Lulanje in kakanje na jadrnici
plavajoči zapor, 14.06.2021 ob 13:52
viharni jezdec410, 14.06.2021 ob 13:41
tuht, 14.06.2021 ob 13:25
troltrola, 14.06.2021 ob 13:12
tuht, 14.06.2021 ob 12:58
troltrola, 14.06.2021 ob 12:52
romba, 14.06.2021 ob 12:45
Aja, še to, ko nekateri pravite, da itak jadraš samo par ur, nato pa v marino. Pri nas ni bilo tako. Se je jadralo cele dneve, šele pod večer smo se usidrali v kakšen zaliv. V marino se je šlo samo 2x v tritedenskem dopustu.
Vsekakor, šli ste kot tista Greta z ajmerji za srat v Ameriko, na jadrnici vredni dva miljona evrov, za čisto okolje.??
Če bi bilo res tako ubijaoče, kot vi nabijate, ga ne bi bogataši sral, ker so preveč komot. Saj ne gre za tekmovanja v jadranju, ampak dopuste, tako da ne norte troli ničvredni.???
V bistvu, za družine z otroki JE to kar težek dopust. Pa tudi za odrasle, ko pride do trenj. Poznam primere, ko so na hitro skrajšali dopust, ali pa motorili tam okrog Zadra, da so (skupaj gledano) večinoma res stali po zalivih.
To kar flancaš z bogataši, pa niti slučajno ni primerljivo. Tam se gre za jadrnice oz. večinoma jahte 15+ metrov s plačano posadko (+kuhar). Kjer si dejansko kot v hotelu.
Če greš v kamp ali apartma imaš tudi na izbiro, lahko si sam kuhaš ali greš v restavracijo. Kaj hočeš povedat, da si prisiljno samo kuhat in je to pogojeno z bivanjem????? Nisi, dajte malo mignite z glavami, al vam res ne dela ena celica v glavi.
Na daleč se vidi, da nimaš pojma o jadrnicah in jadranju. Ampak, ko voli, nek izvoli.
Jaz sem bil pa večkrat, če drugemu ne verjameš. Jadral nismo nikoli, nisem zagnan za to. Prepeljali smo se malo po krajih po jadranu z motornim pogonom. Vse ostalo je pa enako kot v kampu. kamorkoli prideš imaš vse. Večino časa si itak zasidran nekje blizu plaže ali v marini.
Sveda je pa razumet, da vi hodite na dopust le v 200 kvadaratov aparatmaja v luksuznem hotelu, vse ostalo vam je potem normalno pretesno. Teleta od trolov na kubik ste tu na monu, nič drugega.
Kake sekaš, da glava peče.
A greš na dopust in tam čepiš v hotelu, apartmaju?
Jaz sicer večinoma šotorom, ampak to ne pomeni, da cele dneve preživljam v šotoru, niti ne v kampu. Čez dan se potepam naokrog, torej ogromno km prostora. Zvečer pridem v kamp, postavim šotorom, prespim, drug dan podrem šotor in naprej.
Pa tudi tisti, ki prespijo v hotelu, ne bodo bivakirali cel dan v hotelu. Hotel je za prespat, čez dan pa se potepaš okrog.
Na neki jadrnici pa si na nekem malem prostoru z nekimi ljudmi, pred katerimi moraš celo scati pa srati, ker nimaš zasebnosti.
Viharc:
Verjetno ne boš razumel, ampak naj vseeno poskusim:
v kampu sem samo ponoči, čez dan pa ne. Ti je to razumljivo? Na jadrnici si pa tudi čez dan ali pač ne? In z jadrnice pač ne moreš kar malo okrog hodit, ker je okrog voda, se ti ne zdi?
Ne vem kako je v prikolici, ampak tisti, ki je v prikolici: iz prikolice greš lahko ven na sprehod, na kolo, kar češ. Ni voda okrog in okrog. Ti je to razumljivo ali pa misliš, da so prikolice postavljene sredi vode?
Z družino na jadrnico? No ta je pa ekstra huda. Uboge otroke zapreš na majhen prostor, namesto, da bi bili nekje zunaj, tekali, kolesarili, raziskovali naravo… ti bi jih pa zaprl na malo brkačo, jadrnico. Čista muka za otroke. No ja, za lene froce, je odlično. Čepijo na barkači in to je to. Za aktivne otroke pa je to plavajoči zapor.
Ne pretirano posploševati, ker zadeve so sila različne; jadrnica je vse od recimo 3 – 4 metrov dolžine, ki ima samo prostor za sedenje, jambor in jadra, pa čisto brez kabine pa do ekstra luksuzne s plačano posadko. In vse vmes.
Povprečne privatne imajo cca 8-9 metrov, vsaj eno ločeno kabino in malo kopalnico, tiste za charter so praviloma precej večje, udobnejše in slabše za jadranje.
Enako velja za jadranje – imate povprečne najemnike, ki se vozijo večinoma na motor od marine do marine, gostilne do gostilne – in imate jadralce, ki jadramo, spimo med vožnjo ali na sidru, večinoma daleč od civilizacije in vidimo marino mogoče enkrat ali dvakrat na mesec.
Kot zgoraj piše “tako pač je”, tudi mi plujemo družinsko ali pa kvečjemu jaz sam, v marino ne zaidem navadno niti enkrat – le v izrednih situacijah po kakšne nakupe ali servis – česar niti približno ne moreš primerjati s popularnimi pijanskimi vreščanji od marine do marine.
Podobno neprimerljive so tudi vse zadeve, ki jim je tale tema posvečena.
plavajoči zapor, 14.06.2021 ob 14:11
Viharc:
Verjetno ne boš razumel, ampak naj vseeno poskusim:
v kampu sem samo ponoči, čez dan pa ne. Ti je to razumljivo? Na jadrnici si pa tudi čez dan ali pač ne? In z jadrnice pač ne moreš kar malo okrog hodit, ker je okrog voda, se ti ne zdi?
Ne vem kako je v prikolici, ampak tisti, ki je v prikolici: iz prikolice greš lahko ven na sprehod, na kolo, kar češ. Ni voda okrog in okrog. Ti je to razumljivo ali pa misliš, da so prikolice postavljene sredi vode?
Z družino na jadrnico? No ta je pa ekstra huda. Uboge otroke zapreš na majhen prostor, namesto, da bi bili nekje zunaj, tekali, kolesarili, raziskovali naravo… ti bi jih pa zaprl na malo brkačo, jadrnico. Čista muka za otroke. No ja, za lene froce, je odlično. Čepijo na barkači in to je to. Za aktivne otroke pa je to plavajoči zapor.
Na jadrnici je enako, razumeš? Kaj ne gre v betico, to da moraš dva metra stopit po brvi na kopno? Večina plovil zelo malo pluje, imajo jih za spanje. Redki gredo nekam plut in ostanejo sred morja, ti so res izjeme. Greš se pelješ do nekega kraja, tam greš spet na kopno, na plažo ali kar ti paše.
Al si res zabito, da bolj ne moreš bit.
Nisem vedela, da obstajajo jadrnice brez wc. Sem mislila, da imajo vse kopalnico.
Si ne predstavljam, da ni kopalnice, midva sva imela tudi svojo sobo ,lastnika pa svojo. Za dva dni je super, vec pa jaz ne zdrzim na morju pa smo veckrat povabljeni na dogodivscino po morju . Aja pa nasi prijatelji imajo jahto in ni jadrnica, ceprav men je to vse eno in isto, ker nisem poznavalec plovil. Men je vsec ker je lepa in lepo opremljena :)))
Brez wc to si pa ne predstavljam.
Mary MCScary nepr, 14.06.2021 ob 14:21
Nisem vedela, da obstajajo jadrnice brez wc. Sem mislila, da imajo vse kopalnico.
Si ne predstavljam, da ni kopalnice, midva sva imela tudi svojo sobo ,lastnika pa svojo. Za dva dni je super, vec pa jaz ne zdrzim na morju pa smo veckrat povabljeni na dogodivscino po morju . Aja pa nasi prijatelji imajo jahto in ni jadrnica, ceprav men je to vse eno in isto, ker nisem poznavalec plovil. Men je vsec ker je lepa in lepo opremljena :)))
Brez wc to si pa ne predstavljam.
Ja pa šotori imajo tud sekrete’ una pred tabo piše. Mater vas je vsekanih.?
Glede otrok je pa predvsem odvisno od otrok samih; sam sem kot otrok preživel mesece med plovbo in užival; za prijatelje sem imel valove, kjer sem ločil različne tipe valov že po sluhu in sunkih v bok barke, vetrove in ribe, kjer so imeli vsak svoje ime, pa ribe tudi. Lovil ribe, se potapljal za školjkami, plaval na odprtem in lovil barko. Igral sem se z vodo, gradil mini konstrukcije za hece z vodo in vetrom, ipd. Pa tudi bral sem ogromno – in predvsem sem kot goba vpijal vse, kar so me učili dela z jadri, o vremenu in krmarjenja jadrnice. Ure in dneve sem presedel za krmilom, ker mi je bil to izziv. Sploh v nevihtah in močnejših vetrovih.
Nekateri prijatelji v podobnih situacijah so se pa zdolgočasili skoraj do smrti in so to zamerili staršem.
Naši mulci zdaj so pa spet različni. Moj samo bere cele dneve – in čim je barka pri miru plava, si dela tekmovalne plavalne treninge na štoparico, se potaplja… in noče iz vode, dokler se ne trese od mraza. Včasih ga popade izziv in krmari, načrtuje pot, se igra z inštrumenti, programira, se uči upravljanja in pravline komunikacije z VHF radio postajo, ipd. Vmes se pa kdaj tudi dolgočasi.
Enemu je pa precej odveč vse to – od druženja s starši do tega, da ne more divjati naokrog – razen plezanja na jambor.
Uh, ste zapeli za te wc-je. Pa saj smo večkrat povedali, da je brez wcjev le na kaki majhni jadrnici, pod 8m, ali regatni, kot je rekel Rok-1 (ker tiste so oskubljene vsega balasta).
Jadrnice se najema za 4 ljudi tam nekje 9-10 metrsko, za 6 ljudi 12 metrsko, za 8 ljudi 14-15 metrsko. Seveda lahko tudi večje, a to pač stane.
V notranjosti so vse lepo urejene, imajo vse, da si lahko 14 dni gor brez da stopiš na suho. Kabine so za dva, lahko pa je tudi kakšna kabina s pogradom. Wcjev je na čarterju ponavadi več, odvisno od barke. V notranjosti je salon, kjer je prostora za vse člane, kuhinjski niz z vso opremo, v kokpitu je miza in tudi prostora za vse. Dopust na jadrnici je drugačen, jadraš in pohajaš okoli, sonči se ne nobeden, ker ni potrebe. Je pa res, da za ljudi, ki komplicirajo, to ni primeren dopust, ali pa če slabo prenašajo valovanje. Pač kdaj se malo bolj nagibaš, stalno piha, malo se moraš umakniti drug drugemu na prehodih, včasih je treba s čolnom na kopno, včasih ti skipper zakurbla sredi noči motor, če čaka kakšno hujšo nevihto, zjutraj te morda zbudi dviganje sidra… Čas, ki ga porabiš za določene razdalje je neprimerno večji kot z avtom. Je pa tako, bolj kot je barka velika, hitrejša je in manj se pozna guncanje in valovi.
Z 8m pri 6,5 vozlih trgam že vrvi, s 15 m pa ni problem iti tudi čez 10 vozlov. (vozel je 1852 m, glih za predstavo, kakšna hitrost je to).
Zmeraj se jadranje prilagodi posadki, če so gor otroci, se bolj ustavljamo v zalivih, tudi kampih (otroška igrišča), za najstnike udarimo varianto, da grejo lahko zvečer v mesto , za nas “preparirane z morjem” pa je jadranje tista prava poezija, lahko traja tudi 10 ur ali več, marine me pa itak ne vidijo, le ko izplujem in pridem nazaj po 1 tednu je treba pač tam vezat.
Jonc nepr, 14.06.2021 ob 14:38
Uh, ste zapeli za te wc-je. Pa saj smo večkrat povedali, da je brez wcjev le na kaki majhni jadrnici, pod 8m, ali regatni, kot je rekel Rok-1 (ker tiste so oskubljene vsega balasta).
Jadrnice se najema za 4 ljudi tam nekje 9-10 metrsko, za 6 ljudi 12 metrsko, za 8 ljudi 14-15 metrsko. Seveda lahko tudi večje, a to pač stane.
V notranjosti so vse lepo urejene, imajo vse, da si lahko 14 dni gor brez da stopiš na suho. Kabine so za dva, lahko pa je tudi kakšna kabina s pogradom. Wcjev je na čarterju ponavadi več, odvisno od barke. V notranjosti je salon, kjer je prostora za vse člane, kuhinjski niz z vso opremo, v kokpitu je miza in tudi prostora za vse. Dopust na jadrnici je drugačen, jadraš in pohajaš okoli, sonči se ne nobeden, ker ni potrebe. Je pa res, da za ljudi, ki komplicirajo, to ni primeren dopust, ali pa če slabo prenašajo valovanje. Pač kdaj se malo bolj nagibaš, stalno piha, malo se moraš umakniti drug drugemu na prehodih, včasih je treba s čolnom na kopno, včasih ti skipper zakurbla sredi noči motor, če čaka kakšno hujšo nevihto, zjutraj te morda zbudi dviganje sidra… Čas, ki ga porabiš za določene razdalje je neprimerno večji kot z avtom. Je pa tako, bolj kot je barka velika, hitrejša je in manj se pozna guncanje in valovi.
Z 8m pri 6,5 vozlih trgam že vrvi, s 15 m pa ni problem iti tudi čez 10 vozlov. (vozel je 1852 m, glih za predstavo, kakšna hitrost je to).
Zmeraj se jadranje prilagodi posadki, če so gor otroci, se bolj ustavljamo v zalivih, tudi kampih (otroška igrišča), za najstnike udarimo varianto, da grejo lahko zvečer v mesto , za nas “preparirane z morjem” pa je jadranje tista prava poezija, lahko traja tudi 10 ur ali več, marine me pa itak ne vidijo, le ko izplujem in pridem nazaj po 1 tednu je treba pač tam vezat.
Viharc, torej mi hočeš dopovedat, da je jadrnica za spati, drugače si pa itak na kopnem? Hja, zakaj pa bi potem človek imel jadrnico, če je pa šotor cenejši? Pa, če si v šotoru, greš komot tudi ponoči scat. Ti ni treba po brvi na kopno in iskat WCja. Aja, jadralci itak poščijejo in poserjejo celo obalo, si že napisal.
Torej, daj mi razloži, zakaj potem jadrnica, če se pa ne jadra? Kot velik strokovnjak, daj razloži meni nevednici.
Jaz sem pač mislila, da je jadrnica za jadranje. Ti pa praviš drugače.
Aja, meni je drugače tudi na ogromnih ladjah, ki so velike več nadstropij, mučno. Pa tam lahko hodiš, bereš, imaš WCje, dovolj prostora za miganje, za umik… ampak meni je to še vedno pač samo nuja, da nekam prideš. Ne pa, cel dopust preživiš na takem malem prostoru.
Ob misli, da bi morala biti cel dan ali več dni na jadrnici: si predstavljam samo klavstrofobijo.
No, med jadrnico in jahto je ogromna razlika. Jadranje je aktiven dopust. Seveda, če greš dejansko jadrati in ne zgolj motoriti kot Viharni sanjač. Na jadrnici se dela! Ni samo sedenje in čakanje, da kam prideš. Je treba delati z jadri, redno obračati jadrnico (odvisno od vetra), itd. Pozorno slediti vremenu, ki pogosto pogojuje kam in kako hitro se tja pride. In ja, pogosto to pomeni, da cel dan jadraš, da kam prideš. Tudi, ko cilj dosežeš, to pri orto jadralcih ni marina, temveč nek osamljen zaliv. Tako da lahko pozabiš na “brv” in sprehod do WC-ja, ker tam ni niti pomola niti česa drugega.
Se strinjam, da to pač ni dopust za vse. Upam si trditi, da v takem dopustu uživa manjšina. Ponavljam, to velja za aktiven dopust, kjer se motor redko vklopi in kjer je želja priti še kam drugam kot 20 km radija okrog Zadra.
tuht, 14.06.2021 ob 15:32
No, med jadrnico in jahto je ogromna razlika. Jadranje je aktiven dopust. Seveda, če greš dejansko jadrati in ne zgolj motoriti kot Viharni sanjač. Na jadrnici se dela! Ni samo sedenje in čakanje, da kam prideš. Je treba delati z jadri, redno obračati jadrnico (odvisno od vetra), itd. Pozorno slediti vremenu, ki pogosto pogojuje kam in kako hitro se tja pride. In ja, pogosto to pomeni, da cel dan jadraš, da kam prideš. Tudi, ko cilj dosežeš, to pri orto jadralcih ni marina, temveč nek osamljen zaliv. Tako da lahko pozabiš na “brv” in sprehod do WC-ja, ker tam ni niti pomola niti česa drugega.
Se strinjam, da to pač ni dopust za vse. Upam si trditi, da v takem dopustu uživa manjšina. Ponavljam, to velja za aktiven dopust, kjer se motor redko vklopi in kjer je želja priti še kam drugam kot 20 km radija okrog Zadra.
Vse dodatne informacije do na strani rok.prdenjezabava@cerknica.?
Avtor teme nima te želje, multinično debil še ni razumelo?
Tudi slučajno si nisem predstavljala, da na manjših jadrnicah ni stranišč. Sicer me že prej ni vleklo, ker si ne predstavljam več dni bivati na tesnem z ljudmi, ki niso člani moje ožje družine. Najprej sem mislila, da je hec, da rit moliš ven in ščiješ in serješ. Bi me tudi minilo gledati koga drugega. Pa ozke postelje, umikanje drug drugemu, nobene zasebnosti. Da bi pa na dopustu še delala ali kuhala, mi pa tudi ni. Lastni WC in kopalnica sta mi pri tem zelo pomembna, ne pa da ga delim še z drugimi. Luksuza ne rabim, določeno udobje pa. Hotel 3 ali 4 zvezdice mi čisto zadostuje. Morje imam drugače zelo rada, tudi plovbo. Že trajekt mi je všeč, na križarjenju sem pa sploh uživala.
Luba duša, popolnoma normalno je, da se opravlja potrebo z lojtre. Tudi na jadrnicah, ki imajo WC-je, le-ti bolj ali manj samevajo. Isto s kopalnico (če tistemu kabinetu s tušem lahko rečeš kopalnica). Ja, kdo se pa tušira na jadranju? Ok, če si na privezu oz. nekje v civilizaciji, potem je drugo. Na odprtem pa ….
napušč, 14.06.2021 ob 17:17
Luba duša, popolnoma normalno je, da se opravlja potrebo z lojtre. Tudi na jadrnicah, ki imajo WC-je, le-ti bolj ali manj samevajo. Isto s kopalnico (če tistemu kabinetu s tušem lahko rečeš kopalnica). Ja, kdo se pa tušira na jadranju? Ok, če si na privezu oz. nekje v civilizaciji, potem je drugo. Na odprtem pa ….
Kaj pa ko jadrnica pluje in nekoga pritisne? A morajo potem ustavit? Kako pa otroci? Kaj pa če so valovi, neurje? Kaj pa če so vsi zunaj in te pritisne, ali potem druge spodiš notri, da ne opravljaš vsem na očeh?
Pomagaj si sam, 14.06.2021 ob 18:21
Kaj pa ko jadrnica pluje in nekoga pritisne? A morajo potem ustavit? Kako pa otroci? Kaj pa če so valovi, neurje? Kaj pa če so vsi zunaj in te pritisne, ali potem druge spodiš notri, da ne opravljaš vsem na očeh?
Ne. Nič se ne ustavlja. Če gre za resno jadranje, se jadra npr cel dan. Od zore do mraka, če že ne tudi ponoči. Otroci načeloma sploh nimajo problema s tem.
Čeprav niti ne razumem zakaj bi snemal vsa jadra in ustavljal zaradi opravljanja potrebe? Pač greš na WC – če je, ali opraviš zadaj na krmi.
Ko so valovi in/ali nevihta je enako. Školjka pod teboj je malo bolj poskočne sorte, to je vse. Naučiš se hitreje opraviti, ker če je morje res težko (veliki in kratki valovi), ti v kopalnici v par minutah postane na smrt slabo… Se pa večina tej situaciji – v težkem morju izogiba – in raje tiščijo dokler lahko…
In če že opravljaš zunaj je pa odvisno od družbe – ker to se večinoma prakticira samo na družinskih potepanjih ali pa na regatah… vsi pač obzirno gledajo stran ali se umaknejo. S tem da si itak nizko dol, za steno in se večinoma vidi samo vrh glave.
Forum je zaprt za komentiranje.