Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Zrezki v RES dobri zelenjavni omaki

Zrezki v RES dobri zelenjavni omaki

Imate kakšen fajn recept za dobro zelenjavno omako za zrezke? Bučke obožujem, ampak v zelenjavno omako za zrezke mi ne pašejo, tako da jih izpustite.
Hvala za predloge!

Pri nas nikoli ne delamo omake za zrezke. Naredimo zrezke, tisto malo omake, ki pri tem nastane polijemo čez zrezke, zraven pa jemo zelenjavno prilogo, npr. dušene bučke, ratatouille, grah na maslu, kumare v omaki … Skratka neki, kar ima okus in videz zelenjave …

Jst jih delav v vrtnarski omaki:

Osnova ista kot za vse ostale zreske – pražit čebulo, česen v olju, ke so se prej popekli zrezki, nato pa se doda še na kocke narezana rdeča paprika, korenje in grah, vse skupaj se duši skupaj z zrezki. Odlično!

Jaz pa zrezke, ki sem jih malo namazala z zenfom, na hitro popečem na vročem olju, potem pa jih zasujem s čebulo (ali pa čebulo + papriko in še kakšno zelenjavco). Potem vse skupaj dušim, da čebula oz. zelenjava razpade in mogoče na koncu dodam malo smetane.

ne razumem…

no, mi pa imamo radi zrezke v omakah, takšnih in drugačnih, pa tudi zelenjavo kar tako zraven imamo radi, pa tudi solato imamo radi…
jaz pa ne razumem, kako nekateri ne razumete, da nimamo vsi enakih navad in nismo vsi enaki.

Hvala za predloge, na tistele zrezke po vrtnarsko sem že čisto pozabila, pa sem jih imela nekoč že zelo rada. Bom kar to naredila.

Hvala.

Zrezke soliš, popraš, na hitro popečeš (na olju, ali bolje, na kokosovi masti) in daš iz ponve. V ponvi svetlo prepražiš čebulo, jo umakneš na stran in zložiš zrezke nazaj v ponev.Na vrh naložiš na kocke narezano papriko in paradižnik. Čisto malo podliješ in dušiš do mehkega. Podlivaš po potrebi in čim manj, da ostane omaka gosta. Dosoliš na koncu in po potrebi.

moja mama dela goveje zrezke tako, da jih na hitro popeče, doda čebulo, česen, precej korenja, paradižnik in malo paprike in duši. Ko je meso mehko, omako spasira in doda čisto malo kisle smetane.

Jaz kotlete dušim na ohrovtu

Posolim zrezke (najraje telečje) in mal popram, na eni strani pomokam, na drugi namažem s senfom. Pustim stati.
Popečem na obeh straneh, vzamem ven, dodam čebulo, popražim. Nato še grah, papriko, nariban korenček, stisnjen česen. Zalijem z vodo, da stoji čez zrezke. Dodam majaron, lovorov list in kuham, dokler se zrezki ne zmehčajo. Včasih zgostim s smetano za kuhanje, včasih pa s podmetom iz moke.

Dober tek!

a niso zreSki hehe

Ne, ker ni zreSek, ampak zreZek.

Zame je tole tipičen primer, kako iz dobrih sestavin narediš zame neužitno packarijo.

A ne znate kuhat ali samo ne veste, kaj je res dobro?

Pa, da ne boste rekli, da samo kritiziram še moj predlog iz praktično enakih sestavin

Telečje zrezke fajn potolčeš in na hitro popečeš na mešanici masla in oljčnega olja (brez zenfa, moke in podobnih packarij, ki samo zakrijejo nežni okus teletine). Pečene pustiš v ponvi, jih pokriješ in pustiš na toplem. Par minut in so mehki, dušit telečje zrezke je popolnoma nepotrebno. Soli in popra si vsak sam, ko so zrezki že na krožniku. Preliješ jih s sokom, ki se je med čakanjem zrezkov natekel.

Za prilogo pa na maslu podušiš sesekljano čebulo (še bolje šalotko), dodaš grah in korenček (narezan na palčke, nikakor pa ne nariban), malce sladkaš in soliš, po potrebi malce zaliješ in pokrito zdušiš do mehkega. Po želji na koncu dodaš žlico smetane in sesekljan peteršilj.

Tako ima teletina okus po teletini, zelenjava pa po zelenjavi, ne pa neka mokasto-zenfasta-začimbna zmes. Da ne govorimo, da je zadeva tudi hitreje pripravljena in bolj zdrava.

Zame je tole tipičen primer, kako iz dobrih sestavin narediš zame neužitno packarijo.

Pa, da ne boste rekli, da samo kritiziram še moj predlog iz praktično enakih sestavin

Telečje zrezke fajn potolčeš in na hitro popečeš na mešanici masla in oljčnega olja (brez zenfa, moke in podobnih packarij, ki samo zakrijejo nežni okus teletine). Pečene pustiš v ponvi, jih pokriješ in pustiš na toplem. Par minut in so mehki, dušit telečje zrezke je popolnoma nepotrebno. Soli in popra si vsak sam, ko so zrezki že na krožniku. Preliješ jih s sokom, ki se je med čakanjem zrezkov natekel.

Za prilogo pa na maslu podušiš sesekljano čebulo (še bolje šalotko), dodaš grah in korenček (narezan na palčke, nikakor pa ne nariban), malce sladkaš in soliš, po potrebi malce zaliješ in pokrito zdušiš do mehkega. Po želji na koncu dodaš žlico smetane in sesekljan peteršilj.

Tako ima teletina okus po teletini, zelenjava pa po zelenjavi, ne pa neka mokasto-zenfasta-začimbna zmes. Da ne govorimo, da je zadeva tudi hitreje pripravljena in bolj zdrava.[/quote]

Ali me občutek vara ali imaš rada napol surovo meso, z vonjem po krvi? V parih minutkah pač zrezek govedine ni pečen (mladičev ne jem, ampak pomojem ni bistvene razlike v času pečenja)! Govedina se običajno peče več kot pol ure, da lahko rečeš da je pečena.

Recept za zelenjavo je pa dober, to pa pohvalim!

Tako ima teletina okus po teletini, zelenjava pa po zelenjavi, ne pa neka mokasto-zenfasta-začimbna zmes. Da ne govorimo, da je zadeva tudi hitreje pripravljena in bolj zdrava.[/quote]

Ali me občutek vara ali imaš rada napol surovo meso, z vonjem po krvi? V parih minutkah pač zrezek govedine ni pečen (mladičev ne jem, ampak pomojem ni bistvene razlike v času pečenja)! Govedina se običajno peče več kot pol ure, da lahko rečeš da je pečena.

Recept za zelenjavo je pa dober, to pa pohvalim![/quote]

Evo, si odgovorila na moje vprašanje. Ne znate kuhat, oziroma ste brez osnovnega znanja o živilih in njihovi pripravi in uporabi.

Vsak tanek zrezek je prepečen v parih minutah (minuta do dve na vsaki strani). Razlika je le v tem, da so goveji zrezki (recimo od stegna) potem trdi in jih je potrebno še dušiti do mehkega. Rostbif, pljučna, teletina, tudi boljši deli svinjine pa so lepo mehki. Surov pa ni noben. To se zgodi, če pečeš debelejše kose mesa, ali pa v kosu. In ne gre za na pol surovo meso, ampak za način priprave, ki pa večini Slovencev (ki itak nimajo pojma, kaj je kvalitetna in dobra kuhinja) ni všeč.

Jaz bi že povedal, koliko mi je zrezek všeč. Pričakujem možnost ocene.
Me pa zanimajo triki, kako govedino npr. notranje stegno, od malo starejše telice zmehčati,s predpripravo. In potem je v 10 minutah z lepo omakico na mizi. Njam.
SlovenecRoman.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close