Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Lulanje in kakanje na jadrnici

Lulanje in kakanje na jadrnici

Vprašanje za poznavalce! Kolega ima barko brez wcja in nas vabi na jadranje čez vikend. Ker še nisem bil na jadrnici me zanima kako potekajo osnovne človeške potrebe?

Odgovor na objavo uporabnika
Osnove, 13.06.2021 ob 00:59

Vprašanje za poznavalce! Kolega ima barko brez wcja in nas vabi na jadranje čez vikend. Ker še nisem bil na jadrnici me zanima kako potekajo osnovne človeške potrebe?

Sicer še nisem bila na jadrnici brez wc-ja, ampak tudi wcji na tistih ki jih imajo niso primerni (v večini) za številko 2 :). Tako da za enko flaše (punce fruc flašo :)) , za dvojko pa kar lepo počakaš na celino. Saj ne boste tri dni na odprtem morju.

V morje.

Za št. 2 greš plavati in med plavanjem spustiš v morje. Ribe pojedo!

Običajno si nadaneš rešilni obroč in skočiš v morje. Med opravljanjem potrebe, velike ali male, te barka vleče  za sabo. Pa srečno, da ne srečaš kakšnega morkega psa in ti čevapčič ne odgrizne.

Dekorativni izdelki za dom - Dekoracija rešilni obroč - Dekoracija - Ostalo  - Dodatki za dom

flaše, 13.06.2021 ob 10:36

Sicer še nisem bila na jadrnici brez wc-ja, ampak tudi wcji na tistih ki jih imajo niso primerni (v večini) za številko 2 :). Tako da za enko flaše (punce fruc flašo :)) , za dvojko pa kar lepo počakaš na celino. Saj ne boste tri dni na odprtem morju.

Tole s številko 2 (a lahko rečemo sranje?) ne bo glih držalo. V ladijski wc ali kemični, se lahko serje, vendar ne smeš metati nič drugega noter (sploh če najemaš barko in ima črni rezervoar bolje da tudi toaletnega papirja ne).

No, vprašanje je bilo za barko brez wc-ja. Najbolje se je navaditi, da se gre v morje. Lula se lahko tudi brez da greš v vodo, s stopnic oz. podesta krme. Drugi v kopitu se pač vljudno obrnejo stran. Seveda je moškim lažje, ma tudi ženske se lahko skrijejo za krmno zrcalo. (Da bi mi kdo scal v flaške ali sral v lavor na barki, bi ga pa skipala na kopno ob prvi priliki.)

Na barki je pač malo manj zasebnosti, ponavadi se npr. (sploh na sidru) napove, da greš na wc na barki, da ne bi kdo glih plaval med bobki. Ali pa med jadranjem tudi poveš, da malo popazijo in te ne ob obratu glih skipajo s školjke v vrata.

Eni se ne morejo navaditi na sranje v morju in potem veslajo z byboatom na obalo. Če se jim da, mene ne moti. Smo se pa narežali na Kornatih, ker je en tak naredil ene 2km po soncu, da je našel večjo skalo in se lahko skril pred pogledi z bark.

Večji problem je, če si vezan na kakšen gat ali bojo v pristanišču, kjer ni wc-ja (bife na obali?). Ampak pač izbereš za privez marino, sicer plačaš več, ampak sanitarije so pa tam povsod poštimane v nulo.

Jadraš od malega in se navadiš. Težave imajo odrasli začetniki. Veliko jih odneha.

Ne jadramo, 13.06.2021 ob 16:20

Jadraš od malega in se navadiš. Težave imajo odrasli začetniki. Veliko jih odneha.

Srat?

Hm, torej, če greš jadrat, nimaš zasebnosti, da se v miru pošičješ in poserješ?

Si ne predstavljam, da bi šla na tak dopust, da bi morala scati, srati vsem na očeh.

Se bom pa vsekakor dobro pazila, da se bom daleč umikala jadrnic med plavanjem, zdaj, ko vem, da drek plava okrog jadrnic.

Res je vse to ja. Tudi meni ne pade na pamet tak dopust 🙂 Si sposodim manjši čoln od prijatelja vsake toliko za gušt in naredimo izlet, pa normalno na wc pred/po izletu. Za tistih par ur ni nikoli nihče zaenkrat moral na wc.

A si lahko predstavljam vse “finese” ki se rade fotkajo na takih jadrnicah kako se matrajo. Ne zavidam niti malo 🙂

Nauk zgodbe: ni vse tako kot zgleda na prvi pogled in nauk2 če se že preseravate, naredite to konkretno pa vzemite jadrnico z wcjem LOL

Sem 15 let nazaj dobila povabilo, da se pridružim na jadrnici za prvomajske. Že tako me ni preveč mikalo, ko sem pa izvedela, da se pa pri njih pocepne na robu čolna pod primernim kotom in  lula in kaka v morje, me je pa sploh minilo. Tak dopust res ne bi bil zame.

Jaz tudi nisem pomislila, da je to tako. Sem mislila,d a imajo kak kemični WC ali kaj takega gor. Ko je pa taka hvala kako super je jadranje. Da moraš pa scati pa srati vsem na očeh… ne hvala.

Je pa že boljši moj gumijasti kajak :). Tam ni takih težav :).

Pa sem vajena dopustovati s šotorom, skromno pa kak hostel. Ne po hoteli. Ampak tole z jadrnicami je pa prehuda zame. To pa ne bi.

Jaz sem mislila, da je jadranje nek luksuzen dopust, za petične turiste. Vsaj tisti dve znanki, ki sta o tem dopustu kar naprej razlagali… pač v stilu, da je to dopust za bogate. Jaz pa naivnica sem mislila, da je WC sigurno na jadrnici.

Hvala za opis Jonc. Mam težave z odvajanjem že v tujih kopalnicah, kaj šele na pogledu vseh????

V spodobnih jadrnicah in jahtah je wc čisto normalen, tudi papir lahko uporabljaš, vse skupaj se kasneje razcefra in raztopi.

Pač ne hodite na neke skupaj zmašene jadrnice brez wc-jev.

Jadrnice imajo vse wc, kakšne manj od 8 m ga nimajo, tisti si včasih omislijo vsaj kemični wc zad za kakšno zaveso. Ampak na tako majhne barke tudi ne gre več kot 3 ljudje.

Jadrnice v čarterju pa imajo  ponavadi rezervoar za odpadno vodo, tako da tu se ni bati plavajočih fekalij okoli barke (ampak itak ribe pojejo vse v par sekundah! ). Včasih pa čarterist tudi malce goljufa in speljejo mimo rezervoarja.

Če imajo black water tank se mi držimo tega, da ne mečemo nič  noter, ker čiščenje zamašenih cevi je 200 eur. Tam kjer tega ni, pa lahko vržeš malo toaletnega, ampak mora biti tak razgradljiv.

Drugače je pa na čarter jadrnicah ponavadi več wc-jev, so lepo urejeni, je pa treba ponavadi ročno pumpati vsebino ven.

Tako da za prav prefine damo tak dopust ni. Razen če se le selijo iz marine v marino.

kaj res tole, 13.06.2021 ob 20:42

Jaz tudi nisem pomislila, da je to tako. Sem mislila,d a imajo kak kemični WC ali kaj takega gor. Ko je pa taka hvala kako super je jadranje. Da moraš pa scati pa srati vsem na očeh… ne hvala.

Je pa že boljši moj gumijasti kajak :). Tam ni takih težav :).

Pa sem vajena dopustovati s šotorom, skromno pa kak hostel. Ne po hoteli. Ampak tole z jadrnicami je pa prehuda zame. To pa ne bi.

Jaz sem mislila, da je jadranje nek luksuzen dopust, za petične turiste. Vsaj tisti dve znanki, ki sta o tem dopustu kar naprej razlagali… pač v stilu, da je to dopust za bogate. Jaz pa naivnica sem mislila, da je WC sigurno na jadrnici.

Saj wc je na barki, le tiste ta male ga nimajo.

In tudi ni nujno, da je to le za bogate: letos maja (ok, je pomagala korona) smo dali reči in piši 140 eur po osebi za najem 7 dni barke (ki je imela 2 hladilnika, štedilnik, pečico, 3 wc, tuš kabino, tuš na krmi, byboat z motorjem, posteljnino in brisače, tendo…). Samo še naložiš robo in hrano in odpluješ.

Zavožena Junc je ekspert, ker je bila enkrat na jadrnici izven sezone letos.

Drugače je tako, za nujno uporabo imač kemični wc.  Vse te jadrnice ne jadrajo neprekinjeno in se skupaj z jahtami dnevno vračajo v marine, kjer imaš tuše in sanitarije. Je pa res da ti urejeni bogataši poserjejo vsak košček okolja v marini, ker je pretežko it do sanitarij 20 ali  50 metrov. Sam sem bil nekajkrat v Šimuniju na Pagu, ni bilo metra okolja po kamnih z grmičevjem in borovci, da ne bi bilo polno drekov.

Jonc nepr, 14.06.2021 ob 00:18

Saj wc je na barki, le tiste ta male ga nimajo.

In tudi ni nujno, da je to le za bogate: letos maja (ok, je pomagala korona) smo dali reči in piši 140 eur po osebi za najem 7 dni barke (ki je imela 2 hladilnika, štedilnik, pečico, 3 wc, tuš kabino, tuš na krmi, byboat z motorjem, posteljnino in brisače, tendo…). Samo še naložiš robo in hrano in odpluješ.

Junec je bila letos edinkrat na eni stari jadrnici. Te majhne jadrnice nimajo drugega kot morda kemični wc.

Naj malo razložim, zakaj je dopust na jadrnici tako lep kljub nekaterim pomanjkljivostim: sidraš in kopaš se po čistih in neobljudenih zalivih, sploh ni treba tavati in iskati plaže, saj se kopaš na barki. Ker ni plaže, je vse čisto, ne rabiš obuval, ležalnikov, brisača je ponavadi zadosti ena, pivo je na dosegu roke, tuš s sladko vodo na krmi. Na kopno plažo greš le malo raziskovat ali se zabavat v plitvo vodo z mivko (Susak, Olib). Premikaš se iz kraja v kraj, obiščeš obalna mesteca, vsak dan drugo, jadraš v tišini brez hrupa motorjev. Kuhaš na barki, če si posadka želi, pa se seveda gre tudi v gostilno, dostikrat se privežeš dobesedno pred gostilno.

Je pa res: ozka ležišča, to še zdaleč ni hotelska soba, treba je tudi kaj delat (vsaj kak štrik pridržati, kuhati, pomivati), včasih je do mesta kar konkreten sprehod, ker si pač sidran v zalivu glede na veter, ob morski bolezni ni nobeden pretirano eleganten, sploh ko bruha čez krov, nočno zibanje na sidrišču nekatere moti, na privezih oz. v marinah pa si zelo tesno en kokpit zraven druge, ubogati je potrebno skiperja (ponavadi mene, hehe), tu ni demokracije.

Za ene ni, za ene je pa nepozabno, pa wc gor ali dol. (kot rečeno, greš pa v morje).

Uf, meni se pa tole grozno sliši. Par dni zaporedema na izjemno malem prostoru z istimi ljudmi. Srati, scati moraš v morje ali pa v kak grozen WC.

Grem pa že raje s kolesom na okrog. TUdi najdeš lepe kotičke, še lepše :). Ni ti treba prenašat istih ljudi na tako malem prostoru. Imaš ogromno gibanja. Zdaj kampi tudi niso nek presežek udobja, ampak vseeno imajo pa normalne WCje, tuše. Spanje pa: se navadiš šotora :).

Pa na poti, ko kolesariš, je seveda tudi treba kako potrebo opravit, ampak ne na očeh sopotnikov, ampak v miru, na samem. Pa brez nevarnosti, da bi tvoj drek zletel v usta plavalcu v bližini.

kaj je res tole, 14.06.2021 ob 10:08

Uf, meni se pa tole grozno sliši. Par dni zaporedema na izjemno malem prostoru z istimi ljudmi. Srati, scati moraš v morje ali pa v kak grozen WC.

Grem pa že raje s kolesom na okrog. TUdi najdeš lepe kotičke, še lepše :). Ni ti treba prenašat istih ljudi na tako malem prostoru. Imaš ogromno gibanja. Zdaj kampi tudi niso nek presežek udobja, ampak vseeno imajo pa normalne WCje, tuše. Spanje pa: se navadiš šotora :).

Pa na poti, ko kolesariš, je seveda tudi treba kako potrebo opravit, ampak ne na očeh sopotnikov, ampak v miru, na samem. Pa brez nevarnosti, da bi tvoj drek zletel v usta plavalcu v bližini.

Junc je bila po sili razmer na anjvečji revšni, prvič v življenju. In zdaj se bo hvalila s tem deset let in nora baba pisala čreva stokrat daljša, kot je trajalčo tista dva dni na stari jadrnici v mrzlčem vremenu izven sezone, kjer se jo je nekdo usmilil in ji omogočil dva dni dopusta.

Saj pravim, jaz sem bil nekajkrat v Šimuniju na jahti, razen tega, da so ti bogataši res prasci nad prasci in vse poserjejo po grmovju okoli marine, da se človek ne more niti pod razno sprehodit tja, kaj šele it ležat na osamljeno plažo pod borovce, je bilo v redu. Sanitarije so bile, tuši so bili, vse osatlo pa tudi.

Točno tako gre kot pravi Jonč. Ve kaj govori.

Je pa tudi res, da tak dopust zahteva malo posebno sorto ljudi in načeloma niti ni za ljudi ki potrebujejo veliko zasebnosti, niti za tiste, ki bi bili samo nobel, pa še za marsikoga drugega ne.

Za biti “nobel” so zadeve nad kakšnih 15 metrov dolžine in vsaj pol milijona vrednosti.

Na mali barki brez WCja je princip en sam – rit čez krov. Na kakršenkoli način že.

Tole zgoraj sem jaz napisal, le spet je neka zmešnjava z nicki na forumu.

rok-1, 14.06.2021 ob 10:36

Tole zgoraj sem jaz napisal, le spet je neka zmešnjava z nicki na forumu.

Vemo, da si ti napisal pioženščena meduza. Pa na kakih jadrnicah ste to vi bili, da ni ničesar? Seveda je tudi jadrnica, če ima pogon na jadra, ampak avtor najbrž ne gre na tako, kot ste bili vi, na taki bi težko bila neka družba, ker ni placa niti za stat.

Da pa ti sdpadaš med prašiče, je bilo pa že videt, ko si se hvalil s prdenjem, kakak zabava v družini je to za vse. A nimaš prase v marini tušev in sekretov, če ga na jadrnici nimaš????? Uživaš, da serješ v tisto malo škatlo od kemičnega wc-ja pred vsemi? ….mislim.

Se pravi, zmešna, zavožena Junc , Rok, ki doma prireja zabave za vse s prdenjem in podobni, če bi šli v kamp, bi se posrali zraven šotora ali prikolice, niso zmožni prit do sanitarij namenjenim temu? Je popolnoma enako, ean mala jadrnica v marini ali pa kamp prikolica ali šotor.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close