TenAiBudo je tolk car
To razlagam!
Spominja me na Fidela Castra in njegove 7 urne govore na revolucionarnih proslavah.[/quote]
Totalitaristi so utrujajoči, ker “vse znajo”. :)))
In to znanje morajo posredovati neukim množicam, seveda zastonj, za kar moramo biti hvaležni. 😉
Pove se kratko in jedrnato, torej bistveno.
Spoštovani,
Glede na to, da imam še nekaj časa ter ker mi je nadvse simpatično vaše ukvarjanje z dolžino mojih objav, vam bom zaupal še svoje stališče.
Kot prvo svoje objave vedno sestavim tako, da so vsebinsko čim krajše glede na obravnavano tematiko; pri čemer pa tudi dosledno pazim na njihovo jedrnatost in transparentnost. A za razliko od vas, ki vas iz takšnih ali drugačnih osebnih razlogov motijo moje objave, se osebno zavedam, da se v objavah, kakršne vi objavljate ne da povedati praktično ničesar. Način kako vi vodite vašo komunikacijo je primeren za najrazličnejše debate ob pivu, seveda ko preteče že določena količina piva, ali pa za ljudi, ki se dejansko zaradi lastne nevednosti počutijo ogrožene vsakič, kadar se srečajo s kakršnim koli znanjem. Iz česar sledi, da je vaš način komunikacije primeren izključno za diskusije, ki temeljijo na posploševanju, predsodkih, stereotipih, nevednosti, nerazgledanosti ter seveda strahu pred drugačnostjo, zaradi katerega slednje dejansko niti niste sposobni sprejemati. Edino neveden in nerazgledan posameznik se utopično oklepa prepričanja, da je moč vse razložiti v nekaj kratkih stavkih, kar pa je seveda tudi vaš glavni argument.
Vaše glavno izhodišče je identično izhodišču posameznika, ki se odloči priti v mojo šolo za tradicionalne borilne veščine ter mi nadvse ‘pogumno’ zastavi vprašanje v kolikšnem času bo zaključil osnovni program moje šole ali pa kdaj se bo naučil efektivno uporabljati visoke nožne udarce, medtem ko ne zna niti pravilno stati na dveh nogah. Pri soočenju s tovrstnimi posamezniki se vedno znova poraja eno in isto vprašanje, in sicer ali naj jih kaznujemo zaradi izkazanega nespoštovanja ali pa naj jih zgolj pomilujemo zaradi njihove nevednosti in naivnosti. Pri čemer pa priznam, da je pomilovanje že določena oblika kaznovanja tovrstnih posameznikov, katero pa si tudi več kot le opravičeno zaslužijo.
Moram pa vam tudi priznati, da me nadvse zabava dejstvo, da mojo samozadostnost in samozavest veselo zamenjujete za avtoritativno in vzvišeno držo. Se pa zavedam, da ljudi, ki so vajeni vse življenje slediti nekomu drugemu vedno nadvse strašimo posamezniki, ki sledimo le svoji lastni poti.
Za sam konec pa bi vam edino želel le še zaželeti čim več zabave ob ukvarjanju z dolžino mojih objav in mojimi ‘prikritimi’ interesi.
Z vsem dolžnim spoštovanjem,
TenAiBudo
Cenjeni, mislim da tu daleč preveč omalovažujete nekatere sopisce, da ne rečem da tudi mene lol..namreč sama nikoli ne pijem piva! ko sem pišem!! in če se prav spomnim, sem vam v enem odgovoru priporočila Kratko in še Krajšo zgodovino časa, pri čemer s. hawking noter vključi eno samo enačbo, ker naj bi mu mati rekla, da bo vsaka enačba prepolovila število bralcev, torej brez kakršnih koli izpeljav in pretiranih nagovorov.
Poglejte, čisto vsako stvar lahko še skrajšamo, napišemo bolj preprosto in pomirljivo, pa saj ne rečem, da je vaš slog agresiven, je pa takšna nedvomno vaša drža, kajti prav posebnega občutka za povprečnega bralca pač nimate.
Ne brez spoštovanja,
katenjka
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup] Hehe pa vi se boste ja požrli od foušije nad njegovo inteligenco,saj mu nikakor ne zmorete slediti…Povprečni bralci..? Gospod čisto fino piše,le Kajetuna tvoja inteligenca ,ki to ni , stavkov ne zna razumeti.
No ja…nič še ni izgubljeno.Pojdi za študijske klopi in žulji bukve še 20 let:)) Saj v penziji tudi lahko študiraš.
Spoštovana katenjka,
V kolikor ste se prepoznali v moji predhodni objavi vam osebno pri tem žal ne morem v ničemer pomagati. V kolikšni meri ste se opravičeno prepoznali v njej pa je povsem drugo vprašanje, na katerega boste morali sami poiskati odgovor.
Glede na to, da mi zelo radi servirate Stephen Hawkinga bi vas na tem mestu želel vprašati koliko strani obsega njegovo delo: Kratka zgodovina časa in koliko strani bi po vaši oceni obsegale skupno vse moje objave? Pri čemer pa seveda tudi upoštevajte, da se je S. Hawking v omenjenem njegovem delu osredotočil izključno na eno samo tematiko, medtem ko osebno v svojih objavah obravnavam precejšnje število zelo različnih tematik. Kot drugo pa bi vas tudi želel vprašati koliko enačb sem osebno objavil v svojih objavah?
Drugače pa kar se zadeva omenjenega dela S. Hawkinga kot bodoča predstavnica naravoslovnih ved dobro veste, da ne sodi nikamor drugam kot zgolj na polico populistične znanstvene literature. In od tovrstne literature so mi veliko bližje avtorji kot so: Fritjof Capra, Gary Zukav, Michio Kaku, Joseph Mazur, John D. Barrow, Julian Barbour… kateri so vsi po vrsti objavili veliko kvalitetnejša znanstveno populistična dela, ki pa so seveda zanimiva za precejšnji manjši krog bralstva kot je to omenjeno delo S. Hawkinga, četudi so vsa dela omenjenih avtorjev postala knjižne uspešnice.
Predvidevam, da se kot bodoča predstavnica naravoslovnih ved, zavedate teže vprašanja v kolikšni meri in na kakšen način predstavljati znanja naravoslovnih ved obči laični javnosti, da ne bo prihajalo do napačnih interpretacij in razumevanj slednjih iz strani obče laične javnosti. Kajti napačno ali pomanjkljivo razumevanje nekega znanja je bistveno bolj nevarno kot nepoznavanje določenega znanja. Kar vam lahko ponazorim na naslednjem nadvse praktičnem primeru.
V sklopu šol filipinske borilne veščine znane pod imenom: Arnis, Kali ali Escrima se vse po vrsti uči 10 osnovnih vstopnih kotov poti noža. Samo poučevanje omenjenih 10 osnovnih vstopnih kotov poti noža temelji na zelo preprostih, a še vedno v precejšnji meri učinkovitih pristopih in metodah, katere laiku omogočajo nek zelo majhen vpogled v to kaj borba z nožem dejansko je. Laik se v sklopu njegovega enoletnega do dveletnega poučevanja Arnisa/Kali/Escrime, kolikor načeloma traja povprečno izobraževanje posameznika v tovrstnih šolah borilnih veščin, tudi seznani z osnovnimi znanji, ki jih potrebuje pri njegovi izbiri malo bolj kvalitetnega borbenega noža. Kar v osnovi pomeni, da se naj izogiba uporabi klasičnih ‘butterfly-ev’ in nožev na avtomat ter da si naj izbere nož vsaj z enojnim zaklepom. Veliko boljši pa so seveda noži z dvojnim ali trojnim zaklepom, a tovrstni noži se cenovno gibljejo od 350€ pa vse tja do nekaj tisoč evrov, zaradi česar laikom skoraj da niso dostopni. Tovrsten laik ne predstavlja nikakršne nevarnosti za nekoga, ki smo resno preučevali borbo z nožem in ki imamo tudi celo dejanske izkušnje iz fizičnih spopadov, ki so temeljili na uporabi noža, bodala in bajoneta. Vendar pa na drugi strani tovrstna laična oseba z določenim minimalnim znanjem o uporabi noža v dejanski borbi, ki jo je uspela pridobiti tekom njenega preučevanja Arnisa, Kali ali Escrime predstavlja več kot le resno grožnjo za nekoga, ki ne pozna 10 osnovnih vstopnih kotov poti noža. In posledice tovrstnih srečanj se v večini primerov zaključijo z nenaklepnim ubojem. Podobno kot se je to pred leti zgodilo po zaključku prvomajskega praznovanja na ljubljanskem Rožniku, kjer je prišlo do pretepa dveh mladoletnikov, pri katerem je prvi od njiju uporabil določena znanja iz boksa, medtem ko je drugi uporabil določena znanja iz Arnisa in s pomočjo 7. osnovnega vstopnega kota poti noža do smrti zabodel prvega mladoletnika. Saj je brez težav zaobšel njegovo obrambo in mu zarinil rezilo njegovega noža skozi jetra, žolčnik in pod rebra v pljučno tkivo. Pri čemer pa moramo seveda upoštevati, da je omenjeni mladoletnik zgolj izvedel gib, ki se ga je predhodno podrobno učil, v njegovem primeru več kot dve leti, a v zvezi s čigar posledicami dejansko niti ni bil seznanjen. Saj ga njegov inštruktor kot se je izkazalo tekom nadaljnje policijske preiskave niti ni seznanil s tem, da 7. osnovni vstopni kot poti noža sodi med smrtne vbode, pri katerih ima naš nasprotnik zelo malo možnosti, da preživi. Kakor ga tudi ni seznanil s tem, da je v primeru uporabe 7. osnovnega vstopnega kota poti noža v primeru samoobrambe dolžan izvesti primerno obliko nujno medicinske pomoči, katere osnovni cilj mora biti preprečitev razlitja žolčnika in/ali sesedanje pljučnega tkiva, saj v nasprotnem primeru naš napadalec ne bo preživel niti do prihoda rešilca, medtem ko bomo mi po vsej verjetnosti kasneje spoznani za krive za nenaklepni uboj druge ali celo prve stopnje. Kakor se je tudi zgodilo v omenjenem primeru, kjer je prvi mladoletnik umrl nekaj minut po uspešno izvedenem vbodu drugega mladoletnika. Drugi mladoletnik pa ni imel nikakršnega znanja o tem kaj dejansko uporablja in kakšne so njegove zakonske obveznosti in dolžnosti preprosto zato, ker slednjih niti ni poznal njegov inštruktor Arnisa, ki ga je naučil uporabe 10 osnovnih vstopnih kotov poti noža.
Kot lahko vidite na zgornjem dejanskem primeru se bomo pri slehernem prenosu pomanjkljivega znanja vedno znova slej kot prej soočili s kompleksno sistemsko problematiko. Pri kateri bomo vedno znova postavljeni pred najrazličnejše oblike dileme kdo dejansko nosi polno odgovornost za pojav slednje. In iz tega razloga osebno nadvse preudarno premislim vsakič znova kakšno znanje in v kolikšnem obsegu ga bom spustil v prosti obtok.
Kar se zadeva moje drže bi vas želel malo popraviti. Namreč osebno že zelo dolgo časa nimam več agresivne drže, katero sem dejansko uporabljal le dobri dve leti tekom svojega opravljanja vojne misije v Sierra Leone ter nato v Indoneziji, na vzhodnem Timurju in na Irianu (indonezijski del Nove Gvineje). Imam pa od nekdaj striktno ofenzivno držo, česar pa nikoli nisem niti ne mislim na kakršen koli način prikrivati. Agresivna drža v osnovi temelji na ofenzivni drži, a je izključno namenjena za potrebe bojišča, kjer je tudi prišla nadvse prav tako meni osebno kot preostalim 124 fantom in dekletom, ki so bili pod mojim neposrednim poveljstvom. A priznam, da sem po vrnitvi v našo domovino imel na začetku nekaj manjših težav pri ponovnem pretvarjanju agresivne drže nazaj v zgolj ofenzivno, kar pa sem vseeno uspel v celoti izpeljati v manj kot dveh mesecih.
Bi pa se na tem mestu želel le še na kratko dotakniti same razlike med agresivno in ofenzivno držo. Edina razlika med njima leži zgolj v tem, da pri agresivni drži izginejo sleherni človekovi lastni notranji zadržki in arhetipsko pogojeni predsodki pred tem, da vzame nekomu drugemu življenje. Seveda pa sem osebno vajen agresivno držo imenovati precej drugače, in sicer jo poznam pod tridelnim konceptom: Mushin – Fudoshin – Zanshin. In edino kjer še dandanes dejansko občasno uporabljam svojo agresivno držo je na samih treningih moje šole tradicionalnih borilnih veščin ter še to zgolj v prvi skupini, kjer postopoma spoznavamo na kakšen način lahko induciramo strah pri našem nasprotniku ter kako lahko našemu nasprotniku preprečimo, da bi nam induciral strah.
V kolikor pod občutek za povprečnega bralca smatrate podpiranje njegovih pomanjkljivosti in dajanje potuhe, potem priznam, da slednjega vsekakor nimam. Kajti osebno kot sem že večkrat izpostavil izviram iz malce drugačnega okolja, s povsem drugačnim načinom razmišljanja in sklopom verovanj. Na drugi strani pa imam za seboj tudi kar lepo število izkušenj, katere ima zelo majhno število posameznikov v naši domovini. Zaradi česar tudi odkrito podpiram stališče, da se posamezniku ne sme nikoli podariti ničesar drugega kot zgolj možnost, da preseže njegove lastne navidezne omejitve. Za vse ostalo pa se mora posameznik sam maksimalno potruditi in seveda tudi plačati primerno ceno.
Vaš t.i. povprečni bralec pa se malo preveč zanaša na to, da mu bo vse podarjeno; za povrh vsega pa si celo še domišlja, da se lahko pogaja o ceni, ki jo bo moral plačati za določeno znanje, učenje ali vedenje. Kar je v osnovi zgolj posledica razmišljanja, ki je vcepljen v vse zahodne družbe, a o določenih stvareh se preprosto ni moč pogajati. Kajti pri tovrstnih stvareh je celotno pogajanje je zreducirano na nadvse preprosto in jedrnato vprašanje: “Ali sprejmeš moje pogoje brez vprašanj ali pa se odrečeš znanjem in učenjem, ki ti jih ponujam?” In kolikor sem opazil ste močna zagovornica kratkih in jedrnatih ‘pogajanj’, torej se boste potemtakem tudi odločili podpreti naše stališče vodenja ne-pogajanja?
Za sam konec pa bi vam želel le še sporočiti, da začnite malo manj skrbeti za zaščito interesov ostalih ter malo bolj za zaščito vaših. Čeprav razumem in tudi upoštevam, da ste še vedno v obdobju, ko čutite močno potrebo po zaščiti interesov tistih, za katere ocenite, da slednjih ne morejo sami zaščititi. A to obdobje se pri vas naglo zaključuje. Prav tako pa se boste postopoma morali odločiti kam točno sodite, med tiste, ki vedno sledijo nekomu drugemu ali med nas, ki smo se odločili slediti zgolj samim sebi.
Lep pozdrav,
TenAiBudo
Seveda jo lahko, vendar krajša kot bo, bolj različno (napačno) jo bodo vsi ostali razumevali oziroma tolmačili.
Spoštovana Misonkka,
Najlepša hvala za nadvse prisrčen kompliment.
Do mlajših generacij moramo biti strpni, prizanesljivi in razumevajoči, a hkrati tudi strogi in pravični. Predvsem pa se moramo občasno tudi spomniti, da smo v svoji mladosti tudi sami bili nespametni, zaletavi ter nepremišljeni. In včasih se jim dejansko še najbolje približamo z rahlo hudomušnostjo, kakršno ste tudi vi nadvse simpatično ubesedili v vaši objavi. Nekaj čemur sem se osebno odrekel že zelo dolgo časa nazaj, kar je med drugim tudi zahtevala cena za znanja in izkušnje, ki jih posedujem. Zaradi česar se vam tudi najlepše zahvaljujem za vaš nadvse simpatičen dodatek.
Lep pozdrav,
TenAiBudo
Spoštovana Misonkka,
Do mlajših generacij moramo biti strpni, prizanesljivi in razumevajoči, a hkrati tudi strogi in pravični. Predvsem pa se moramo občasno tudi spomniti, da smo v svoji mladosti tudi sami bili nespametni, zaletavi ter nepremišljeni. In včasih se jim dejansko še najbolje približamo z rahlo hudomušnostjo, kakršno ste tudi vi nadvse simpatično ubesedili v vaši objavi. Nekaj čemur sem se osebno odrekel že zelo dolgo časa nazaj, kar je med drugim tudi zahtevala cena za znanja in izkušnje, ki jih posedujem. Zaradi česar se vam tudi najlepše zahvaljujem za vaš nadvse simpatičen dodatek.
Lep pozdrav,
TenAiBudo[/quote]
Skromen in moder človek takšnega komentarja ne doživlja kot kompliment, saj je namen samega komentarja nekoga povzdigniti, drugega pa ponižati.
Mene ne moti, ampak mi je prav zanimivo brati tvoje komentarje, ki so res pravi kontrast običajnim forumskim debatam. Sam sem prav tako pred leti veliko pisal. Dolge komentarje in razne članke…..A iz vsega tega znanja, ki lahko zapolni eno stran, je možno velikokrat izreči v enem ali dveh stavkih, ki jim rečemo modre misli, ki predstavljajo kot neko formulo, na kateri temeljijo razlage in vse izpeljave našega doživljanja realnosti.
Spoštovana Misonkka,
Lep pozdrav,
TenAiBudo[/quote]
Spoštovani TenAiBudo, strinjam se s tistimi avtoriji, ki pišejo o tem, da ste zelo razgledani. Vendar pa imam eno manjšo pripombo, če dovolite. Vsak naj komentira tisto področje za katero je usposobljen. Lahko sicer vsak da mnenje o čem, nikakor pa ne strokovnih napotkov. So določene (predvsem družboslovne) vede, za katere vsi mislijo, da jih obvladajo. Žal Vas moram razočarati. Pravo ni tako enostavno kot mnogi mislite. Ko sem začela študirati pravo, sem bila sprva kar negotova, to pa zato, ker pravniški način razmišljanja pridobiš med faksom, veliko večino pa šele potem, ko ga začneš uporabljati v praksi. Takrat ugotoviš, da so določena področja prenormirana, določena pa podnormirana, da ne pišem še o pravnih prazninah in koliziji med predpisi. Mene veselita farmacija in medicina, pa rada poklepetam o čem, vendar se zavedam, da nimam te izobrazbe.
Ej ti buda, harekrišna, povej ti meni kaj imaš od tega, če anonimni osebi odgovoriš s prispevkom daljšim od dveh strani ? Se potem počutiš kaj bolje v svoji koži, ko se le ta, ali pa kar peščica anonimnežev navdušuje nad tvojim čitivom ? Deluješ mi, kot da se nam želiš prikazati bolj razgledan, kot v resnici si. Mene nisi prepričal.
Vedno znova me presenetijo odzivi, podobni tvojemu, da se ob njih vprašam: se istih misli ne bi dalo podati z drugimi, taktnejšimi besedami? In v nadaljevanju: zakaj ljudje to potrebujejo? Biti na tak način ‘carji’ med tako številčnimi ‘carji’?
Katenjka, upam, da se zavedaš, kaj vse dobrega se skriva v tebi. Pusti, da to jedro dozori v pravem okolju ob pravih ljudeh s tem, da goji tisto, za kar čutiš, da te osrečuje na tvoji poti.
Kaj pa pomeni, da je nekdo usposobljen? In kakšna je razlika med strokovnim nasvetom in osebnim mnenjem? 🙂
Kaj pa pomeni, da je nekdo usposobljen? In kakšna je razlika med strokovnim nasvetom in osebnim mnenjem? :)[/quote]
Reciva, da ločiva “strokovno mnenje” in “osebno mnenje”, prav? Npr. jaz lahko za nekega politika (kateregakoli) mislim, da je kriv kot smrtni greh (osebno mnenje), mogoče mi je celo antipatičen, ampak če v kazenskem postopku nimam dokazov o njegovi krivdi, ga ne smem obsoditi (strokovni pristop).
Strokovni nasveti naj se ne bi dajali takole. Če si nekdo ne more privoščiti zaradi finančnih razlogov pravnega nasveta, ta problem ureja Zakon o brezplačni pravni pomoči. Odvetnik bo stranki lahko rekel, da se ji v določeni zadevi ne izplača tožiti, bodisi zaradi dolgotrajnosti procesa, visokih stroškov, negotovega izida, kak kolega, ki pa s tem nima izkušenj, bo pa prijatelju dal osebno mnenje, da naj poskusi na sodišču.
Moram pripomnit, da mi tale del deluje nekako v nasprotju s tvojo doktrino ne-individualizma in posledično tudi vsega temelječega na narodni zavesti o kateri podučuješ v sosednji temi.[/quote]Klub vsemu in vsem njegovim doooolgim spisom je le eden izmed nas, nič drugačen… 😉
Se sprašujem ali se morda ni pojavil novi mesija?
Nauk vsega tvojega pisanja bi lahko strnili v: sledi sebi, vendar tako da slediš meni, drugače se ne oglašaj, ker nič ne veš.
Pa da ne bo pomote: niti pod razno ne zavračam vsega, kar pišeš in se lahko z marsikatero idejo in mislijo strinjam, vendar – na nekako tak način so začenjali tudi tipi kot je recimo Charles Manson. Še posebej, če upoštevamo nekajkrat izrečeno (ali namigovano) vodilo “sprejmi celoto ali nič”, ki pa je spet v nasprotju z nekje drugje predlagano idejo (s katero pa se popolnoma strinjam): vzeti od vsakega tisto, kar je najboljše in iz vsega narediti nekaj dobrega in sebi primernega.
Forum je zaprt za komentiranje.