Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika žrebičkovo meso

žrebičkovo meso

Helov!
Prosila bi za pomoč – v nedeljo dobim na kosilo “visoke goste” (beri: tast in tašča). Ker sem ravno dobila žrebičkove kotlete in zrezke me zanima, če ima kdo kakšen dober recept za pripravo enega ali drugega? Kaj pa najbolj paše zraven (kruhovi cmoki, krompir, testenine,..)?
ŽE V NAPREJ HVAALAAA za ideje in pomoč!
Lep dan!
Brigita

Hej, brižit! Žrebička sem pripravila za kosilo ravno minulo nedeljo po rahlo spremenjenem receptu, kot sem ga pripravljala do sedaj. Namreč, natrla sem ga s koriandrom, pimentom, mešanico poprov, muškatom, dodala majčkeno vejico rožmarina in prav malo lovorja, zdrobila brinovo jagodo (mislim, da nisem česa pozabila) in – pazi zdaj – posolila sem ga šele deset minut pred koncem peke v pečici. Tako mi je svetoval moj mesar in mi zagotovil, da je žrebiček sočen in mehak le tedaj, če ga soliš šele proti koncu pečenja. Imel je popolnoma prav.

Zraven paše kar dosti jedi, odvisno od tega, kakšni jedci ste. Če se odločiš za krompir, bi bilo fino pripraviti še brusnice v vinski omaki, recimo. Tudi pri rižu ne moreš kiksniti z brusnicami. Le da rižu dodaj kar precej žafrana – okusa se namreč lepo dopolnjujeta. Moje mnenje je sicer, da je žrebiček tako slasten, da bi bilo dovolj priložiti zelenjavo, kuhano al dente na pari, in solato, ampak kot rečeno – vse je odvisno od vrste jedcev.

Ej, sem se spomnila, da je nekoč Babi pisala o krasnem receptu za pripravo žrebička – poskusi ga najti z iskalnikom!

Upam, da sem ti kaj pomagala.

lp
Modra

Full hvala za pomoč. Se mi kar sline cedijo. Vsekakor bom poročala, kako mi je uspelo kosilo!
Lep dan!
Brigita

Hej!
Modra,saj v bistvu je predpriprava kot tvoja,le da nisem se delala v pecici,toda na zaru ali v ponvi. Tole s soljenjem zadnje case prakticiram tudi sama pri zrezkih.Ne samo zrebicek,tudi ostalo meso je bolje nasoliti sele na koncu. Zrezek namazem tudi z malo gorcice po eni strani.
Ce pecem v ponvi,dam najprej na nenamazano stran.
Pri pecenju nastane tudi malo naravne omakce,ki jo lahko poplemenitimo tako,da potem,ko odvzamemo zrezke,prilijemo malo rdecega vina ali konjaka.

Se nasvet:nikoli ne tolci zrezkov z batkom,le malo pritisni s pestjo in kaksno zilico odrezi. Zrebickov rozbif je zelo dober .

Zelo prijajo zraven v zar posodi popecene rezine cebule in rdece paprike.
Mi to najraje jemo z dobrim hrustljavim kruhom;sicer pase vse;od krompirja do kruhovih cmokov,narezanih na rezine,ali slanih skutinih strukljev z zelisci.

Spomnim se prispevka,ko je sprasevala Frfra. Lp Babi

Mal me spreleti ko preberem kaj takega. Ni mi jasno kdo lahko ubije žrebička, pa tudi tisti, ki ga je ni dosti boljši.

Keli, ne pametuj!

Hey!
Danes ga bom tudi sam pripravil,in sicer ga bom spekel kar v ponvi na kokosovem maslu,jst ga ponavadi posujem z čilijem,in papriko v prahu,saj imam rad malo pekoče..::=),…ter pred koncem še posolim…..včasih jem samega z solato,včasih pa naredim v omaki in dodam rdeče vino,poper in lovorjev list,skuham široke rezance in jih polijem z omakco…..njamiiiiii….:=)

Mene tudi spreleti. Groza. Enako kot detomor.

a daj se nehaj sprenevedat! A odojček pa ni meso, pa piščanec, srna, ….. Ljudje so se z živalmi hranili od nekdaj in še se…. Pa taka mustra, pejt ves dan delat konkretno delo, pa da te vidim če boš lahk živela od sojinih polpetkov! Mislim, svašta zemljo gazi……

Pred leti sem šla v robogojnico po postrvi, češ da bomo jedli sveže. Pa jih je gospa ulovila, dala v polivinil vrečko in zavezala. Ko sem se peljala domov je vse migetalo in povem vam, da tisti dan nisem jedla kosila. Tako, da sedaj kupim postrvi v trgivini jih spečem in tudi pojem. Zato so nekatere vrste živali namenjene za prehrano, druge pa da jih imamo za naše ljubljenčke. Kajti že od nekdaj so živali namenjene za prehrano in mislim da bo tako tudi ostalo. Pa brez zamere, takšno je moje mnenje.

Vse je meso, tudi človeški dojenček, piščanček, kužek, mucek,… Katerega koli se ubije za hrano ali iz drugega razloga, je zame to detomor. Če tega še nisi spoznal/a, je to tvoj problem, vedi pa, da če sam pobijaš, s tem avtomazično daješ dovoljenje drugim, da oni ubijejo tebe.

Popravek: ljudje se NE hranijo s pobitimi živalmi, to se SAMO NEKATERI ljudje. Mnogi smo vegetarijanci, mnogi jedo samo meso naravno umrlih živali. Ne meči vseh ljudi v isti koš s tistimi, ki pobijajo ali dajejo pobijati za hrano. In preden začneš nabijati o ubogih rastlinicah, ki jih vegetarijanci pobijajo za hrano – pojdi nazaj v OŠ, kjer se otroci učijo:
1. da rastlina naredi lepe in privlačne plodove zato, da jih živali pojedo in razmnožijo semena
2. da mnoge rastlinske vrste (npr. iz družine trav) uspevajo le, če jih živali večkrat popasejo
3. da so mnoge rastlinske vrste sposobne samoobnove telesa, medtem ko med živalskimi vrstami, ki jih nekateri ljudje pobijajo za hrano, takih vrst ni

Kar se tiče fizične moči, poglej na internetu članke o športnikih vegetarijancih, pogooglaj. Vsak športni psiholog ti bo povedal, da se moč in fizični rezultati se najprej dosegajo z glavo, šele nato z ostalim telesom.

Se strinjam, svašta Zemljo gazi.

glej dvignila si mi pritisk, pa me je tud minilo, ne bom se kregala, ampak, če samo nekateri ljudje jedo meso, kam gre potem to meso iz tolikih farm, hlevov,….
Mimogrede, naravno umrle živali odpelje šintar (domače ime), vglavnem teleta, žrebeta, prašiče, ki jih kap ali tako poginejo damo za hrano v živalski vrt. Mi na konc pameti ne pade, da bi jedla tako meso, kar vprašaj malo okrog.
No, pa dober tek, z mesno hrano al rastlinsko, sama ostanem kar pri mesu, tako kot moji daljni predniki, ki so meso lovili z lokom in puščico.

Tudi jaz se ne nameravam kregati zaradi mesa, vem pa da mora biti zmernost v vsem. Tako ne jem samo meso ampak zelo mešano hrano. Niti na pamet mi ne pade, da bi popolnoma opustila meso, ampak obroke sestavljam tako, da je zraven vedno veliko zelenjave in raznih prikuh. Si pa včasih tudi privoščimo kakšno pečenko, klobaso in podobno. So pa tudi dnevi, ko je na mizi samo zelenjava.
Če pa si ti “lastovka” vegeterijanka pa kar bodi in uživaj v hrani, tako kot mi ostali v svoji. Pa brez zamere.

kaj sploh vegetarianci gledajo po forumu o žrebičkovem mesu??????? pospravi po podstrešju

Hm – a soje pa ne boli, ko iz nje delate “polpetke”? Ma dej, no sami “pravoverci”! Bio, Eko, Vege, Vegi, … Od česa pa naj človek živi, prosim?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close