Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika žveplano/nežveplano suho sadje

žveplano/nežveplano suho sadje

Hoj,

po novem kupujem suho sadje, pred vsem jabolka in slive (jeseni si bom suho sadje pripravila sama, tako da mojih tukaj omenjenih težav ne bo več). Dosti se je že govorilo o tem, da moramo kupovati suho sadje, ki ni žveplano. Zdaj pa pride moj problem. Na vrečkah pregledam, kaj vse piše, vendar nikjer ne piše niti, da so npr. slive žveplane, niti da niso. Sedaj pa ne vem, ali mora na zavitku posebej biti označeno, če je sadje žveplano, ali je žveplanost sama po sebi umevna in proizvajalec napiše na vrečko, kadar sadje ni žveplano?

Helena

Helena

Hej!

Ne bi ti znala odgovoriti. Razmisljam pa o necem drugem in sicer,ce mi pojasnite,zakaj postopek zveplanja ni priporocljiv. Jaz susim v biosusilniku in ne zveplam. V knjigi pa imam opisan postopek zveplanja,ki so se ga posluzevali v prejsnjih stoletjih.

Nona je bila iz Brd. Med obema vojnama so slivarili- lupili cesplje.
Te olupljene plodove so potem na lesah susili in tudi zveplali,da niso potemnele. Bil je produkt za izvoz. V licnih lesenih skatlicah si lahko kupil “prunele”.

Za lepso barvo namocim pred susenjem krhlje jabolk ali marelice v vodi z limoninim sokom.

Me res zanima,v kaksni meri je zveplanje skodljivo. Lp Babi

Kolikor vem, je žveplanje res namenjeno samo temu, da sadje ne potemni. Najbolj se opazi razlika pri marelicah, ki so žveplane oranžne, nežveplane pa rjave. Mislim, da je to čisto zaradi videza. Smo pač navajeni na svetlo sadje in se nam temno mogoče zdi čudno. Res je, da je v nekaterih primerih pač terba – z rjavimi marelicami je težko okrasiti torto. Po drugi strani pa nikogar ne moti, da npr. jabolka v zavitku potemnijo, ker smo tako pač vajeni.

Mogoče je žveplanje namenjeno tudi razkuževanju oz. kot konzervans? Sklepam po žveplanju vinskih sodov. In, kolikor mi je znano, je treba tam zelo paziti na količino žvepla, tako da, hm, v večjih količinah verjetno res ni najbolj zdravo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close