Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zupančičeva ali Župančičeva jama?

Zupančičeva ali Župančičeva jama?

Kako se pravilno reče naselju pri železniški postaji: Zupančičeva ali Župančičeva jama? Ker Guglu je vse isto. Ali se imenuje po Otonu Župančiču ali komu drugemu? Nekje je Z, spet drugje pa piše Ž. Prosim za odgovor, če kdo ve, kako je pravilno. Hvala.

Moj google pa najde Zupančičevo jamo v Ljubljani.

Mislim da je Župančičeva…ne vem pa, po kom.

Zupančičeva jama je.

Ne, imaš Župančičevo ulico in Zupančičevo jamo.

Oprosti, si me prehitela in zgleda kot da tebe zanikam.
Bi bilo boljše, da bi tudi prej citirala.

Najde kar obe. Pa čeprav je samo ena. Enkrat piše tako, pa drugič drugače. Na zemljevidu LJ je Ž, na drugem pa Z. Pol se pa pejt….:))))

Oprosti, si me prehitela in zgleda kot da tebe zanikam.
Bi bilo boljše, da bi tudi prej citirala.[/quote]

Ni panike 🙂

Najde kar obe. Pa čeprav je samo ena. Enkrat piše tako, pa drugič drugače. Na zemljevidu LJ je Ž, na drugem pa Z. Pol se pa pejt….:))))[/quote]

Google najde tudi tole. Ti verjetno vejo.

http://www.zupanciceva.si/

Pesnik Oton Župančič se je v mladosti pisal Zupančič, a ker se je veliko gibal po nemških deželah, ga je zelo motilo, da so njegov priimek prebrali Cupančič. Zato je dodal kljukico in od takrat je Župančič. To pove vodička v rojstni hiši Otona Župančiča v Vinici.

O kul, tega nusem vedela

Naselje se ne imenuje po pesniku moderne Župančiču, temveč po nekdanjem lastniku območja na katerem je bila tudi gramozna jama; torej Zupančičeva jama, kar tudi stoji na spletni strani Mestne občine Ljubljana.

Gramoznica je bila ob Vilharjevi, od kjer je bil dostop. Nad njo je bilo barakarsko naselje, proti Linhartovi pa vrtički. Kasneje so v gramoznici prodajali rabljene avtomobile.

Po domače Župa tako da je Župančičeva jama.

Tako je.   Mi rečemo Župa.

ZZZZZZZZZZZZZZ, ni po Otonu ampak po enem, ki je bil lastnik tega območja.

Nekateri območje imenujejo Zupančičeva jama, drugi o naselju govorijo kot o Župančičevi jami. Kot navaja arhitekt Nejc Černigoj, naj bi območje ime dobilo po gramozni jami, ki je nekoč zavzemala del območja, in domnevno po njenem lastniku. »Torej ne po pesniku Otonu Župančiču, čeprav je celo na nekaterih zemljevidih in uradnih gradivih napačno imenovana kot Župančičeva jama.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close