Potovanja z agencijo ali brez
Zdravo,
mogoče kdo ve, v katerem primeru sem upravičena, da mi povrnejo vračilo denarja. Do konca leta sem imela planirana dva potovanja.
Enega v lastni režiji, letalske karte že kupljene, tudi nekatere namestitve.
V jesenskem času pa imam vplačano križarjenje, preko agencije.
Ker dvomim, da bo letos šlo to skoz, me zanima, ali se je kdo že s tem spopadel.
Hvala. Sem bila optimistka, vendar vidim, da ne bo tako kmalu konec vse tega direndaja.
povem mojo izkušnjo.
Naslednji teden bi morali z družbo n ajug Italije..seveda smo imeli vse zavarovano…denarja nam niso vrnili, pravzaprav nam iz bravofly še niso odgovorili, ker imajo povečan obseg dela…naj bi pa dobili voucher, ki nam velja eno leto in bi določil datum za novo potovanje.
Je pa to kolegica urejala preko spleta bravofly…
Ima kdo idejo, če smo v tem primeru upravičeni…
jaz sem imela poleti plan it na potovanje po Franciji, pa tudi če bo julija stvar že mimo, bom potovanje odložila na prihodnje leto…če eno leto narediš pavzo, tudi ni nič drastičnega…agencije bodo po moje šele tik pred odhodom sporočile, ali potovanje bo ali ne, tako da bi mogoče to še počakala…za privat aranžma pa je vprašanje, ali kaj vračajo ali ne…vsega najbrž ne 🙁
“Kakšne pravice v primeru odpovedi ima potrošnik, ki je kupil samo letalsko karto?
V Sloveniji je od 17.3.2020 povsem ustavljen potniški letalski promet, pa tudi druge države ukinjajo letalske povezave, zato so nastopile izredne okoliščine, zaradi katerih morajo letalske družbe odpovedati vse lete v obdobju trajanja teh ukrepov. V primeru odpovedi leta s strani prevoznika ima potrošnik pravico do povrnitve celotnega plačila za karto, lahko pa mu prevoznik ponudi nadomestno karto. Izbira je pravica potrošnika.
Za vračilo denarja je odgovoren letalski prevoznik, potrošniki pa se po pojasnila in pomoč lahko obrnejo tudi na agencije oziroma prodajalce, pri katerih so kupili letalski karte.
Kako je glede odpovedi pri nastanitvah, ki niso del paketnega potovanja?
Za nastanitev, ki jih rezervira potrošnik direktno pri ponudniku, veljajo pogodbeni pogoji rezervacije in splošni pogoji poslovanja ponudnika, zato se mora potrošnik o reševanju odpovedi dogovarjati direktno s ponudnikom namestitve.”
Če je namestitev rezerviral preko Booking.com, Airbnb in ostalih spletnih platform, naj potrošnik najprej preveri njihova posebna obvestila v zvezi s koronavirusom, nanje se lahko obrne tudi za nasvet, saj imajo nekatere urejene postopke pomoči pri reševanju spora s ponudnikom namestitve.
Nekaj več informacij lahko prebereš tudi tukaj: https://www.zps.si/index.php/potovanja-in-prevozi/turizem/10240-
Kot prvo – nehajte s temi zavarovanji, ker velja samo, če zbolite, ne, če je epidemija corone. Kot drugo, če letalski let ni izveden, vam mora letalska družba ponudit možnost vračila denarja ALI voucher. Kaj izberete, je vaša odločitev. Niste upravičeni do odškodnine, ker je višja sila, vsekakor pa ste upravičeni do vračila kupnine. Ne pustite se nategnit.
Vedno je potrebno prebrati mali tisk v pogodbi. Tour operater ti ni vedno dolžan vrniti denar. Tudi v tem primeru ti niso agencije dolžne vrniti denarja, je odvisno od organizatorjevih pogojev poslovanja. Če že malo logično razmišljaš ti je lahko jasno da, če sedaj vse agencije vrnejo ves denar, ki je bil vnaprej plačan lahko vse grejo v bankrot. S kom boste pa potem potovali? isto velja za letalske družbe. Odpovedi teh potovanj niso krivda organizatorjev temveč je kriva svetovna epidemija. S tem pa kaj je narobe z voucherjem? boš pač denar porabil prihodnje leto za drugo potovanje, isto kot si ga mislil letos …..
Ti si tudi razlagaš potrošniške zakone malo po svoje. Kaj bo z letalsko družbo ali turistično agencijo, potrošnikov ne briga. Po zakonu mora vsak vrnit denar, če ni opravil storitve. Pa ni važen razlog. In jaz voucherja nočem, ker mi ne bo nihče diktiral, da moram tudi naslednjič uporabit isto agencijo ali letalsko družbo. Ta odločitev je popolnoma v moji domeni. Zato mi morajo ponudit možnost vračila denarja. Ne more biti drugačnih pogojev v pogodbi, ker ne bi bila v skladu z zakonom. Nisem pa upravičena do odškodnine, če sem imela zaradi neizvedbe potovanja kakšne stroške – na to se nanaša višja sila.
“Pri ZPS še pojasnjujejo, kakšne so pravice potrošnikov, če se pred odhodom na potovanje pojavijo izredne okoliščine. »Zakon o varstvu potrošnikov določa, da kadar se pred začetkom potovanja v kraju potovanja ali v neposredni bližini pojavijo neizogibne in izredne okoliščine, ki bistveno vplivajo na izvedbo turističnega paketa, potrošnik lahko od pogodbe odstopi in je upravičen do povračila vseh plačil brez plačila kakršne koli odstopnine. Izolacija oziroma karantena bi vsekakor morala šteti za takšne okoliščine, najverjetneje pa bi v tem primeru že sama turistična agencija potovanje odpovedala in potrošniku vrnila denar. «
Ob tem še dodajajo, da mora organizator potrošniku potovanja povrniti vsa opravljena plačila, ne pa tudi morebitnih drugih stroškov, ki jih je imel potrošnik, saj zakon, kot rečeno, v takem primeru izključuje odškodninske zahtevke potrošnika.”
Sem optimist. Zato bom počakala. Januarja nihče nič ni omenjal. Zato je bila rezervacija po ugodni ceni in da mi konec avgusta šefica ne bo težila, ker so vse izkoristile f* dopust. Na letos jih bom od debele slišala, da je virus ostajal že od lanskega dopusta bi lahko prej povedala kot lansko leto za dve leti naprej, ona pa od doma dela. Ja pelji me v službò. Kaj je nerazumljivo? Saj nima 50 podrejenih Grem na morje, ker imam stanja zadost. Med tem me bo kdo j* v službi.
Agencija ti mora vse povrniti, ne zaradi šeficè. Izda ona potrdilo. V nasprotnem agencija odpove. Če sama, nosiš stroške, ki jih koristila ne boš. Ali jih bo država, če se zalomi. Ženska je zadnjič spraševala za Španijo za prvomajske, kateri podaljšujejo izredne razmere? Vrnjen denar? Eden je napisal, da lahko propadejo zaradi vračanja. Jap, nestabilnost bo, meni naj vrnejo, vse plačano če epidemija ne bo sploh izzvenela. Kot vsaka. Že z masko se ne bom pp ocenu valjalaa. Ja, maske dajte najprej in rokavice. Morje je naravna zaščita. A boste nabavili za blagor sedanjega k* stresa? Sedaj nabaviti za vse, ne čez pol leta, sami brez zaščite pred ekranom.
Sem optimist. Zato bom počakala. Januarja nihče nič ni omenjal. Zato je bila rezervacija po ugodni ceni in da mi konec avgusta šefica ne bo težila, ker so vse izkoristile f* dopust. Na letos jih bom od debele slišala, da je virus ostajal že od lanskega dopusta bi lahko prej povedala kot lansko leto za dve leti naprej, ona pa od doma dela. Ja pelji me v službò. Kaj je nerazumljivo? Saj nima 50 podrejenih Grem na morje, ker imam stanja zadost. Med tem me bo kdo j* v službi.
Agencija ti mora vse povrniti, ne zaradi šeficè. Izda ona potrdilo. V nasprotnem agencija odpove. Če sama, nosiš stroške, ki jih koristila ne boš. Ali jih bo država, če se zalomi. Ženska je zadnjič spraševala za Španijo za prvomajske, kateri podaljšujejo izredne razmere? Vrnjen denar? Eden je napisal, da lahko propadejo zaradi vračanja. Jap, nestabilnost bo, meni naj vrnejo, vse plačano če epidemija ne bo sploh izzvenela. Kot vsaka. Že z masko se ne bom pp ocenu valjalaa. Ja, maske dajte najprej in rokavice. Morje je naravna zaščita. A boste nabavili za blagor sedanjega k* stresa? Sedaj nabaviti za vse, ne čez pol leta, sami brez zaščite pred ekranom.
[/quote]
Agencije ne bodo nič vračale, mogoče nekaj prvim, potem bodo šle v stečaj.
Forum je zaprt za komentiranje.