Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kaj si mislite o južnjakih, ki si spremenijo ime in priimek v slovenskega?

Kaj si mislite o južnjakih, ki si spremenijo ime in priimek v slovenskega?

Ko kdo stopi v bližino oz. lahko sliši pogovor ki ni v slovenščini se ga avtomatsko spremni zato ker nekaterim gre že naživce poslušat ”sej so prišli v Slo. naj se naučijo Slovensko”. Jaz imam tako izkušnjo da če se da prešaltam na Slo.jezik…zdaj je to že čist podzavestono da na koncu z kolegico k sva že nekaj časa sami porajtava da govoriva Slo. Kok so Slovenci pa hrvati z tem obremenjeni pa še noben ni tok…”Jednu kavu ne kafu” nas na hrvaški obali popravljajo . Pa še bi se najdl takih primerov sam nimam časa pisat. Sam tok o teh nadzorih. Zaradi imena in priimka sem tudi jaz prejokala…puberteta je bila kar težka. Spomnim se da sem čakala da bom tok stara da lahko spremenim ime…sam ni šans, ne bi ga spreminjala…saj ne iz teh razlogov ki so me takrat gnali v to. Zdaj služba pa to…sam ne bo mi to izgovor da zaradi imena in priimka ne dobim…morda na določenih Ministrstvih :). Ne obsojam ljudi ki si spremenijo, menim, da za to ziher obstaja tehten razlog. Če bi to pomnilo da bo življenje lažje, meni, mojim otrokom itd. bi razmislila.
Lp

A katera ve, kateri je originalni priimek Sanje Grohar? In Nadine, kakorkoli, tudi Helena Blagne ima popolnoma južno faco, podobno Jadranki Dakić, potem so tu še Aleš Čerin (izgled kot Ljubiša Samarđić), Janković (izgled kot katerikoli šofer LPP) pa se sramuje očetovega priimka, se ve katerega…..

Izgled marsikaj pove!

Za vsakom potezo imajo ljudje svoje vzroke. In zaradi spremembe priimka ne bi prezirala nikogar.
Konec koncev bi bila lahko prodana duša tudi jaz, ker sem s poroko spremenila priimek. Prodana možu??????? Pa sem to samoumevno sprejela, ker se mi je zdelo, da bo tako manj težav. In tako še tisoče drugih SLO žensk.
In če nekdo spremeni priimek zato, ker pričakuje, da bo s tem manj težav – OK, če mu tako paše.

joj, pa ne bi z izgledom, noo…
dajte začet lobanje merit, da boste ugotovili, kateri je slovenc in kateri ima malo južne krvi…

Ah, koliko svetovno znanih filmskih igralcev si je spremenilo ime in priimek. Posebno ruskih umetnikov, ki so pribežali v zahodno evropo ob okt. revoluciji. Pravijo, da je v Franciji polovica vseh znanih umetnikov Rusov, ki so spremenili imena in priimke. V Ameriki je veliko igralcev iz vzhodne evrope pa imajo angleška imena od Natali Wood do Kirka Douglasa…..v Italiji Pati Pravo je ajzerbadžanka, Charles Aznavuer je armenec……Kaj se spotikate v ljudi.Vsak naj si pomaga kakor mu odgovarja, le da pošteno dela in živi. Sploh pa je tudi prav, da se vključiš v okolje kjer živiš in se prilagodiš. Življensko pravilo je, da se tisti, ki pride (prišlek) prilagodi okolici, ne okolica prišleku. Prej ali slej se to zgodi, ali pa nastanejo konflikti.

Zakaj jih je z tem zatajil? kako veš da jih ne mara in se ne razume z njimi ter jih nima rad? veš koliko ljudi si da ime spremeniti ker jim ni všeč, pa jih nihče ne prezira. Taki kot si ti so vredni tega, ker na druge ki jim niso nič storili pljuvajo. če preziram koga so to morilci,posiljevalci,pedofili,mučitelji živali… ne pa nekdo, ki sam sebi nekaj nareti in se trudi za svoje življenje.[/quote]

Če južnjak v Sloveniji spremeni mehki Ć pri svojem priimku v trdi Č to prav gotovo ni storil zato, ker mu ni všeč njegov priimek, ali ker se ne mara svojega očeta. Ampak zato, ker je prodana duša. Si kdaj slišala za primer, da si kakšen anglež v Sloveniji spremeni W v V?[/quote]

d??? Melanija knaus je melanie, maja je maya…. Kot , da so slovenci kej manj prodane duše, dej dej dej????

Na to temo je bilo že toliko povedano, ampak se mi zdi da nikoli dovolj.
Jaz vem samo eno, in sicer to : VSAK ČLOVEK KATERI SI SPREMENI PRIIMEK ZARADI “NACIONALNIH” RAZLOGOV…JE DEBIL.
Poznam veliko ljudi kateri so si spremenili priimek zaradi numerologije, in to razumem. Pač, verjamejo v to in pika. Ampak, če to storiš zaradi tega, ker je tvoj oče prišel pred 30. leti v Slovenijo in si se ti slučajno tukaj rodil, in si vzgojen tako, da te je sram, potem je to žalostno. Odraščala sem v štiričlanski ne slovenski družini, katera je celo moje odraščanje živela v svojih običajih. Mi smo pač 14. dni kasneje dobili darila od Božička in včasih smo kasneje barvali jajčka.
Dragi moji, zbudite se. Vsa ta sramovanja svojega priimka, staršev kateri govorijo polomljeno SLOVENŠČINO in poslušanja ” čefurji raus” delajo težave samo tistim kateri so ne samozavestni in niso pravilno vzgojeni. To si kar si. Tukaj se ne more nič spremeniti.
Pa še ta opazka. Jaz sem prišla do enega spoznanja: če me je nekdo zmerjal z čefurko je v korenih imel nekega čefurja katerega se je sramoval. Mene osebno ni nikoli PRAVI SLOVENEC ozmerjal z tem famoznim vzdevkom. Mogoče samo nasvet vsem : imejte se radi, predvsem sami sebe. To vam svetuje ena čefurka katera je kljub priimku na IĆ uspela in zelo spoštovana !!! :-)))) Pa lahko z ponosom rečem SLOVENIJA je tudi moja dežela!!!

Pa še to ha ha. Hvala bogu, da se še malo tujih genov zanese med nas dvomiljonski narod, da se malo pomešajo geni. Tako bodo naslednje generacije bolj zdrave, morda bolj pametne.
lepše? Saj veste kako je to, če se v med seboj možijo oz. ženijo v majhnem okolišu, prihajajo generacije prizadetih in šepavih ljudi. (Napr. Amiši v Ameriki) Tako, da je kar prav, da se narod malo “oplemeniti” in obstane kot narod.

Ma smo šli Slovenci falit.

Saj ni čudnega,če kdo spremeni priimek iz Ič v slovenskega. Na žalost smo slovenčki tako zadrgnjeni in imamo kompleks večvrednosti,da se čudim,da ni več spreminjanj priimkov. Vsa šikaniranja,posmeh in tako priljubljeni vici o bosancih znajo hudo boleti. Če bi šli delat v tujino in bili tam manjšina,manjvredni ljudje,tisti kateri niso za drugo kot opravljati dela ki jih višji sloj to je pravi državljani ne bi nikoli,če bi bili označeni kot ničvredni priseljeni in nezaželena drhal,potem me zanima če bi si sami želeli drugačnega priimka ali ne. Vsaj otrokom bi bilo prihranjeno marsikatero šikaniranje. Primer: V novicah ravno brala o 15 letnem fantu z značilno tujezvenečim priimkom,ki ga je brez razloga pretepel sosed. Ja,to se dogaja v naši ljubi,pravični,demokratični Sloveniji. 🙁

Spoštujem ljudi, ki so ponosni na to kar so. Ej, resnično nisi kriv in ne moreš nič vplivati na to, katerim staršem se rodiš in kje.
Razumem pa tudi ljudi, ki si spremenijo priimek ali ime in sem prepričana, da je težko živeti v sredini, kjer si morda tarča šikaniranja in posmeha. Ampak spoštujem pa take ravno ne …
zatajiti svoje korenine, ne vem no, najbrž jim ni lahko.

Vse najboljše. Za družbo je najbolj zdravo, da se tujci čimprej asimilirajo. Tako se lažje zmešajo z domorodci, dodajo sveže gene, manj je konfliktov s prvotnimi naseljenci.

ce ga spremenijo zgolj iz ugajanja drugemu se mi zdi to butasto in se strinjam z avtorico posta,ce si ga zato da si resijo zivlenje pa se mi zdi popolnoma pametno..
men so juznjaki super,naucil so me hrvasko,srbsko govorit
s kolegico vedno ko se dobiva tovceva srbscino,ker je srbijanka,zna super slovensk,ampak jaz mal treniram znanje.
vsakrsen nacionalizem je zame nesprejemljiv.

KRATKO IN JEDRNATO .

Za veliko večino čefurije , ki živi v SLO, očitno ne velja zakon prilagoditve….oni pričaju svugde na svome jeziku, znaaaš..?

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Za veliko večino čefurije , ki živi v SLO, očitno ne velja zakon prilagoditve….oni pričaju svugde na svome jeziku, znaaaš..?[/quote]
pa kaj ti mislis drrr da slovenci v zda ko se srecajo na cesti al pa v gostilni govorijo anglesko al kaj haha..ja isto je z juznjaki ,ko se srecajo med seboj govorijo pac svoj jezik,kaj imas ti s tem take tezave..drugo je sola,pa banka,pa sluzba kjer se govori slovenscina..sploh pa zakaj imeti control nad drugim ..kako govori,v katerem jeziku,zrad mene naj v japonscini,jaz bi tud pa je neznam..

V dužinske okolju in tudi med seboj, pa je prav , da vsak govori kot mu odgovarja. To se pa razume, posebno pri prvi in drugi generaciji “prišlekov”. Tako je tudi prav.

Za veliko večino čefurije , ki živi v SLO, očitno ne velja zakon prilagoditve….oni pričaju svugde na svome jeziku, znaaaš..?[/quote]
pa kaj ti mislis drrr da slovenci v zda ko se srecajo na cesti al pa v gostilni govorijo anglesko al kaj haha..ja isto je z juznjaki ,ko se srecajo med seboj govorijo pac svoj jezik,kaj imas ti s tem take tezave..drugo je sola,pa banka,pa sluzba kjer se govori slovenscina..sploh pa zakaj imeti control nad drugim ..kako govori,v katerem jeziku,zrad mene naj v japonscini,jaz bi tud pa je neznam..[/quote]

Pa oni priiičaju na svome i tada ,kad im naši POP-ovci pomole mikrofon ispred zuba…MARŠŠŠŠŠC!

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Razumet moramo, da se prva generacija ne more naučit slovenščine, tako kot tudi naši izseljenci verjetno niso govorili dobro angleščine že v prvi generaciji. Malo se še počutijo “domače”, ker je sorodni jezik in smo živeli prej v skupni državi. Dejte imet malo potrpljenja Slovenci, saj se vse prav obrne čez par generacij. Bolj važno je kako vodi vlada narod oz državo. Ti, se mi zdi da delajo bolj proti Slovencem, kot vsak prišlek, ki priča po svoje.

pa kaj ti mislis drrr da slovenci v zda ko se srecajo na cesti al pa v gostilni govorijo anglesko al kaj haha..ja isto je z juznjaki ,ko se srecajo med seboj govorijo pac svoj jezik,kaj imas ti s tem take tezave..drugo je sola,pa banka,pa sluzba kjer se govori slovenscina..sploh pa zakaj imeti control nad drugim ..kako govori,v katerem jeziku,zrad mene naj v japonscini,jaz bi tud pa je neznam..[/quote]

Pa oni priiičaju na svome i tada ,kad im naši POP-ovci pomole mikrofon ispred zuba…MARŠŠŠŠŠC![/quote]

a ko ga pomole kakemu nemskemu ambasadorju pa nemsko tolce,spodaj pa podnapisi je pa ok,se mi zdi da imate eni tezave predvsem z jugo jezikom,z drugimi ne toliko..
tako kot en ambasador,ki ima 4 letni mandat v slo nebo obvladal slo.v nulo je tud nek sezonski delavec na gradbiscu verjetno ne bo,se ti ne zdi..

Normalno..poglej cigane pa Drnovška….pri nas v službi so ble žive štale, ko smo imeli skoz probleme najprej z eno, naslednjič z drugo pomivaćico…pa je šef zagovarjal obe, bolj kot ostale….namesto da bi jih po hitrem postopku steral…

Koji kurac “domaće”? Če gremo mi na Hrvaško na dopust, se med sabo pogovarjamo slovensko, v restavraciji pa naročamo( normalni tujci, ki se prilagajamo) po njihovo…a ni čudno da mi komot po njihovo šprehamo, pa smo samo dva do tri tedne dol, a uni pezdetje pa tle celo leto delajo(al pa celo živijo tle že 40 let), pa ne jebejo naše šprehe..dej dej, ne bodte tolk. tolk…ne vem kva bi reku…blesavi! Jebote pa potrpljenje!

Koji kurac “domaće”? Če gremo mi na Hrvaško na dopust, se med sabo pogovarjamo slovensko, v restavraciji pa naročamo( normalni tujci, ki se prilagajamo) po njihovo…a ni čudno da mi komot po njihovo šprehamo, pa smo samo dva do tri tedne dol, a uni pezdetje pa tle celo leto delajo(al pa celo živijo tle že 40 let), pa ne jebejo naše šprehe..dej dej, ne bodte tolk. tolk…ne vem kva bi reku…blesavi! Jebote pa potrpljenje![/quote]

po mojem slovenci lomijo hrvaščino še huje, kot hrvati slovenščino. samo zdi se jim, da znajo govorit, ker so kao čuli že dosti hrvaških pesmi.

sicer pa, kaj sploh hodiš na hrvaško, če pa naroda ne preneseš.

Koji kurac “domaće”? Če gremo mi na Hrvaško na dopust, se med sabo pogovarjamo slovensko, v restavraciji pa naročamo( normalni tujci, ki se prilagajamo) po njihovo…a ni čudno da mi komot po njihovo šprehamo, pa smo samo dva do tri tedne dol, a uni pezdetje pa tle celo leto delajo(al pa celo živijo tle že 40 let), pa ne jebejo naše šprehe..dej dej, ne bodte tolk. tolk…ne vem kva bi reku…blesavi! Jebote pa potrpljenje![/quote]

po mojem slovenci lomijo hrvaščino še huje, kot hrvati slovenščino. samo zdi se jim, da znajo govorit, ker so kao čuli že dosti hrvaških pesmi.

sicer pa, kaj sploh hodiš na hrvaško, če pa naroda ne preneseš.[/quote]

Ne prenesem bilokaterih čefurjev v SLO, ki nalašč ne govorijo slovensko oz. se niti ne potrudijo da bi…
“Mi” je blo mišljeno kot slovenčki, ne kot jaz osebno….V Umagu imamo parcelo+prikolco, pa mam dost unih pezdetov že tri leta (slišal zgodbice kaj delajo s slovenčki-grozijo, in tud imel že opravka z netoleranco..ko jih jebe!) Če bom še kdaj šel južno, bom šel res južno, vsaj 1000 km…

Večna in totalno brezvezna tema.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close