev. vprašaj kakšno boomerko,. čigavi so otroci. ti bo rekla ja od države. prasica da ji lape razbijem kurbi levilčarski. take toxične umsko bolane luzrke so to. in kr naj zgnijejo v bajti kero so poerable in nič vlagale. saj az vem kako je. brez skrbi. imam okoli kjer zivim, točno in izključno samo to. točno to se dogaja. pa ne zdaj tu pa pa tam malo. fse je isto. in zato smo šli fsi otroci njihovi stran. fsaj pametni. stari se bojijo komunistov. ker vejo kaj komunajzarji delajo kaj levica dela. da te ubijejo,. kot so z covid cepivom. pa drugače tudi. pa po lavtanazija pa pol špricanje oblakov. kaj pa ti misliš. to je levica in bil lgattezs in vodnrlajdra kurbetina pofukana das ji jebem mater prasici pa musarca pa kučko. to je fse isto ,globalisti.
ja, naj zgnijejo z rakom v poerabi hiši. proklete i boomerji kurčevi.
tašča
pa drzi lape kurba boomerka smrdljiva levičarka pofukana v glavo,. svija komunsitična. lena prasica ničvredna loečna,
ko si si z plačo čistilke ahko postavila vo kolici lj bajtico. pa ne meni govorit no. poznam situacijo. ne men lapak kuzla komunajzraska pola pismena. prasica ničvredna.
kaj si ti gradila? praisca ena lažniva. ti s iatiju fafla kurba incestna, prasica levičarska,. ničvredna LAŽEŠ KURBA.
t isi si prišla v atekovo hiško, zdaj se padelaš tukaj kako si ti kaj grdila. si ti ja. ti si se posrala prasica. lažeš kurba.
nič nisi naredila v laifu. in za take starpe kot si pa ti, JE SAM OAVTANAZIJA IN ZGNJI Z RKAOM KURBA LEVUHARSKA.
In zakaj, pravzaprav, bi starejši morali izginiti iz hiše, ki so jo kupili ali dali sezidat po svojih željah ? V hiši, kjer sta kot mladoporočenca živela precej let sama, potem v njej vzgojila otroke, jih izšolala, da imajo dobre službe. Človek se naveže na svoj dom, na okolico. Zakaj ne bi smel ostati v lastni hiši do konca (ali par mesecev pred koncem) vas vprašam. Česa avtorica ne razume ?
V velikih hišah slovenci s svojci ne znamo živeti,saj so skozi kregarije. Pri nas je vsak raje za sebe. Poglejte šiptarje,bosance…oni kupijo tako veliko hišo on so tri generacije noter in vsa ostala žlahta. Te slo velike hiše ravno oni kupujejo in jih preuredijo malo. Imajo minimalno stroškov in si med sabo pomagajo. Mi delamo probleme sebi in drugim..potem pa jamramo,da je drugih preveč pri nas….
Napaka bumerjev je bila stavek “nekoč bo vse tvoje”, poleg razvajanja seveda, v stilu “zidam, da tebi ne bo treba”.
Mladi so to razumeli, da jim skrb za bivališče odpade. To je torej urejeno, dajmo se imet fajn, bivališče bo prišlo samo od sebe.
Niso pa odpadle želje. Te bi pa za razliko od generacije staršev radi imeli izpolnjene takoj. Težko razumejo, da gradnja traja leta in da staršem tudi je trajala leta. Če ne sama fizična gradnja, pa kredit zanjo.
Težko razumem, zakaj nekdo pričakuje, da bi starši gradili zato, da bi se potem domu odrekli. Gradili so po svojih zamislih in za svoj življenjski slog. Zato, da bodo od tega na koncu tudi kaj imeli -svoj mir in dom.
Vlaganje v prihodnost se reče temu. Ali bi pa kdo rad staršem odrekel pravico do prihodnosti? Naj zgradijo in potem izginejo v nepovrat? Bi se postavili v njihovo kožo in razmislili, kako bi naredili sami na njihovem mestu? Me zanima, kdo bi gradil za otroke, ne pa zase.
Bodo pač dobili vnuki, pa ne bodo imeli bremena gradnje. Pa tudi vas ne bodo tiščali iz vaših domov. Kar bi vas, če se bodo ravnali po vašem vzoru. Vaše domove pa vaši vnuki in je krog zaključen. Vsi pod streho.
Če pa samo čakaš, da boš nekaj dobil, si se pa pač odločil čakati, a ne? Lahko pa migneš sam in se želja izpolni hitreje.
Morda logiko moti tudi dejstvo, da lahko danes kupiš hišo/stanovanje na ključ. Izgleda, kot bi prišla sama od sebe, kajne? Nekoč smo pa zidali sami in vemo, koliko časa in truda je to terjalo.
Ko sem začenjala načrtovati družino, se je meni tudi zdelo, da bi mi lahko 70- letna soseda prodala svojo veliko hišo, jaz bi pa njej kupila enosobno stanovanje, saj bi ji zadostovala kuhinja in spalnica, več prostorov po moje itak ne potrebuje, jaz pa jih rabim… hja, narobe! Takrat sem razumela samo svoj vidik.
No, zdaj razumem. Saj bo vsak enkrat razumel. Samo probat je treba na svoji koži. Na pamet ne gre.
Pogosto berem te trapaste razlage… so zidali leta… zdaj pa samo na kljuc kupis (al pa rabljeno). Kao v prvem primeru so tako garali, v drugem ti pa samo v narocje pade … mi je kar slabo to brat. Denar je pa zasluzil kdo? Z lezanjem doma?
Potem pa se izgovor o custveni navezanosti na dom … a bejz no. Nekdo, ki ne more ostat doma in mora it, ni custveno navezan, ostali pa? Spet ena navadna hinavscina.
Pa se to: ko ne zmores vec skrbet sam zase in svoje premozenje (nimas pa denarja, da bi koga placal), kaj sledi? Upraviceno pricakovanje, da bodo otroci skocili vsakokrat, ko bos kaj rabil?
Anonimno 5495, 04.09.2025 ob 05:41
V velikih hišah slovenci s svojci ne znamo živeti,saj so skozi kregarije. Pri nas je vsak raje za sebe. Poglejte šiptarje,bosance…oni kupijo tako veliko hišo on so tri generacije noter in vsa ostala žlahta. Te slo velike hiše ravno oni kupujejo in jih preuredijo malo. Imajo minimalno stroškov in si med sabo pomagajo. Mi delamo probleme sebi in drugim..potem pa jamramo,da je drugih preveč pri nas….
Točno tako.
Tudi v Avstriji, Nemčiji, Švici je kar nekaj ” Mehrgeneration hause”.
Ljudje smo socialna bitja. Kot otroci smo odvisni od drugih.
Potem pride nekaj let, ko mislimo, da zmoremo vse sami in da bo to večno trajalo.
A pride prav, če lahjo kdo vmes počuva otroke, morda skuha kosilo.
Pridejo počitnice, otroci doma.
Kako drugače je, ko jih lahko pustiš spati, ker veš, da je spodaj ali zelo blizu nekdo.
A ta leta minejo. Starši ostarijo. Saj ne potrebujejo vsi 24h na dan nege. Je pa dobro, da samo odpreš sosednja vrata in preveriš, kako so. Da ti norda tja odneseš kosilo.
Naenkrat so morda 4je odrasli. Nekomu bo verjetno le uspelo pravočasno po otroke v šolo, jih peljati na trening. In čisto drugače je, ce greš itak domov, ne 10 km v drugo smer.
Prideš in najdeš tv kanal, popraviš recimo luč.
Potem starši umrejo…morda gre tvoj odrasli otrok v to stanovanje in se vloge zamenjajo.
Družine bi morale bolj sodelovati, si pomagati.
Pri nas pa samo kreg, zavist, to je moje, to bo po moje, jaz sem super, vsi ostali ste smeti, nesposobni.
Ampak za tako sobivanje je potrebna čustvena zrelost, potrebno je spoštovanje. Potrebno je kdaj ostati tiho, tudi kaj preslišati…na obeh straneh.
Zavedati se je treba, da ima druga stran pogosto na isto zadevo povsem drugačen pogled.
V mlajsih letih sem enako razmisljala, da mlado in staro ne gre skupaj. Zdaj vidim, da je zadeva super, ce se le obe strani potrudita in si data prostor in mir. Vse se da. Ampak ja, seveda je lazje it v najem, potem pa tukaj jamrat kako ste revcki in kako bumerji majo podarjene bajturine in spet kako ubogi ste…tako sami hocete, kaj jamrate
Mavzoleji boomerjev so kronski dokaz neumnosti ene cele generacije, ki je zajebala vse kar se zajebati da. Čast redkim izjemam.
Gradnja predimenzioniranih objektov je zahtevala še pa še časa, denarja in energije. Na ta račun ne le, da so zapostavili sebe in svojo kvaliteto življenja, temveč tudi otroke. Pa saj bi vse skupaj še imelo smisel, če bi od tega bila kakšna korist. Pa kaj, ko je bil zaradi varčevanja na strokovnosti in materijalih že od samega začetka objekt predrag za navadno življenje. Sledi škrtarjenje z ogrevanjem, bivanje v malem delu objekta in nabiranje zdravju škodljivo plesni. In seveda večno vzdrževanje celega objekta.
Nič čudnega, da je večina otrok komaj čakala, da se izseli. Upokojeni boomerji, čustveno navezani na svoje mavzoleje, pa zgolj nadaljujejo z neumnim obnašanjem. Životarijo in trohnijo skupaj s spomenikom svoji neumnosti. Pod kar seveda spada spreobračanje resnice, da so to počeli za mlade, ki tega pač ne cenijo. Ne, s svojim neumnim obnašanjem ste sami sebi zajebali življenje, od A do Ž. Gradili bi kar ste si res lahko privoščili. In bi bilo bolje za vse, tudi vaše riti.
Tvoji pogledi, 21.01.2016 ob 07:08
Ja res, si mi vzel z jezika.
Mogoče bi bilo pri nas manj teh ”težav”, če bi imeli urejeno politiko najema. S tem mislim, da bi bile najemnine primerne, pa rok najema možen 10, 20 ali celo do konca življenja let. Tako je v tujini in sistem deluje.
Zakaj mladi in stari ne moreje bivati skupaj pa je že druga zgodba. Najbrž tudi zato ne, ker so oboji navajeni samo sprejemati, dajati pa ne.[/quote]
Ne sklepaj po sebi in tvojih majmunovih pogledih.
“S tem mislim, da bi bile najemnine primerne…” ???
Za mnoge bi bila primerna najemnina, recimo za garosnjero, 180, največ 230 evrov, seveda skupaj s stroški…
Lastnik garsonjere pa naj čaka, da bo “v plusu” koliko? 40 let? 60?
Bo treba malo pobrskati po spletu, kaj pravijo o rentabilnosti in kaj ne!
Ker če 20 letnik (sicer pri dvajsetih zelo težko!) kupi garsonjero, bo odplačeval do svojega šestdesetega, sedemdesetega leta.
Če pa bo umrl pred sedemdesetim letom, bo zajebal ženo, ali pa otroke…
Dober biznis danes je, če se ti vložek povrne v desetih, največ 15-ih letih. Tako pravijo recimo tisti, ki imajo premoženja več kot 10 miljonov, pa so začeli iz nič…
Tisti, ki oddaja garsonjero za 500 ali 600 evrov, mora imeti še kakšne dobre dohodke.
Pameten pa oddaja za 800 do 1000 evrov, ker se za manj NE splača…
Ko so bili mladi, so imeli otroke. In da ima vsak otrok svojo sobo, vam je bilo všeč. Da so lahko prijatelji prespali pri vas, tudi. Sedaj ste pač odšli. Spomini staršev in prijetni občutki pa so ostali, v tem okolju so srečni. Selitev je velik stres in ni vsak v stanju duha odkrivat nove kraje, nove sosede, nov ritem. Jim je bolj udobno tako. In dokler gre, gre. Morda pa bo kak otrok kdaj prišel živet nazaj, če ne, pa bo hiša za oskbro na starost, to je njihova naložb, tvoja pa v kripto.
Forum je zaprt za komentiranje.