Kje kupit sadje/zelenjavo iz SLOVENIJE? Sploh PARADAJZ
Potrudi se stopit še do tržnice, kjer je vse domače in slovensko pa če si redna stranka dobiš več kakor plačaš ali dobiš popust za kavico ali dve 😉
mimogrede: “slovensko” se piše z malo…no hard feelings 😉
Ejejej Krivokljun, si naredila pravopisno napako ne slovnično :-)))))))
Tržnica ti je od rok….lenitis??
No, take trgovine žal ne poznam, morda je tržnica res kak € dražja, toda z nakupom sem vedno zadovoljna.
Ahh ja paradižnik. Ga res obožujem, in sem imela že od nekdaj najti dobrega. Sedaj ga gojim sama v lončkih in je full dober. Sem ga pa zadnjič za foro v Šparu kupila in so ga barabe dali zamrzniti in postavili ven da je vizualno bolj fresh izgledal na otip je bil pa res leden, in precej gnil.
V Sloveniji je nasplošno zelo težko dobiti kvalitetno zelenjavo, sem se izvaža večinoma gnila zelenjava in sadje ali zelo nizko kvalitetna.
Zate bi človek lahko isto rekel: ko kupuješ paradižnik in ti ni prav, da ni slovenski – tudi tu je dlaka v jajcu :-))))))))) No, tisto o pravopsiu pa naj bo po tvojem, da ti ne bom dokončno pokvarila dneva..tedna…mesca 😉
Boš rekla, da je iz Nizozemske boljši, vzgojen v popolnoma umetnih pogojih, kjer ni niti “pravega sonca” na severu? Znanec mi je razlagal, da menda v Italiji, da ko je bera, da čez noč spustijo neke vrste kemikalijo (če je to res?), ki obarva paradižnik rdeče – tak je potem trden na otip, lepe barve, ampak kakovost pa na nuli….
Ja, Matjazko dober paradižnik dobiti v Sloveniji je postala prava znanstvena fantastika. Raje ne vem kaj vse počnejo s kemikalijami, zdaj ga sama gojim. Za svojo rabo, letos bom imela še češnjev paradižnik, bom videla kakšen bo.
Večinoma je pa v naših štacunah tak ja, lepe rdeče barve, na notri pa brez okusa in voda. Kot da bi jedel obarvani vodni olupek.
Paradajza imate na dolenjskem na tone, čisto za đabe, sploh takšnega ki je malo škart (počen, prezrel…). Se pa splača malo pozanimat pri komu kupit, ker ga tudi oni špricajo. Eni znajo pretiravat, večinoma pa kar gledajo da pridejo čim ceneje skozi tudi s špricanjem. Navadno dobite pri istem (ali pa pri sosedu) še jagode, mladi krompir, malo kasneje še kumare, bučke, papriko….. Včasih kar pustijo cele njive neobrane ker je odkupna cena tako nizka, da ne prenese sroškov obiranja in transpotra…. :((( Navadno trgovci raje uvozijo senejše sadje/zelenjavo, da domačemu zbijejo ceno…
Če boste gledali le ne ceno in na “komot” vse v eni trgovini” se vam verjetno račun ne bo izšel, da bi jedli kvalitetno domače 😉
Debelina denarnice ni zanemarljiv faktor! Če je tanka, se gleda na vsak evro.[/quote]Se strinjam.
Samo najcenejše ni vedno tudi dobro, se da preživet, na dolgi rok pa lahko fino plačaš. Tudi če ni veliko v denarnici je dobro da veš kaj daš vase in nase. Tisto vedenje in znanje precej pripomore k dolgoročnemu zdravju. Najcenejša živila so pocenski oglikovi hidrati in x razredne maščobe. Take stvari kupujejo naivni/nevedni/neuki ljudje ki podležejo nekim oglasom v stilu ker je dober za oroke…. In ko vprašaš kaj je tu dobrega za otroka, a ni to laž, ti rečejo ne, ne, ne nismo mislili tako, dober je po okusu……
Zakaj ne bi imeli konec tedna lep izlet nekam na slovensko podeželje, kjer bi se oskrbeli pri domačih ljudeh s domačimsadjem in zelenjavo za ugodno ceno za cel teden?
Vsi bi pridobili na dodani vrednosti 😉
Se ti ne zdi?
Potem pa kar na dan z besedo, h kateremu kmetu! Raje kupim manj pa da je kvalitetno oz. dobro. Recimo tudi če je bio parajadajz pa je uvožen iz tujine, to ni lih fajn, ane, ker še transport plačaš. Jah nič, očitno bo res treba na trg, sam kaj ko tudi tam ni vse bleščeče.
Okusen mi je volovsko srce, ko je grde oblike pa ves rozast, ampak odličen za omakce in sataraš recimo. Mama ne vem, koliko bo kaj sadila paradajz, paprika je recimo čist neprimerljiv okus domača ali pa kupljena. Jaz bi paradajz že zdaj jedla. 🙂
Boš rekla, da je iz Nizozemske boljši, vzgojen v popolnoma umetnih pogojih, kjer ni niti “pravega sonca” na severu? Znanec mi je razlagal, da menda v Italiji, da ko je bera, da čez noč spustijo neke vrste kemikalijo (če je to res?), ki obarva paradižnik rdeče – tak je potem trden na otip, lepe barve, ampak kakovost pa na nuli….[/quote]
Spustijo plin etilen, kot ga tudi sicer zreli sadeži, da bi hitreje dozoreli. Enak učinek lahko dosežeš doma, če kupiš zelene banane – daš zraven zrelo jabolko ali paradižnik in bodo hitreje dozorele.
Sicer pa tudi naš lušt marca ni mogel biti dosti drugače vzgojen kot nizozemski paradajz, glede na to, kakšne so bile temperature.
Aja tržnica in slovensko poreklo – ne nujno! Trgovci spretno skrijejo deklaracijo, kjer piše državo porekla, da kupci zmotno mislijo, da je cel štant “slovenski”, v resnici pa ne. Enako kmetje: velik napis kmetija ta pa ta, potem pa pri posameznih izdelkih mikroskopsko majhen napis, da je izdelek/pridelek bogveodkod. Včasih malo preberite, ko so racije tržne inšpekcije po tržnici … kar nekaj je takšnih kršitev, povezanih z zavajanjem o poreklu blaga.
Mi je nekam požrlo napisano 🙁 …Ponavljam:Mislim, da ne manjka veliko kak dan/teden in bo tisti v plastenjakih.
Krivokljunka oglasi se, če želiš konkreten nasvet, nočem javno izpostavljat ljudi.
Saj sem se oglasila. Ne razumem, kaj misliš z “izpostavljanjem ljudi”? Saj jim narediš reklamo 🙂 Razen, če misliš da bi bil v prekršku. Potem pa piši katenjki, ki je registrirana, res me zanima, kje kupit dobro robo.
Kar se tiče špricanja, pa vsi vemo, da če ga ne bi bilo, bi bil pridelek (izkupiček) bolj boren. Menda je problem v tem, da se šprica tudi po 10x. No, pri nas se ne šprica, tudi jabolk ne. Ne moreš verjet, kako je lahko črviv jabuk še 90% uporaben in okusen. Ker je črviv samo na enem mestu, ne pa ta kupljena, ko je malo udarjeno, zanič pa 3/4 sadeža.
Škropljenje je “nujno” v velikih monokulturnih nasadih, kjer se laže razmnožujejo škodljivci kot na vsestranskih kmetijah oziroma plantažah – saj poznaš foro z “dobrimi sosedi” na zelenjavni gredi, kjer ena zelenjava drugo varuje pred škodljivci.
Glede zavajanja pri prodaji na tržnici: prodajalec ima lahko na štantu gajbice s pridelkom, ki izvira od drugje, ne iz Slovenije, kot bi človek denimo sklepal po napisu na strehi štanta, vendar jo postavi tako, da država izvora ni razvidna oziroma ni posebnega opozorila, da tista reč NI iz Slovenije. To je v zakonu o varstvu potrošnikov opredeljeno kot zavajanje in to tudi resnično je.
res je 🙂 Kot zanimivost samo: mamin češnjev paradižnik ni pol tolk dober kot običen z istega vrta. Meni osebno mi ima predebelo lupino, potem dokler okusiš sočnost in meso, si v bistvu že pri grizenju lupine (ki se itak neprebavljena izloči). Verjetno kaka naravna obramba pred škodljivci ali pa pač sorta.
Saj sem se oglasila. Ne razumem, kaj misliš z “izpostavljanjem ljudi”? Saj jim narediš reklamo 🙂 Razen, če misliš da bi bil v prekršku. Potem pa piši katenjki, ki je registrirana, res me zanima, kje kupit dobro robo.[/quote]Verjetno, če bi koga posebej vprašal ne bi imel nič proti, da napišem kak naslov, tel.št., ker pa nisem, jih samo poznam pa raje ne bom, brez njihovega dovoljenja.
A Katjenki naj pišem, ti se pa ne bi registrirala? Malo si hecna, razen če gre za isto osebo….
Niti ni pomembno, če ti je to tako težko.
Drugače boš na dolenjskem našla pridelovalce sadja in zelenjave na šenjernejsko-krškem polju. Nekaj takih, ki imajo bolj ali manj “vse” (od kropirja, solate, malancanov, rarnih bučk, kumar, borovnic, malin, jagod, paprike, lubenic, jabolk, hrušk……. večina ima še lasten vinograd in če boste prijazne lahko dobite še kak liter domačega ;).
Hmm, mnogo je tudi samskih fantov po teh kmetijah……… Daj premislite malo 😉 :)))
Veliko se dobi praktično brez denarja, če si pripravljena it “oddelat” ali po simbolični ceni dobiš napr. mlad krompir, ki je predebel/prdroben, mogoče prevrtan od kake srune (kar pomeni, da ni bil (preveč) kemično tretiran ;), paradižnik, ki je naravno zrel in ni primeren za transport (za trgovino oberejo napol zelenega), solata, ki je zrasla malo krivo, sedaj so jagode za simbolično ceno samo si jih moraš sam nabrat …itd, itd.
Samo tam ne bo časa za MON 😉
Forum je zaprt za komentiranje.