Zaklepanje oceta
Imam oceta 60+, epileptik, tezace z zivci, poskodovano nogo, za sebe ne za skrbeti sam, cez dan pa tava po vasi in je nevaren na cesti (hodi po sredini ceste, brez kresnicke)… Ker je imel poleti epilepticni napad in potreboval operacijo roke, sem ga po prihodu iz bolnisnice zaklepal v hiso, ko sva bila z zeno v sluzbi, da ne bi hodil okoli po vasi in si spet kaj naredil..ko sem prisel domov, sem odklenil in vedno je poskusal uiti.
Ker mi je sorodnica zagrozila, da nam bo poslala socialno, ker ga zaklepamo, sem mu odklenil. Od takrat je padel 5x. Ni si storil nic.
Zanima me, ce je opraviceno da ga zaklepam, saj je za njegovo dobro, da si ne bi kaj naredil ali lahko zaradi tega res dobim domov socialno?.
Anonimmm, 13.12.2022 ob 12:48
Imam oceta 60+, epileptik, tezace z zivci, poskodovano nogo, za sebe ne za skrbeti sam, cez dan pa tava po vasi in je nevaren na cesti (hodi po sredini ceste, brez kresnicke)… Ker je imel poleti epilepticni napad in potreboval operacijo roke, sem ga po prihodu iz bolnisnice zaklepal v hiso, ko sva bila z zeno v sluzbi, da ne bi hodil okoli po vasi in si spet kaj naredil..ko sem prisel domov, sem odklenil in vedno je poskusal uiti.
Ker mi je sorodnica zagrozila, da nam bo poslala socialno, ker ga zaklepamo, sem mu odklenil. Od takrat je padel 5x. Ni si storil nic.
Zanima me, ce je opraviceno da ga zaklepam, saj je za njegovo dobro, da si ne bi kaj naredil ali lahko zaradi tega res dobim domov socialno?.
veš kaj…če ga zakleneš bo premalo, še vedno bo lahko padel v hiši, najbolje da ga privežeš nekam…v o s u !!! tebe čaka karma- KARMA!
Lahko se je delati norca, če niste v taki situaciji, kot jo ima avtor. In zakaj je vosu in zakaj ga čaka karma? Ker hoče očetu preprečiti, da bi si kaj naredil? Se mi zdi, da bo v tem primeru karma počakala nekoga drugega. Ne vem, kaj svetovati, verjamem, da vam ni lahko, odzvala sem se na neprimerne komentarje.
Loer, 13.12.2022 ob 16:00
Zaklen ga ja valda.
Prej pa se poskrb da das delat duplikat kljuca in ga daj nekam v hiso.
Ce res kdo pride poves da ga nisi zaklenil oz si..ko gres na siht ampak kljuce pa ma.
Me zanima ce butasta sorodnica kaj pomaga
jaaaaa, zaklen ga, pa poskrbi da ne bo kaj zažgal. plin zapri, elektriko izključi, vodo zapri, lahko ti poplavo naredi, maa, najboljš je če ga res privežeš, samo ne za radiator, ker ti lahko cev zruva- saj veš poplava pa to.
Mogoče pa kaj v smislu dnevnega varstva , če je kaj organizirano v bližnji okolici, pozanimaj se v vašem kraju, občini, zjutraj ga tam oddaš, bi imel družbo, kakšne dejavnosti, šah, karte, skupaj gledajo tv, kaj berejo, imajo tam kosilo in nato ga pobereš za domov. Ali najameš dnevno negovalko , patronaža, kaj plačljivega . kakšna gospodinja …
Mislim, oče je star 60 let in ti bi ga zaklepal?
MagdalenaB, 13.12.2022 ob 13:00
Lahko se je delati norca, če niste v taki situaciji, kot jo ima avtor. In zakaj je vosu in zakaj ga čaka karma? Ker hoče očetu preprečiti, da bi si kaj naredil? Se mi zdi, da bo v tem primeru karma počakala nekoga drugega. Ne vem, kaj svetovati, verjamem, da vam ni lahko, odzvala sem se na neprimerne komentarje.
Zato, ker je oče star malo čez 60 in ni nek bebo verjetno, pri teh letih ljudje še delajo in so normalno opravilno sposobni. Ne moreš kr zaklent nekoga, kaj če te oče prijavi na policijo. Če si pa izpustil kako diagnozo je pa druga stvar.
Doma pa ne more pasti ali kam splezati, ko bo razumel kaj drugače in mu ob zaklepanju lahko zgolj Bog pomaga al kako no? ??☺☺☺ Ni smešno, ampak, v kletko ga pol zapri, če si upaš. Tudi za postavljanje pravilno nesposobne osebe, sw potrebuje medicinski izvedenec. Ne, tivpi zakkepal, sosedje pa samo kakšne gasilce klicali, ker reševalcev ne bi. Če ravno ne bi kaj zažgal. Pravno rešuj. Ker epilepsija potrebuje pomoč, ko se človeku zgodi. Če pa tava, se je treba pa spet vsaj posvetovati vsaj z medicino takrat, kaj storiti, če je tako, kot opisuješ. Če ne ogroža le sebe, temveč druge tudi. No ja? Res marsikaj za prebrati, pa še ni konec čudes. Sploh tu gor. Govorim v slednjem splošno.
Enostavno, 13.12.2022 ob 18:26
Dnevno varstvo v domu starostnikov. Je na varnem, sit in ni mi dolgčas.
Glede zaklepanja pa ni prav, da ga zaklepaš, pa čeprav v njegovo dobro. Ampak kaj bi pa, če začne goreti in ne bi mogel iz hiše?
S tem se popolnoma strinjam! Zaklepanje ni rešitev! Res, kaj pa, če pride do požara!
Očeta vozite v dnevno varstvo ali pa mu uredite DSO, tam bo imel vsaj družbo in ne bo sam. Vas pa razumem, da ste v težki situaciji.
Hvala vsem za izvirne odgovore, kako slab clovek sem.. Skrbim za oceta od svojega 15leta. Kuham, ga umivam, brijem, iscem po vasi, medtem pa on mene samo zmerja in preklinja. Vrjamem, da tudi vam ne bi bilo prijetno, ko bi vas v sluzbo klicali, da je na ovinku na cesti padel, ali pa da pridem iz sluzbe in ga moram iskati po vasi in gozdovih. 20let je ze tako, ne nekaj mesecev.. Lazje ga je najti doma, kot pa iskati. Kaj pa ce sedaj pade dopoldne, ko sem v sluzbi in zmrzne v gozdu, sem spet slab clovek, mar ne..?
Glavno vprasanje je bilo glede socialne, ampak znate vsi samo obsojati.
Lp
Nekaj mi manjka pri tvojem zapisu. Zakaj tava po vasi in hodi po sredini ceste, da ga lahko avto zbije? A ima zraven še demenco, ali kaj? Tako obnašanje se mi ne zdi normalno. Ne bom pametovala, ampak, ali je tako obnašanje, če ima epilepsijo normalno? Res si v hudi situaciji. Ali greš sploh kdaj npr. na dopust za nekaj dni ? Vsi okoli tebe pametujejo na veliko, naredi pa nobeden nič, ali ne? Naj očeta vzame sorodnica na nekaj časa, če jo tako skrbi za tvojega očeta, da bi ti poslala socialno. To pa ne, ali ne?
Anonimmm, 15.12.2022 ob 08:17
Hvala vsem za izvirne odgovore, kako slab clovek sem.. Skrbim za oceta od svojega 15leta. Kuham, ga umivam, brijem, iscem po vasi, medtem pa on mene samo zmerja in preklinja. Vrjamem, da tudi vam ne bi bilo prijetno, ko bi vas v sluzbo klicali, da je na ovinku na cesti padel, ali pa da pridem iz sluzbe in ga moram iskati po vasi in gozdovih. 20let je ze tako, ne nekaj mesecev.. Lazje ga je najti doma, kot pa iskati. Kaj pa ce sedaj pade dopoldne, ko sem v sluzbi in zmrzne v gozdu, sem spet slab clovek, mar ne..?
Glavno vprasanje je bilo glede socialne, ampak znate vsi samo obsojati.
Lp
Zjutraj gre s tabo do DSO v dnevno varstvo, ko greš iz službe, ga pobereš.
Sitega, čistega.
Kje je mama? Sorojenci?
Je bil vedno tak?
Ne vem, zakaj se vsi tako bojite socialne… kaj pa ti lahko naredijo – ga odpeljejo v dom? Jaz bi prvo šla tja po nasvet, kaj narediti, pa naj mi pomagajo, saj za to so tu. Pomoč na domu, DSO, dnevno varstvo… za vse bi se pozanimala tam, oni ti morajo svetovati in pomagati pri urejanju situacije. Kot je ena napisala, pa v tvojem pisanju res manjka nekaj podatkov, predvsem pa razlog, zakaj je tak kot je. Epilepsija sama po sebi še ne pomeni, da bo človek žaljiv in agresiven in da bo odtaval od doma. Je alkoholik, ima demenco? Si se že kaj pogovarjala z njegovim osebnim zdravnikom?
Kar pa se tiče tvoje skrbi za očeta… zgledno je, da tako skrbiš zanj, ampak sčasoma včasih zmožnosti svojcev za poskrbeti za vse potrebe takih oseb. Kako pa kaj tvoje osebno življenje – imaš družino ali se ukvarjaš samo z očetom? Zato je prav, da zanj poskrbiš na drugačen način – zaradi vaju obeh.
Prvo, najprej razčisti s sorodnico in naj ga kar odpelje k sebi. Drugo, socilna ne bo nič naredila saj je nešposobna in nima pojma . Tudi njim reči naj ga odpeljejo kamor hočejo. Mojega fotra so imeli v bolnici privezanega, ker je uhajal in ga niso imeli časa loviti…čisto razumljivo. Ne pust se nekim kvazi humanitarcem…ki samo bluzijo
Nisi slab človek, si pa v težki situaciji in se trudiš kakor se pač veš in znaš. A ima oče demenco, alzheimerja ali kaj podobnega, da kar tava okoli in se ne zaveda nevarnosti? Kakorkoli, toplo ti svetujem, da greš ti sam na CSD in poveš, kakšne težave imaš z njim, da veš, da zaklepanje ni rešitev in rabiš pomoč. Na centru imajo programe za pomoč ostarelim na domu, če to ni dovolj mogoče res dnevno varstvo ali vloga za DSO. V našem kraju imamo to precej dobro urejeno, delujejo preko centra tudi prostovoljci in izvaja se projekt MOST (ne vem, kako je s tem po drugih občinah), tudi dnevni center za starostnike imamo (povsem na drugi lokaciji kot DSO) in tam je odprto vsak delovnik od 7.00 d0 17.00 (po potrebi tudi od 6.30). Tudi cene mislim, da niso ravno ubijalske tam. CSD ni tvoj sovražnik in nihče te ne bo obsojal. Tam so, da pomagajo v takih primerih.
Poglej. Socialna služba je pomoč in blagoslov. Tko, kot rdeč jriž. Seveda pokliči socialno. Verjetno mu pomaga lahko tudi pomoč na domu. Naročiš 1 h na dan. In ga bo nekdo iz pomoči na domu peljal na sprehod. Ideja. Reci sorodnici, da prosiš socialboo. Je sobvencionirano in ni treba vračat denarja. Sprejmi pomoč.
ladygaladriel, 20.12.2022 ob 12:18
Evo ti enega takega škart sinkota.
Veš ti teslo neumno, da obstajaja 24 urna oskrba za take primere. Aja plačat je treba. Da sem jaz tvoja soseda ti pošljem policijo potem pa bodo oni tebe kam zaklenili.
Govna brezčutno,egoistična. Tisti, ki to zagovarjate ste ista drhal.
Ja, saj, ko bo pa obležal, ga bo pa v dreku pustil v postelji, takrat itak ne bo problema, da bo uhajal, ker ne bo mogel. V čem je štos? Penzijo vlečejo ti krasni otroci, ki so takoooo zaskrbljeni za zdravje njihovega svojca.
Če je tako hudo z njim, da tava okoli in pada, bi že davno moral na obravnavo in bi davno že imel kako diagnozo. In bi verjetno bil tudi že v domu kljub relativni mladosti. Samo tam je treba potem vso penzijo stalat pa še doplačevat, to pa marsikomu ne diši. Se pa komot lahko izgovarjaš, kako zelo ti je starš pri srcu, da ga nočeš v dom poslat. Jap, itak.
Popolnoma razumem, res te. In ne, nisi slab človek, daleč od tega… se vidi, da ti ni vseeno za očeta.
Da ti pa odgovorim na vprašanje, ki si ga zastavil… ja lahko..žal… Une tete iz CSD bodo pogledale samo to, da si ga zaklepa. Nič pa o tem, da ne zmoreš skrbeti zanj, ker je služba vir tvojega dohodka. Se pravi, če hočeš skrbeti zase in zanj, moraš v službo, druge ni ?♀️
Kot so ti že rekli, pojdi na CSD raje sam in predstavi situacijo. Ker se da dobiti pomoč…samo vztrajen moraš biti.
Sočustvujem pa s tabo predvsem zato, ker oče pri 60 ni.pretirano star in lahko živi se 30 let. In kaj boš ti v teh letih??
Upam, da se dobro izteče zate, da ohraniš svoj mir in zdravo pamet ?
Forum je zaprt za komentiranje.