Sva edina brez prihrankov?
Ravno se z možem pogovarjava, da bi rabila približno 30 jurčkov, da bi doma prenovila kopalnico in vikend zrihtala toliko, da bi ga lahko začela oddajati. Da ne bo pomote, vikend sva podedovala. Sva lastnika stanovanja, imava 350 evrov na mesec kredita za odplačevati še dve leti, zaradi prenove stanovanja in večjih del na vikendu, to je pa to. Prihodkov za cca 4000 jurčkov. Prijatelji se radi pohvalijo koliko imajo na računih, kako prenavljajo hiše na keš, pa huda potovanja in podobno, pa imajo podobne ali manjša dohodke kot midva. Midva imava trenutno skupaj prišparanega približno 5 čukov, pa še to na račun božičnic, regresov in nagrad. Mesečni prihodek zapraviva, pa včasih je še premalo. Ne zdi se mi, da bi živeli na veliki nogi, nič ekstra si ne privoščimo, no, ni pa nam tudi nič hudega, kupimo kar potrebujemo pa včasih kakšna malenkost za dušo. Evo, razgalila sem naše družinsko finančno poslovanje, pa me zanima kako imate drugi te zadevščine urejene. Lahko kaj prišparate? Pa če, koliko se potem odrekate željenim stvarem? Včasih dobim občutek, da ne znava najbolje z denarjem.
Anon, 19.02.2022 ob 23:26
Vsi imamo prijatelje s službami, kjer zaslužijo 1500 EUR na mesec, menda dobro živijo in še prihranijo 20.000 EUR na leto. Seveda taka računica ne obstaja, če ni drugih finančnih injekcij.
Tega odgovora sem pa full vesela. Se tudi meni zdi, da kar tako po suhem ne morejo vsi tako dobro živeti in imeti še prihranke ampak mi je mož rekel, da se mogoče samo tolažim, ker sem jim nevoščljiva.
Kot prvo ljudem ne smeš vse verjet. Kot drugo pa je zelo velika razlika koliko lahko privarčujejo ljudje, ki imajo malo večje otroke, napram ljudem z otroci v vrtcu. Recimo jaz samo za vrtec plačujem skoraj 400e. Podarjenega za otroka ne dobim nič, kupujem opremo v večini rabljeno in poceni oblačila pa je še vedno to kar visok znesek. Kar se pa financ tiče, zapisujta si par mesecev vse prihodke in odhodke. Po parih mesecih se vsedeta in pogledata kam gre denar. In potem narediš budget. Pa ne sedaj tak kot monovci z 15e na teden za hrano :). Realen budget, kjer gre nekaj za stroške, nekaj za varčevanje, nekaj za zabavo/dušo. Zapišita tudi svoje cilje (recimo prenova) in koliko za to rabita. Preverita koliko na mesec lahko data na stran za to in boš videla koliko časa bo trajalo. Jaz se kar probam držati formule da gre 10% dohodka za luksuz (oz. želje), 10% v dolgoročno varčevanje (penzija), 10% kratkoročno varčevanje (menjava avta, menjava kakšnih aparatov, prenove…), 10% dam na stran za potovanja ker meni to veliko pomeni, ostalo pa gre za stroške, hrano….
Midva imava manjše dohodke kot vidva. Nimava kredita, otroci odrasli. Zdaj, ko je bila korona, sva kar nekaj privarčevala. Ne, ker bi želela, ampak ker pač nisva nikamor šla. Nisva šla na nobeno potovanje, nisva šla smučat. Šla sva samo poleti na morje. Ne šparava pri hrani, pomembno mi je, da grem k frizerju, da grem enkrat mesečno na masažo. Nimam občutka, da bi se morala čemu odpovedati.
Tinca Malinca, 19.02.2022 ob 23:09
Ravno se z možem pogovarjava, da bi rabila približno 30 jurčkov, da bi doma prenovila kopalnico in vikend zrihtala toliko, da bi ga lahko začela oddajati. Da ne bo pomote, vikend sva podedovala. Sva lastnika stanovanja, imava 350 evrov na mesec kredita za odplačevati še dve leti, zaradi prenove stanovanja in večjih del na vikendu, to je pa to. Prihodkov za cca 4000 jurčkov. Prijatelji se radi pohvalijo koliko imajo na računih, kako prenavljajo hiše na keš, pa huda potovanja in podobno, pa imajo podobne ali manjša dohodke kot midva. Midva imava trenutno skupaj prišparanega približno 5 čukov, pa še to na račun božičnic, regresov in nagrad. Mesečni prihodek zapraviva, pa včasih je še premalo. Ne zdi se mi, da bi živeli na veliki nogi, nič ekstra si ne privoščimo, no, ni pa nam tudi nič hudega, kupimo kar potrebujemo pa včasih kakšna malenkost za dušo. Evo, razgalila sem naše družinsko finančno poslovanje, pa me zanima kako imate drugi te zadevščine urejene. Lahko kaj prišparate? Pa če, koliko se potem odrekate željenim stvarem? Včasih dobim občutek, da ne znava najbolje z denarjem.
Ce pri 3650 razpolozljivih eur vsak mesec nimata nasparanih prihrankov, je z vama nekaj narobe, sori. Eno leto sparajta s ciljem, da imata 365. dan od zacetka sparanja na racunu 20k. Ne predstavljam si, da bi vsak mesec zagonila 3650.
Mene pa zanima ali poznate oz imate ideje kdo so (v povprečju) osebe, ki se vozijo z res dragimi avtomobili. Zadnje čase videvam ogromno dobrih avtomobilov po cesti (od 50.000 pa tudi 100.000 eur naprej) in se sprašujem od kje toliko ljudem denar. Ne rečem, nekaj % ljudi je res bogatih, ampak toliko pa res ne. Nisem nič fauš, ima nepremičnine v Ljubljani in če bi imela ene 100.000 viška bi si raje kakšno stanovanje kupila kot naložbo. (čeprav zdej se bolj malo lahko kupi s tem). No, res me zanima ali smo takšna dežela s toliko bogatimi ali zapufanimi za pleh?
Jaz903, 20.02.2022 ob 10:17
Mene pa zanima ali poznate oz imate ideje kdo so (v povprečju) osebe, ki se vozijo z res dragimi avtomobili. Zadnje čase videvam ogromno dobrih avtomobilov po cesti (od 50.000 pa tudi 100.000 eur naprej) in se sprašujem od kje toliko ljudem denar. Ne rečem, nekaj % ljudi je res bogatih, ampak toliko pa res ne. Nisem nič fauš, ima nepremičnine v Ljubljani in če bi imela ene 100.000 viška bi si raje kakšno stanovanje kupila kot naložbo. (čeprav zdej se bolj malo lahko kupi s tem). No, res me zanima ali smo takšna dežela s toliko bogatimi ali zapufanimi za pleh?
Če vsak mesec prišparata dva tisočaka imata v štirih letih skoraj sto tisoč, s tem denarjem pa že lahko kupiš en avtoček, katerega ti ni nerodno parkirat pred Eurospinom.
Ne vem, jaz mislim da se pri 4000€ dohodka da ogromno privarčevati. Pri takih dohodkih, bi jaz osebno vsak mesec na stran dala najmajn 1000€. Ampak kot je že nekdo zgoraj napisal.. ni se treba primerjati z drugimi. Če vama tak način ustreza, če funkcionira, če nimate težav, zakaj pa ne.
Priporočljivo je le, da imate na strani toliko, da lahko v primeru kakšnih hujših scenarijev (izguba službe, dolgotrajna bolniška..), normalno plačate položnice in hrano. Človek naj bi imel na strani dovolj za 6 mesecev brez dohodkov. Toliko odgovornosti do sebe in do otrok, pa že morata imeti. Sploh ker nista na minimalcih in si to lahko privoščita.
Iskreno, jaz ne bi mirno spala, če bi vsak mesec plačo zagonila do nule in ne bi imela nobene rezerve za “hude čase”.
… bi rabila približno 30 jurčkov,…
… Prihodkov za cca 4000 jurčkov…
… prišparanega približno 5 čukov, …
Glede na zgornje… v čemu je sploh problem?
Sicer pa takole:
» Lahko kaj prišparate? Pa če, koliko se potem odrekate željenim stvarem?«
– pri manjših prihodkih komot živim in prihranim; ne gre za to, da bi se moral čemurkoli odrekati, pač pa za to, da skoraj ničesar RES ne želim – razen tistega, kar že imam. Vedno sem želel iste zadeve – in te sem nabavil že med študijem – in kmalu po njem. Takrat sem imel tudi več prihodkov, zdaj jih ne potrebujem. Resna analiza svojih želja in potreb reši večino problemov, sploh če si ustrezen karakter.
»Od vedno« delujem tako, da denar dajem na kup – iz kupa pa vzamem samo za tisto, kar res potrebujem/želim. Včasih so to velike in drage – pa drugim nepomembne reči – a razmislim za vsak odvzem s kupčka, če je vredno. Tudi za kave ali pir. Tega kupčka ni zmanjkalo, so pa bili časi, ko mi ni bilo vredno iz kupa vzeti za kavo.
Imata lepe dohodke, a spet ne take, da lahko luksuzno zivita.
Vsak mesec dajta najprej jurja na stran, preostalo pa razdelita na kredit, poloznice, hrano, bencin in kar je se res nujnega, preostanek je pa za priboljsek in najbolje je, da si ga razporedita tedensko, kar ta teden ne zapravita, gre na varcevalni racun.
Najbolj simpl stvar pod soncem.
Denar, ko pride , se TAKOJ da na stran ena vsota ,( začneš z večjo, če vama res ne znese, jo malo zmanjšas) in pač živiš s preostankom.
Jaz tako delam od svojega petnajstega leta, ko sem prvič dobila štipendijo.
Že z vidika varnosti naj bi vsaka družina imela eno rezervo vsaj za 6 mesecev preživeti , če je kriza.
Verjetno tisti, ki bi ob znesku štirih jurjev z lahkoto polovico prišparali, trenutno živi ravno s to polovico ali še manj. Je pa tako, da več imaš, bolj lagodno živiš in si več privoščiš tudi nevede.
Jaz tudi ob vsaki povišici mislim, kako bom zdaj to prišparala, ma ja. Če ni treba stiskat in zavezovat pas, zakaj bi? Da sebi ne bi privoščila? Da se bom bolje počutila? Moj stric je tako svojo penzijo šparal, na koncu pa na hitro umrl. Eeee, jaz pa prvo nase gledam, pa če delam, si tudi privoščim.
Matematika je ekzaktna veda. Napiši, kaj je to, kar kupite, kar potrebujete in zraven zneske. Tudi za malenkosti za dušo – napiši vse in zraven zneske.
4.000 eur mata skupaj, 350 € gre za odplačevanje stanovanja.
Nič nisi s tem razgalila.
-
Sicer pa, tako, kot so že napisali. Imeti moraš našparano za 6 mesecev življenja, v primeru izgube službe, 10 % plače daš v kratkoročne investicije, 10 % v dolgoročne investicije, nekaj še za 401k … pa nisi povedala, koliko otrok imata, koliko so stari in koliko daješ zanje – vse po postavkah. Potem boš pa šele videla, kje si.
Gdjdn, 20.02.2022 ob 10:51
Ne vem, jaz mislim da se pri 4000€ dohodka da ogromno privarčevati. Pri takih dohodkih, bi jaz osebno vsak mesec na stran dala najmajn 1000€. Ampak kot je že nekdo zgoraj napisal.. ni se treba primerjati z drugimi. Če vama tak način ustreza, če funkcionira, če nimate težav, zakaj pa ne.
Priporočljivo je le, da imate na strani toliko, da lahko v primeru kakšnih hujših scenarijev (izguba službe, dolgotrajna bolniška..), normalno plačate položnice in hrano. Človek naj bi imel na strani dovolj za 6 mesecev brez dohodkov. Toliko odgovornosti do sebe in do otrok, pa že morata imeti. Sploh ker nista na minimalcih in si to lahko privoščita.
Iskreno, jaz ne bi mirno spala, če bi vsak mesec plačo zagonila do nule in ne bi imela nobene rezerve za “hude čase”.
A če bi vsak mesec dobila po 1.000€ bi se pa za štiriindvajset jurjev na leto zapufala?
Pa ti si hujša kot naša vlada!
Takle, 20.02.2022 ob 11:08
Verjetno tisti, ki bi ob znesku štirih jurjev z lahkoto polovico prišparali, trenutno živi ravno s to polovico ali še manj. Je pa tako, da več imaš, bolj lagodno živiš in si več privoščiš tudi nevede.
Jaz tudi ob vsaki povišici mislim, kako bom zdaj to prišparala, ma ja. Če ni treba stiskat in zavezovat pas, zakaj bi? Da sebi ne bi privoščila? Da se bom bolje počutila? Moj stric je tako svojo penzijo šparal, na koncu pa na hitro umrl. Eeee, jaz pa prvo nase gledam, pa če delam, si tudi privoščim.
Res imamo pol manj, a visji kredit in vec privarcevanega, s tem, da sva midva ze obnovila stanovanje za 30k.
Ne gre za to, da si clovek nicesar ne privosci, gre za to, da si privoscis v skladu s svojimi dohodki.
Ko dobis povisico, pol pospravis, z drugo polovico pa uzivas.
sparajta, 20.02.2022 ob 11:31
Res imamo pol manj, a visji kredit in vec privarcevanega, s tem, da sva midva ze obnovila stanovanje za 30k.
Ne gre za to, da si clovek nicesar ne privosci, gre za to, da si privoscis v skladu s svojimi dohodki.
Ko dobis povisico, pol pospravis, z drugo polovico pa uzivas.
Ampak za koga ali zakaj je treba mus šparat?
Pri nas je nekje 1.300. – 1.500€ dohodka na družinskega člana.
Pred dvema letoma sva prekrila hišo, kjer živimo, skupaj z mojo mamo, oče je umrl.
Starši, sestra in jaz smo skupaj financirali tudi vikend na morju.
Privarčevano imava okrog 100.000 v gotovini, okrog 10.000 imava v delnicah in okrog 15.000 še v zlatu.
En avto je star 2 leti in en 13 let.
Privoščimo so, kar želimo.
pri 4 jurjih na mesec, ok., odšteješ 350€ kredita, pa ene 400€ za položnice v stanovanju, da ne moreta prišparat jurja na mesec ni nič drugega kot razvajenost, ali pa pojma o pojmu nimata o življenju, če ne rabita denar za kakšne nujne življenjskih stvari, kot je recimo kupovanje dragih zdravil, ni treba vsak dan kupovat kaviar…
Najbolje pri vseh stvareh je, da poznaš sebe in svoje navade. Si izbiraš paket za telefonijo – koliko in kam telefoniraš ter koliko podatkov porabiš. Kupuješ avto – za kaj ga boš imel in koliko km na leto narediš. Greš na dopust – si rad zaprt noter ali ti je dovolj majhen apartma, kamor greš le prespat.
Bolj kot poznaš sebe in svoje navade, bolje si lahko organiziraš življenje in več ti lahko ostane za druge stvari.
Forum je zaprt za komentiranje.