Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zaklepanje oceta

Zaklepanje oceta

Pozdravljen,

En velik objem. Glede an zgodbe, ki jih poznam, je oče najbrž (bivši?) alkoholik?

Moja babica je imela demenco. Postala je agresivna, ponoči je pobegnila, ni da ni. Zadnji izhod je bil dom. Ob pomanjkanju kadra in njeni očitni agresivnosti (tudi fizicni- bila je neverjetno močna in pripravljena udariti) so ji dali mal večjo porcijo pomirjeval (kar je praksa v domovih v tujini, iz lastnih izkušenj). Meni je bilo na koncu hudo, ker je babica par zadnjih mesecev preživela zadeta med tujci. Domači smo jo imeli preveč radi, da bi ji to naredili doma, ampak z njo ni bilo več možno sobivati.

Res nisem zagovornica pomirjeval in antidepresivov, ampak če človeka ne moreš “zapreti” fizično, sedaj to delajo v rokavicah z njegovo psiho.

Kar se dogaja sedaj, je uničevanje nove generacije na račun nekoga, ki je agresiven in egoističen. Res spoštujem, da skrbite za svojega očeta, amapk najprej morate zaščititi sebe ( tudi pred prijaznimi sorodniki s super nasveti ali celo grožnjami), potem šele lahko poskrbite za očeta. Dnevno varstvo, če si ga lahko privoščite – ampak- tudi tam nihče ne bo prenašal takšnega obnašanja. V domu ostarelih varovance pošljejo na psihiatrijo, da jim uravnajo zdravila. Bojim se, da za očeta ni ravno veliko drugih opecoj, ni ne vključujejo fizičnega omejevanja, vi boste varni pred socialno in policijo, in konec koncev boste lahko zadihali. Samo iz polne posode se lahko naliva, in Vasa je po dvajsetih letih najbrž že pošteno prazna.

Srečno

V domovih starejših zaklepajo oddelke z dementnimi.

Če je zaklepanje za njegovo varnost ja ampak tudi doma je LAHKO nevarno za njega,  ko je sam. Lahko bi si najeli nakoga, da ga čuva, ko vas ni doma. Iskreno jaz ga samega ne bi upala puščati samega brez varstva. Saj ima svojo penzijo in lahko plačate varstvo.

Odgovor na objavo uporabnika
ladygaladriel, 20.12.2022 ob 12:18

Evo ti enega takega škart sinkota.

Veš ti teslo neumno, da obstajaja 24 urna oskrba za take primere. Aja plačat je treba. Da sem jaz tvoja soseda ti pošljem policijo potem pa bodo oni tebe kam zaklenili.

Govna brezčutno,egoistična. Tisti, ki to zagovarjate ste ista drhal.

Ah, v resnici ni 24 urne oskrbe. Privezejo te, omamijo s pomirjevali in cakajo, da te hudic vzame. 24 ur na dan. Pa bolj malo se kej motljajo okol tebe, ker jih je premalo. Dokler doma ne pada, je to zacasna resitev. Ce je gospod se dober za dmevni center, pejte kar sami na CSD, vsaj svetujejo. Zal pa si moras sam pomagat.

Pozdravjeni,

gospod prosim kontaktirajte najbližji dnevni center za dnevno osrkbo očeta dokler ste v službi. V dnevnih centrih za posameznike zelo lepo skrbijo, oskrba je zelo individualno, pa tudi skupinsko usmerjena. Očeta lahko peljete zjutraj, ko se peljete v službo in ga greste iskat, ko končate. V dnevnem centru je poskrbljeno za zajtrk, malico, kosilo, počitek, ustvrjanje, zdravila, sprehod, po potrebi tudi za nego… in dnevni centri so zelo cenovno ugodni. Tam lahko tudi prosite za predloge kako skrbeti za očeta doma.

Se čisto strinjam z vami saj tudi jaz že 15 let skrbim za očeta zadnjih 9 let je na vozičku pa še takrat mi je odšel na cesto pa take fore ta zadnja leta tudi umsko ni ok. Tak da ga tudi jaz zaklenem ko grem od doma. Pa se ne ozirajte na mnenja drugih. Jaz takim vedno rečem naj poskusijo biti v moji koži en teden. Takrat pa bojo mogoče tudi spremenili mišljenje.

Gospod, ki ga opisujete NI DEMENTEN , ima SVOJO zemljo in gospodarsko poslopje.

ŠE BI LAHKO PISAL, vendar ne bom ……

Anonimno 4850, 20.12.2022 ob 12:41

V domovih starejših zaklepajo oddelke z dementnimi.

Ja, res veliko kje zaklepajo oddelek za dementne, ampak zaklepajo vhod na oddelek, da ne ostajajo od doma, tam po oddelku pa se lahko prosto gibljejo.

Pozdravljen,

poznam situacijo, ker sem v podobnem. Dokler tako vzorno skrbiš za očeta, da ni zanemarjen, ti nima socialna kaj očitati, še manj pa kdorkoli drug. Z zaklepanjem se mora strinjat tudi oče, razen če je dementen in opravilno nesposoben, in v tem primeru si uredi status skrbnika nad njim. Če tega ne želiš, je prav, da ga zakleneš iz varnostnih razlogov, vendar mu zrihtaj nekoga, ki ga bo čuval nekaj ur…tudi v domu za upokojence imajo organiziran kader, ki prihaja na dom. Plačilo delno krije občina, delno pa pomoči potrebna oseba. Če je oče tako nepredvidljiv, se dejansko lahko v hiši zgodi nesreča, požar ali kaj podobnega. Tudi on lahko pade in se polomi, pa ne bo nikogar tam. Vsaj nekaj ur dopoldan mu zrihtaj pomoč na domu. Obstoja tudi osebna asistenca itd….Na sorodnike kar pozabi haha,Zmogel boš brez njih skozi vse to, verjemi. Pa srečno! In ne sekiraj se kaj govorijo drugi, ki nimajo pojma, kako je s tako bolano osebo težko delat. Da boš še bolj pomirjen, pokliči na socialno in ti bodo znali svetovat, zato pa so tam. In tudi razumevajoči so.

No, zanimivi odgovori.

Dragi moji, lahko je govorit, ce nisi probal. Celodnevno varstvo? Kdo ga bo placal, ce dva delata za minimalko in imata se otroke v soli? V do. Ja. Cakas tudi par let, da prides noter. In spet problem denar. Manj kot za  1100€ ga ne najdes. Znajdi se, a ne. Lahko je nam, ki smo doma in ne delamo vec. Stars pri 62 ima okoli 40 let stare otroke in soloobvezne vnuke. Kaj bi vi svoje starse pustili tavati po vasi/mestu. ko ne vedo ne kam ne kod, ker so verjetno ze dementni. Ne obsojajte otrok, obsojajte drzavo. Se posebno golobckovo, ki je spet odlozila zakpn o dolgorocnem varstvu/negi/zdravljenju.

Tejle ubogi otroci skusajo pomagati, sicer pa naj ga vzame zlahta.  tega ne bo naredila, samo vtika se tam, kaor jim ni mesto.

Sedaj, ko jaz skrbim za dementno mater razumem kako je. Nic dopusta, nic odmora, nic odklopa. Vedno nekdo blizu nje, podnevi, ponoci, poleti, pozimi 24/24 in 365/365. Gobci se vrtijo, poaga ne nihce. Niti ti ne stojijo ob strani, ko ti rabi le malo posluha.

Si gledal kaj dnevna varstva da ga zjutraj pelješ in po službi prideš ponj. Mislim da večina domov sedaj že ponuja to opcijo. Ali pa da mu organiziraš da ga hodi obiskovat sorodnica ki ima toliko za povedati.

Priblizno vem kako je. Sicer samo 10 let. Bolnik po mozganski kapi, epilepsija, depresija. Odkar ga je kap je postal zelo nesramen do vseh. S tem se nekako naucis ziveti.

Zdravnico vprasaj, obstaja asistenca, zdravstvo placa.

Vse nasteto je kaj bi bilo, CE bi bilo. Je vecja verjetnost, da ga kaksen divjak povozi.

Tudi v domovih starostnikov so v posebnem, ločenem, zaklenjenem prostoru, ljudje z demenco.

Je pa res problem, ker je sam.Socialna lahko samo pomaga!

MagdalenaB, 13.12.2022 ob 13:00

Lahko se je delati norca, če niste v taki situaciji, kot jo ima avtor. In zakaj je vosu in zakaj ga čaka karma? Ker hoče očetu preprečiti, da bi si kaj naredil? Se mi zdi, da bo v tem primeru karma počakala nekoga drugega. Ne vem, kaj svetovati, verjamem, da vam ni lahko, odzvala sem se na neprimerne komentarje.

Pozdravljeni

Se pridružujem  mnenju gospe.Obujte si čevlje in obleke odgovornih za očeta in govorite.

Saj človek sploh ne ve, o čem govori ,ko omenja karmo.

Kakšna karma,inteligenca na 10 IQ.

Lp,

Pozdravljeni.

Ker delam v zdravstvu vam lahko svetujem le dvoje. Nujno pojdite do osebnega zdravnika, opisite kaj vse on pocne in s tem ogroza sebe in se ostale okoli, in prosite za napotnico za psihijatrijo. Tam bo pod vplivom terapije in po vsej verjetnosti privezan. Vendar ga bodo vsaj imeli pod kontrolo. Na tak nacin vam ga bodo vrnili po nekaj casa nazaj domov z urejeno terapijo. Tam jih tudi prosite, da vam v odpustno pismo napisejo predlog za sprejem v dso (na podlagi katerega bo hitreje prisel na vrsto). Tudi osebnega zdravnika lahko prosite za priporocilo za sprejem. V primeru poslabsanja, ko se telo ze privadi te stalne terapije ponovno ponovite proces (osebni zdravnik, napotnica, psihijatrija, hospitalizacija, ureditev terapije, odpust domov). Ampak kljub terapiji boste rabili nekoga, ki bo pazil nanj za cas vase odsotnosti. Na socialni prosite za osebno asistenco ali da vam dajo kontakt nekoga, ki bi ga vi lahko placevali za tiste ure, ko je pri ocetu.

Vas pa razumem. Otroci niso dolzni skrbeti za svoje starse sploh, ce kazejo nehvaleznost in nespostovanje (pa ce tudi zaradi bolezni), ker imajo svoje zivljenje in svoje skrbi. Oce pa kot ste opisali, ze tako verjetno ne ve kdo je, kaj se dogaja okoli njega in mu uvedba terapije ne bo bistveno spremenila zivljenja, med tem, ko vam ga bo. Omogocila vam bo, da boste lahko zadihali. Srecno

Ma smo pametni…

Zavezi bedak

Veš kaj ne oziraj se na okolico in na osebe ki niso nikoli skrbele za svoje starše. Jaz sem skrbel in vem kako ti je ko ne moreš v službi sproščeno opravljati dela. Ne skrbi kaj ti očitajo stori po zdravi kmečki pameti. Zelim ti da se ti bo vse dobro izšlo.

Anonimmm, 13.12.2022 ob 12:48

Imam oceta 60+, epileptik, tezace z zivci, poskodovano nogo, za sebe ne za skrbeti sam, cez dan pa tava po vasi in je nevaren na cesti (hodi po sredini ceste, brez kresnicke)… Ker je imel poleti epilepticni napad in potreboval operacijo roke, sem ga po prihodu iz bolnisnice zaklepal v hiso, ko sva bila z zeno v sluzbi, da ne bi hodil okoli po vasi in si spet kaj naredil..ko sem prisel domov, sem odklenil in vedno je poskusal uiti.

Ker mi je sorodnica zagrozila, da nam bo poslala socialno, ker ga zaklepamo, sem mu odklenil. Od takrat je padel 5x. Ni si storil nic.

Zanima me, ce je opraviceno da ga zaklepam, saj je za njegovo dobro, da si ne bi kaj naredil ali lahko zaradi tega res dobim domov socialno?.

Zakaj ne odgovoriš, kaj je z njim dejansko narobe: alkoholik, poškodba glave, demenca, … ?

Neki ne štima.

Al je provokacija?

Sicer bi pa ravno socialna prva morala vedeti, kako v takem primeru najbolje ravnati.

Pozanimajte se do 65 leta starosti si lahko za očeta uredite osebnega asistenta, ki je financiran iz strani evropskega projekta, pojdite na center za socialno nego dajte vlogo in vam bodo ocenili koliko ur potrebuje za nego. Tako boste imeli oskrbo za očeta in vi boste brez skrbi.

Vse je laž, v vašo prid…….

Res pravi sin – sramota za tebe, ne vem zakaj tu sprašuješ pošlji to na socialno ali pa na policijo pa ti bodo odgovorili, ali pa povej na katero socialno pa bom jaz poslala.

Vsa ta hudobija  saj sta ti in tvoja žena hudiča v človeški podobi, kako lahko  pišeš za svojega očeta pa ni važno kakšen je OČE TI JE, saj ti boš še slabši, ker se ti bo vse to vračalo in pravilno , da se ti bo. Drhal pokvarjena.

Ja, res, situacija je težka, nekateri komentarji pa neprimerni . Uporabni pa sploh ne. Človek išče nasvete in ideje, občutkov krivde ima že tako dovolj. Delajte po svoji vesti.

Sin ? kako se počutiš , ko bereš forume- vprašaj ljudi , ki se s tem ukvarjajo pa ti bodo pomagali, saj vsak bedak ve , da to ni prav, da ga zaklepaš v hišo, a se zavedaš kaj se mu lahko zgodi v hiši, ko je sam. Premisli oče ti je.

Tolk govorijo o sociali, pa o dnevnem varstvu, eno je pa jasno, nič ni zastonj in  verjetno tudi tvoj dohodek tega ne dopušča, da bi si lahko to privoščil, s podobnimi zadevami sem se soočal, ni bilo lahko, mal poflikaj z kakšnimi prijatelji, sorodniki, pa kakšna bolniška enomesečna, če ti šiht to dopušča. Sicer pa stori, kar meniš, da je dobro  po tvojih najboljših močeh, za njega in za tebe. Ne oziraj se na druge, ki mislijo, da država in zavodi funcionirajo tako kot je slišati, ni tako. Jaz osebno ga zaklepal ne bi, poskušaj se z njim dogovorit in naj te posluša in upošteva. NI sam ubog in samemu sebi ubog.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close