Kaj si mislite o južnjakih, ki si spremenijo ime in priimek v slovenskega?
Zame so to ljudje brez karakterja in vredni vsakega prezira. Sem tudi sama južnjakinja in si nikoli ne bi spremenila imena ali priimka, zato da bi bila nekomu všeč ali da bi imela več možnosti za službo, itd.
Pa tudi ne verjamem, da te res kdo bolj ceni, če imaš slovensko ime. Prav nasprotno. Sicer je res, da je v Sloveniji še vedno veliko nestrpnosti do nas južnjakov, ampak vseeno je sprememba imena zaradi všečnosti prezira vredno dejanje.
Kaj pa vi mislite?
Pravzaprav si mislim enako, kot o tistih, ki si spreminjajo imena in priimke, da bo boljše po kriterijih numerologije. Se očitno počutijo slabo v svoji koži in poskušajo, da bi se boljše.
Ampak rekorderji vsaj zame so bili v slovenski družini s slovenskim priimkom na ič, ki so priimek bolj poslovenili tako, da se konča na -nik (kot da bi se recimo namesto Župančič pisal Župančnik).
Preziram take ljudi zato, ker so zatajli svoje starše in svoje prednike, zato da se priliznejo nacionalistom. A bi jih morala občudovati al kaj?[/quote]
Zakaj jih je z tem zatajil? kako veš da jih ne mara in se ne razume z njimi ter jih nima rad? veš koliko ljudi si da ime spremeniti ker jim ni všeč, pa jih nihče ne prezira. Taki kot si ti so vredni tega, ker na druge ki jim niso nič storili pljuvajo. če preziram koga so to morilci,posiljevalci,pedofili,mučitelji živali… ne pa nekdo, ki sam sebi nekaj nareti in se trudi za svoje življenje.
Saj to in pa spodaj ena tema, kjer nekdo omenja, da je Helena Blagne v resnici Jelena Blagojević, me je spodbudilo, da odprem to temo. Pa bogve koliko je še takih, ki so uspel, so na kakšnih položajih, javne osebnosti. Ampak s prikrivanjem svojega porekla (morda ne sprememba imena in priimka, ampak samo sprememba Ć-ja v Č) delajo škodo ne samo sebi, ampak vsem južnjakom, ker se tako daje vtis, da južnjak ni spoosben delat kaj drugega kot krampat ali čistit wc-je.
Saj to in pa spodaj ena tema, kjer nekdo omenja, da je Helena Blagne v resnici Jelena Blagojević, me je spodbudilo, da odprem to temo. Pa bogve koliko je še takih, ki so uspel, so na kakšnih položajih, javne osebnosti. Ampak s prikrivanjem svojega porekla (morda ne sprememba imena in priimka, ampak samo sprememba Ć-ja v Č) delajo škodo ne samo sebi, ampak vsem južnjakom, ker se tako daje vtis, da južnjak ni spoosben delat kaj drugega kot krampat ali čistit wc-je.[/quote]
Ti imaš čudne komplekse, ker če si nekdo da spremeniti ime z tem ne daje izgleda da ni sposen drugega kot čistiti. KAJ PA JE NAROBE Z ČIŠČENJEM????? trenutno iščem delo in bom vesela, če bom delala kot čistilka. SEm zato nesposobna???
Preziram take ljudi zato, ker so zatajli svoje starše in svoje prednike, zato da se priliznejo nacionalistom. A bi jih morala občudovati al kaj?[/quote]
Zakaj jih je z tem zatajil? kako veš da jih ne mara in se ne razume z njimi ter jih nima rad? veš koliko ljudi si da ime spremeniti ker jim ni všeč, pa jih nihče ne prezira. Taki kot si ti so vredni tega, ker na druge ki jim niso nič storili pljuvajo. če preziram koga so to morilci,posiljevalci,pedofili,mučitelji živali… ne pa nekdo, ki sam sebi nekaj nareti in se trudi za svoje življenje.[/quote]
Če južnjak v Sloveniji spremeni mehki Ć pri svojem priimku v trdi Č to prav gotovo ni storil zato, ker mu ni všeč njegov priimek, ali ker se ne mara svojega očeta. Ampak zato, ker je prodana duša. Si kdaj slišala za primer, da si kakšen anglež v Sloveniji spremeni W v V?
Saj to in pa spodaj ena tema, kjer nekdo omenja, da je Helena Blagne v resnici Jelena Blagojević, me je spodbudilo, da odprem to temo. Pa bogve koliko je še takih, ki so uspel, so na kakšnih položajih, javne osebnosti. Ampak s prikrivanjem svojega porekla (morda ne sprememba imena in priimka, ampak samo sprememba Ć-ja v Č) delajo škodo ne samo sebi, ampak vsem južnjakom, ker se tako daje vtis, da južnjak ni spoosben delat kaj drugega kot krampat ali čistit wc-je.[/quote]
Ti imaš čudne komplekse, ker če si nekdo da spremeniti ime z tem ne daje izgleda da ni sposen drugega kot čistiti. KAJ PA JE NAROBE Z ČIŠČENJEM????? trenutno iščem delo in bom vesela, če bom delala kot čistilka. SEm zato nesposobna???[/quote]
S čiščenjem ni prav nič narobe, jaz spoštujem čistilke. Saj veš tisto, če čistilke ni v službo, vsi opazijo, če pa ni direktorja, noben ne opazi. Ampak ti pa ne razumeš, o čem je tukaj govora.
tole o heleni je čisto natolcevanje :))
Jaz ne bi tega storila. Poznam par ljudi,ki so si malo priredili priimek. Opažam tudi, da se med sabo (sedaj govorim o srbsko-hrvaško govorečih) pogovarjajo slovensko, če je kak slovenec v bližini. Večkrat se mi je zgodilo, da sem v svojem bloku vstopila v lift, tam so se pogovarjali hrvaško in takoj preklopili na slovensko. Ne vem zakaj? Če bi jaz npr. živela v Zagrebu,Beogradu….kjerkoli in če bi tam srečala slovenca, mi na kraj pameti ne bi padlo, da z njim ne bi govorila slovensko.
Vidiš, tudi meni je to nerazumljivo. Mogoče bo kdo neslovesnko govoreč znal to razložiti.
Zakaj jih je z tem zatajil? kako veš da jih ne mara in se ne razume z njimi ter jih nima rad? veš koliko ljudi si da ime spremeniti ker jim ni všeč, pa jih nihče ne prezira. Taki kot si ti so vredni tega, ker na druge ki jim niso nič storili pljuvajo. če preziram koga so to morilci,posiljevalci,pedofili,mučitelji živali… ne pa nekdo, ki sam sebi nekaj nareti in se trudi za svoje življenje.[/quote]
Če južnjak v Sloveniji spremeni mehki Ć pri svojem priimku v trdi Č to prav gotovo ni storil zato, ker mu ni všeč njegov priimek, ali ker se ne mara svojega očeta. Ampak zato, ker je prodana duša. Si kdaj slišala za primer, da si kakšen anglež v Sloveniji spremeni W v V?[/quote]
Napačno sklepanje. Nikakor ni nujno, da je prodana duša, ampak je čisto možno, da je kot Jelinčić doživel šikaniranje in nacionalistične izpade, zdaj kot Jelinčič pa ne, zato enostavno želi v deželi, kjer ima težave zaradi nacionalistov, doseči to, da teh težav več ne bo imel. Iz istega razloga še nihče ni slišal za Angleža, ki bi se iz Walterja preimenoval v Valterja. Ker kot Walter pač v Sloveniji nima nobenih težav. In iz istega razloga se Slovenci v Italiji preimenujejo iz Podreke v Podrecca, iz Valič pa v Valich. Da jih ne bi šikanirali bolj kot je potrebno.
Seveda vsa čast tistim, ki kljub kretenskim nacionalizmom obdržijo svoja imena in priimke, ampak da bi človeka preziral zato, ker pač teh nacionalizmov noče več trpeti in imeti težav zaradi svojega imena in priimka in ga je zato spremenil, je pa …. kaj naj rečem… prezira vredno.
poznam eno punco, ki je zanosila z enim moškim, ki je imel slovensko ime in priimek in ji je tudi rekel, da je slovenec. je pa zanosila zelo hitro, tako hitro, da sploh ni uspela spoznati njegove familije. no, in ko se je rodil otrok – fantek, je izvedela, da je ta njen fant musliman, ko je hotel obrezat sinčka. to se mi pa ne zdi glih fer tkole se delat nekaj kar nisi.
Sem tud jaz južna in poznam kar nekaj primerov, ki so si spremenili ime v bolj slovenskega.
Nevem ampak razlogi znajo bit različni in nebi ravno vseh v isti koš metala .
Z mojim imenom sem imela kar nekaj bolečih izkušenj in še vedno se najde kdo .
Sedaj me ne boli več tolk kot včasih ko sem bila mlajša .
Razčistila sem ,da imajo očitno drugi problem s tem in ne jaz ki nosim tako ime .
Spremenila ga pa NEBI za nobeno situacijo ali denar .To ime so mi starši dali in tako naj ostane do moje smrti.
Če pa je nekdo nesrečen s svojim imenom in nezadovoljen ter misli,da zaradi imena ni sprejet si ga pa naj spremeni.Zaradi mene !
Poznam take tud ja ki so iz ć šli v č .Bedarija.Ali pa je bil prej Ismet sedaj pa je Istok !
Zakaj ? Da ga med.sestra v čakalnici pokliče po imenu Istok in ženinem priimku.
Kakšen vzgled daješ otrokom svojim ?
Ah, kam so vse mene pošiljali ko so bili tisti čudni časi .Tu rojena v vrtec hodila ,šole ,prijateljstva ,ljubezni ……..mož je Slovenec .In kaj zdaj ?
Tako pač je .
Ti imaš čudne komplekse, ker če si nekdo da spremeniti ime z tem ne daje izgleda da ni sposen drugega kot čistiti. KAJ PA JE NAROBE Z ČIŠČENJEM????? trenutno iščem delo in bom vesela, če bom delala kot čistilka. SEm zato nesposobna???[/quote]
S čiščenjem ni prav nič narobe, jaz spoštujem čistilke. Saj veš tisto, če čistilke ni v službo, vsi opazijo, če pa ni direktorja, noben ne opazi. Ampak ti pa ne razumeš, o čem je tukaj govora.[/quote]
Razumem o čem se gre, ampak zakaj nisi napisala kuharice ali natakirce, amapk ravno čisitlko? Ker gledaš na veliko ljudi kot nekaj manj. Naj delajo kar želijo, če tebi in drugim z tem ne škodijo ampak želijo le korist zate. Kaj pa si ti,da bioš nekoga ki je po srcu lahko dober človek prezirala. Mislim… ljudje kot si ti, ki se gredo nekaj več in prezirajo za brezveze druge…grozno.
Sama si nikoli ne bi spremenila imena. Ni tega denarja. Sploh pa ne zaradi pritiskov okolice, da me ne bi poniževali, žalili ali kakorkoli drugače prizadeli. Saj človek si lahko spremeni ime, kaj pa starši, bratje, sestre, dedki, babice in ostalo bližnje in dalje sorodstvo? Si ne predstavljam, da si spremenim ime in kot npr. Mojca grem nakam z mamo, srečam sodelavko, ju predstavim in mama reče: “Suada. Me veseli”. Ali pa, da se z nekom kot Mojca pogovarjam o svojem bratu in me sogovornik vpraša kako mu je pa ime. Kaj imam na izbiro? Da ignoriram vprašanje, se zlažem ali odgvorim, da mu je ime Adnan? Ne vem, človek iz kakršnegakoli že razloga lahko skrije svoje ime, si ga spremeni, samo svojih sorodnikov in porekla pa ne more. Saj ne more vseh zatajiti, biti ves čas pod kontrolo, da ne blekne kaj takšnega kar bi ga izdalo. Že v vsakdanjem pogovru, o čisto brezvezni temi se lahko “razkrinka”. In kaj ima potem od spremembe? Pa še v Sloveniji, kjer vsak pozna nekoga, ki te pozna:)
No tudi jaz sem iz juga. Živim s Slovencem, nisva se poročila, otrok ima njegov priimek, jaz na ić……opažam, da imajo nekateri ljudje s tem težave. Vprašali so me celo, zakaj se ne poročim in rešim te nadloge (ić) :)))
No, mene ne moti, še več – všeč sem si……..in moj partner pravi, da sem njegova čefurčica, da me je opazil ravno zato, ker sem tako črna………. :))
Skratka z ljudmi, ki so s tem obremenjeni, se ne družim….so pa taki in drugačni Slovenci…..moj otrok ima slovensko ime, slovenski priimek, želim pa si, da bo šel rad v Novi Sad (od tam prihajam), da bo znal srbsko in cenil vse ljudi, ne glede na to, od kod so…………mene so namreč celo osnovno šolo zafkavali, da sem Bosanka…………kot otrok sem prejokala še pa še….
Forum je zaprt za komentiranje.