Kaj si mislite o južnjakih, ki si spremenijo ime in priimek v slovenskega?
jaz imam tudi deloam južnaške korenine in ne bi nikogar gledala postrani, če bi si spremenil priimek, saj sem tudi sama razmišljala o tem. Težko je, ko večino svojega življenja doživljaš čudne poglede, ko nekdo sliši tvoj priimek. Kot da je priimek vse, kar je. Ne obstajaš ti kot oseba s svojimi hobiji, željami, idejami in uspehi, ampak si čefur- od dol. Da je mama slovenka, se seveda spregleda, ker se to pač ne sliši, ko poveš svoje ime in priimek.
Pa tudi na tem forumu je večkrat omenjena kakšna pikra tema ali odgovor. Zdaj pa napad na tiste, ki bi si radi olajšali življenje. Aja, jaz rada povem v pogovoru, da imam tudi južnaške korenine. Nočem pa, da me sodijo na prvo žogo.
Pozdravljena, v mojih očeh si spoštovanja vredna. Ne tajiš svojih korenin, govoriš slovensko in pišeš brez napak. Vsaka čast, sam sem sicer mnenja, da ni pomemben ime in priimek, moraš biti človek, kar pa moram trditi za znanca, muslimana, ki je zamenjal ime in priimek v pravo slovensko Ime in seveda priimek, ne zna pa sestaviti enega slovenskega stavka . Tudi v duši je pokvarjen, če mu sploh lahko rečem človek, pa ne zato, ker je zatajil mamo in očeta ampak tudi zato, ker težko najdeš tako pokvarjeno osebo na tem svetu .
To jasno kaže na to, da je družba, v kateri ljudje to počnejo, problematična, netolerantna, da so ljudje pogosto že zaradi imena onemogočeni. In to ni samo teorija. Vem za primer v praksi, kjer so se v eni vladni organizaciji norca delali iz prijav na delovno mesto, še posebej ob eni prijavi, kjer je tujec imel precej smešno ime. In prišli do ugotovitve, da tega človeka s takšnim imenom res ne morejo zaposliti. Ko veš za takšne primere, lažje tudi razumeš tiste, ki se odločijo, da si spremenijo ime. Če si seveda spremenijo iz tega razloga, en zato, ker imajo kriminalno preteklost ali kaj podobnega.
Razumem jih, a se mi to vseeno ne zdi prav. To pomeni, da nikoli ne bo boljše. Pa tudi malce me moti, da se človek kar tako uradno odreče svojemu poreklu, priimku, ki ga hočeš nočeš definira. Tudi moj priimek ni slovenski, ampak če si ponosen na svoje prednike, si ne boš kar tako zamenjal priimka. Če te kdo v službi ali kje drugje onemogoči zaradi tega, pa je na dolgi rok tudi to pozitivno. ti vsaj ni treba delat in vsakodnevno ob sebi prenašat primitivce. Opažam pa, da ta netolerantnost do ljudi z neslovenskimi priimki pri nas še zdaleč ni samo med nekimi bolj desno in nacionalistično usmerjenimi ljudmi, kot bi to morda kdo pričakoval. V končni fazi so danes razni vzvodi odločanja, direktorski položaji, kadrovske službe bolj v domeni pregovorno levo usmerjenih ljudi. Ampak ko prideš do nekega nivoja, kjer čista strokovnost ni več pomembna, kjer se ljudje združujejo v neke elite, hitro ugotoviš, da tudi tisti najbolj strpni in tolerantni, vsaj na jeziku, v svoji družbi nimajo ne tujcev ne ljudi nižjega socialnega statusa. Ker pa imaš pri nas tudi elite, kjer kraljujejo tudi južnjaki, ponavadi srbskega porekla, si v Sloveniji noben Srb ne bo šel svojega priimka spreminjat v slovenskega. Mislim,da se za to bolj odločajo tisti, ki so bošnjaškega ali kosovskega oz. albanskega porekla.
Forum je zaprt za komentiranje.