zvestoba
Kva? Ekonomisti smo brez kritičnega uma, životarimo le v vzorcih win-win, smo brez socialnega čuta, rabimo slabše od sebe, da se počutimo boljše (slednje mi res ni jasno!) itd. Matjažko, ta tvoje kracanje spet neko flancanje na pamet? Ko že omenjaš nekega amerikanezerja, potem še smiselno poveži zakaj si ga vrinil za na konec, da bo potem prišel point do izraza ne glede na to, kdo je zanj slišal in obratno.[/quote]
Saj veš, da on rad projecira:)). Rad pokaže svoje znanje, razgledanost in daje vedeti, da ni opica na veji. Pravilno. Samo ne razumem njegove jeze, besa v sebi. Morda Noam Chomsky zato, ker je aktivist, kritik vlade ZDA. Matjazko je v njemu našel zgled in snov za razvijanje kognitivne psihologije:).
Kva? Ekonomisti smo brez kritičnega uma, životarimo le v vzorcih win-win, smo brez socialnega čuta, rabimo slabše od sebe, da se počutimo boljše (slednje mi res ni jasno!) itd. Matjažko, ta tvoje kracanje spet neko flancanje na pamet? Ko že omenjaš nekega amerikanezerja, potem še smiselno poveži zakaj si ga vrinil za na konec, da bo potem prišel point do izraza ne glede na to, kdo je zanj slišal in obratno.[/quote]
Saj veš, da on rad projecira:)). Rad pokaže svoje znanje, razgledanost in daje vedeti, da ni opica na veji. Pravilno. Samo ne razumem njegove jeze, besa v sebi. Morda Noam Chomsky zato, ker je aktivist, kritik vlade ZDA. Matjazko je v njemu našel zgled in snov za razvijanje kognitivne psihologije:).[/quote]
Pha…alergična na omenjeni narod! Naj si kar da duška z njimi, dokler ga ne mine 😀
Da si opica, ne rabiš veje. le nekaj intelektualnih mašil, da se sam sebi zdiš sila pameten in rojen za nobelovo 😀
Saj veš, da on rad projecira:)). Rad pokaže svoje znanje, razgledanost in daje vedeti, da ni opica na veji. Pravilno. Samo ne razumem njegove jeze, besa v sebi. Morda Noam Chomsky zato, ker je aktivist, kritik vlade ZDA. Matjazko je v njemu našel zgled in snov za razvijanje kognitivne psihologije:).[/quote]
Pha…alergična na omenjeni narod! Naj si kar da duška z njimi, dokler ga ne mine 😀
Da si opica, ne rabiš veje. le nekaj intelektualnih mašil, da se sam sebi zdiš sila pameten in rojen za nobelovo :D[/quote]
Opica je žeskega spola. Bo katera banano? :)))
No jaz ne razumem dobro ekonomije, ampak po analogiji iz narave kapitalizem ne more obstati. Boljše, višje, hitreje, močneje, več več več… to ne gre v neskončnost oz gre tja, kamor gre vesolje, ki se nepovratno širi do gotovega konca– Namreč kapitalizem sloni na tretjem svetu, na onih, ki živijo v totalnem pomanjkanju in na kitajcih, ki za šalico riža delajo po 360 dni na leto (v katerem družbenem sistemu že?), na čigar posojilih eksistira celotno ameriško gospodarstvo… Noam chomsky je samo še en od teoretikov (matjažko ga tu en navaja slučajno, ali pač), ki saj ne da nima prav, ampak stvar v realnem času, kolikor ga je še preostalo zemlji kot planetu, ni rešljiva…
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup] Pha…alergična na omenjeni narod! Naj si kar da duška z njimi, dokler ga ne mine 😀
Da si opica, ne rabiš veje. le nekaj intelektualnih mašil, da se sam sebi zdiš sila pameten in rojen za nobelovo :D[/quote]
Opica je žeskega spola. Bo katera banano? :)))[/quote]
Jaaaa…ampak saj veš, da sem zbirčna, zahtevna, egoistična itd….zato si želim banane, s pravo teksturo, ravno prav trdo (mehkih ne maram, ker so znak pretirane zrelosti)…:)))
Opica je žeskega spola. Bo katera banano? :)))[/quote]
Bi, pa vendar je ne bi od tebe vzela 😀
Mislim, da je Matjažko želel povedati to, da smo ljudje zaradi new-agerskega razmišljanja, ki pa ni nič drugega, kot orodje kapitalistov, sprejeli vlogo ponižnosti in pasivnosti. Kar le omogoča razcvet izkoriščevalskega kapitalizma.
Misliš?:)) Na splošno to drži, v tem matjazkovem kontekstu vidim nekaj drugega.[/quote]
Ja. 🙂
To je že večkrat omenil. Kaj pa ti vidiš ?[/quote]
Više gleda, manje (ali štoviše?) vidi. 😀
Drugače pa je tako, kto je Robi povedal – družbena kritika sistema in ljudi, ki prosperirajo (na račun izkoriščanja lokalnih ljudi in skozi njene hobotniške lovke vse do ljudi v 3. svetu, kot je napisala Katenjka) v takšnem sistemu.
A si na mene tudi kaj ponosen? Tudi jaz sem filozof in z mano se pogosto ne strinjaš? 🙂 Pa še komunist nisem.
Marko ti nisi filozof. Ti si samoraziskovalec samega sebe, ki , izhajajoč iz sebe, sklepa tudi o potrebah vseh drugih. kar je napaka v štartu.
Filozofi so intelektualci, ti pa nisi intelektualec. Kdor ne bere in ne razume, da niso vsi isti, kot on, ne more biti intelektualec.
Mariskdo mi reče, da sem filozof, tudi ti si mi že, se mi zdi. Samo zato vprašam. 🙂 Ne sklepam o potrebah drugih, po sebi. To je pa tvoja napaka v štartu. Ampak saj se ne rabiva v vsem strinjat, tud z Žižekom se ne. 😉
Če so tam res samo jabolka in hruške, jih res ne moreš. Včasih pa samo mislimo, da so v v vreči jabolka in hruške, v resnici pa so tudi banane, pomaranče in še kaj. Odvisno od tega, kako globoka je ta vreča in kako globoko vanjo smo pogledali. 😉
Marko, če nisi dojel: v mislih imam tvoje pametovanje o zadevah, ki jih ne poznaš. Niti teoretično, saj, kot si sam povedal, ne bereš kaj dosti.
Kako imaš ti lahko kakršnokoli znanje o zadevah, ki jih ne prakticiraš, niti o njih ne bereš?
Marko, jaz cenim ljudi, ki včasih priznajo tudi, da česa ne vedo.
Spider, tamle čez si pa napisal, da sem poln teorije. Od kje človeku teorija, če ne bere? Logika Spider, logika, ne samo čustva in intuicija. 🙂
Po tvoje naj vsi zgnijemo v svojih luknjah? Po tvoje naj se raje obračamo in zgledujemo po bednem življenju, ki ga nekateri živijo? Zakaj? Aja, ker je vse to reala in vse, kar odstopa od tega je nonsense? Ni mi treba nikamor hoditi in predstavljati drugačno podobo, odnos do življenja. Sem ena v množici ljudi. Imam svobodno voljo, možnost odločanja zase. Ti pa želiš res ljudi predstaviti kot opice, ki nimajo opravilne sposobnosti.[/quote]
Ne, želel sem povedati, da tisti, ki živijo po principu posao-kuča-posao, zaslužijo pa le za golo preživetje niso ne vem kako zadovoljni s svojim življenjem. Verjetno tudi ti ne bi bila. In ne vem kakšne vrednote lahko razvijejo v tako izkoriščevalnem sistemu. Seveda imaš svobodno voljo in zaenkrat še imaš možnost odločanja zase, vprašanje pa je kako dolgo še.
Ne kapitalizem sloni na neumnih kupcih v bogatem svetu. Si že slišala to, da opice proizvajajo za opice. Brez kupca na drugi strani ti proizvodnja v tretjem svetu nič ne koristi. Kapitalizem se napaja iz hiperprodukcije in nekontroliranega kupovanja. Nenehno ustvarja umetne potrebe po produktih, kar je potem opravičilo za masovno proizvodnjo. Proizvodnja v tretjem svetu povečuje dobiček na izdelku in hkrati razvija tretji svet, ki pa sočasno postaja novo tržišče za te proizvajalce. Se pravi tudi v tretjem svetu bodo slej kot prej “potrebovali” to kar mi sedaj kupujemo. Kupec ima veliko moč, zato pa je cilj korporacij, da so kupci čim bolj neumni in zapravljivi.
Ljudje vedno najdejo izgovore in opravičila za svoja dejanja. Nekaj ali nekdo mora biti glavni krivec, vir vsega slabega, a ne:).
Princip posao-kuča-posao prakticira veliko ljudi ravno zato, ker jim tako paše in po vsej verjetnosti tudi niso sposobni česa več. Denar ni merilo za zadovoljno življenje. Izboljša kvaliteto, sreče ne prinese. In spet smo pri izkoriščevalnem sistemu…torej, neizpodbitno dejstvo. Kaj sedaj? Misliš, da če bi imeli idealen sistem, bi se moralne vrednote razcvetele. Ljudje bi vedeli, kaj je prav in kaj narobe…prevladala bi altruizem in psihično blagostanje. Amen:).
Forum je zaprt za komentiranje.