Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Ročna prtljaga na letalu

Ročna prtljaga na letalu

Živjo vsem!
Rada bi vprašala tiste, ki ste v zadnjem letu kaj potovali z letalom, kako točno je zdej z ročno prtljago. Vem, kako je s tekočimi zadevami (geli za tuširanje, šamponi in podobno), zanima pa me, kako je z dekorativno kozmetiko (maskara, senčila, šminke, barvice za oči in usta,…)? Ali imam to lahko pri sebi v mali kozmetični torbici? Kaj pa lipglosi in vazelini v tekoči obliki? Se to tudi šteje pod tekoče stvari, torej se tega ne sme imeti na letalu?

Kako pa je z nakitom?

Hvala vsem za informacije!

Teoretično: vse šminke, vazelini in druge stvari, ki jim niti imena, niti pomena ne vem, spadajo med tekočine – torej največ po 100ml in največ 500ml skupaj (pri tem velja velikost embalaže – npr. NE velja imeti 50ml v 200ml “posodi”). Seveda govorim o ročni prtljagi.

Praktično: letos sem imel 19 poletov (od EU, preko Indije, Kitajske, Malezije…) in niti enkrat mi ni nihče zatežil, ker sem imel v ročni prtljagi tekočino za kontaktne leče in enodnevne leče, ki so vsaka v svoji tekočini (pa jih je bilo tudi po 50kom). No, res pa tega nisem obešal na veliki zvon 😉

Nakit?
Saj se ne hecaš, kajne?!?!

Vse, kar si nastela, razen nakita :-), se steje za tekocino.

Letos sem imela 4 polete, vse v EU, in sme vsakic upala, da bom uspela kaj malega takorekoc pretihotapiti (vodo namerno, kremo za roke ali kaksno drugo drobnjarijo nenamerno, ker sem pozabila dati v checkirano prtljago), se naredila francoza in sem vsakic vse morala zmetati stran.

Lepo mirno cakam na nahrbtnik in vedno se je zaslisalo :”Is that yours?”…

http://www.lju-airport.si/vsebina.asp?IDm=23

http://www.lju-airport.si/vsebina.asp?IDm=19&ID=108

http://www.lju-airport.si/vsebina.asp?IDm=19

http://www.flughafen-graz.at/home/presse_news/news/neue_sicherheitsbestimmungen_fuer_handgepaeck.de.php

No,… samo tako… ko prides ven iz EUja je vse skupaj bolj liberalno… Npr, v Indiji je en kup znakov (tudi na domacem terminalu), da so ista pravila kot voda… in kaj zdej… sem imel 2L vode pri sebi 🙂 No, vzamem 1,5L plastenko, zacnem piti in si mislim, se zadnji pozirek potem pa bodo vzeli plastenko… in grem s plastenko v roki cez kontrolo… nic… noben niti trznil… niti glede male plastenke v rocni prtljagi…

Tudi na mednarodnem terminalu je bilo podobno. In pri prestopanju v Jordaniji pri letu v Evropo isto… ko sem policista vprasal ali lahko vzamem vodo me je z zacudenjem pogledal in vprasal – zakaj pa ne? 🙂

Teoreticno je odgovoril ze Marko. In kot mi je znano, ni omejitev 500ml skupaj, ampak 1000ml. Prakticno pa takole… ce nisi v EU ali v ZDA ti verjetno nihce ne bo tezil za tekocino. V EU tezijo zelo. Na Brniku sem ze videl, da so tezili znanki, ki je imela skoraj prazno steklenicko s tekocino za lece, ki je bila vecja od 100ml… Ce grem npr. na sluzbeno pot in imam rocno, vzamem od tusgela do brivske pene vse tamale pakunge do 100ml. Sicer nimam vedno v tistih prozornih vreckah in ne dam vec iz prtljage, ampak mi doslej se nihce ni tezil da bi kaj moral pokazati… (je pa vse v eni torbici)

Zdej nakit pa… ce si sikhovske vere in imas vedno pri sebi bodalo, potem… bos znala imeti probleme… :)))

Samo še opozorilo za potovanje iz izven EU+ZDA destinacij v Evropo. Na letališču v Limi sem v Duty Free-ju nakupila kar nekaj tekočin (od pisca do lipstika), kar naj bi bilo dovoljeno nesti v letalo. Vse so mi lično zavarili v vrečko skupaj z računom. Pri prestopanju v Amsterdamu pa so mi vrli nizozemski varnostniki vse zaplenili, ker navodilo za kupovanja v Duty Free-ju veljajo le za lete iz EU ali ZDA, ne pa za ostali svet. Sem bila tako jezna (zaradi pisca, ne lipstika), da sem se uradno pritožila, a je bil odgovor isti.

Nina… to kar si napisala drzi… ce KUPIS in imas zapecatano v vrecki znotraj EU, lahko s tako “tekocino” prestopas na EU letaliscih. Ce kupis izven EU in imas zapecateno v vrecki potem ti bodo to odvzeli ob prestopanju v EUju…

Tako zal pise v pravilih… Ceprav predvidevam, da ti sminke niso vzeli, saj se je ponavadi ne kupuje v 150g pakungah… :))))

Vzeli, vzeli… Si je bilo potem potrebno vlažit ustnice in hladit jezo na drugačen način 😉

no, pri meni je bilo pa tako:

v buenos airesu sem šla brez kakršnih koli problemov skozi chenc-in na letalo air france s pollitrsko kokakolo… tudi mrdnil ni nihče…

v medcarinski coni sem kupila “dulce de leche”, pakiran kot pri nas evrokrem in ko sem v parizu prestopala, sem ga morala oddat med veliko prtljago. absurd! vse originalno zapakirano, brez kakšnih bomb seveda. 🙂

kar se tiče tekočine za leče: imela sem malo stekleničko, mislim da je bila 60 ml, je ženska pogledala in tudi vprašala ni nič…

saj je ok, da je taka kontrola, je vse za našo varnost, ampak pri nekaterih stvareh gredo res v skrajnosti :))))))))

recimo me bolj moti vse tisto “otipavanje”, nekatere ženske na letališčih so očitno resnično drugačno usmerjene 🙂

Ja, Nefre, tudi jaz bi raje videl, da me ne otipavajo moški…

Potem bi šel skozi kontrolo po repete…

lp

bv

Najlepša hvala vsem za odgovore 🙂

Glede nakita sem čisto za vsak slučaj vprašala, ker odkar je ta nov zakon, še nisem potovala z letalom in ne bi rada videla, da mi kaj zatežijo (grem pa iz Brnika). Pod nakit se štejejo večinoma uhani, nabodala pa zihr ne, hehe. Sem pogledala tut na internetni strani od Brnika, pa tam piše, da se pod tekočine šteje barvica za oči. Tudi senčilo meni pač ni tekočina… Ok, samo da vem, bo šlo pač vse v kufer.

Kaj to pomeni, da ne smem imeti pri sebi niti vazelina za ustnice, če ni v tisti posebej predpisani vrečki? No ja, vrečka bo očitno ZELOOO natlačena :)))

mislim, da imaš lahko v vrečki samo 5 stvari… oziroma drugo minimalno številko .)

Ne vem… takole pise na strani LJ letalisca…

“Potnikom bo v ročni prtljagi še naprej dovoljeno prenašati manjše količine potrebščin za osebno nego (parfumi, kreme, geli,…) vendar pod pogojem, da te posode oz. embalaže niso večje od 100 ml in da se jih lahko brez težav spravi v litrsko prozorno plastično vrečko. Tako shranjene tekočine morajo potniki pokazati na varnostno kontrolni točki in jih dati varnostno pregledati. Dovoljene so določene izjeme, zdravila in hrana, ki je potrebna med letom, vključno s hrano za dojenčke.”

… a vsepovod zraven piše, da skupna količina ne sme presegati 500ml – litrska vrečka pa zato, ker tudi embalaža nekaj zavzame 🙂
Sicer pa tako strogi spet niso, da bi še velikost vrečke merili.

Pa tudi dejstvo je, da je vse skupaj ena velika neumnost.

Se še spomnite, ko na nobenih avionih ni bilo kovinskega pribora?
No, večina kompanij je kmalu ugotovila, da teroristi za svoje napade ne posegajo po vilicah in žlicah.

Živjo!

Pred kratkim sem letela v evropsko deželo in sem na slovenski carini morala dati tekoči vazelin v plastično vrečko. Drugih večjih težav nisem imela. Moraš pa tudi paziti, kaj imaš oblečeno oz. obuto. neka gospa, ki je letela z nami je imela težave s svojimi čevlji. kar naprej so ji piskali. Spet druga je imela težave s pasom.

Res moraš paziti…še posebno v tujini.

logično, da če ima pas kovinsko šnolo – bo piskal… pri nekaterih piska celo “kost nedrčka” 🙂
težave s čevlji pa je imela najbrž zato (predvidevam), ker je imela višje*??? in najbrž se ne vidi, kaj imaš ti v visokih škornjih(Čevljih)

A mi lahko kdo razloži, v čem je štos teh plastičnih vrečk? Ne letim prav pogosto, morda zato ne vem. Ampak mi je bilo ful smešno, ko sva s prijateljico leteli z Brnika, pred kontrolo sva dali šminke v vrečko, ko sva bili mimo, pa spet vsaka nazaj v svojo torbo…

oi oi…
v ponedeljek letin prvič do djerbe, prebrala sem vse vaše predloge, toda nisem zasledila kako je s pirsingom?? namreč v popku in v nosu imam uhan..ali bom morala “dati” vn to, če ne bo piskalo??
hwala že v naprej…
LP…sekyca

Ma ne piska.Moja sestra ga ima v nosu,ampak še nikoli ga ni dala ven!
Potem bi mogli dajat tudi prstane,verižice in uhane dol..jaz še ure nikoli ne snamem.

štos plastičnih vrečk je ta, da ne smeš nosit nobene tekočine na letalo- imeti moraš zato v vrečkah, da imaš pregledno vse, kaj neseš sabo. tekočin na letalo pa ne smeš nosit zaardi “varnosti”, da slučajno nimaš kakšnega eksploziva in da ne boš razstrelila letala 🙂

Mene pa zanima kje se dajo dobiti te plastične vrečke za kupit? Ker menda morajo biti neke posebne, ki se dajo zapreti! A mogoče kdo ve, kje bi jih lahko kupila?

Hvala!

Do sedaj se jih je dalo kupiti (ali zastonj dobiti) na letališčih. Povprašaj ob čekiranju na let, pa ti bodo povedali.

Aha, hvala nina! Sem mislila, če se da dobiti tudi kje drugje kot na letališču. Mogoče v kakšni trgovini, dm-u,.. Da bi si lahko to pripravila že doma. Imam namreč manjši kozmetični kovček, ki sem si ga do zdaj vedno nesla zraven na letalo. Tudi zdaj bi si ga rada, s tem da bi pač dala vse kozmetične stvari v te vrečke. Kaj pravite? Ali je boljše, če dam vse skupaj v kovček?

Ta zakon mi ni preveč všeč! 🙂

LP

Ravnokar sem se vrnila z Brnika – vrečke dobiš tam zaenkrat še zastonj.
Hčerka je morala dat tekoči vazelin v vrečko. Meni so piskali sandali in celo kovinska opora v modrcu – imajo zelo občutljive naprave.:)))Medtem ko mi v Skopju modrc ni piskal,ampak samo sandali.In potem moraš bos čez uno napravo. Bljak.

Zal je tako, da imajo ocitno na Brniku (sedaj ne smemo vec govoriti, da smo bili na “Brniku” ampak da smo bili na “Pučniku”… eh….) napravo nastimano “mocneje” kot pa drugje… Kadar grem sluzbeno, piskajo tako cevlji kot pas… isti dan, pa npr. v Bruslju ne piska…

Zdej, menda je vse za naso varnost… tudi tekočine in dejstvo, da je rentgen močnejši kod drugje… nisem pa bil se na letaliscu odkar so odprli nov terminal…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close