Zveza s tujcem/tujko
Zakaj bi pa kaj drugače funkcionirala?
A tujke/tujci kako drugače pojmujejo partnerstvo?
Je smisel le tega kaj drugačen v bolj eksotičnih deželah?
Vprašaj se raje po svojem razumevanju pojma partnerstva…. 😉
V marsikakšnem primeru lahko. Recimo ženske iz arabskih držav velikokrat pričakujejo že urejeno “štalco” in tudi, da je izključno moški tisti, ki poskrbi za preživljanje familje.
Sicer pa, po nekaterih zapisih prav na tem forumu, imaš morda delno celo prav – da tudi pri nas nismo ravno daleč od tega.
V marsikakšnem primeru lahko. Recimo ženske iz arabskih držav velikokrat pričakujejo že urejeno “štalco” in tudi, da je izključno moški tisti, ki poskrbi za preživljanje familje.
Sicer pa, po nekaterih zapisih prav na tem forumu, imaš morda delno celo prav – da tudi pri nas nismo ravno daleč od tega.[/quote]Meni se to ne zdi nič čudno. Osnova zakaj si ene želijo malo bolj to druge malo bolj ono (velja za oba spola 😉 je vedno ista, tako, da ni nobene bistvene razlike med različnimi kulturami, med nami nasploh. Lahko pa se vpikuješ v razne podrobnosti in zgrešiš bistvo, takrat se ti pa tujke zdijo drugačne, no potem so ti lahko tudi domačinke tujke…. 😉
Vprašaj se raje po svojem razumevanju pojma partnerstva…. ;)[/quote]
Ja, smisel v državah, v katerih igra predvsem vera zelo veliko vlogo, je zelo drugačen, kot je pri nas.
Zelooooo drugačen.
Ja, smisel v državah, v katerih igra predvsem vera zelo veliko vlogo, je zelo drugačen, kot je pri nas.
Zelooooo drugačen.[/quote]Se ne strinjam, je le zavit v drugačno pakungo od naše, druge barve celofan…. 😉
Zelooooo drugačen.[/quote]
Tudi jaz bi rekla, da vera tukaj igra bistveno pomembnejšo vlogo kot drugačna kultura.
Zelooooo drugačen.[/quote]Se ne strinjam, je le zavit v drugačno pakungo od naše, druge barve celofan…. ;)[/quote]
Pravzaprav ravno v arabskih deželah, kot je omenil že Boom, prav nič ne zavijajo v celofan. Tam se točno ve, kako zadeve stojijo… in potem tisto ‘nisem vedel/a” ne pije vode. In če si vzgajan tako, ti je to pač normalno… nam pa ni.
Ljudje se pogosto bojijo drugačnosti in jo obsojajo. Ampak, ni treba bit tujec, da se obsodi slovenca. To pa vidimo na tem forumu dnevno. 🙂
Hočeš povedat, da tam vsi plavajo s tokom in sploh ne opazijo, da jih nese? Kot pri nas ne opazijo, da jih nosi nek drug tok?
Vidimo pa eni v drugih drugačnost in se zgražamo(?) nad njo?[/quote]
Ne polagaj mi besed v usta, prosim. 🙂
Ti na kratko napišem primer; dekle je v času študija hodila z arabcem, ki je študiral v Lj. Bila sta noro zaljubljena in ona noro ljubosumna, ker ji je jasno povedal, da se bo doma poročil z dekletom, ki mu jo je izbral oče. To je bilo zanj sveto. Veliko bolj sveto od njune ljubezni ali zaljubljenosti (tu ne grem v detajle). Kljub njeni odločitvi, da bo naredila vse, da se ne bo poročil z dekletom od doma, se ji ni izšlo. Res, da je bilo obema neznansko hudo, a zanj je bila stvar tako jasna in končna, da je ni nobena ljubezen premaknila. Ogromno debate smo imeli na to isto temo ves čas študija; povedal ji je iskreno že na začetku, a tega ni mogla sprejeti oz. je bila prepričana drugače. Napaka žensk je velikokrat ta, da mislijo, da se bo moški zaradi njih spremenil. Moški, ki pa mu je jasno kaj je njegova ‘dolžnost’ v življenju pa še toliko manj. In ja, tu je razlika, ki je ona ni dojela ali pa je ni želela dojeti.
Hočeš povedat, da tam vsi plavajo s tokom in sploh ne opazijo, da jih nese? Kot pri nas ne opazijo, da jih nosi nek drug tok?
Vidimo pa eni v drugih drugačnost in se zgražamo(?) nad njo?[/quote]
Ti na kratko napišem primer; dekle je v času študija hodila z arabcem, ki je študiral v Lj. Bila sta noro zaljubljena in ona noro ljubosumna, ker ji je jasno povedal, da se bo doma poročil z dekletom, ki mu jo je izbral oče. To je bilo zanj sveto. Veliko bolj sveto od njune ljubezni ali zaljubljenosti (tu ne grem v detajle). Kljub njeni odločitvi, da bo naredila vse, da se ne bo poročil z dekletom od doma, se ji ni izšlo. Res, da je bilo obema neznansko hudo, a zanj je bila stvar tako jasna in končna, da je ni nobena ljubezen premaknila. Ogromno debate smo imeli na to isto temo ves čas študija; povedal ji je iskreno že na začetku, a tega ni mogla sprejeti oz. je bila prepričana drugače. Napaka žensk je velikokrat ta, da mislijo, da se bo moški zaradi njih spremenil. Moški, ki pa mu je jasno kaj je njegova ‘dolžnost’ v življenju pa še toliko manj. In ja, tu je razlika, ki je ona ni dojela ali pa je ni želela dojeti.[/quote]
ko trčita skupaj ženska nečimrnost in moška neumnost je rezultat zgornja zgodba….in kje pri vsem tem je ta silna ljubezen o kateri je govora v celotni štoriji te vprašam?
Ti na kratko napišem primer; dekle je v času študija hodila z arabcem, ki je študiral v Lj. Bila sta noro zaljubljena in ona noro ljubosumna, ker ji je jasno povedal, da se bo doma poročil z dekletom, ki mu jo je izbral oče. To je bilo zanj sveto. Veliko bolj sveto od njune ljubezni ali zaljubljenosti (tu ne grem v detajle). Kljub njeni odločitvi, da bo naredila vse, da se ne bo poročil z dekletom od doma, se ji ni izšlo. Res, da je bilo obema neznansko hudo, a zanj je bila stvar tako jasna in končna, da je ni nobena ljubezen premaknila. Ogromno debate smo imeli na to isto temo ves čas študija; povedal ji je iskreno že na začetku, a tega ni mogla sprejeti oz. je bila prepričana drugače. Napaka žensk je velikokrat ta, da mislijo, da se bo moški zaradi njih spremenil. Moški, ki pa mu je jasno kaj je njegova ‘dolžnost’ v življenju pa še toliko manj. In ja, tu je razlika, ki je ona ni dojela ali pa je ni želela dojeti.[/quote]
ko trčita skupaj ženska nečimrnost in moška neumnost je rezultat zgornja zgodba….in kje pri vsem tem je ta silna ljubezen o kateri je govora v celotni štoriji te vprašam?[/quote]
Lahko ti razumeš to ‘dolžnost’? Predvidevam, da ne. Jaz je namreč ne. Mi je pa jasno, da če nekdo pove kako stvari stojijo in kako bo, da tako tudi bo. No, nekateri pač verjamemjo, da lahko spreminjajo… Vsakemu svoje.
ps; O nobeni silni ljubezni nisem pisala. Si pa spregledal zapis v oklepaju in nisem poklicana, da sodim ljubezen drugih. Vem in poznam le svojo.
moška dolžnost mi je popolnoma razumljiva,( kar ne pomeni da taka dolžnost ni neumna) nerazumljiva je ženska nečimrnost , žal prevečkrat videna, silna ljubezen je razvidna iz tvojega opisa, ni pa nujno da si imela to tudi v mislih, kot priča temu pa sem vseeno mnenja da si poklicana, nenazadnje pišeš o svojem pričevanju , in to sploh ni slabo
saj je tale razlaga čisto preprosta. arabcu je bilo super imeti žensko med študijem, tudi čustveno se je lahko navezal nanjo in mu je bilo najbrž hudo, tako kot je hudo nam, ko se razidemo s prijatelji, ker se odselijo v Avstralijo ali ko pogine domača žival. On je pač sprejemal svojo kulturo, kjer je poroka ekonomski biznis in čisto nič drugega. Slovenka pa je bila seveda klasična tepka, ki je ljubila svojo iluzijo o njem in ne njega. oz. kot pišejo zgoraj – tepla jo je njena nečimrnost.
Ja sila preprosto, če vzameš stvar razumsko.
Tepka pa je bila na pol Slovenka in na pol Argentinka, če to kaj spremeni… da ne bod/mo samo Slovenke tepke. ;))))
Ali pa sta se oba resnično zaljubila na enak človeški način, pri čemer je arabca omejevala njegova dolžnost do kulture, ki jo goji od otroštva. Ta kultura mu sicer ne preprečuje, da se zaljubi v drugo (nekateri sicer baje imajo “gumb” in se lahko zaljubijo na ukaz), mu pa preprečuje, da se z njo poroči oziroma z njo ostanem, zaživi. Razen, če zapusti vse, kar ima, družino, svojega boga, državo in je pripravljen, da ga le ti tudi zavržejo. Verjetno bi nekako tako tudi bilo v tej kulturi. Ni ravno preveč svobodna, ampak ljudje so dovolj pokorni in boječi, da bi si upali bit “svobodni”.
Zakaj boječi in pokorni? Misliš, da ni mogoče, da so vrednote, prepričanja drugačna? In konec koncev, ne obstajajo tehtnice samo pri nas, ko človek pretehta, kaj je zanj bolj sprejemljivo ali celo edino sprejemljivo.
Dejstvo je, da druga vera (prej kot kultura, čeprav ta tudi) prinese dodatne navzkrižne interese, s katerimi se dva bodeta. Teh je pa že v isti kulturi in isti veri več kot dovolj. A pravijo, da ljubezen ne pozna meja… 😉
Saj tudi pri nas so določena družbena pravila, ki večini povzročajo težave, tako da se ravnajo bolj po njih, kot pa po tem, kar smi resnično potrebujejo, želijo.
Verjamem, da je v tujih deželah podobno, ponekod seveda huje. Dvomim, da so ljudje srečni in zadovoljni. Je pa res, da so drugo tudi sankcije za prekrškarje veliko hujše in je ljudi tako lažje nadzorovati znotraj nekih pravil. Morda so tam, kjer se borijo predvsem za preživetje, zadovoljni že samo s tem, da se zjutraj zbudijo zdravi. Drugod, kjer pa so ljudje materialno preskrbljeni, pa je po moje veliko “prekrškarjev” ali pa veliko, ki so vsaj željni “prekrškov”. Verjamem, da je precej na tisti hierarhiji človeških potreb, ki je bila nalepljena v eni od tem danes. Človek potrebuje občutek ljubljenosti in tega ne bo dobil ob človeku, ki mu ga izberejo drugi, razen, če gre za naključje.
Marko, ti nisi zadovoljen s tem, če se zjutraj zbujaš zdrav ne glede na to če se boriš za preživetje ali ne? Jaz priznam, da sem, zelo.[/quote]
Meni je pa to nekako samoumevno. Seveda si želim ostat zdrav in veliko naredim za to. Ampak preden grem spat, se ne bojim za to, da se bom zjutraj zbudil s kako hujšo boleznijo. Zato si tudi vsako jutro ne rečem “oh, kako sem zadovoljen in hvaležen, da sem še vedno zdrav”.
Forum je zaprt za komentiranje.